Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

A treia medalie de aur pentru David Popovici, tânărul de 16 ani care a devenit senzația Campionatelor Europene de înot pentru juniori de la Roma

David Popovici

Foto: LEN

UPDATE: O nouă medalie de aur pentru David Popovici. David a câștigat duminică seara finala de 50 m liber la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Roma. 

„Imperial! David Popovici, al treilea aur la Roma! Roma, Cetatea Eternă, are un nou împărat! Are doar 16 ani, a cucerit aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber la Campionatele Europene de înot pentru juniori, a stabilit trei recorduri mondiale de juniori (de două ori la 100 m și o dată la 200 m), are cel mai bun timp la 100 m în 2021 și este gata să impresioneze și la Jocurile Olimpice. Numele său: David Popovici!”, este mesajul postat pe Facebook de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern.

La doar 16 ani, David Popovici, multiplu campion național și european, a devenit cel mai rapid înotător din lume și este favorit la medalia olimpică la Tokyo. 

STIREA INITIALA

David va participa azi la finala de 50 m liber la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Roma. „Cu calm, atacăm astăzi și finala de 50 m liber, pentru România! Combustibil am din toate încurajările voastre!”, a scris David pe Facebook, mesajul fiind însoțit de o fotografie.

Foto: Facebook David Popovici

Tânărul înotător român a cucerit sâmbătă medalia de aur în proba de 200 m liber la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Roma. David a stabilit un nou record mondial, european şi al competiţiei de juniori, a anunţat Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern. Este a treia medalie cucerită de sportivul român în vârstă de 16 ani la această competiţie, după argintul cu ştafeta României de 4x100 m și aurul în proba de 100 m liber. De altfel, timpul obținut de David joi seara, la Roma, la 100 m liber, nu e doar un record mondial la juniori, ci și cel mai bun timp al anului inclusiv în cursele de seniori. „Este al 10-lea timp din istorie și va ajunge la Tokyo peste 16 zile din postura de lider în acest sezon! Născut pe 15 septembrie 2004, David Popovici este în acest moment mai rapid decât campionul olimpic, Kyle Chalmers, și campionul mondial, Caeleb Dressel. De la legendarul Popov la incredibilul Popovici ...?”, au scris jurnaliștii de la Gazzettta dello Sport, potrivit digisport.ro.

Competiția poate fi urmărită LIVE aici

David Popovici a vorbit la Digi24 despre ce înseamnă pentru el participarea la Olimpiada de la Tokyo. „Să fiu cel mai tânăr sportiv din România care merge la Jocurile Olimpice este o mândrie imensă, să știu că-mi reprezint țara acolo, la Tokyo. Deși am 16 ani și sunt cel mai tânăr, n-aș vrea să schimbe prea multe treaba asta, pentru că fiecare dintre noi, fiecare sportiv calificat acolo de la noi din România a muncit la fel de mult să ajungă în acel loc, pentru calificare, pentru a avea șansa să concureze pentru țara lui acolo, așa că sper să fiu tratat la fel ca ei”, a spus David Popovici la Digi24.

Foto credit: Tudor Pirvu/Facebook David Popovici

Povestea lui David începe la vârsta de 4 ani, când părinții săi l-au dus la înot, la recomandarea unui medic, pentru corectarea unor mici probleme ale spatelui. Așa avea să își descopere pasiunea pentru înot.

La vârsta de 10 ani, David a avut primul record național. „De atunci, am devenit dependent de senzația pe care ți-o dă cel mai înalt loc de pe podium”, a mărturisit David Popovici. Până acum, tânărul a urcat de 62 de ori pe podium, la toate categoriile de vârstă, și a doborât 36 de recorduri naționale în șapte probe diferite.

Foto: Facebook David Popovici

„Un antrenament poate varia, poate fi de la 4 km până la 7 km. Într-o zi pot înota între 7 și 14 km, depinde câte antrenamente am în acea zi. Se poate să fie și cu sală, înainte sau între ele. E mult de muncă și îmi ocupă foarte mult timp. Între 2 și 5 ore pe zi, cu tot cu înot, sală, toată pregătirea de dinainte, încălzirea, recuperarea de după, masaj, stretching”, a descris David modul în care decurg antrenamentele sale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marius check icon
    DAca nu ati vazut finala la 50 m liber, o puteti viziona aici:

    https://www.youtube.com/watch?v=7ATJrYLzOyA
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult