Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

De abia acum devine periculos: Gabriela Firea și Carmen Dan le explică elevilor cum e cu „Balena Albastră”

Gabriela Firea la MAI

Foto: Facebook Gabriela Firea

Grație presei vigilente și autorităților competente, nu cred că există copil care să nu fi aflat până acum detalii despre „Balena Albastră, jocul mortal care a făcut 130 de victime în Rusia”. Deocamdată nu știm de ce jocul este „un fenomen” în România și nici de ce oameni maturi și aparent responsabili continuă să vorbească atât de lejer despre „jocul ucigaș”, fără să se gândească la efectul pe care acest ton alarmist îl are asupra unor minți crude și influențabile.

Astăzi elevii care nu au aprofundat deja fenomenul au șansa să primească informații direct de la doamna primar Gabriel Firea și de la doamna ministru de Interne Carmen Dan, care au anunțat că pleacă în turneu prin școlile bucureștene să vorbească despre acest joc.

Sigur, acțiunea este prezentată drept una de prevenire. Ca de atâtea ori când lucrurile sunt făcute fără cap, ea devine însă o acțiune de popularizare. „Copii, nu vă jucați Balena Albastră”. Ce e Balena Albastră? Google search...

„Prezidențiala” doamnă Firea nu pierde nicio ocazie să-și mai facă puțină imagine. Cum realizările la Primărie n-o ajută, ba chiar o încurcă, folosește și dumneaei ce are la îndemână: o luminiță de Paște, un reportăjel la TV din culisele biroului său, o balenă, fie ea și albastră.

Ce să sperăm pentru copiii noștri? În primul rând că nu vor da în mintea adulților. Suntem în fața unui caz în care încercăm să ne speriem copiii cu tot dinadinsul. Nu merge cu televiziunea? Intervine Primăria și Miliția! Nu reușesc nici ele? Nu-i nimic. Vin Parlamentul și SRI-ul. Căci da, „jocul mortal” va fi pe ordinea de zi de săptămâna asta a comisiei SRI (!)

În definitiv ce treabă au autoritățile noastre? Cu ce să se ocupe doamna primar? Cu capcanele mortale de pe străzile Capitalei sau cu rechinii imobiliari care betonează spațiile verzi? Cu parcările, cu aerul irespirabil, cu rețelele de cerșetorie organizată care sufocă transportul public? A se scuti. Ce treabă au Miliția și serviciile? Să-l caute pe Sebastian Ghiță? Hai că suntem obraznici!

„Balena albastră” le-a venit la timp, ca să ne demonstreze că sunt utili, că sunt competenți și că lucrează pentru liniștea noastră și a copiilor noștri.

Culmea e că nici nu trebuia să importăm Balena din Rusia. Aveam și noi un joc mortal în finalul căruia o să ne sinucidem cu toții, doar că noi nu-i ziceam „Balena Albastră”, ci programul de guvernare al PSD.

PS. Copiii se expun zilnic la tot felul de pericole digitale. Părinții sunt primii care trebuie să-i protejeze. Aviz carașilor care așteaptă ca doar școala, Primăria, Miliția sau Partidul să le educe odraslele.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Așa-i când dai cu batul in balta. Atâta caz și cu aceasta "Balena Albastra". Fenomenul ar fi trecut neobservat dacă nu ar fi fost atât de mediatizat. Când, aproape a trecut, "fenomenul" a fost reactivat de aceasta gospodina a Capitalei, care din grija fata de liniștea copiilor noștri a hotărât sa întreprindă un turneu pe la scoli, pentru a le reaminti copiilor de "Balena Albastra" și a le reaprinde curiozitatea. In loc sa lase "balena" sa se ducă, sa plece din mintea copiilor, aceasta "gospodina" grijulie a obținut un efect contrar. ( Sau..... poate greșesc și acțiunea sa fi fost doar o ocazie de a-și face imagine de mama grijulie și îngrijorată de soarta copiilor, care, nu așa, nu primesc suficienta îngrijire acasă).
    • Like 0
  • ...faceți un exercițiu de autopedepsire și înregistrați spusele cititoarei de prompter firea.Veți constata fără surprindere că este o agramată...PERFECTĂ ?!?!
    • Like 0
  • Capitala se "sufocă" dar avem noroc cu primăriţa firea care se scarpină în DOS
    • Like 0
  • Dacă voiau într-adevăr să avertizeze cu referire la pericolele acestui ”joc”, eu consider că o cale mai bună ar fi fost discutarea cu cadrele didactice, în speță diriginții, care, la rândul dumnealor, să vorbească cu părinții copiilor, iar aceștia din urmă să întreprindă acțiunile necesare pentru păstrarea în siguranță a odraslelor lor. Este o risipă de timp și bani să meargă două femei în toate școlile capitalei și să discute cu copiii direct. Plus că internetul se întinde pe întreaga suprafață a țării, evident în proporții diferite, nu doar în capitală. Este, într-adevăr, un exercițiu de imagine care ar putea avea consecințe mai nefericite decât speră doamnele.

    Și dacă voiau să implementeze un program pentru siguranța copiilor, ar fi putut să ofere gratuit veste reflectorizante pe care copiii să le poarte obligatoriu, având în vedere că numărul victimelor accidentelor rutiere îl depășește cu mult pe cel al victimelor ”Balenei albastre”. Dar din nou, prioritățile sunt stabilite prost.

    Pe de altă parte, interzicerea internetului încalcă drepturile și libertățile cetățenești. Având în vedere că statutul României este de republică semi-prezidențială, nu republică socialistă sau parte a URSS-ului, voi presupune că interzicerea unei modalități de informare va trebui supusă la vot, unde sper că vom vota păstrarea accesului la internet.
    Sper, totuși, să nu fie vorba de așa ceva.

    Între timp, să ne ținem copiii sub supraveghere și să îi implicăm în activități mai interesante decât porcăria asta de ”joc” reprezintă singurele lucruri care vor avea un efect, nu discursul scris pe o foaie al doamnei primar.
    • Like 1
  • Ce iesire hotarata in poza! E definitiva???Frumosi soldati! La ce se gandesc atunci cand o vad,oare?
    • Like 0
  • Cri check icon
    La mai bine de o ora dupa ce mi-am dat cu presupusul despre articolul d-lui Negrutiu, "moderatorul" inca nu s-a hotarat daca zicerile mele merita sau nu sa aibe onoarea de a fi puse pe acest site.
    S-au dus naibii spontaneitatea si vivacitatea dialogurilor, replicilor si contra-replicirol interactive care faceau atractivitatea, originalitatea si unicitatea acestui site....
    Traiasca "moderatorul"....
    Sau, cine stie, poate doar unii postaci, cu mine printre ei, sunt supusi "moderarii"....
    Cenzura si asa zisa moderare par sa fie mai atractive decat dialogul si contra-replica spontane, scrise instant...
    • Like 0
  • Draga doamna Firea. E foarte greu sa nu stii sa faci nimic si sa tot cauti sa ascunzi defectul. La fel a la tv promtarul iti atribuia subiecte. Acum le mai prinzi pe ici pe colo intre panselute si ouale stradale . Nu va e rusine sa cheltuiti valoarea ireala a 5, repet 5 stadioane moderne pe cateva plante. Cer autosesizarea DNA-ului. E bataie de joc la adresa contribuabilului roman si a iresponsabililor din "politica", cum vor ei sa se numeasca! Hotie, hotie, hotie! 100 mil de euro cheltuieli estetice de pasti. Bucuresteni aveti o alta hoata in fruntea comunitatii. Una care isi permite sa destituie directori de spitale, Trimitandu-i la plimbare, repet o individa care NU STIE SA FACA NIMIC! Sigur exclud experienta "feminina"!
    • Like 3
    • @ Ticu Ursache
      D-le Ticu Ursache, trebuie sa recunoști ca PSD are o formidabila școala a diversiunii. Cum ar fi fost posibil sa câștige și sa conducă administrația acestui oraș aceasta "gospodina", dacă nu i s-ar fi făcut atâta campanie de PSD la haznalele tv ale lui Voiculescu și Ghiță? Observați? O condiție pentru atingerea scopului propus (Învățată la școala diversiunii) este de a ți se prezenta o aceeași imagine, o aceeași persoana, iar și iar, pana când subconștientul tău o va înregistra. Apoi, cu "formatorii de opinie", bine struniti ( gen Bogdan Chiriac, Pieleanu &ECO) și cu o populația neinstruita, slabinformata, scopul tău va fi atins.
      • Like 0
  • Cri check icon
    Dl. Florin Negruțiu are, in finalul postarii domniei sale. perfecta dreptate: primii responsabili de educatia copiilor sunt chiar parintii lor; abia apoi vin scoala si restul institutiilor Statului implicate direct sau indirect in educarea tinerei generatii.
    In primii 7 ani de acasa ar trebui educati copiii sa dea buna ziua, sa nu aruce mizerii pe strada si sa fie constienti de importanta apei si a a sapunului.
    Pe de alta parte, in ciuda antipatiei d-lui Negrutiu pentru d-na Firea si PSD, eu cred ca nu este nimic rau in implicarea autoritatilor statului, centrale sau locale, in avertizarea opiniei publice in ceea ce priveste nocivitatea unor site-uri de pe internet.
    Internetul trebuie sa ramana liber si necenzurat, insa utilizatorii lui, inclusiv copiii, trebuie sa fie constienti de pericolul reprezentat de unele site-uri imorale sau de-a dreptul criminale, pentru cei mai naivi, mai lipsiti de experienta sau mai saraci cu duhul.
    Dl. Negrutiu, cu imaginatia stimulata de antipatia feroce pe care domnia sa o nutreste pentru PSD, a caracterizat aceasta guvernare ca fiind "Balena albastra" a Romaniei.
    Din cate stiu eu, actuala guvernare nu a omorat inca pe nimeni si inca nu s-a sinucis nimeni din cauza deciziilor economice sau politice luate de Grindeanu et co.
    Nu acelasi lucru se poate spune insa despre guvernarea Boc-Basescu, in timpul careia au murit niste oameni veniti in urgenta la poarta unui spital care tocmai fusese inchis; tot asa, in aceiasi guvernare criminala, s-au sinucis cativa oameni care, avand rate la banca, nu le-au mai putut achita din cauza taierilor aberante de salarii facute de acel guvern.
    Daca insa vrem sa respectam adevarul si sa fim onesti, trebuie sa admitem ca guvernul Boc-Basescu ar fi meritat cu varf si indesat denumirea de "Balena allbastra"; in timpul acelei guvernari chiar au murit oameni din cauza masurilor economice aberante luate; iar DNA-ul, care astazi este atat de vigilent cu pesedistii, s-a dovedit a fi, pe vremea Basescului, orb, surd si uneori de-a dreptul complice la abuzurile comise de mafia politico-economica a fostului marinar.

    • Like 0
  • De ce tot se insista cu acest joc imbecil jucat de cativa rusi cu probleme emotionale? Cazul de la Iasi parca, unde niste copii jucau jocul acela pe care toti il stim din copilarie in care esti tinut de piept si ridicat de cateva ori in sus pana se induce o stare de lesin a fost relatat de mai toate televiziunile si site-urile drept "Balena Albastra", cu toate ca nu are nici in clin nici in maneca treaba cu asa ceva. Nu tin minte pe nimeni sa fi patit ceva grav de la jocul ala prostesc, dar nu foarte periculos. De ce presa minte si dezinformeaza in legatura cu acest joc si de ce este promovat atat de insistent? Copiii cauta tot ce e trendy, tot ce prinde si are o aura de special si fabulos. Oare generand fake news-uri despre jocul asta, prezentandu-l drept ceva recurent si cu politicieni care se duc in dreapta si in stanga sa il popularizeze nu se incearca altceva stiind ca cei mici sunt atat de atrasi de tot ceea ce e nou? Qui prodest? Oare nu cumva e rost sub pretextul unui joc ciudat de interzicere a retelelor de socializare sau chiar a internetului in caz de "evenimente de gravitate majora", cum ar fi protestele? Nu ne merge sa ne autogratiem ca in Vanuatu, las' ca va bagam sula in coaste altcumva.
    • Like 1
    • @ Marian Cristescu
      check icon
      Adică rușii să aibă 130 de victime iar noi niciuna? Nu se poate! Trebuie să avem și noi faliții noștri!

      De acord cu domnul Negruțiu: carașii trebuie să-și educe copiii, nu să-i abandoneze în grija școlii. Dar, din păcate, și proștii pot face copii. Asta este!
      • Like 2
    • @
      check icon
      Subscriu! Cu observatia ca prostii produc mult mai multi copii decat cei cu IQ mai ridicat (si scoala pe masura). Si- sa nu uitam - partidul saracilor tocmai lor li se adreseaza...
      • Like 0
  • 1. De la dl. Negrutiu ma asteptam sa corecteze gaunoasa inadecvare a mediei care denumeste chestia asta albastra drept un "joc". De fapt, e o "tema pentru acasa", copilul fiind absorbit atunci cand se afla in intimitatea spatiului de acasa, unde nu-l vede nimeni. Poate ca daca nu l-ar mai lua ca pe un joc, acesta si-ar mai pirde din atractivitate.

    2. Aportul Firei la amplificarea fenomenului e evident: bucurandu-se (chiar in randul copiilor) de o anumita notorietate, e suficient sa spuna ea ce "nu e bine" pentru a trezi curiozitatea celor ce inca n-au aflat din alte surse. Dupa ce a "rezolvat" cu mandrie PSD-ista promisiunile din campanie (RATB gratuit, parcari in Bucuresti, 100 km piste de bicilete, pasajul Sudului, etc.) se pare ca prezidentiabila primarita s-ar confrunta acum (o fi aflat oare??) cu "vestitorii primaverii", gropile de peste 20 cm adancime de pe strazile din Bucuresti. In spiritul seriozitatii specifice, le va aplica tehnica de "mantuire a neamului", adica le va zmolii pentru poza.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult