Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacian Cioloș: În timp ce domnul Liviu Dragnea nu mai poate de soarta „Cumințeniei Pământului”, la Guvern „postacii” lucrează

Premierul Dacian Cioloș a anunțat duminică pe Facebook că procesul de achiziție a „Cumințeniei Pământului” decurge firesc, conform legii, pentru că „acest guvern nu știe să facă lucrurile altfel și nici nu vrea să învețe de la PSD”.  

El a adăugat că în acest timp voluntarii implicați în programul GovITHub lucrează la Guvern pentru a face mai accesibil „hățișul birocratic” din administrație și pentru a elibera statul „din captivitatea unor firme care au încheiat contracte strâmbe pe vremea guvernului PSD”.

„În timp ce domnul Liviu Dragnea nu mai poate de soarta «Cumințeniei Pământului» - nicio grijă, domnule Dragnea, procesul de achiziție decurge firesc, conform legii, pentru că acest guvern nu știe să facă lucrurile altfel și nici nu vrea să învețe de la PSD – la Guvern, «postacii» (citat Liviu Dragnea) lucrează”, a scris pe Facebook premierul Dacian Cioloș.

„Sper să avem posibilitatea să continuăm acest mod de lucru și în anii care vin, cu soluții IT simple, inovatoare, în interesul oamenilor. Sistemele IT pot fi dezvoltate și altfel decât s-a făcut de multe ori până acum, când s-au irosit banii țării pentru firme de partid, prieteni și parteneri politici proprietari de televiziuni”, se mai arată în postarea șefului Guvernului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă la România TV că procurorii au ridicat mai multe documente de la Ministerul Culturii în cazul „Cuminţeniei Pământului".

(Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik)

„Acest Guvern va trebui să plătească pentru ceea ce s-a întâmplat cu Cumințenia Pământului, pentru că acolo este o afacere cu puternic iz penal. Din ceea ce știu eu, procurorii au ridicat deja documente de la Ministerul Culturii, pe Cumințenia Pământului. Eu așa am informații”, a spus Liviu Dragnea.

Într-un interviu acordat Republica.ro, ministrul Culturii, Corina Șuteu, a spus că nu există „bază legală” pentru cumpărarea operei lui Brâncuși. „Trebuie să o întrebați pe doamna ministru Dragu ce înseamnă acest lucru. Și chiar vă invit să o faceți”, a replicat ministrul Culturii.

În luna octombrie, Guvernul anunța că a aprobat o ordonanță de urgență prin care stabilea că statul român va cumpăra sculptura lui Brâncuși și că diferența dintre sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată operei lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Miercuri, ministrul de Finanțe, Anca Dragu, declara însă că banii pentru „Cumințenie” nu au fost alocați la rectificarea bugetară pentru că „nu există bază legală” și că ar putea fi folosiți bani din Fondul de rezervă, dacă „există temei legal”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  NU CRED CA MERIT SA CITESC MESAJELE PUSCARIASILOR !
  cine este domnul Liviu Dragnea ?
  acesta ? : domnul Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind una definitivă.
  ce vrea domnul Liviu Dragnea ? sa ne transmita, mie si altora 98% din populatia romaneasca care nu am avut inca de a face cu justitia in 60 de ani de viata, un mesaj ?
  cred ca NU MERITM SA CITIM MESAJELE PUSCARIASILOR !
  dar dumneavostra aveti tot dreptul, mai ales daca faceti parte din ac banda/gasca/partid. posibil sa aflati noutati :)
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult