Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Darea în plată va fi scutită de impozit

Persoanele fizice ce aplică pentru procedura dării în plată prevăzută de Legea nr. 77/2016 beneficiază de scutire la impozitul pentru transferul dreptului de proprietate. Scutirea se acordă o singură dată ,,în viață” cu ocazia primei proceduri de dare în plată aplicată de persoana fizică. Această scutire de impozit se aplică chiar de la data publicării ordonanței.

Pentru aplicarea scutirii de impozit pentru darea în plată se înființează un registru notarial unde se consemnează situațiile de dare în plată. Aplicarea procedurii de scutire de impozit se poate realiza după obținerea unui certificat din acest registru. Solicitarea certificatului se adresează notarului ce perfectează documentele de aplicare a Legii dării în plată.

Prevederea este inclusă în Ordonanţa de urgenţă pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale

Consultați actul normativ aici!

Actul normativ are două secțiuni distincte:

- Modificare importantă adusă Codului fiscal.

- Modificare punctuală adusă Legii disciplinei financiare privind încasările în numerar.

Modificările Codului fiscal privesc:

* Scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru unele categorii de persoanele fizice.

* Scutirea la impozitul pe transferul dreptului de proprietate pentru darea în plată.

* Reducerea cotei de TVA pentru unele bunuri și servicii utilizate în agricultură.

Modificarea Legii nr. 70/2015 privind disciplina financiară, aduce posibilitatea unor operatori economici să încaseze în numerar de la persoane fizice sume mai mari de bani cu ocazia unor evenimente ale persoanei fizice – nunți sau botezuri.

Începând cu veniturile lunii august 2016, persoanele fizice ce realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor din activități de cercetare devoltare sunt scutite de plata impozitului pe venitul din salarii.

Începănd cu 01.08.2016 se aplică o cotă redusă de TVA de 9% pentru livrarea de pesticide, semințe și alte materiale agricole destinate însămânțarii. Aceiași cotă redusă se va aplica și pentru serviciile prestate în agricultură (arat, semănat, discuit etc). Enumerarea punctuală a bunurilor și serviciilor din domeniul agricol la care se va aplica cota de 9% se va aproba prin ordin comun al Ministrului Finanțelor și Ministrului Agriculturii.

Veniturile realizate de persoanele fizice din activități de cercetare statistică, când nu sunt încadrate prin contracte de muncă, se impozitează pe seama veniturilor din alte surse!

Organizatorii de nunți și botezuri pot solicita autorităților fiscale majorarea plafonului de încasări cu numerar în astfel de situații. După primirea acordului de la autorități sumele încasate cu numerar de la persoanele fizice pot fi mai mari decât actualul plafon de 10 mii lei. Această procedură se poate aplica începând cu data de 01.08.2016. Cererea trebuie să fie justificată.

Pentru operatorii economici la care autoritatea fiscală permite majorarea plafonului cu numerar, decizia este valabilă un an de la aprobare și poate fi solicitată prelungirea anuală ulterioară.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult