Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dar cumpărătorul ce vină are? Niciuna. Și nici obligația de a da cuiva datele cardului

Intenția autorității fiscale de a solicita datele din card ale cumpărătorului se înscrie în deja cunoscutele proceduri de combatere a evaziunii fiscale. 

Justifică sau nu aceasta încălcarea unor date private, mai exact accesul la datele personale ale cumpărătorului?

Pornind de la prezumția de nevinovăție a persoanei fizice și pornind de la dreptul la intimitate personală, unele opinii consideră, pe bună dreptate, o ingerință în viața personală să îi ceri cumpărătorului să își declare numărul de card, contul, banca.

Trebuie să înțelegem foarte exact că, din punct de vedere economic, evaziunea fiiscală se produce la nivelul vânzătorului, al celui care vinde bunuri și servicii și nu își declară veniturile din vânzare, TVA de la vânzare, care realizează aceste vânzări la negru.

Dacă autoritățile fiscale au făcut un pas înapoi, înseamnă că încă mai înțeleg faptul că avem o lege mai amplă și mai clară decât reglementarea fiscală, respectiv Constituția României

În momentul în care acestea sunt plătite prin card, trebuie să amintim faptul că mai există și un alt proces normativ, în sensul de reducere a plafonului de la care toți operatorii economici trebuie să se doteze cu POS-uri. În acest fel, practic, tu reduci foarte mult posibilitatea operatorului economic să se sustragă de la plată.

Se pune întrebarea: dar cumpărătorul ce vină are? Cumpărătorul de bună credință nu are nicio vină și nu are vreo obligație să comunice cuiva datele cardului și ce face cu bunurile sale. Cineva a încercat însă să facă acest lucru. 

Dacă autoritățile fiscale au făcut un pas înapoi, înseamnă că încă mai înțeleg faptul că avem o lege mai amplă și mai clară decât reglementarea fiscală, respectiv Constituția României, pe care toți trebuie să o avem în vedere.

Din punctul de vedere al cetățeanului Adrian Bența, mi se pare normal să îmi fie respectate toate drepturile atât mie, cât și celorlalți din jurul meu. Taxele justifică anumite ingerințe în viața personală, dacă scopul este strict combaterea evaziunii fiscale. 

Dacă scopul tău este să ajungi într-o situație similară celor din filmele americane, în care apeși pe un buton și își apar toate tranzacțiile făcute de persoana fizică, ce a cumpărat, unde a cumpărat, pe unde a fost, pe unde s-a cazat, acest lucru nu mai este acceptabil și nici nu este justificat prin combaterea evazunii fiscale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cei mai în vârstă (aşa ca mine) probabil îşi mai aduc aminte de Legea 18/ 1968, "legea ilicitului" cum o prescurtam noi. Din câte îmi amintesc, pe vremea FSN-ului a fost prima lege (sau printre primele) propusă a fi abrogată. Totul este foarte simplu: nu este nevoie ca Fiscul să-mi ceară datele cardului! Trebuie doar să facă corelarea dintre veniturile mele şi bunurile pe care le deţin. Dacă trăiesc din ajutorul de şomaj şi am merţan la poartă, atunci am o problemă (cu Fiscul). De asemenea, dacă trăiesc din colectarea de fier vechi şi am palat cu turnuleţe, garnisit cu Q7, la fel, ar trebui să am probleme cu Fiscul. Dar... nu este nici voinţă, nici putirinţă! Bezmeticeala asta este doar praf în ochii alegătorilor.
    • Like 1
  • Chestiunea cardului este un paravan ...datele tale lersonale ori si cum le v-a afla pt ca fiecare card bancar este atasat la un cont bancar ...asa ca ANAF-ul poate afla repede datele tale ...deci argumentatia cu evaziunea nu sta in picioare....daca se doreste cu adevarat reducerea evaziuni , atunci ar trebui introduse obligatoriu case de marcat absolut pt toata lumea si cel mai important verificarea permanenta nu cea anuntata in Vami ..., reducerea drastica a personalului din administratiile financiare si informatizarea lor cu adevarat si reducerea drastica a formularisticii si multitudini de hartoage ce trebuiesc complectate de catre contribuabil in zadar ( totul online ) .
    • Like 1
  • Stai că nu inteleg.
    Cum adică reducerea evaziunii fiscale?
    Păi vorbim de plata cu cardul. Practic de un virament bancar,
    Să ceară de la furnizorii de POS-uri, sumele încasate de magazine.
    ANAF-ul ori e plin de incompetenți, ori e paravan la servicii.
    Cum adică să le dau nr. cardului?
    Le dau si cardul si PIN-ul?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult