Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Daniel Dragomir, directorul general și fondatorul clinicii dentare Victoria: „Cea mai bună cale de prevenție în cazul copiilor este periajul și detartrajul, dacă este cazul, de cel puțin două ori pe an. Iar un periaj costă în jur de 200 de lei”

Ață dentară

E mai ușor și chiar mai ieftin să previi decât să vindeci. Un adevăr banalizat de frecvența cu care este repetat și care, din păcate, de cele mai multe ori, nu se materializează în acțiuni concrete. Lucrurile par însă să intre într-o logică sănătoasă pentru copiii care ajung la stomatolog mult mai devreme decât au făcut-o părinții lor, cu scopul clar de a preveni problemele stomatologice grave.

Nu există studii ample care să măsoare această tendință, dar cu siguranță nu putem vorbi încă de o practică în cazul marii majorități a copiilor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, e nevoie de un program național subvenționat de stat, spune Daniel Dragomir, fondatorul și managerul general al clinicii dentare Victoria. Cu atât mai mult cu cât prevenția în cazul sănătății orale nu este foarte costisitoare, iar efectele pe termen lung ar însemna evitarea unor cheltuieli însemnate.

Sigur că prevenția pe scară largă ar aduce modificări în ceea ce privește logica de funcționare și procedurile din cabinetele dentare, în care acum cei mai mulți pacienți ajung pentru implanturi sau ale proceduri complicate, dacă nu și dureroase.

Există prevenție în rândul copiilor. Acum problema sunt medicii

„Față de acum 9-10 ani, există prevenție pe segmentul copiilor, care sunt aduși de părinți, pentru că și-au dat seama că ei au greșit. Acum problema sunt medicii. Sunt mulți care se feresc de pacienții copii pentru că se comunică greu cu ei și e nevoie de mai mult timp pentru a-i desensibiliza, având în vedere că unora le este frică. În plus, manoperele sunt mai ieftine (...) Aici este un segment în care statul s-ar putea implica acordând subvenții pentru copiii până în 18 ani, pentru că probleme nu sunt foarte mari și nu ar fi nevoie de foarte mulți bani. Cea mai bună cale de prevenție în cazul copiilor este periajul și detartrajul, dacă este cazul, de cel puțin două ori pe an. Iar un periaj costă în jur de 200 de lei. Astfel, copilul se împrietenește cu ideea de a merge la stomatolog și se face prevenție în mod eficient, pentru că acele două vizite anuale asigură și controlul de rutină. Prevenția începută la vârste fragede poate să continue și pâna la 70 de ani, pentru că aceasta e cea mai sigură și mai ieftină cale de a evita probleme grave a căror rezolvare este costisitoare. Sunt țări cum este, de exemplu, Canada, unde implanturile sunt o raritate. Îmi amintesc de un prieten ajuns acolo, căruia în urma unor investigații i s-au recomandat să-și pună patru implanturi, și a fost sunat de 10 clinici care i-au prezentat o ofertă. Tocmai pentru că este o situație extrem de rară”, explică Dragomir.

Pe lângă prevenție, tehnologia avansată folosită acum în multe cabinete stomatologice permite realizarea unui dosar imagistic cronologic, prin intermediul căruia poate fi urmărită evoluția micului pacient și care oferă puncte de reper importante pentru eventualele intervenții stomatologice de pe parcursul vieții.

„În clinicile noastre, tot ceea ce se face se păstrează sub formă de imagini. Atunci când un copil vine la periaj, medicul face o fotografie, care este urcată pe platformă, și astfel, pe parcurs se realizează o cronologie imagistică, la care are acces și pacientul. Dacă la 20-22 de ani, faci, de exemplu, o scanare intraorală 3D, ai un reper pe care îl poți folosi pe parcursul vieții, pentru că, având aceste imaginii, reproducerea dintelui se poate face exact, dacă este cazul. La fel în cazul obturațiilor. Altfel, reconstrucția rămâne la mâna tehnicianului dentar. (...) Tehnologia ne permite azi să avem acest dosar pe care să-l putem accesa atunci când ne schimbăm medicul sau plecăm în altă țară. Chiar dacă sunt medici care se feresc să facă astfel de scanări pentru că astfel poate ieși la iveală un detartraj, o obturație sau o aliniere prost făcute, pe managerii din clinicile noastre îi ajută să urmărească eficient evoluția pacienților”, explică Dragomir.

Daniel Dragomir

„Dacă nu ești implantolog, nu ești medic stomatolog”

În prezent, în clinicile stomatologice din România se fac foarte multe implanturi și aplicări de coroane, spune Dragomir. Pe de o parte pentru că probleme sunt atât de grave, încât aceastea sunt singurele soluții, dar și pentru că în cazul acestor proceduri, jumătate din muncă este preluată de tehnicianul dentar, iar la final manopera este mai scumpă.

Acesta este și motivul pentru care în cadrul clinicilor dentare Victoria, nu medicul este cel care stabilește planul de tratament, ci un software, care generează mai multe variante de intervenție, pe baza unui diagnostic pus de mai mulți medici specialiști în imagistică, și din care medicul stomatolog alege, după ce îi prezintă pacientului toate informațiile.

„Prevenția îi va duce medicii într-o altă zonă. Acum dacă nu ești implantolog, nu ești medic stomatolog. Toți vor să devină implantologi. Pe fondul prevenției, piața va scădea. Acum, într-o clinică, se pun, în medie, 50 de implanturi pe lună, și probabil că în viitor, vom ajunge la unul pe lună. Dar din punct de vedere medical așa este corect. Prefer să facem numai periaje, detatraje și obturații și să avem prețuri mai mari, decât să recomandăm coroane dacă nu este cazul”, spune Dragomir.

Planuri de extindere: 25 de clinici până în 2026

Prima clinică dentară Victoria a fost deschisă în Pitești, iar de acolo, din aproape în aproape, în alte orașe din sudul țării: Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Slatina și București.

Este o strategie prin care experiența medicilor dintr-o clinică este folosită în următoarea, pentru că ei merg și fac trainingul de început, iar pentru asta distanța nu trebuie să fie foarte mare.

„Din punctul meu de vedere, o echipă va fi întotdeauna mai bună decât un singur medic, cu condiția să știi să o construiești, ceea ce e greu, în general. Dar și mai greu decât să faci o echipă este să faci proceduri. Dacă aș putea da timpul în urmă și ar veni cineva care mi-ar cere 500.000 de euro pentru a pune la punct procedura din clinici, eu i-aș da. Pentru că inițial am avut pierderi de 300.000-400.000 de euro.

După Revoluție, toți am zis că ne putem apuca de niște afaceri, iar când au venit în România primele companii de consultanță, care făceau proceduri, am fost neîncrezători. Am perceput foarte greu ideea de procedură. Nouă ne-am luat mult, 9 ani, și încă lucrăm la asta. Dar am ajuns într-o zonă foarte bună din acest punct de vedere. Acuratețea actului medical, controlul și transparența lui sunt la nivel maxim în clinicile noastre”, spune Dragomir.

În următorii trei ani, Dragomir intenționează să extindă rețeaua de clinici dentare Victoria în cele mai importante orașe din țară, și să ajungă la un număr de 25. Investiția medie pentru o clinică nouă este de 500.000 de euro.

Rețeaua clinicilor Victoria este deținută parțial de fondul de investiţii EquiLiant Capital, fondat de fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman, care la începutul anului 2021 a preluat un pachet minoritar de acțiuni. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult