Daniel Dines, cofondatorul UIPath, este cel mai bogat român, iar compania pe care o conduce, primul unicorn românesc, a fost listată în primăvară la bursa din New York la o valoare de 36 de miliarde de dolari. Însă miliardarul a declarat, într-un interviu acordat recent pentru Sifted.eu, că nu pune mare preț pe bunurile materiale.
„Am descoperit cel mai bun lucru pe care îl poți cumpăra și nu e vorba despre un produs. Este mentoratul și sfatul oamenilor inspiraționali”, a spus el. Asta înseamnă să ai acces cei mai buni chirurgi, avocați, antrenori de tenis, explică. „Am avut privilegiul să joc tenis cu Victor Hănescu, care era pe locul 26 în lume. E mare lucru”.
Multă vreme, Dines însuși nu a fost un om bogat. „Am trăit foarte prost când aveam 20 de ani, apoi la Microsoft am trăit ca un american din clasa de mijloc, iar după ce m-am întors în România am trăit cu 2.000 de euro pe lună vreme de 10 ani. Nu merită să te zbați toată viața să faci bani dacă vrei o vacanță mai frumoasă, acesta este cel mai stupid lucru”, spune Dines.
Nu crede în formarea de dinastii și plănuiește să își doneze mare parte din avere. În urmă cu doi ani, el a înființat UIPath Foundation, o organizație pe care o finanțează pentru a-i sprijini pe copiii vulnerabili din România. „E ca și cum ai plăti o taxă”.
În ciuda faptului că are birouri în peste 40 de țări și un sediu principal în New York, UiPath a păstrat legături ferme cu România. Un sfert din angajații săi sunt români, iar Dines spune că se gândește să facă la București un centru mare pentru talentul european.
Acest lucru este în contrast puternic cu migrația masivă a talentelor, prin care România a trecut în ultimii 30 de ani și pe care Dines o cunoaște la prima mână. „Cel puțin jumătate dintre oamenii cu care am crescut au părăsit România”, arată el.
România de astăzi este un loc minunat de locuit, spune antreprenorul. Iar UIPath are „un ușor avantaj față de marile companii americane stabilite în Europa. De obicei, ei nu își fac cele mai tari proiecte în Europa, noi facem ”.
Înainte ca UIPath să ajungă la statutul de unicorn, fondatorii săi au trecut și prin momente în care au fost refuzați de investitori.
„Am vorbit cu acest tip, unul destul de mare, în Londra. Mi-a trimis un e-mail, pe care îl mai am, spunând că o să spună pas, fiindcă simte că nu ne putem păstra avantajul tehnologic. A refuzat niște români care au reușit să învingă companiile britanice sau americane. Acesta a fost sentimentul”, a povestit Daniel Dines
Ulterior, UiPath a fost în măsură să aleagă de la cine să accepte bani, refuzând inclusiv o sumă mare de la SoftBank Masayoshi Son în 2018, relatează Sifted.eu.
Daniel Dines este de părere că nu crede că modul actual de efectuare a operațiunilor va mai exista în următorii 10 ani. „Automatizarea va schimba complet modul în care lucrează oamenii. Ce rost are să faci sarcini repetitive manuale de mică valoare pentru care nu suntem foarte bine echipați? Este obositor.”, a spus el.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- de acord cu mentoratul si sfatul oamenilor inspirationali. Totusi sunt reticent sa cred ca ai acces la aceste persoane daca nu ai ajung bogat sau important.
- 2k EURO pe luna in Romania nu este un salariu deloc rau. Si nu toti vom putea sa ajungem ca dl. Dines nici daca am vrea pentru ca nu cred ca toti putem.
- de acord ca sarcini repetitive manuale sunt obositoare. Problema pe care o avem este ce facem cu aceste persoane care vor fi inlocuite la un moment dat de automatizare.