Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Daniel Szekely, director executiv IMM&Microbusiness la Banca Transilvania, la podcastul „Inside BT”: „Nimeni nu are scuze pentru a nu se perfecționa constant”. Ce a învățat bancherul din prima sa lecție de motociclism

Antreprenorii e bine să înțeleagă că, pe lângă pasiune, au nevoie și de competențe care să-i propulseze într-o ligă superioară, iar asta poate însemna învățarea de noi abilități sau aducerea unor profesioniști competenți, cărora să le ofere eventual un pachet de acțiuni, pentru a-i menține în firmă, spune Daniel Szekely, director executiv IMM&Microbusiness la Banca Transilvania, invitatul jurnalistului Claudiu Pândaru la podcastul „Inside BT”.

„Antreprenorii care vor să crească la un anumit nivel, investesc mai mult în a ști lucruri. De exemplu, îți place să faci haine, să croiești costume, nu e suficient să îți placă acest lucru, poate să îți placă și să ajungi la nivel de artă. Pe lângă asta, sunt niște competențe pe care trebuie să ți le dezvolți, pentru accesul în următoarea ligă. Dacă nu ți le dezvolți, atunci îți aduci oameni care sunt capabili să facă asta pentru tine - ar trebui să îi motivezi corespunzător, ar trebui să le dai un mic share din business, ca să simtă și ei skin in the game (expunere la risc, prin implicarea în atingerea unui obiectiv- n.n.)”, subliniază Szekely.

Cu experiență de peste 20 de ani în Banca Transilvania în zona creditării IMM-urilor, Daniel Szekely spune că din cele circa 600.000 de companii active din România, puține sunt într-adevăr medii și mari, iar dintre patronii cu firme mici, mare parte nu visează să își ducă afacerile la nivel înalt, business-uri de care economia locală are mare nevoie.

Unul din trei startup-uri are cont la BT

Despre succesul BT în zona finanțării IMM-urilor Szekely spune că poate fi evaluat prin numărul de conturi curente și rata de deschidere a conturilor pentru startup-uri. Datele Băncii Transilvania arată că unul din trei startup-uri își deschide cont la BT, spune Daniel Szekely.

„Din punctul meu de vedere, succesul în zona de IMM-uri eu l-aș măsura în primul rând prin conturile curente. Ok, s-ar putea să nu rulez totul prin BT, dar am un cont și acolo, fac și acolo tranzacții. Conturile curente sunt importante, pentru că acel cont curent este calea prin care poți să comunici și să lucrezi cu banca. 

Un al doilea lucru la care ne uităm și pe care îl măsurăm lunar - și nu ne dezamăgește - este rata de deschidere de conturi pentru startup-uri, businessuri noi. Acolo măsurăm care e gradul de preferință pentru BT. Unul din trei startup-uri își deschide cont și la BT, ceea ce în sine nu spune altceva decât că BT a fost prima opțiune pentru cel puțin 1 din 3 și faptul că pe acel cont deschis poți să clădești ceva”, spune Daniel Szekely.

„Nimeni nu are scuze pentru a nu se perfecționa constant”

Directorul executiv din BT a adus în discuție și perspectiva sa asupra sistemului de învățământ din România și impactul acestuia asupra pregătirii individuale în domeniul afacerilor. În țările mai dezvoltate, sistemul de învățământ se axează mai mult pe dezvoltarea abilităților critice, precum sinteza și analiza, spre deosebire de România, unde accentul pare să fie pus pe memorare.

La podcastul „Inside BT”, Daniel Szekely a împărtășit o experiență personală despre schimbarea sa de perspectivă când a fost implicat într-un program de executive MBA, unde a avut parte de un adevărat "wake-up call". În fața unei sarcini aparent simple – un eseu de 4.000 de cuvinte - a realizat că sistemul de învățământ superior solicită mai mult decât memorarea de simple definiții. În cadrul programului de MBA, accentul nu s-a pus pe memorare, ci mai degrabă pe capacitatea de a înțelege direcția dorită, modul de a ajunge acolo și evaluarea opțiunilor disponibile. Experiența cu acest tip de învățământ l-a schimbat mult, evidențiind importanța abilităților de înțelegere profundă și de sinteză în contextul învățământului superior. Pentru a oferi elevilor și studenților o bază mai solidă în abordarea critică și analitică a informațiilor, Szekely consideră că sistemul de învățământ din România ar avea nevoie de îmbunătățiri.

„Cred că sistemele de învățământ sunt concepute diferit în țările mai dezvoltate, cred că fără să facă neapărat un curs de antreprenoriat, felul în care se predă copiilor, felul în care li se cere să facă diverse lucruri, totul este diferit (comparativ cu sistemul de învățământ din România – n.n.). Li se cere să gândească, li se cere să sintetizeze, să analizeze. Trebuie să spun foarte sincer, pentru mine a fost un șoc foarte mare. Eu - cu școala în România, facultatea în România - m-am înscris la un executive MBA. Am înțeles că trebuie să pregătesc un eseu de 4.000 de cuvinte. Ce poate fi atât de complicat? mi-am zis. Trebuia să îl predau duminică seara. Sâmbătă dimineața m-am apucat, mi-am listat niște articole, mi-am ales o temă și am început să scriu. Duminică dimineață pe la 10 - nu am stat noaptea - m-am uitat pe el încă o dată, am zis că e bun și l-am trimis. Rezultatul a fost un dezastru complet, nu vreau să zic ce notă am primit, dar am fost efectiv...m-am blocat. Ăla fost un wake-up call pentru mine, de genul - învățământul ăsta e un pic diferit față de ce știi tu, aici nu e suficient să înveți definiții și să știi că lucrurile se împart în trei sau cinci categorii. Aici e vorba de a auzi, de a înțelege, de a reformula, de a pune în context diferite idei. M-am ambiționat evident și la următorul assignment m-am apucat, cred, cu o lună înainte să lucrez, am lucrat în fiecare după-amiază câte o jumătate de oră - o oră, rezultatul a fost pe măsură. Mi-a dat seama cât de mult te schimbă (un MBA), nu se pune deloc accentul pe memorare și pe chestii de genul ăsta, ci mai degrabă pe capacitatea ta de a înțelege unde vrei să mergi, cum vrei să mergi, care sunt opțiunile”, a spus Daniel Szekely.

În ceea ce privește învățarea continuă, Daniel Szekely a subliniat că „nimeni nu are scuze pentru a nu se perfecționa constant”. Nu este nevoie neapărat de un MBA, ci de o atitudine proactivă de a învăța lucruri noi în fiecare zi, cheia succesului personal și profesional, vede el.

„Prima lecție la motociclism se aseamănă fantastic cu ce i-aș spune lui Daniel de acum 20 de ani”

Ce sfat i-ar da celui care era acum 20 de ani? Directorul din BT a răspuns că i-ar spune să învețe mai mult, să se pună la punct cu partea de cunoștințe, să fie mai la curent cu ce se întâmplă și să acorde mai multă atenție oamenilor cu care lucrează. Folosind o analogie din pasiunea sa pentru motociclism, Szekely a subliniat importanța unei viziuni de ansamblu, în pofida unei concentrări excesive pe detalii imediate."Eyes on the goal", a îndemnat el, amintind că focusarea asupra destinației dorite este crucială pentru atingerea succesului în afaceri și nu numai. „Hobby-ul meu de ultim moment e motociclismul. Ok, o să spuneți că nu are legătură cu a fi bancher. Prima lecție la motociclism se aseamănă fantastic cu ce i-aș spune lui Daniel de acum 20 de ani. Culmea, dacă vrei să faci cu motocicleta un slalom printre jaloane, dacă te uiți la jalonul pe care vrei să îl ocolești, îl vei lovi. Dacă te uiți unde vrei să ajungi, iar cu vederea periferică mergi, reușești. Deci întotdeauna, eyes on the goal și în rest, cu vederea periferică, să mergi în direcția urmărită. Mi s-a părut perfect exemplul acesta în viața reală. Fantastic. Pentru că de foarte multe ori mergem cu faza scurtă și ne uităm la următorul jalon, apoi la următorul. Ok, dacă te uiți la următorul, poate nu îl lovești, dar pe al doilea sigur îl lovești, dacă nu te uiți în perspectivă”, a subliniat Daniel Szekely la podcastul „InsideBT”.

Urmăriți discuția dintre Daniel Szekely, director executiv IMM&Microbusiness la Banca Transilvania, și jurnalistul Claudiu Pândaru în podcastul „Inside BT”, atașat acestui articol. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult