Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dacian Cioloș: În timp ce domnul Liviu Dragnea nu mai poate de soarta „Cumințeniei Pământului”, la Guvern „postacii” lucrează

Premierul Dacian Cioloș a anunțat duminică pe Facebook că procesul de achiziție a „Cumințeniei Pământului” decurge firesc, conform legii, pentru că „acest guvern nu știe să facă lucrurile altfel și nici nu vrea să învețe de la PSD”.  

El a adăugat că în acest timp voluntarii implicați în programul GovITHub lucrează la Guvern pentru a face mai accesibil „hățișul birocratic” din administrație și pentru a elibera statul „din captivitatea unor firme care au încheiat contracte strâmbe pe vremea guvernului PSD”.

„În timp ce domnul Liviu Dragnea nu mai poate de soarta «Cumințeniei Pământului» - nicio grijă, domnule Dragnea, procesul de achiziție decurge firesc, conform legii, pentru că acest guvern nu știe să facă lucrurile altfel și nici nu vrea să învețe de la PSD – la Guvern, «postacii» (citat Liviu Dragnea) lucrează”, a scris pe Facebook premierul Dacian Cioloș.

„Sper să avem posibilitatea să continuăm acest mod de lucru și în anii care vin, cu soluții IT simple, inovatoare, în interesul oamenilor. Sistemele IT pot fi dezvoltate și altfel decât s-a făcut de multe ori până acum, când s-au irosit banii țării pentru firme de partid, prieteni și parteneri politici proprietari de televiziuni”, se mai arată în postarea șefului Guvernului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă la România TV că procurorii au ridicat mai multe documente de la Ministerul Culturii în cazul „Cuminţeniei Pământului".

(Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik)

„Acest Guvern va trebui să plătească pentru ceea ce s-a întâmplat cu Cumințenia Pământului, pentru că acolo este o afacere cu puternic iz penal. Din ceea ce știu eu, procurorii au ridicat deja documente de la Ministerul Culturii, pe Cumințenia Pământului. Eu așa am informații”, a spus Liviu Dragnea.

Într-un interviu acordat Republica.ro, ministrul Culturii, Corina Șuteu, a spus că nu există „bază legală” pentru cumpărarea operei lui Brâncuși. „Trebuie să o întrebați pe doamna ministru Dragu ce înseamnă acest lucru. Și chiar vă invit să o faceți”, a replicat ministrul Culturii.

În luna octombrie, Guvernul anunța că a aprobat o ordonanță de urgență prin care stabilea că statul român va cumpăra sculptura lui Brâncuși și că diferența dintre sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată operei lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Miercuri, ministrul de Finanțe, Anca Dragu, declara însă că banii pentru „Cumințenie” nu au fost alocați la rectificarea bugetară pentru că „nu există bază legală” și că ar putea fi folosiți bani din Fondul de rezervă, dacă „există temei legal”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • NU CRED CA MERIT SA CITESC MESAJELE PUSCARIASILOR !
  cine este domnul Liviu Dragnea ?
  acesta ? : domnul Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind una definitivă.
  ce vrea domnul Liviu Dragnea ? sa ne transmita, mie si altora 98% din populatia romaneasca care nu am avut inca de a face cu justitia in 60 de ani de viata, un mesaj ?
  cred ca NU MERITM SA CITIM MESAJELE PUSCARIASILOR !
  dar dumneavostra aveti tot dreptul, mai ales daca faceti parte din ac banda/gasca/partid. posibil sa aflati noutati :)
  • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult