Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacian Cioloș și-a dat demisia din USR: „De astăzi, mă alătur unui nou proiect politic inițiat alături de colegii mei europarlamentari Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache”

Dacian Cioloș 2021

Dacian Cioloș și-a dat demisia din USR și a anunțat că se alătură unui nou proiect politic - REPER - inițiat alături de europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache. 

„Este vorba de un nou partid care va face parte din familia europeană Renew Europe și despre care veți găsi toate detaliile necesare la următorul link: https://www.partidulreper.ro. M-aș bucura ca ideile și propunerile noastre să vă atragă și să ne reîntâlnim în acest nou proiect”, a anunțat Dacian Cioloș.

„Noul proiect politic REPER este încărcat de viziunea că există un public în România care prețuiește moderația, care are nevoie de soluții, care are nevoie de oameni și proiecte, care este gata să depășească starea de conflict permanentă și dispus să asculte înainte de a propune direcții și soluții. Am crezut mereu că cine seamănă vânt culege furtună și poate că formația mea de agronom m-a educat să am răbdare și să cultiv în loc de a distruge. Politic poate părea un pariu, dar viața nu e doar politică, ci o cursă lungă în care răbdarea și puterea de a lupta sunt mai importante decât conflictul și frica de irelevanță. Îmi doresc să construim proiecte și să propunem soluții, să deschidem scena politică pentru cei care își doresc să participe la viața societății fără teama că ne vor veni alături oameni noi și dornici de muncă”, a scris Cioloș într-o postare pe Facebook.

Postarea integrală a lui Dacian Cioloș:

„Îmi este imposibil să găsesc o formulă prin care să exprim pe de-a-ntregul ceea ce simt în aceste momente. Cu siguranță despărțirea de USR îmi lasă un gust amar și o uriașă cantitate de tristețe.

În același timp, nu vreau să renunț la speranța că există o soluție politică prin care să oferim electoratului din România un mod de a face politică moderată care să reflecte o stare de spirit diferită față de ceea ce a primit în ultimele decenii. Sunt optimist de felul meu și cred că mai presus de orice e important să păstrăm speranța că putem depăși obstacolele, iar vocația noastră principală este de a construi o lume mai bună. Iar acest lucru nu se face vorbind doar în mici cercuri închise de prieteni, ci stabilind punți cu societatea civilă, muncitorii, antreprenorii și cu celelalte forțe politice chiar dacă avem diferite viziuni despre viitor.

De astăzi, mă alătur unui nou proiect politic inițiat alături de colegii mei europarlamentari Ramona Strugariu, Dragos Pislaru, Alin Mituța și Dragos Tudorache. Este vorba de un nou partid care va face parte din familia europeană Renew Europe și despre care veți găsi toate detaliile necesare la următorul link: https://www.partidulreper.ro. M-aș bucura ca ideile și propunerile noastre să vă atragă și să ne reîntâlnim în acest nou proiect.

Pentru cei mai puțin familiarizați cu ultimele evoluții politice cred că sunt necesare câteva precizări în legătură cu decizia mea de a părăsi USR și de a participa la acest nou proiect.

Am crezut multă vreme, în anii de după 1989, în înflorirea vieții politice din România și în revigorarea unor partide cu vocație și dorința de a se transforma în stâlpi ai democrației românești. Numiți-le instituții sau găsiți orice altă metaforă pentru ele. Din nefericire, unul după altul, partidele începutului de drum au capotat, s-au dizolvat în metehne politice reprobabile sau au supraviețuit într-o formă de o toxicitate insuportabilă. Au urmat ani în care am sperat că integrarea europeană va fi suficientă pentru a servi drept motor al unei noi politici interne care să transforme radical România. Nu a funcționat și din nou am revenit la o politică măcinată de conflicte și corupție. Pentru mine și mulți dintre cei cu care am avut bucuria să lucrez în ultimii ani, aceste nereușite au fost o motivație excepțională pentru a începe să construim o soluție politică bazată nu pe partide, instituții sau sisteme, ci pe încrederea în oameni.

Am avut multe deziluzii și multe obstacole, așa cum era de așteptat. Nu cred că vom reuși să schimbăm România peste noapte și fără să depunem un efort uriaș. Dincolo de propriile noastre îndoieli și gânduri, avem de luptat cu o mare de prejudecăți care ne va testa caracterul și puterea de a rămâne cinstiți cu noi înșine. Pentru a-mi respecta acest crez am intrat în politică și tot pentru a-mi respecta valorile și încrederea în oameni am decis să ies din USR. Nu își are rostul să ascund tristețea legată de această plecare, după cum nu pot să nu regret despărțirea de un număr uriaș de oameni pe care îi consider extraordinari, pe care îi respect pentru lupta și convingerile lor și pe care sper să îi am din nou aproape într-o zi.

Motivele acestei decizii însă sunt dincolo de orice îndoială astăzi, indiferent de sentimentele pe care mi le provoacă. Am gândit pragmatic, am gândit emoțional și sufletește, am gândit punând înainte de toate datoria pe care simt ca o am pentru societate. Nu am vrut cu orice preț să fiu președintele USR PLUS și am căutat o soluție politică rezonabilă, negociată și care să afecteze cât mai puțin taberele din partid. Nu am găsit înțelegere. Am câștigat alegerile pentru președinția partidului și am încercat să construiesc o punte între taberele artificiale din partid. Cred că negocierile politice sunt mereu soluția cea mai bună pentru a rezolva o situație conflictuală, dar am recunoscut că e imposibil să negociezi cu cineva care a uitat că e între prieteni și nu vede decât dușmani în jurul său. Am demisionat când am înțeles că șansele de a reforma un partid de care societatea are nevoie sunt inexistente, iar eu nu pot să mint sau să disimulez că este totul perfect doar pentru a ocupa o funcție trecătoare.

Pentru colegii din conducerea partidului a fost mai importantă revanșa simbolică de a șterge din răzbunare o parte din numele partidului decât să construim împreună. Am trăit un lung șir de dezamăgiri provocate de frica enormă pe care unii dintre colegii mei o au față de dispariția politică. Eu cred că trăind în frică faci greșeli și vezi deformat realitatea. Frica schimbă oamenii și le justifică alegerile monstruoase. Eu am ales să nu las frica să îmi dicteze deciziile, chiar și cu prețul ieșirii din politică. Suntem oameni trecători și societatea nu ar mai trebui să își lege toate speranțele de un lider politic. România și cetățenii săi trebuie să înțeleagă că vor fi aici și vor fi mai importanți decât orice președinte, premier sau ministru al cărui nume mai devreme sau mai târziu îl vor uita. Aceasta este lecția pe care eu am învățat-o în viață și în politică.

Vreau să le mulțumesc în același timp colegilor mei din USR pentru energia pe care au pus-o în slujba unor idealuri curate și corecte. Le doresc mult succes și sunt convins că mai devreme sau mai târziu ne vom reîntâlni și sper că ceea ce ne-a unit să fie la fel de puternic.

Noul proiect politic REPER este încărcat de viziunea că există un public în România care prețuiește moderația, care are nevoie de soluții, care are nevoie de oameni și proiecte, care este gata să depășească starea de conflict permanentă și dispus să asculte înainte de a propune direcții și soluții. Am crezut mereu că cine seamănă vânt culege furtună și poate că formația mea de agronom m-a educat să am răbdare și să cultiv în loc de a distruge. Politic poate părea un pariu, dar viața nu e doar politică, ci o cursă lungă în care răbdarea și puterea de a lupta sunt mai importante decât conflictul și frica de irelevanță. Îmi doresc să construim proiecte și să propunem soluții, să deschidem scena politică pentru cei care își doresc să participe la viața societății fără teama că ne vor veni alături oameni noi și dornici de muncă.

Vă promit că nu voi renunța la principiile de bază care îmi dau puterea să activez în serviciul public și că îmi voi depune toată energia pe care o am pentru o politică mai curată și pentru o Românie mai bună așa cum am încercat și până acum. Fără repere sănătoase nu vom reuși să schimbăm nimic.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu e de mirare că unii incep să părăsească usr, multi am crezut că este un partid reformist cu tinerei vizionari, dar și eu sunt printre cei dezamăgiți de ei și ai lor conducători, ca și comuniștii cred că posedă adevărul absolut, nu sunt capabili să discute și să poată face o alianță, ei vor să dicteze, iar așa ceva pentru oameni mai culți nu este acceptabil, așa probabil drumul lor este in jos!!
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Parca si Petre Roman, alt fost premier meteoric si-a facut ceva partid dupa ce a plecat din PD. Probabil tot asa va ajunge si Ciolos, in cel mai bun caz ajungand sa fuzioneze cu un partid mare. In rest va rupe voturi si cum nu va intra in parlament, majoritatea voturilor se vor duce spre patridul cel mai iubit care are cel mai mare scor. Buna miscare...
  • Like 0
 • Nume check icon
  Din pacate nu mai inteleg nimic din ce se intampla in USR. Poate cineva din interior ne lumineaza putin pentru ca au mai multe miscari interne decat cutremurele la mare adancime din Vrancea. Am inteles cum au pornit in USB, am inteles ca liantul puternic a fost ura impotriva intregii clase politice care si-a batut jos sistematic de aceasta tara. Dar cam atat si nimic mai mult. Nimeni nu a negat buna intentie a lor, dar a ramas numai intentie pentru ca nu s-a materializat in ceva constructiv, ba dimpotriva aceasta ura a inceput sa fie ceva distructiv. Nu stiu daca in spatele lor sunt ceva epoleti - sper sa nu, dar nu sunt sigur intr-o tara in care epoletii cam dicteaza din pacate - dar chiar si daca sunt totusi trebuie sa si construiesti ceva ca sa incepi sa fi perceput, apreciat si temut de competitorii tai. Despre dl. Ciolos nu stiu ce sa zic. Parca nu a avut o directie. niciodata. Cam cum a batut vantul si pe cea mai usoara scurtatura, fara batai prea mari de cap, fara lupte care poate sa lase rani. Si cu fundu' doua barci cam tot timpul. Chiar si acum. Parlamentar european, activ in grupul Renew, alte comitete si comitii, dar in acelasi timp vrea sa conduca si un partid in Romania. Un partid in deriva, care necesita re-organizare din temelii. Sa creasca activ numarul de membrii din toate domeniile economice si culturale. Persoane pragmatice cu experienta si rezultate in activitati publice si economice de stat si private si nu experiente in plantat copaci, vopsit copii pe fata, ture cu biciclete prin cartiere, salvati balena albastra si alte activitati frumoase si educative, dar care nu schimba sistemul de stat imbacsit si mentalul ramas in anii comunismului.. Acest lucruri nu le poti face numai cu declaratii in week-end, cateva postari pe FB despre cat de zero sunt ceilalti si zoom-uri cu ziaristi. Lupta se da pe teren, in parlament, fata in fata cu oamenii si nu cu ecranul. Prin urmare nu am sperante prea mari in noul partid pentru ca prea sunt multe de facut si dl. Ciolos nu le va putea face in acelasi timp si cu mandatul de european. Multi-tasking nu mai este la moda, ci mindfulness-ul:). Vom vedea. Ce vad eu este ca in ciuda declaratiilor belicoase alte talibanilor USRisti. partidul nu este deloc intr-o directie buna si nu pare ca isi gaseste directia. De fapt nici macar nu stiu daca isi doresc cu adevarat. Intr-adevar si pe banca se castiga, nu atat de mult ca in teren, dar nu risti sa te accidentezi. Vom vedea. Mai sunt doi ani pana la alegeri si vor trece foarte repede.
  • Like 1
  • @ Nume
   Nici eu nu înțeleg și probabil nici nu voi înțelege, parcă văd și aud sloganuri din timpul ceausistilor!!
   • Like 0
 • Aparent slabirea USR acum nu este o idee foarte buna, dar pe termen lung cred ca romanii au nevoide de mai multe alternative la sindicatul PNL & PSD.
  In rest personal nu inteleg miscarile lui Dacian Ciolos dar daca ma uit la Ciuca & Co , mi se pare o figura luminoasa.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult