Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum răspunde ministrul Culturii la întrebarea dacă statul mai cumpără „Cumințenia Pământului”. Interviu Republica

Va cumpăra statul român cu bani de la buget sculptura „Cumințenia Pământului”? „Vom vedea”, răspunde, într-un interviu pentru Republica.ro, ministrul Culturii, Corina Șuteu. 

În luna octombrie, Guvernul anunța că a aprobat o ordonanță de urgență prin care stabilea că statul român va cumpăra sculptura lui Brâncuși și că diferența dintre sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Miercuri, ministrul de Finanțe, Anca Dragu, declara însă că banii pentru „Cumințenie” nu au fost alocați la rectificarea bugetară pentru că „nu există bază legală” și că ar putea fi folosiți bani din Fondul de rezervă, dacă „există temei legal”.

Am întrebat-o pe Corina Șuteu ce înseamnă că nu există „bază legală” pentru cumpărarea operei lui Brâncuși. „Trebuie să o întrebați pe doamna ministru Dragu ce înseamnă acest lucru. Și chiar vă invit să o o faceți”, a replicat ministrul Culturii.

La finalul campaniei de strângere de fonduri pentru „Cumințenia Pământului”, v-ați declarat mulțumită de rezultatul ei. Sunteți mulțumită și astăzi?

În privința „Cumințeniei pământului”, sunt mai multe direcții de observații pe care le-aș avea. Din punctul meu de vedere, ca persoană care are experiență în strângerea de fonduri pentru artă, sunt foarte mulțumită. Și aș vrea să atrag atenția asupra faptului că, în total, au fost șapte luni de strângere de fonduri, din momentul în care a trecut ordonanța 10. Din aceste 7 luni, eu practic am preluat cu adevărat dosarul din iulie, deși sunt numită din 4 mai, pentru că până atunci s-a ocupat în mod direct fostul secretar de stat. Când spun că am preluat-o în iulie, e important pentru că iulie-august sunt luni de vară și totuși eu cred că am exploatat foarte bine aceste luni, din punct de vedere al campaniei. Au mai fost septembrie-octombrie lunile de toamnă pline în care cu adevărat lumea se întoarce din concedii. 

Foto: George Călin/Inquam Photos

Pentru o campanie de strângere de fonduri pentru cultură, din punctul meu de vedere, a fost un mare succes pentru că, practic, între luna iulie și luna octombrie s-au strâns 1.050.000 de euro. În momentul în care au am ajuns ministru erau 230.000 de euro. Din punctul ăsta de vedere, provoc pe oricine, chiar cu resurse guvernamentale, cu campanie, cu capacitate de publicitate, în aceleași condiții, să îmi dovedească același tip de rezultat, în același interval pentru ceva legat de cultură, nu pentru o cauză filantropică, nu pentru o cauză legată de subiecte sensibile, catastrofe naturale etc. 

Și spun asta pentru că actul de donație este un act empatic și, în tranziția dintre momentul în care ai o pornire în a dona și momentul în care donezi, trebuie să îți definești cu mare claritate utilitatea ei. 

Donațiile sunt un proces complex, mai ales donațiile culturale pentru că donațiile filantropice au cu totul altă arhitectură. Nu întâmplător, în țările în care există sisteme de donatori mult mai bine puse la punct toată energia și modul în care se organizează galele de donații, sistemul legislatv care permite donatorilor să aibă avantaje din donații face ca donațiile să fie mult mai importante. Nu e cazul, în general în Europa și nu e cazul într-o țară cum e România care de abia se află la începutul corelării legislației din acest punct de vedere.

Avem o lege a sponsorizării...

Da, noi avem o lege a sponsorizării, dar e trebuie revăzută. Da, noi avem forme de încurajare a companiilor să doneze, dar companiile trebuie să doneze în conformitate cu un mandat, o misiune a lor. Da, noi avem o oarecare clasă de mijloc care s-a ridicat acum, cu oameni care încep să înțeleagă valoarea donației pentru cultură, dar suntem abia la începuturile acestui proces. Asta e o cultură, un mod de a gândi, o educație. Am făcut acum doi ani câteva interviuri cu persoane care donau - a fost o întâmplare, pentru că am fost într-un grup de lucru care făcea asta, și am făcut un exercițiu pe un număr de persoane care donau pentru cauze diverse. 

Foarte mulți care veneau din medii extrem de educate și înstărite declarau că pentru ei ideea de a dona provenea din familie, dintr-un mod de a articula rețeaua socială. Donăm pentru că în anumite cazuri credem că este o formă de participare. Ăsta ar fi un prim motiv pentru care cred că această campanie este un succes. Doi, cred de asemenea că este un foarte mare succes din punctul de vedere al curbei de învățare pe care a provocat-o. Vreau să spun că a provocat tocmai întrebări la aceste niveluri. Dacă donăm pentru a achiziționa o operă de artă, de ce o facem? 

Orice om care a donat, chiar și cei care au donat doi euro prin sms, și-a pus undeva, cumva această întrebare. Și acest fapt a deschis un câmp de gândire care până atunci nu exista. Și un al treilea motiv pentru care cred eu că este un succes este că a readus opera de artă, ca subiect de discuție, în spațiul public. A adus în discuție opera lui Brâncuși, a adus în discuție opera de artă ca subiect al donației, raportul dintre cetățean și opera de artă, necesitatea operei de artă pentru o societate. 

A adus în discuție tot felul de subiecte despre care noi nu discutăm în mod consecvent. A polarizat segmente de societate care s-au confruntat într-un dialog, e necesar să ai o practică a dialogului la scară largă. Am fost să îmi fac o consultație la ochi, doctorița îmi făcea consultul și la un moment dat s-a apropiat unul dintre doctorii care erau acolo și m-a întrebat: „Doamnă, ce credeți? Vom strânge banii pentru „Cumințenia Pământului”?” A determinat o dezbatere amplă. Dacă avem puterea să raționalizăm subiectul mie mi se pare că toate aceste sunt câștiguri.

Da, dar în ciuda acestor lucruri Cumințenia Pământului nu a fost cumpărată.

Deocamdată nu a fost cumpărată.

La rectificarea bugetară nu au fost alocați banii în acest scop, iar ministrul Finanțelor a spus că „nu există bază legală” pentru asta. Ce înseamnă că nu există bază legală pentru achiziționarea „Cumințeniei Pământului?”

Trebuie să o întrebați pe doamna ministru Dragu ce înseamnă acest lucru. Și chiar vă invit să o o faceți. Dar, repet, deocamdată Cumințenia nu a fost cumpărată. Pentru cealaltă întrebare o invit pe doamna ministru Dragu să dea explicații suplimentare.

În opinia dvs. există bază legală?

Eu nu sunt un jurist și de aceea propun să întrebați pe ministrul care a făcut această afirmație dacă există bază legală. Chiar nu cred că sunt eu cea care trebuie să dea acest răspuns.

Ce se va întâmpla mai departe?

Ce se va întâmpla mai departe este o chestiune care se va clarifica până la sfârșitul acestui an și eu cred că ceea ce a comunicat Guvernul e suficient de clar din acest punct de vedere.

La care dintre comunicări vă referiți?

Au fost mai multe, ultima dintre ele a comunicat în ce stadiu se află în procesul parlamentar. Nu mai târziu decât ieri a dat domnul prim ministru un interviu în acest sens.

Înțeleg că ordonanța de urgență este de negăsit, că ea nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

Așa este. Dar faptul că ea nu a fost publicată în Monitorul Oficial este o chestiune care ține de decizii... Noi, Ministerul Culturii, suntem agentul operațional pentru Cultură al Guvernului. Deciziile se iau de către Guvern. Este, totuși, un proiect asumat de către Guvern. În plus, e un proiect pe care eu l-am moștenit în forma în care l-am moștenit. Pentru că există o latură, după părerea mea, simbolică a acestui proiect și una tehnică. Eu le-am moștenit pe amândouă. Despre latura simbolică v-am vorbit. Despre cea tehnică aici cred că, încă o dată, e o responsabilitate pe care Guvernul o are și pe care Guvernul va trebui să și-o asume. Sigur, Guvernul din care fac și eu parte. Noi, Ministerul Culturii, suntem, dacă vreți, brațul operațional al chestiunilor pe cultură. Dar este o operațiune a Guvernului.

Va cumpăra statul român „Cumințenia Pământului” cu bani de la buget?

Vom vedea. E tot ce vă pot spune. Reiau ce a spus ieri primul ministru, dacă îmi amintesc bine, a fost întrebat Cum va fi cumpărată Cumințenia Pământului? și a răspuns: „O să vedem”. Premierul a declarat încă o dată că este în continuare susținător al acestui demers, noi am dovedit constant că suntem susținători ai acestui demers.

Liviu Dragnea spunea că „cineva va cerceta” ce s-a întâmplat în cazul Cumințeniei Pământului și le-a transmis, cu altă ocazie, miniștrilor „să nu uite că toată lumea va da socoteală pentru prejudiciul mai mare sau mai mic creat României”. Vă așteptați ca PSD să înceapă dacă va ajunge la putere astfel de demersuri?

S-ar putea, nu știu. Vă spun sincer că, din punctul ăsta de vedere, dacă există astfel de declarații, va depinde de cei care ajung la putere să le dea curs, de vreme ce asta a fost declarația. Probabil că asta este intenția pe care o are, dacă PSD va ajunge la putere. Dar, fiind acum în perioadă electorală, ca în orice perioadă electorală, orice subiect devine un bun motiv și un foarte bun instrument al comunicării electorale. Și regret că acest subiect al comunicării electorale privește și Cumințenia Pământului.

Eu, personal, nefiind implicată politic, nedorind să candidez, necandidând, sigur că trăiesc asta cu foarte multă durere. Este durerea profesionistului care, vrând-nevrând, depinde de politic și își dă seama că până la urmă nu întotdeauna politicul înțelege că sunt zone în care interesul public duce dincolo de interesul pur al campaniei electorale. Aste este ceea ce cred. Și asta nu o cred neapărat pentru România, am văzut-o și în alte țări, după cum știți eu am trăit în străinătate 18 ani și am lucrat în foarte multe țări europene în SUA. Aste e o practică pe care o aplică, din păcate, toți politicienii. În momentul în care un subiect devine de interes național, el devine un instrument electoral extraordinar. Și de asta, revin la ce spuneam, este pentru prima dată când un subiect de asemenea natură a devenit o vastă debatere publică. Or, o asemenea dezbatere publică, de o asemenea complexitate, e firesc să fie instrumentată acum, în bine, în rău, ofensiv, defensiv, agresiv, neagresiv. ce pot eu să spun este că fac lucrurile corect în parametrii existenți.

Ce se va întâmpla cu banii din donații? Vor fi restituiți?

Ordonanța spune că, în cazul în care, până la o anumită dată, opera nu se cumpără, banii vor fi restituiți. Sigur, că noi am propus niște amendamente ale perioadei din acest punct de vedere și suntem în procesul de aștepta care este decizia. Normele de restituire trebuie să fie 31 decembrie, dar ele au fost prelungite prin amendament. Iar amendamentul nu a fost încă adoptat. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pana la urma...statul mai doreste sa achizitioneze celebra opera a lui Brancusi,cumintenia pamantului ?...Sau a fost achizitionata intre timp de catre...cineva si noua ni se toarna gogosi...
    • Like 0
  • MihaiSt check icon
    "... am preluat cu adevărat dosarul din iulie, deși sunt numită din 4 mai..." Este fenomenal, deci unui ministru i-a trebuit mai mult de o luna pentru "a prelua" un dosar atat de complicat... (daca o pui sa detalieze ce a fost asa de complicat probabil ca sirul revelatiilor naucitoare continua...) Si toate astea, pe banii nostri - am intalnit si romani fericiti !
    • Like 0
    • @ MihaiSt
      check icon
      Nu pricep rostul persiflării, chiar este un dosar greu. Într-un stat superbirocratizat ca România, unde după 10 ani te caută DNA-ul pt niște caltaboși și, cică, un plic, toată lumea se teme și pe bună dreptate. Au fost mulți oameni băgați la zdup ori măcar reținuți pt mult mai puțin, pt un gest chiorîș sau alte alea. Nu rîdeți, doamna știe ce spune.
      • Like 0
    • @
      MihaiSt check icon
      Stimate domn, replica Dvs. este ca marfa de la Lidl, cheap & cheerful - gasiti tot ceea ce va intereseaza legat de dosarul achizitiei in legea nr. 182/25 octombrie 2000 (Legea patrimoniului) - art. 35 din lege se refera la regimul intrainarii. Insist asupra aliniatului 1 din acest articol, care specifica mai mult decat clar ca "Vanzarea publica a bunurilor culturale mobile aflate in proprietate privata sau intermedierea vanzarii se efectueaza numai prin operatori economici autorizati" (autorizarea este reglementata la aliniatul 2) - daca sunteti la curent cu evolutia cazului Cumintenia Pamantului, stiti ca acest articol a fost incalcat de fostul ministru Vlad Alexandrescu. Sculptura a fost clasata in categoria tezaur (pozitia 16 in ordinul de clasare nr. 3042/14.07.1998, dosar intocmit la acea data de doamna dr. Rodica Matei, istoric de arta specializat in arta romaneasca moderna si contemporana, la acea vreme director stiintific al Muzeului National de Arta), deci regimul circulatiei sale este reglementat de art. 37, alin. 4 & 5 din amintita lege (printre altele, nu poate iesi din tara decat cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, aprobat prin ordin al Ministrul Culturii). Restul, cu recentele balbaieli ale doamnei de la finante care abia acum a realizat ca nu ar avea baza legala pentru achizitie, sunt bomboana de pe coliva. Daca ati "cotizat", sunt convins ca Patria va fi recunoscatoare pentru generoasa contributie, dar nu uitati vorba veche romaneasca dupa care boieria si prostia se platesc.
      • Like 0
    • @ MihaiSt
      check icon
      Și răspunsul dv. este ca nuca-n perete, nu despre texte de legi vorbeam. À bon entendeur, salut.
      • Like 0
  • O multime de nu stiu, s-ar putea , probabil si etc. Mult prea multa incertitudine. Probabil ca statul roman nu va putea sa cumpere statuia aia, banii nu vor fi restituiti in intregime si vor ramane in urma o multime de "de ce" !
    • Like 1
    • @ Ovidiu Gura
      Teo check icon
      pai nu s-a intrebat nimeni INAINTE de lansarea campaniei daca exista cadrul legal pentru a o face? Nu si-a pus nimeni intrebarea ce se va face in cazul in care NU se string banii/toti banii? O fi fost, asa, o intreprindere lacrimogena ca sa ne demonstram unitatea...?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult