Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România SAI SA: Ca să am la pensie același standard de viață, eu, cel din prezent, trebuie să mă plătesc pe mine, cel din viitor, investind pe termen lung

Dan Popovici

Dacă un tânăr de 25 de ani este gata să facă un credit ipotecar pe trei decenii, transformând obligația de a achita ratele într-o cursă de rezistență plină de obstacole (dobândă variabilă, perioade de recesiune, inflație, variații ale cursului valutar), de ce nu este la fel de dispus să investească pe termen lung? În cazul multora dintre cei care doresc să investească, nerăbdarea se manifestă la prima scădere a valorii portofoliului, sau la prima variație în jos a bursei.

Cel mai probabil, una dintre explicații este legată de faptul că pe pereții casei proprietarul poate pune mâna oricând, spune Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România SAI SA, într-un interviu pentru Republica.

Fiecare persoană trebuie să știe de ce economisește sau investește, care este scopul. În funcție de obiectiv, se profilează și profilul de risc, dar și dorința de a pune banii cu randament pe termen lung sau scurt, explică Dan Popovici, care îi sfătuiește pe toți ca în momentul în care încasează o sumă de bani, să se plătească în primul rând pe ei înșiși.

Platforma Republica și Asociația Administratorilor de Fonduri vă propun o serie de articole din care puteți afla care sunt opțiunile pe care le aveți pentru a investi banii în fonduri de investiții. Care este procentul recomandat din bugetele familiei pe care să îl investiți în aceste unități, care este cea mai potrivită durată, cât de ușor puteți avea acces la informații, cum să monitorizați randamentul acestora la un click distanță sau chiar din telefon.

Iată un rezumat al declarațiilor din interviul oferit de Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România SAI SA, platformei Republica:

  • Am avut o perioadă lungă de timp în care banii au fost foarte ieftini sau au fost aproape gratis. Dintr-o dată, ne-am mutat într-o nouă paradigmă, în care banii devin din ce în ce mai scumpi;
  • Suntem relativ aproape de o zonă în care este foarte bine să începem să construim pe termen lung, pe ambele clase mari de active, atât pe zona acțiunilor, cât și pe zona instrumentelor cu venit fix, a obligațiunilor;
  • Randamentele oferite de titlurile de stat sunt între 7 și 8%. Cei care vor să investească pe termen lung trebuie să înceapă să se gândească, pentru că sunt niște oportunități foarte mari care se deschid în fața noastră.
  • Istoria a arătat de mai mult de 100 de ani că, în general, acțiunile sau fondurile de investiții care investesc în acțiuni sunt poate cel mai bun instrument de a-ți proteja banii de inflație.
  • Lunar, în ziua de salariu, este foarte important să poți să ai un roboțel, o debitare automată a contului, iar banii aceia să fie investiți direct.

Mai jos, interviul pe larg:

Cum explicăm unui potențial investitor că merită să intre pe bursă, dacă el vede peste tot scăderi, concedieri făcute de giganții tech?

În primul rând, trebuie să înțelegem că am avut o perioadă destul de lungă de timp în care banii au fost foarte ieftini sau au fost aproape gratis. Dintr-o dată, ne-am mutat într-o nouă paradigmă în care banii devin foarte scumpi sau devin din ce în ce mai scumpi și automat că toate evaluările făcute acestor companii se schimbă. Până la urmă, metoda cea mai ușoară de a evalua o companie este să aduci în prezent fluxurile viitoare și aceste fluxuri viitoare le discountezi cu anumită rată. Dacă înainte rata era aproape de zero, în momentul de față, ratele sunt mai mari și automat valoarea adusă în prezent e mai mică. Iată, aceasta poate fi o primă explicație legată de aceste scăderi.

Cum să privim aceste corecții?

Sunt normale în economie. Până la urmă, investitorii și mai ales investitorii instituționali se uită la cifre și dacă fluxurile viitoare sunt aduse în prezent la valori mai mici, e clar că și această valoare ar trebui să fie mai mică.

Unii văd oportunități mari aici, mai ales în aceste momente

Eu cred că în momentul de față suntem relativ aproape de o zonă în care este foarte bine să începem să construim pe termen lung. Și aici vorbesc pe ambele clase mari de active, atât pe zona acțiunilor, cât și pe zona instrumentelor cu venit fix, a obligațiunilor.

E mare o dobândă de 8 la sută la titlurile emise de statul român?

Randamentele, dacă ne uităm la obligațiuni și la titlurile de stat românești, sunt foarte ridicate în momentul de față. Orice investitor ar trebui să se întrebe - vom avea inflație atât de mare mai mulți ani? Anul acesta va fi, poate și la anul, dar din 2024, inflația se va întoarce într-o zonă confortabilă și pentru băncile centrale.

În momentul de față, randamentele oferite titlurilor de stat la 10 ani să spunem, sunt între 7 și 8%. E clar că n-o să ai inflație 8% în fiecare an următorii 10 ani, deci de asta cei care vor să investească pe termen lung trebuie să înceapă să se gândească, pentru că sunt niște oportunități foarte mari care se deschid în fața noastră.

Cum ar trebui să arate portofoliul unui investitor nu foarte experimentat pe timp de criză?

Nu există un ideal. În primul rând trebuie să răspundă la întrebarea - Domnule, eu de ce vreau să investesc? Răspunsul la întrebarea asta de fapt ne ajută să ne determinăm orizontul de timp. Una e să vrei să economisești pe 2 ani, când plănuiești să-ți renovezi apartamentul, alta e să-ți propui să ai bani peste 15-20-25 de ani, când o să ieși din câmpul muncii și nu ai încredere că te vei descurca din pensia primită de la stat.

Noi le explicăm clienților noștri că este foarte important să investească regulat: o sumă mică de bani în fiecare lună, pentru că asta îți permite să cumperi la prețuri diferite. Frecvența înseamnă mai multe instrumente, acțiuni, unități de fond, obligațiuni - toate cu aceeași sumă de bani, la niveluri diferite. Istoria ne arată de 120 de ani că piața se întoarce de fiecare dată. Ai un moment în care piața scade, ai un moment în care se închide un ciclu economic, dar urmează, începe un alt ciclu economic și piața se întoarce.

Ca să cumpărăm la prețuri mai bune și la modul ideal, ar trebui să investim regulat, în mod automat, printr-un instrument de debitare automată a contului, care să investească o sumă de bani - 200, 300, 500 de lei, în funcție de salariul fiecăruia. Prin această economisire automată este eliminată partea emoțională. Altfel, este greu pentru oricine, în momentul când vezi că piața scade, instrumentele scad, să-ți păstrezi calmul și luciditatea.

Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România SAI SA, într-un interviu pentru Republica.

Dacă nu facem aceste investiții automat, comportamentele nu sunt echilibrate. Nu cumperi, pentru că-ți este frică și spui nu, mai aștept, o să cumpăr săptămâna viitoare, că o să fie mai jos. La un moment dat, te poți trezi că piața s-a întors și tu n-ai cumpărat. De aceea este foarte important să poți să ai un roboțel, o debitare automată a contului și pe data de 2 ale lunii sau data de 5 ale lunii să vină să-ți ia banii aceia și să-i investească direct.

La ce ar trebui să fie atenți cei care investesc aproape exclusiv în imobiliare? Să cumpere acum? Să vândă?

E posibil să fie deja în momentul în care piețele se pregătesc să se întoarcă, dar imobiliarele pare că nu au fost încă impactate de scăderile din alte zone.

Ești un om normal care are un salariu, economisești și investești într-un apartament, ceea ce până la un anumit punct poate să fie de înțeles. Dar, pe de altă parte, trebuie să fii conștient că piața imobiliară nu este una lichidă. Asta înseamnă că - dacă Doamne ferește - ai nevoie de niște bani repede, foarte repede, nu poți să-ți lichidezi investiția decât la nivel de săptămâni sau luni. Un alt aspect foarte important este acela că poate nu ai nevoie de toată valoarea apartamentului, nu poți să vinzi o cameră, nu poți să vinzi bucătăria și să rămâi cu restul apartamentului. Atunci când ai nevoie de lichidități, ești obligat să vinzi cu totul apartamentul respectiv. În vreme ce, dacă investești pe piața financiară, poți să disponibilizezi foarte rapid, în două-trei zile cât durează o decontare a unei tranzacții, orice sumă din portofoliu.

De asemenea sunt momente în care se poate lichida un apartament cu un discount foarte mare. Adică chiar dacă avem senzația că un apartament valorează 200.000 de euro, atunci când vrem să-l vindem, s-ar putea să descoperim că nu avem cumpărător decât la 150.000 de euro sau la 170.000 de euro și deci nu avem acei 200.000 de euro pe care îi calculăm.

Când ar trebui să învățăm aceste lucruri, de fapt când ar trebui să începem educația financiară?

Din școală, din clasele mici.

Și care ar fi prima lecție pe care ar trebui să o învețe?

Am o fetiță de 9 ani și mă lupt cu ea să înțeleagă că nu trebuie să cheltuiești imediat, dacă a primit de la bunici 100 de lei, să se ducă să își cumpere bomboane. Poate ar trebui să își pună problema să strângă câteva sute de lei și să-și cumpere un lucru de care are nevoie cu adevărat sau îi place mai mult, cu care să se joace mai mult timp.

Care e suma minimă pe care ar trebui să o investim lunar?

În ceea ce privește fondurile de investiții, suma minimă este de 50 de lei pentru cele mai multe dintre dintre fonduri. 50 de lei pe lună, pentru mulți oameni nu e o sumă care să le schimbe viața în prezent. Să nu cheltuie acei 50 de lei nu schimbă în mod semnificativ nivelul de trai. În schimb, dacă acei 50 de lei sunt puși lună după lună în investiții, la un moment dat, suma acumulată poate să aibă impact asupra ta și asupra apropiaților tăi. În general, oamenii care devin interesați de economisire devin interesați și de alte instrumente de investiții, cu randamente mai bune.

Cum vă explicați că suportăm fluctuațiile dobânzilor și de curs valutar la un credit ipotecar timp de două-trei decenii, dar vrem să ne retragem banii din fonduri sau de la bursă dacă simțim că mergem o perioadă pe minus?

E mai ușor pentru cineva să simtă activul fizic. Când te duci și investești pe bursă, e mai greu să te duci să te uiți la sondele Petrom. Eu nu mă refer acum la cei care, atunci când cumpără, vor să locuiască acolo, că poate cineva care cumpără pe credit - imobiliar sau ipotecar - și nu plănuiește neapărat o investiție, poate se gândește doar că vrea să locuiască acolo. Cert e faptul că se îndatorează pe termen lung, deci ideea este că ne poziționăm diferit față de datorie pe termen lung versus investiția pe termen lung. Personal, de asemenea, cred că mecanismul creditării, în anumite momente, chiar dacă ești persoană sau companie sau societate, este bun în ansamblu.

Cu ajutorul unui credit tu aduci în prezent o bunăstare din viitor, pentru că dacă nu ai lua credit, ar trebui să aștepți nu știu, 10 ani, 15 ani să strângi. Poate mai important este ca omul să se uite să vadă cât poate să se îndatoreze și ce nevoie are. Are nevoie chiar un apartament de 4 camere sau poate are nevoie doar de 3, ar putea să stea și în 3 camere și suma împrumutată de la bancă să nu fie de 200.000 de euro, ci doar 150.000 de euro. Aici este punctul la care oamenii ar trebui să înțeleagă nevoia de investiții, unii au un orizont pe termen scurt, ei se așteaptă să câștige repede. Așteptările investitorilor, dacă vorbești cu cei mai mulți dintre investitori, sunt ca ei să câștige foarte repede. Ai 200 de lei și dacă s-ar putea ca într-o lună de zile să-i transformi în 2.000 de euro, ceea ce nu se poate.

În zona asta de investiții, tu îți creezi o valoare, o avere în timp. Orizontul trebuie să se măsoare în ani sau în zeci de ani, lucru care e mai greu de acceptat.

Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România SAI SA

Ce anume ne lipsește să avem o astfel de perspectivă când e vorba de investiții?

Sunt multe aspecte. Pe de o parte este zona de educație și de fapt, foarte important este să nu mai fie atât de multe mesaje populiste și să le spunem verde în față oamenilor că, dacă nu se preocupă atunci când au 25 de ani, 35 de ani, 45 de ani, ce vor face la momentul retragerii din activitate?!

Sunt foarte mulți oameni astăzi care câștigă foarte bine și care vor ajunge la pensie. Estimările sunt că aceștia vor avea pensie la nivelul a 35-40% din ultimele salarii. Studii recente din Statele Unite ale Americii spun că o persoană care iese la pensie ar avea nevoie de 85% atunci când iese din câmpul muncii, pentru a-și păstra standardul de viață din timpul în care avea salariu. Diferența aceasta dintre 35% și 85% ar trebui finanțată prin alte metode decât pensia de la stat sau pensia de pilon II.

Cea mai mare cheltuială pe care ar trebui să o facă un om în timpul când este activ nu este nici pe casă, nici pe mașină, nici pe televizor. Trebuie să fie efortul de a-și finanța o viață decentă, bună, demnă pentru atunci când se retrage. Este vorba despre finanțarea încă de pe acum a 15 sau 20 de ani în viitor, după ce ieși la pensie.

Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România SAI SA

Ar trebui, de fapt, să căpătăm toți o conștiință și un fel de așteptare, o responsabilizare a sinelui. Cel care va ieși la pensie tot eu sunt și tot standardul acesta de viață vreau să-l am și pentru asta trebuie să mă îngrijesc. Îmi place să-mi fac astăzi vacanțele în Grecia? Îmi place să merg în city break-uri prin Europa? La 65 de ani nu am să mai vreau? Sigur că am să-mi doresc și atunci, dar nu voi mai avea cu ce. Eu, cel din prezent, trebuie să mă plătesc pe mine, cel din viitor.

Ce i-ar lipsi legislației ca să încurajăm și mai mult investițiile?

Să știți că legislația românească este armonizată într-o proporție cuprinzătoare cu cea din Europa. Nu cred că ar trebui să dăm vina pe legislație.

Vreau și eu să mă apuc de investit. Care-s pașii pe care ar trebui să-i fac? E greu? Trebuie să mă apuc de învățat?

Da, este adevărat că trebuie să semnăm acte la bancă, dar înainte să facem lucrul acesta, trebuie să identificăm obiectivul, pentru ce vrem să investim. Ne identificăm, în acest fel, orizontul de timp. De asemenea trebuie sa ne aflam profilul de risc, pentru că unii au un profil de risc mai ridicat, alți oameni au un profil de risc mai scăzut. Așa sunt ei construiți.

Sunt oameni care n-au o problemă dacă văd că valoarea portofoliului lor scade pe termen scurt cu 15%. Dar sunt oameni care intră în depresie și fac fibrilații și atunci e clar că profilul de risc al fiecărui om este foarte important. De aceea, abia după ce și-a stabilit obiectivul, și-a stabilit și profilul de risc.

Concret, investițiile se pot face, cel puțin în cazul fondurilor de investiții, foarte ușor prin intermediul băncilor. Aproape toate băncile importante din sistem au în ofertă multe fonduri de investiții care se potrivesc diferitor nevoi. Pentru că până la urmă, aici vorbim de o nevoie.

Așa cum spuneam, să investești într-un fond de investiții pentru că vrei să strângi niște bani pentru vacanța de vară din Grecia nu e cea mai bună idee. Dacă vorbim despre educația copilului, poți să investești acum pentru ca, în momentul când el ajunge la 18 ani, să poți să-i finanțezi niște studii în străinătate sau până la urmă să-i dai niște bani ca să înceapă o afacere sau să se mute sau să-i investească la rândul lui.

Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România SAI SA

Ok, deci am decis scopul. Definim profilul de risc. Nu vreau să risc, vreau să investesc în obligațiuni, în fonduri de economii. După aceea, mă duc la bancă, vorbesc cu un consultant, îi spun ce nevoie am.

În unele cazuri, aici, în România, cred că nici de un drum la bancă nu e nevoie, dacă stăpânești alfabetul de investiții, cumperi direct din aplicațiile bancare. În unele cazuri, e nevoie să mergi să semnezi contractul la ghișeu. Ulterior, totul se poate face cu telefonul din buzunar.

Dacă simți nevoia, poți să mergi să vorbești cu un consultant. E important de menționat: în momentele de volatilitate, în momentele de scădere a pieței, să-mi aduc aminte care a fost obiectivul meu. Din păcate, în ultima perioadă au scăzut piețele și am văzut și investitori care și-au răscumpărat investițiile la niveluri mai joase, în pierdere.

Le readucem aminte că atunci când vorbim prima dată cu ei, spun că au un orizont de timp de 20 de ani, 15 ani sau chiar mai lung. Și atunci, ce importanță are momentul de acum, sau timp de un an, când tu mai ai încă 20 de ani înainte? 

În momentul când piața scade, e totul la discount. Așteptăm Black Friday să ne ducem să cumpărăm la discount. Adică mergem să cumpărăm un televizor la discount, dar nu venim să cumpărăm acțiuni pe bursă la discount. Poate o acțiune foarte bună este în momentul de față la discount, cred că ar trebui să ne gândim prin prisma Black Friday. E adevărat, una este cheltuială ca să mă uit la televizor, cealaltă este investiție.

Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România SAI SA

Există ieșiri semnificative din industria de fondurilor de investiții?

E nevoie să înțelegem că nu trebuie să ne lăsăm pradă emoțiilor, adică să supra-cumpărăm când e sus, cum se întâmplă în foarte multe situații și s-a întâmplat și cu cripto și să sub-cumpărăm sau să vindem când piața de fapt ne oferă o oportunitate. Evident că de emoții nu putem să scăpăm. Până la urmă și noi, profesioniștii, avem emoții la un moment dat, dar cred că important este să ne aducem aminte tot timpul care este orizontul investițional și să ne aducem aminte că piața se întoarce de fiecare dată.

Ce mesaj le transmiteți celor care se uită cu neîncredere la bursele internaționale și se tem de investiții? Sau celor care se sperie și se gândesc să facă exit?

Nu e important să câștigi toate bătăliile, important este să câștigi războiul, în sensul că e posibil să fie ani în care performanța portofoliului tău să fie bătută de inflație, însă important este ca, pe o perioadă lungă de timp, de 10 ani, să ai un randament, o performanță mai mare decât inflația pe perioada aia de 10 ani. Istoria ne-a arătat de mai mult de 100 de ani că, în general, acțiunile sau fondurile de investiții care investesc în acțiuni sunt poate cel mai bun instrument de a-ți proteja banii de inflație, de a avea un câștig în termeni reali, versus inflația pe axa respectivă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnu' de la OTP, daca nu ati inteles de ce romanul prefera sa isi ia ipoteca si nu sa investeasca unde vreti dvs, nu ati inteles nimic din nevoile romanilor.
    Locuitul e o necesitate, in contradictie cu investitiile ce se hranesc din excesul de lichiditati lunare ale familiei, adica dupa ce acoperim nevoile numite locuit +mancare+ facturi + distractii. Iar in ce spuneti dvs, investiile alea sunt cum sunt, cu un comision gras voua, si incertitudinea sa acopere inflatia. Asa ca perioada asta cu economiile lunare prefer sa fac plati anticipate la ipoteca cu scaderea perioadei, acolo e risc zero ca scad plata din principal, salvez dobanda grasa data bancii prin aceste plati, reduc perioada, iar dobanzile la credite sunt destul de bine aliniate cu inflatia. 
    Sa cumpar o locuinta cu ipoteca este, pt mine, ca pt multi alti romani, singura modalitate de a scapa de chirie (si a inlocui cu rata). Pt unii e cea mai mare decizie financiara a vietii pt ca  rata se termina, chiria nu. Prin plati anticipate am achitat prima locuinta in mai putin de 10 ani, aveam rata aproape la fel ca chiria anterioara, cu anii chiria colegului a crescut dar rata mea nu,  apoi mi-am luat ceva mai mare, iar cand copiii se duc la casa lor ma voi muta la ceva mai mic, cu aceeasi unealta: creditul (imi place ideea de a investi cu banii altora).  Am calculat daca in aceeasi perioada in loc de plati anticipate as fi pus banii in titlurile de stat: raspunsul este nu, platile anticipate sunt mai profitabila si cu risc zero.

    Mai exista in ce comentati confuzia intre locuinta unde sa stam si o a 2a locuinta, fix cum e cazul fetitei voastre pentru care nevoile numite acoperis + mancare sunt acoperite si isi permite din cei 100 sa faca orice vrea, eventual sa imparta si la distractii, si la economii, si donatii, si investitii etc  La cei ce nu mai au 'grija'  acoperisului de maine si isi cumpara o a 2a locuinta, ei bine acolo sunt alte variabile de urmarit de genul: ce fac de am nevoie de lichiditati, dinamica greoaie a imobiliarelor, cresterea valorii, rulajul de chiriasi, renovare, etc - probabil orice proprietar de locuinta in chirie o sa va dea cateva argumente din cartile lui J.L. Collins sau Waren Baffet : Emergency Fund si diversitate de investitii. 

    PE de alta parte, tot ziceti cuvantul pensie si mentinut stil de viata: cine isi achita locuinta pana la 50 de ani, isi scade cheltuielile dramatic, cam cu 30%, si cu corectia asta si o pensie de stat de la 65 ani chiar daca e mai mica decat salariul ii va sustine stilul de viata.
    Pt investitii de termen lung, exista multe alte unelte: chirii, arenda, actiuni si dividende etc. si abia la coada lor as pune un titru de stat - ca echilibrare la un tanar acestea ar trebui sa acopere sub 5% din banii economisiti si investititi sau chiar zero si expunere cat mai mare pe partea mai dinamica si cu ROI mare de actiuni, cine e la varsta de pensionare sa aiba 20% n tritruri de stat  si e ok cu 1-2 ani inainte de pensie sa incepem sa echilibram investitiile, 
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult