Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Taxa de primă înmatriculare este constituțională. Persoanele nemulțumite pot solicita restituirea taxei, soluționată cu succes doar prin instanțele europene

În ședința din data de 12 aprilie 2016, prin decizia publicată în Monitorul Oficial din data de 22 iunie 2016, Curtea Constituțională stabilește că OUG nr. 9/2013 este constituțională și implicit este dreptul autorităților române să solicite și să încaseze această taxă de primă înmatriculare.

Consultați actul normativ aici.

Analizăm Decizia Curții Constituționale a României cu privire la prevederile normative adoptate de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru prima înmatriculare a unui autoturism sau pentru transcrierea dreptului de proprietate, ținând cont de numeroasele modificări legislative și de numeroasele decizii ale instanțelor de judecată atât românești cât și ale Curții Europene.

Multiplele procese pierdute de statul român au dus la publicarea OG nr. 40/2015 ce introduce restituirea taxelor de primă înmatriculare, indiferent de denumirea avută și de modul de aplicare, achitate până la februarie 2013.

Noutatea legislativă adusă de această prevedere normativă a constat în faptul că restituirea se realizează prin aplicarea unei proceduri administrativ-fiscale, fără a mai fi nevoie de decizia instanței.

În referențialul normativ se remarcă și cauza C-586/2014 – Budișan contra României, pronunțată în data de 09 iunie 2016 din care reținem câteva aspecte foarte importante. Astfel, reglementările comunitare permit instituirea unei taxe de mediu cu ocazia primei înmatriculări sau cu ocazia transcripției dreptului de proprietate cu condiția să nu se acorde scutiri discriminatorii. Acordarea unor astfel de scutiri a fost exact motivul pentru care deciziile Curții Europene au constatat ilegalitatea taxei de primă înmatriculare.

Dacă statul român a decis restituirea taxelor de primă înmatriculare achitate în baza fostelor reglementări privind timbrul de mediu, plătite până la februarie 2013, sunt persoane care contestă legalitatea acestei taxe reglementate chiar de actualul cadru normativ, respectiv OUG nr. 9/2013.

Privită în contextul Deciziei Curții Europene, existența unor scutiri sub forma restituirilor timbrului de mediu conduce la opinia că și forma actuală a prevederii normative este contrară principiului de drept al Comunității Europene. În acest sens și Curtea Constituțională a României a fost sesizată pentru a se pronunța asupra constituționalității timbrului de mediu, atât asupra ordonanței în integralitatea sa cât și asupra acelor prevederi normative ce detaliază modul de calcul, determinare și plată a timbrului de mediu.

În ședința din data de 12 aprilie 2016, prin decizia publicată în Monitorul Oficial din data de 22 iunie 2016, Curtea Constituțională stabilește că OUG nr. 9/2013 este constituțională și implicit este dreptul autorităților române să solicite și să încaseze această taxă de primă înmatriculare.

Având în vedere că deciziile Curții Constituționale sunt general valabile, apreciem că actualul timbru de mediu se datorează în forma publicată, iar persoanele nemulțumite pot solicita restituirea taxei, soluționată cu succes doar prin instanțele europene.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult