Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dăncilă: „Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost angajat înainte să devin premier”. Cât adevăr este în această afirmație

Foto: Inquam Photos

Context

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Președinția României și fost premier, a afirmat, în timpul conferinței de presă din 19 noiembrie 2019 că:

 • „Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost angajat înainte să devin premier. Să nu mai legăm activitatea copiilor de părinți”.

Ce verificăm?

Când a fost angajat fiul Vioricăi Dăncilă la Curtea de Conturi.

Verificare

Fiul fostului premier și actual candidat din partea PSD la președinția României, Viorica Dăncilă, pe numele său Victor-Florin Dăncilă, ocupă funcția de „consilier – cabinet demnitar”, conform declarației de avere (care poate fi găsită și pe site-ul Curții de Conturi, dar și pe portalul Agenției de Integritate).

Viorica Dâncilă râde după exit poll-uri

Potrivit unui răspuns oferit de Curtea de Conturi presei la jumătatea anului 2018:

„Domnul Victor Florin Dăncilă este angajatul Autorității de Audit, având funcția de consillier în cadrul cabinetului demnitarului – domnul Ilie Sârbu (vicepreședinte al Autorității de Audit), cu contract individual de muncă încheiat pe perioadă determinată (durata mandatului demnitarului aferentă perioadei 29.01.2018 – 15.10.2020)”.

Același răspuns arată că Victor Dăncilă a fost numit consilier:

„În conformitate cu prevederile art 5 (1) din OG nr 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administrația publică centrală, personalul din cadrul cabinetului demnitarului este numit sau eliberat din funcție numai la propunerea demnitarului în subordinea căruia funcționează, în baza unui contract individual de muncă pe perioada determinată încheiat în condițiile legii”.

Articolul 5 din OG nr. 32/1998 arată că:

(1) Personalul din cadrul cabinetului demnitarului este numit sau eliberat din funcție numai la propunerea demnitarului în subordinea căruia funcționează.

(2) Personalul din cadrul cabinetului demnitarului își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă pe durata determinata, încheiat în condițiile legii, pe durata mandatului demnitarului.

(3) În cazul funcționarului public, dacă angajarea acestuia în cadrul cabinetului demnitarului se face cu acordul instituției de unde provine, atunci contractul individual de muncă încheiat cu aceasta instituție se suspenda până la revenirea în funcția deținuta anterior.

(4) Pentru personalul prevăzut la art. 3, perioada în care a desfășurat activitate în cabinetul demnitarului se considera vechime în specialitate.

Tot pe data de 29 ianuarie 2018, într-o zi de luni, a ajuns și Viorica Dăncilă în funcția de premier al României. Accea a fost ziua în care Guvernul său a fost învestit în Parlament și în care a depus jurământul.

Viorica Dăncilă a fost însă propusă premier de către Partidul Social Democrat cu aproape două săptămâni înainte de investire, pe 16 ianuarie 2018.

Înainte să devină, oficial, premier, Viorica Dăncilă deținea funcția de europarlamentar din partea PSD și era, de asemenea, și șefa organizaței de femei a partidului.

Declarația de avere a fiului Vioricăi Dăncilă mai arată și că, înainte de a deveni consilier la Curtea de Conturi, acesta a lucrat la OMV Petrom SA, în calitate de „permitting expert” (spcialist în probleme de mediu). Tatăl său este manager regional la OMV, iar mama sa, Viorica Dăncilă, a fost angajată până în 2009, înainte de a deveni europarlamentar PSD.

Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este trunchiată. Într-adevăr, mandatul celor doi a început în aceeași zi. Însă, Viorica Dăncilă fusese propusă premier cu aproape două săptămâni înainte ca fiul său să fie angajat la Curtea de Conturi, și, mai mult, fostul premier deja ocupa funcții importante în politică. În funcția de la Curtea de Conturi, Victor Dăncilă a fost numit direct de către demnitarul în subordinea căruia lucrează, nu a ocupat o funcție publică prin concurs.

Articol publicat pe site-ul Factual.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Adica, pentru cine a fost scris articolul asta? Citesc pensionarii pesedisti , sau taranii Republica ? Intreb pentru un prieten. :)))
  • Like 1
  • @ Danescu Cristina
   Media cea de valoare sa publice mare cat "casa poporului" contractul de munca a fiului risipitor si actul de numire din Monitorul Oficial a MAMEI DANCILA, cel mai mare MINCINOS si RUSINOS prim ministru din toate timpurile Romaniei.
   • Like 1
  • @ Nicolaie Apolzan
   Da, numai ca toti consumatorii de media de valoare stiu exact asta. Plus altele. Daca aparea pe a3, sau pe romania tv mi se parea util, asa...
   • Like 0
 • Păi ie adevărat ce zice duoamna veoric, că ia a depus jurământu' de prim-ministreasă abea la ora 16,30, iar fi-su era angajat de dis-de-dimineaţă.
  • Like 0
 • O concluzie amară...am promovat în linia întâi: hoți, proști și leneși...Andrușci, Carașoli, Dăncili, Drăgnei. toți fac din România o pradă facilă... După 30 de ani, înapoierea, lipsa unei conştiinţe civice, corupţia conducătorilor sînt considerate „tare genetice” ale românilor. Aici sunt incluse persoanele care se declară 100% români indiferent etnia!!...
  • Like 6
  • @ Constantinoaia Sorin
   Auch!
   Dar nu am replică,aveți dreptate!
   • Like 2
 • Stau acum și mă gândesc (în afară de faptul că ANI e surdă și cam chioară, si de toate care se tot spun), că OMV-ul ar dobândi o putere și mai mare dacăt are, cu mami președinte. Oare chiar avem nevoie de așa ceva?
  • Like 4
 • Probabil ca si dl Ilie Sarbu e un "nimeni" in psd sau e doar o coincidenta de nume.
  Ciudata chestie cu OMV-ul asta, sunt multi domni si doamne care au fost angajati ai OMV-ului si care ulterior prin "concurs" sau .... au ajuns in administratia centrala a Romaniei. Dar nu am auzit ca vreun baiat care e pe afara , in statiile OMV, sa ajunga si el pe undeva prin diferite ministere sau etc ale administratiei centrale.
  • Like 7


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult