Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Darea în plată va fi scutită de impozit

Persoanele fizice ce aplică pentru procedura dării în plată prevăzută de Legea nr. 77/2016 beneficiază de scutire la impozitul pentru transferul dreptului de proprietate. Scutirea se acordă o singură dată ,,în viață” cu ocazia primei proceduri de dare în plată aplicată de persoana fizică. Această scutire de impozit se aplică chiar de la data publicării ordonanței.

Pentru aplicarea scutirii de impozit pentru darea în plată se înființează un registru notarial unde se consemnează situațiile de dare în plată. Aplicarea procedurii de scutire de impozit se poate realiza după obținerea unui certificat din acest registru. Solicitarea certificatului se adresează notarului ce perfectează documentele de aplicare a Legii dării în plată.

Prevederea este inclusă în Ordonanţa de urgenţă pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale

Consultați actul normativ aici!

Actul normativ are două secțiuni distincte:

- Modificare importantă adusă Codului fiscal.

- Modificare punctuală adusă Legii disciplinei financiare privind încasările în numerar.

Modificările Codului fiscal privesc:

* Scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru unele categorii de persoanele fizice.

* Scutirea la impozitul pe transferul dreptului de proprietate pentru darea în plată.

* Reducerea cotei de TVA pentru unele bunuri și servicii utilizate în agricultură.

Modificarea Legii nr. 70/2015 privind disciplina financiară, aduce posibilitatea unor operatori economici să încaseze în numerar de la persoane fizice sume mai mari de bani cu ocazia unor evenimente ale persoanei fizice – nunți sau botezuri.

Începând cu veniturile lunii august 2016, persoanele fizice ce realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor din activități de cercetare devoltare sunt scutite de plata impozitului pe venitul din salarii.

Începănd cu 01.08.2016 se aplică o cotă redusă de TVA de 9% pentru livrarea de pesticide, semințe și alte materiale agricole destinate însămânțarii. Aceiași cotă redusă se va aplica și pentru serviciile prestate în agricultură (arat, semănat, discuit etc). Enumerarea punctuală a bunurilor și serviciilor din domeniul agricol la care se va aplica cota de 9% se va aproba prin ordin comun al Ministrului Finanțelor și Ministrului Agriculturii.

Veniturile realizate de persoanele fizice din activități de cercetare statistică, când nu sunt încadrate prin contracte de muncă, se impozitează pe seama veniturilor din alte surse!

Organizatorii de nunți și botezuri pot solicita autorităților fiscale majorarea plafonului de încasări cu numerar în astfel de situații. După primirea acordului de la autorități sumele încasate cu numerar de la persoanele fizice pot fi mai mari decât actualul plafon de 10 mii lei. Această procedură se poate aplica începând cu data de 01.08.2016. Cererea trebuie să fie justificată.

Pentru operatorii economici la care autoritatea fiscală permite majorarea plafonului cu numerar, decizia este valabilă un an de la aprobare și poate fi solicitată prelungirea anuală ulterioară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult