Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De 11 ani, acești oameni se luptă pentru mediu curat. „Sunt locuri unde strângi azi o cantitate de deșeuri și strângi și peste o săptămână aceeași cantitate”

Let’s Do It, Romania!

Mulți români care iubesc natura se află în aceste zile în vacanță, în locuri încântătoare, care par complet desprinse de timpurile noastre. Însă oricât de frumos ar fi peisajul, oricât de bogați copacii și de uimitori fluturii, sunt mari șanse să găsească, aruncate unul peste celălalt semne la timpurilor și problemelor noastre sociale: peturi și ambalaje, capace de WC și sacoșe cu pantofi scâlciați, saci cu deșeuri menajere. În România, multe primării nu pun încă la dispoziția locuitorilor servicii de salubrizare, există o cultură împământenită a gunoiului aruncat peste gard, iar cei care nu respectă regulile și murdăresc mediul sunt rareori trași la răspundere.

De mai bine de un deceniu, Asociația Let’s Do It, Romania! se luptă cu munții de gunoaie și indiferență și mobilizează regulat voluntari pentru a strânge deșeurile aruncate ilegal. Asociația, care face parte din rețeaua Let’s Do It World, răspândită în 175 de țări, are în prezent 1,9 milioane de voluntari, dintre care aproape jumătate elevi care au ajuns să se educe într-un alt spirit. Ce s-a schimbat în această perioadă?, am întrebat-o pe Ana Maria Hâncu, cofondatoarea asociației, care în urmă cu 11 ani a decis să treacă de la vorbe la fapte.

Let’s Do It, Romania! este una dintre cele patru organizații non-guvernamentale - alături de Teach for Romania’! ,Velo by Green Revolution și Asociația Adi Hădean- beneficiare ale campaniei naționale cu impact social „Deschide Lay’s. Dăruiește zâmbete!”. Prin intermediul acestei inițiative, participanții la campanie sunt invitați să aleagă pe Lays.ro o cauză pentru care zâmbesc în perioada 01 iunie - 30 septembrie, urmând ca, la final, toate zâmbetele să se transforme în donații.

În săptămânile care urmează, veți citi pe Republica poveștile organizațiilor pentru care au zâmbit, deja, mii de români. Cum s-au născut, care este impactul muncii lor, cum le susțin oamenii, care sunt rezultatele, dar mai ales provocările și ce planuri au pentru viitor, veți afla din campania „Deschide Lay’s. Dăruiește zâmbete!”.

O aplicație de semnalare a deșeurilor

„Sunt unele lucruri care fundamental nu s-au schimbat, pentru că mulți vedem că sunt probleme cu deșeurile peste tot, sunt foarte multe zone din natură unde putem vorbi despre gropi ilegale de gunoi - oamenii merg și aruncă ilegal deșeurile pentru că nu au servicii de salubritate sau pentru că așa s-au obișnuit. Ce se întâmplă bine este că oamenii sunt din ce în ce mai conștienți că și ei sunt parte din schimbare, că pot participa și pot fi voluntari și pot interveni acolo unde sunt probleme. Unii dintre ei sunt proactivi și comunică direct cu autoritățile. Cetățenii sunt din ce în ce mai conștienți că problemele sunt aproape de noi, că nu sunt departe, în niște colțuri din România și nu ne ating. Poate că înainte ecologia părea o ocupație de hipsteri, dar acum s-a înțeles la nivelul societății că e ceva ce ne privește pe toți”, spune Ana Maria Hâncu (foto).

Sunt mulți care merg încă în natură și lasă acolo urmele din plastic și aluminiu ale trecerii lor. Însă începe să crească și numărul celor care vor să se implice pentru a face curățenie. Ca să le vină în ajutor, Let’s Do It, Romania! a dezvoltat o aplicație, Trash Out, prin care oricine poate fotografia și semnala gunoiul depozitat ilegal. În baza notificărilor primite de la utilizatori, asociația face sesizări către autorități, care au obligația să răspundă în 30 de zile. Aplicația poate fi descărcată din Google Play și App Store, iar pentru utilizarea sa este nevoie ca serviciul de localizare să fie activat, astfel încât zona în care este amplasat gunoiul să poată fi stabilită cu precizie.

„Mai sunt și autorități care ne spun că problema s-a rezolvat, dar deșeurile sunt, de fapt, îngropate sau arse”

„Dacă ești în natură și vezi deșeuri, faci poze, le încarci și faci sesizarea la fața locului. E important acest aspect, pentru că s-a mai întâmplat ca oamenii să facă sesizări când ajungeau la ei acasă, ceea ce înseamnă că autoritățile ar fi venit la ei la scară, nu la locul cu probleme. După ce primim aceste notificări în aplicație de la voluntari, încep discuțiile noastre cu autoritățile. Foarte multe sunte cooperante și rezolvă această problemă sau spun că știu de aceste situații de mai mult timp. Într-adevăr, sunt locuri unde strângi azi o cantitate de deșeuri și strângi și peste o săptămână aceeași cantitate, pentru că oamenii nu au acces la servicii de salubritate sau s-au obișnuit să arunce acolo. Mai sunt și autorități mai puțin cooperante, mai sunt și autorități care nu ne iau în seamă pentru că suntem un ONG, mai sunt și autorități care ne spun că problema s-a rezolvat, dar deșeurile sunt, de fapt, îngropate sau arse.” Reprezentanții Let’s Do It, Romania! spun că poartă discuții cu MInisterul Mediului și Garda de Mediu, pentru a le pune la dispoziție experiența lor în ceea ce privește centralizarea acestor sesizări.

O mare problemă o reprezintă deșeurile provenite de la construcții. „Voluntarii noștri chiar nu au ce să facă atunci când le întâlnesc. Acolo este nevoie de implicarea autorităților, care să vină cu utilaje și să le ridice”, subliniază Anamaria Hâncu.

Soluții la problema deșeurilor: servicii de salubritate, educație, amenzi

Pe 18 septembrie, Let's Do It, Romania! îi cheamă pe români la curățenie generală, în cadrul unui eveniment realizat la nivel național. Deși înainte mulți dintre participanți erau elevi, acum nu se va întâmpla același lucru. „Vom strânge deșeurile din natură pentru a contribui la diminuarea acestei probleme. Sperăm să putem organiza acțiunea în toate județele și sperăm că pandemia nu ne va da planurile peste cap, noi anul trecut am renunțat să mai organizăm evenimentul din cauza crizei Covid. Vrem ca toată lumea să fie în siguranță și în acest an. Din acest motiv, pentru că mulți dintre copii nu se pot vaccina preferăm să ne adresăm mai puțin lor, chiar dacă acțiunea are loc în aer liber”, spune Anamaria Hâncu. În opinia ei, participarea la acțiuni de curățenie în natură reprezintă o formă de educație civică și ecologică pentru cei mici, o parte importantă din soluția la problema deșeurilor. Nu și singura, pentru că mai este nevoie de existența de servicii de salubrizare în toate localitățile din România, dar și de un sistem eficient prin care cei care aruncă gunoaie în locuri neamenajate în acest scop să fie amendați.

„Cred că în foarte multe țări pe care le apreciem și sunt civilizate lucrurile stau altfel datorită unor amenzi usturătoare. De multe ori te pierzi în anonimat, te duci în afara orașului, arunci deșeuri, nu te vede nimeni, nu contează. Când o să simți pe propria piele cât costă amenda te mai schimbi un pic”, atrage atenția cofondatoarea asociației.

Până atunci, mizează pe implicarea oamenilor care au devenit conștienți de importanța protejării mediului. „În cazul nostru, implicarea oamenilor a făcut mereu diferența. Cred că proiectul nostru a fost între primele din România în care toată lumea s-a implicat: cetățenii, autoritățile locale și centrale, serviciile de salubrizare. Avem nevoie de implicare și, firește, de finanțare pentru a ne duce la îndeplinire misiunea. Dacă doriți să contribuiți la o țară mai curată, cu o natură mai frumoasă și mai puțin acaparată de deșeuri, vă invităm să susțineți Let’s Do It, Romania! și să ne dăruiți zâmbete în campania Lay’s. Intrați pe lays.ro și zâmbetul vostru înseamnă un vot pentru o țară mai curată!”, spune Ana Maria Hâncu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Până când fiecare cetățean nu va deveni conștient că pentru orice abatere de la normalitate, în postura de demnitar nu va fi convins, de asemenea, că pentru încălcările statutului funcției, va trebui să fie dur ssancționat, că legile nu pot fi încălcate fără consecințe pentru cei care nu le respectă â, guvernanții înșiși că vor suporta cpnsecințele încălcării responsabilitățișor pe care și le-a asumat la preluarea mandatului, vorbim în van. Sălbaticii nu se domesticesc prin legi îngăduitoare. În speță, la ficare magazin care vinde marfă cu ambalaje din material plastic trebuie să fie obligat să aibă adupra sa o cantitate cel puțin egală cu ceea ce a achiziționat pentru a o preda undeva dinainte stabilit prin regulament, pentru care primește un bon să-l prezinte la cassă. Toate astea dublate fiind de obligația tuturor trsponsabililor locali, de la primar la învățător și proprietarii de magazine de a participa sistematic la educarea elvilor, respectiv, la controlul periodic al cadrelor didactice asupra modului în care se achită de astfel de sarcini. Știu că sună ca sarcinile pe linie de partid pentru care comunismul ne obișnuise, dar se poate lucra la adaptarea cu necesitățile momentului. Nu există astfel de măsuri, consecința directă e că funcționarii fraudează capitalul de timp pentru care sunt plătiți. Între timp, în afara multor altor nenorociri, planeta se sufocă și ne sufocă pe toți. Pentru convingerea scepticilor recomand câte o plimbare pe marginea localităților lor de domiciliu, măcar câte o latură a perimetrului pe lună.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult