Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dans les yeux d'Alain Delon

Alain Delon

Foto: Christophe Simon/ AFP/ Profimedia

C'est étrange.

Momentul niciodată anticipat. Eternul care dispare brusc, amintindu-ne că nimeni nu are scăpare. Alain Delon – cine s-ar fi gândit – îşi ia rămas bun de pe acest pământ. Jalonat de discursuri omagiale, meme-uri şi RIP-uri.

Les mêmes mots.

Francezii, în fine, se trezesc la realitate şi îl jelesc.

Foto: Guillaume Souvant/ AFP / Profimedia

Rien que des mots.

Autorităţile, atente la pulsul poporului, iau în calcul o ceremonie publică, unde cei care l-au preţuit să-i mulţumească fiindcă a fost contemporan cu ei.

Encore des mots, toujours des mots.

Televiziunile şi-au schimbat programele, difuzează filme, interviuri şi documentare cu el. Paris Match a scos un număr omagial, dedicat lui Alain Delon.

Foto: Topfoto/ Profimedia

Les mots tendres enrobés de douceur.

Celebrităţi de pe întreg globul rostesc mâhnite:

Tu es comme le vent qui fait chanter les violons

Et emporte au loin le parfum des roses.

În Argentina, Cehia, România, Rusia, Japonia, Italia, Germania, Pakistan, femei şi bărbaţi care nu se cunosc împărtăşesc, de câteva zile, pentru o clipă sau o oră, aceeaşi emoţie inexplicabilă, aceeaşi tristeţe şi nelinişte.

Je ne sais pas ce qui m'arrive ce soir.

Şuvoaie de mărturisiri despre Alain Delon inundă, pentru ultima oară, online-ul.

Des mots faciles, des mots fragiles.

De pe toate meridianele, se aude acelaşi refren, acelaşi clişeu, repetat la unison în cincizeci şi nouă de limbi şi o sută de dialecte:

C'était trop beau.

Tu es d'hier et de demain.

Bien trop beau.

Tu es mon rêve défendu.

Anonimi de pretutindeni, tineri şi mai ales vârstnici, ce l-au perceput ca pe o bucăţică din tinereţea şi din viaţa lor, suspină îngânduraţi. Pentru ultima oară, cu gândul la el. Înainte să-l uite, înainte să revină la angoasele şi responsabilităţile lor. Căci viaţa merge înainte. Înainte să fie luaţi şi ei de acolo şi duşi Dumnezeu ştie unde.

Foto: Profimedia

Mais c'est fini le temps des rêves

Les souvenirs se fanent aussi.

A existat printre noi, dar mai ales printre ai lui şi, în ultimii ani, aproape toţi l-au ignorat. S-au amuzat pe seama lui, l-au ridiculizat, l-au numit narcisist, megaloman, arogant şi fanfaron. Ziarele i-au ciugulit ultimele fărâme de viaţă privată. Era bolnav şi ele se ospătau cu scandalurile din familia lui. Acum, că a plecat, îl redescoperă plini de regrete.

Je te regarde comme pour la première fois.

Si tu n'existais pas déjà je t'inventerais.

Dar, de fapt, încă din timpul vieţii începuseră să-l reinventeze.

Printre ei, românii, naivi şi lipsiți de discernământ, care continuă să distribuie, fără o tresărire de suspiciune, citate inventate, trunchiate, adăugite, atribuite lui.

Paroles, paroles, paroles, paroles, paroles...

Aşa e, răspund în cor extaziaţi alţi români după ce lecturează, satisfăcuţi, enormităţile debitate pe seama lui. Des mots magiques, des mots tactiques… Bine a zis. Écoute-moi! Un om de mare caracter. Un om care nu s-a sfiit să spună adevărul! Je te jure! Distribuie mai departe cuvintele marelui actor! Je t'en prie! Ne vei lipsi, Alain. Vei rămâne în inimile noastre pentru totdeauna.

Encore des paroles que tusêmes au vent…

Dar Alain Delon, sfinxul pe care, foarte probabil, nici măcar propriii copii nu l-au înţeles, de acolo de unde nimeni nu ştie unde s-a dus, le va răspunde:

Comme j'aimerais que tu me comprennes.

Foto: Profimedia

Pentru că tot ce aţi văzut au fost doar frumuseţea, faima, zâmbetul, lumina de pe chipul personajelor mele. Însă luptele pe care le-am purtat, durerile şi rănile pe care le-am ţinut ascunse, umbra ce se zbătea pe neașteptate să iasă pe chipul meu real, pe ele voi nu le-aţi cunoscut.

Iar superbilor lui conaţionali, care abia de acum încolo vor realiza ce au avut lângă ei şi au pierdut, le va spune dintre stele, fără a-i mai săgeta cu ochii săi albaştri:

Merci, pas pour moi.

Monument français, caramels, bonbons et chocolats… pe toate, luaţi-le şi băgaţi-vi-le-n fund!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delon a fost un mare actor cu un talent nativ in ciuda faptului ca nu a avut studii in domeniu și nu a fost doar o "față" plimbată de la un film la altul cum apreciază CTP. De altfel a avut roluri memorabile dar și filme mediocre. Totuși a jucat in 100 de filme și diferența a făcut-o talentul unor regizori de excepție care au știut ce să extragă de la actorul Delon. Visconti, Melville sau Antonioni ,Godard sau Luis Malle. Nu numai că a fost un mare actor dar a reprezentat o epocă in cinematografia europeană fiind considerat un clasic alături de Jean Gabin care i-a fost mentor dar și de Belmondo , Lino Ventura , Brigitte Bardot sau Gerard Depardieu intr-o perioada in care cinematografia era saturată de hollywood. De altfel a fost recompensat cu un premiu Cezar in 1984 și ursul de aur la Berlin nu numai premii de onoare pentru intreaga cariera si a primit și Legiunea de Onoare a Franței așa că nu îl poți ignora ca actor. Referitor la câinii lui putem spune că i-a iubit mai mult decât pe consoarte și partenere și nu cred că le-ar fi vrut răul. De altfel nu putem pune preț pe ultimele cuvinte ale unui om bolnav cu cancer limfatic și care nu mai putea judeca fiind pus sub tutela judiciară. Comparația cu faraonii sau alți șefi troglodiți ai istoriei făcută de CTP mi se pare exagerată , oricum ca orice personalitate faptul că-l urai sau iubeai spune multe despre ce a lăsat în urmă și doar indiferent nu puteai fi. De altfel imi aduc aminte ce s-a întâmplat la moartea actorului si regizorului Sergiu Nicolaescu care a fost împroșcat cu zoaie că a fost protejat al regimului sau că a făcut doar filme comuniste. Replica lui lăsată cu limbă de moarte detractorilor săi a fost una de o simplitate dezarmantă " Faceți și voi măcar cât am făcut eu".
    • Like 0
  • "Ce jour-là près de la source, Dieu sait ce que tu m'as dit
    Mais l'été finit sa course, l'oiseau tomba de son nid
    Et voilà que sur le sable nos pas s'effacent déjà
    Et je suis seul à la table qui résonne sous mes doigts

    Comme un tambourin qui pleure sous les gouttes de la pluie
    Comme les chansons qui meurent aussitôt qu'on les oublie
    Et les feuilles de l'automne rencontrent des ciels moins bleus
    Et ton absence leur donne la couleur de tes cheveux

    Une pierre que l'on jette dans l'eau vive d'un ruisseau
    Et qui laisse derrière elle des milliers de ronds dans l'eau
    Au vent des quatre saisons, tu fais tourner de ton nom
    Tous les moulins de mon cœur"

    Mi-a placut mult finalul articolului, Mihnea Rudoiu.
    • Like 0
  • Francisc check icon
    Fie-i țărâna ușoară (RIP, cum de spune în prezent!). Delon a fost un actor de prima mână și trebuie să ne bucurăm că i-am fost contemporani, dincolo de tristețea că ne-a părăsit...

    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult