Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Darius Vâlcov a ieșit aseară la Antena 3 să explice de ce a căzut Bursa: „Acum chiar ar fi o greșeală să nu dăm această ordonanță. Am putea fi acuzați de manipularea Bursei”

Darius Valcov la Antena 3

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a comentat miercuri seară, la Antena 3, reacţia Bursei de Valori Buucrești după anunţarea măsurilor fiscale, spunând că a fost o reacţie emoţională şi că, dacă ordonanţa nu va fi emisă, Guvernul poate fi acuzat de manipularea Bursei, scrie News.ro. El a apreciat că este un foarte bun moment pentru investiţii în acţiunile care au scăzut. 

În ceea ce priveşte criticile preşedintelui Iohannis, Vâlcov a spus că acesta este "avocatul corporaţiilor şi al băncilor", declaraţie similară celei făcute de ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, conform căruia preşedintele "se erijează într-un avocat al bogaţilor".

„Ar fi o greşeală ca ordonanţa să nu se dea. Dacă ordonanţa nu se dă, abia atunci ar putea fi acuzat Guvernul de manipularea bursei. (…) Probabil a fost o reacţie emoţională, probabil şi o presiune pe guvern: Atenţie că se prăbuşeşte bursa. Nu se prăbuşeşte bursa, acţiunile îşi vor reveni, apropo, cred că e un foarte bun moment de investiţii în acţiunile care au scăzut. E o fluctuaţie normală“, a afirmat Vâlcov, potrivit sursei citate.

Comentând criticile preşedintelui Klaus Iohannis faţă de măsurile anunţate de Executiv, consilierul premierului Dăncilă a declarat: "Preşedintele Iohannis este avocatul corporaţiilor şi al băncilor".

Întrebat în legătură cu măsurile vizând băncile şi cu riscul ca unele dintre acestea să se retragă din România, Darius Vâlcov a replicat ironic: "Este exclus. N-o să vedeţi niciodată câine să plece de la măcelărie“.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis miercuri ziua de tranzacţionare cu una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, 11,21%. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, şi OMV Petrom, -12,97%, s-au numărat printre marii pierzători ai zilei, la o zi după ce Guvernul a anunţat mai multe măsuri fiscale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă pe Codul fiscal anunţată de ministrul Finanţelor nu are analiză de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, aruncă economia în haos şi a făcut apel la Guvern să se răzgândească, să pună în dezbatere, să facă o analiză şi să vină cu măsuri sustenabile.

CFA România, companiile din telecom, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) sunt doar câteva dintre asociaţiile care au avertizat, miercuri, asupra efectului nociv al măsurilor anunţate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • MihaiSt check icon
  Nu cred ca domnul Vâlcov a spus ceva inedit sau iesit din comun cand a vorbit de reactii emotionale in legatura cu evolutiile de la bursa - specialistii in trading psychology folosesc in mod uzual termeni cum ar fi "Market Mood" sau "Candlestick Emotions". Nimeni nu ne explica, insa, de ce anuntarea ordonantei a condus la scaderea increderii unor investitori in actiunile unor companii (sau mai precis in capacitatea unor companii de a genera acelasi nivel de profit ca pana acum). Lumea evolueaza, publicul nu mai este acelasi cu cel de ieri...
  • Like 0
 • Cineva trebuie sa-i spună lui Valcov ca ‘reacții emotionale’ au numai femeile din tribul lui, nu din alte triburi, și in mod definitoriu nu bărbați care gândesc.
  Omul asta are multe fracturi. Logice. Și mai e și poet de birt, sau de salon: nu contează ce zice, dacă sună bine. Cel puțin pentru 60% din populația din RO.
  • Like 0
 • Al Lui Al Lui check icon
  Este inimaginabil, cum gandirea patologica a unui asemenea individ, hotaraste politica economica si fiscala a Romaniei ! Dc se ocupau doar de propria amnistie si gratiere, ne afectau doar pe noi cei de astazi. Insa, ei ii vor afecta si pe urmasii nostri prin aceste dejectii economico-intelectuale, flatulate de cuplul de pseudoeconomistii Valcov-Teodorovici in spatiul public si adoptate fara discernamant de incompetentul guvern Dancila.
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult