Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De ce am mers cu copiii noștri în Piață. Scrisoarea unor „părinți iresponsabili” către ipocriții responsabili

Copii la protest (Foto: Călin Sofonea)

Foto: Călin Sofonea

Pe 31 ianuarie, la 11 seara, mă sună nevasta-mea să îmi spună că au dat ordonanța 13. Eu pe Facebook intru de maximum două ori pe an. Atunci a fost una dintre acele dăți. Am scris: „Nevasta-mea pleacă la Guvern, vin și eu de la țară. Adică de la vreo 50 km de București”.

Ceva a explodat atunci în noi. Să fi fost disprețul față de noi („Șmecheria e veche, prostul e nou!”) sau atitudinea Guvernului conform căreia „Câinii latră, caravana trece!” ca răspuns la protestul din 29 ianuarie la care cincizeci de mii de oameni au mărșăluit pașnic la mai multe instituții, lipsa de perspectiva a copiilor noștri?

La acel protest am mers pentru întâia oara cu copiii. A fost o atmosfera de nedescris. Copiii se țineau de mânuțe și cântau „Deșteaptă-te Romane!". Eram în „prima linie”. Televiziunile aveau camerele pe ei, reporterii luau interviuri în stânga și în dreapta. A doua zi am avut curiozitatea de a citi comentariile unor concetățeni la articole referitoare la părinții care și-au adus copiii la protest. Am rămas siderați. De la banalul „părinți iresponsabili” sau sesizarea către Protecția Copilului, am găsit și comentarii deplasate de genul „arestarea” sau „spânzurarea” părinților în piețe publice și instituționalizarea copiilor deoarece aceștia erau „viitorii huligani ai României”! Au fost și câteva comentarii care susțineau inițiativa, dar mult mai puține, din păcate!

Atunci a fost și prima dată când bunicii au aflat că nepoțeii lor fuseseră la protest. Acela a fost primul protest dintr-o serie la care am pierdut deja numărul. Grija față de copii este a tuturor, iar bunicii ne-au rugat să nu mergem cu ei la manifestații, pentru că au auzit ei la televizor că se pregătesc contramanifestații. 

Bunicii ne spun că noi, părinții, putem să mergem, dar să-i lăsăm pe nepoți acasă.

Deși ne-au crescut cu mari greutăți, deși s-au sacrificat pentru noi o viață întreagă, deși au ieșit la Revoluție în stradă tot pentru noi, deși sunt oameni cu școală, nu le putem schimba opinia cu argumente logice. Dacă părinții noștri ar fi fost cu noi în Piață, unde erau alte sute de părinți cu copii, nu ne-ar fi îndemnat să nu mergem cu nepoțeii lor.

Ar fi văzut că totul e civilizat, că nu suntem plătiți să ieșim acolo, că nu suntem manipulați și că tot ce vrem e dialog și schimbare.

E democrație și fiecare are dreptul la opinia sa. Respectăm acest lucru, dar ne dăm seama că, pe măsură ce trece timpul, opiniile lor ne fac rău nouă și copiilor noștri. În mod sigur, și de cealaltă parte lucrurile se văd în oglindă, deși nu Guvernul sau Președintele sunt de partea lor, a părinților noștri, ci noi, copiii lor!

Ce s-a schimbat pentru noi față de ce era înainte de proteste?

Am pierdut niște prieteni pe care-i știam de ani de zile și am câștigat alți prieteni pe care îi știm de câteva săptămâni.

Mai bine nu discutam politică atunci când ne vedem cu prietenii că ne certăm, de parcă nu avem copii și unii și alții iar acești copii nu vor trăi împreună în aceeași țară cu aceleași școli și spitale!

Protestul Copiilor care are loc de doua sâmbete încoace este unul plin de voioșie și culoare. Este unul al comunicării, al jocului și al cooperării. Totul se întâmplă cu acea candoare de care doar copiii pot da dovadă.

Au mai apărut și alte schimbări în ultimele săptămâni în sânul familiei. Copiii ne întreabă „Mami, ăsta e un lucru bun?” sau „Tati, de ce fură oamenii, că nu e frumos?” sau cântă și sar în paturi „Cine nu sare nu vrea schimbare!”. Ei nu înțeleg acest slogan, dar pentru noi, schimbarea a devenit o necesitate!

Acum 2 luni când m-am trezit dimineața și mi-am învățat copiii „Deșteaptă-te Romane!" nu știam unde vom ajunge. Credeam că o fac doar să o trezim pe Miruna în zorii zilei și numai ea știe cât ne-a urât în fiecare dimineață, la țară, în vacanță, ascultând imnul…

De ce am ajuns sa ieșim cu copiii în Piață?

Pentru că ne-a ajuns cuțitul la os după 27 de ani în care s-au perindat la conducerea noastră tot felul de politicieni, majoritatea puși pe furat bani - bani din educație, bani din sănătate, bani din servicii sociale, bani din infrastructură etc. În loc să-i vedem că-și dau interesul pentru niște programe vitale acestei țări, îi vedem de câteva săptămâni cum încearcă implementarea unui plan bine pus la punct prin care se fură viitorul copiilor noștri. Vedem că nu e de ajuns sa plătim doar noi, părinții, vor trebui să plătească și copiii noștri pentru credite guvernamentale aflate la cheremul unui sistem politic profund corupt.

Da! Ne-am asumat riscuri mergând cu copiii la proteste. Am mers cu copiii când nu am avut cu cine sa-i lăsam acasă și fără ei când am avut. Reducerea riscului spre zero funcționează la aceste proteste pașnice. Un risc există oricând ieși pe stradă, în special pe străzile din București.

Da! Ne asumăm riscuri când mergem cu ei la metrou sau pe stradă.

Da! Trăim într-o țară unde oricând un șofer beat sau fără permis poate să dea peste un grup de oameni sau copii în stația de autobuz ori pe trecerea de pietoni pentru că nu există toleranță zero la astfel de infracțiuni.

Da! Trăim într-o țară unde copiii pot să moară cu zile într-un spital de pediatrie pentru că nu există personal medical suficient, lipsesc medicamente esențiale, lipsește o finanțare adecvată și această hoție generalizată afectează și bugetul spitalelor. Aici vorbesc personal în calitate de medic, dar și de pacient în același timp.

Da! Suntem mândri de copiii noștri care la 4 și 6 ani cântă imnul național pe stradă cu suflet, nu cum îl cântam noi la deschiderea orelor de clasă pe vremea comuniștilor. Și mai suntem mândri de un lucru: aceste proteste au fost pașnice. Am trăit și Revoluția, și venirea minerilor și putem recunoaște că după 27 de ani am câștigat ceva. Am câștigat o relativă siguranță când protestăm. Mulțumim Jandarmeriei și Politiei pentru faptul ca au fost acolo unde e nevoie de ei. Supraviețuirea copiilor noștri în Romania anului 2017 nu este pusă în pericol de un protest nonviolent, ci de perpetuarea hoției, de la cele mai înalte niveluri de guvernare până la corupția de care ne lovim zi de zi.

Familia noastră va ieși în stradă de fiecare data când vom vedea ca nu sunt respectați acești copii.

A contribuit Miruna Sofonea

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt mama si bunica protestatarilor din Piata Victoriei!
    Ma bucur ca acestia isi educa copiii asa cum trebuie. Ei muncesc pentru a le asigura copiilor un viitor frumos si au fost educati din copilarie ca “Minciuna are picioare scurte”.
    Daca nu era protestul copiilor si nepotilor mei din Piata Victoriei OUG 13 ar fi intrat in vigoare.
    Am ramas surprinsa de comentariile negative la adresa protestatarilor. Noi ar trebui cu totii sa ne gandim la viitorul acestei tari, el depinde de modul in care ne educam copiii.
    Tara nu se divide, tara se mentine prin educatie, munca, adevar si credinta. Noi toti facem parte din lantul ce se cheama neam, fiecare este o veriga ce ne leaga de mosii si stramosii nostri, prin bunici se face legatura cu copiii si nepotii nostri iar prin nepoti de viitor.
    Sunt o pensionara care stie prin ce au trecut cele 5 generatii ale familiei mele.
    Pe toti sa ne lege adevarul, munca si credinta intr-un viitor mai bun. Am incredere ca, indiferent de culoarea politica, cu totii ne dorim asta.
    Ganditi-va ca facem parte din acelasi popor si apartinem Romaniei!

    • Like 1
  • Cri check icon
    Prezenta unor copii de cativa anisori la un meeting de protest politic nu se poate explica prin argumente rationale. Locul copiilor este la scoala si la joaca. Nu cred ca niste copii trebuie sa fie indoctrinati politic din frageda pruncie, dupa simpatiile sau antipatiile politice ale parintilor.
    Inocularea mintii copiilor cu sloganuri politice a fost practicata de comunisti ( pionierii ) si de nazisti ( Hitlerjugend ), iar rezultatele au fost catastrofale. Educarea unui copil pentru a fi un bun cetatean nu inseamna a-l invata pe mititel ca partidul X e "bun" si partidul "Y" e rau, asta este o aberatie totala, confirmata dealtfel si de istorie, asa cum am aratat mai sus.
    Un copil se educa prezentandu-i un set de valori general umane si eventual crestine, nu pentru a fi "contra" sau "pentru" o doctrina politica sau alta.
    Insa trebuie sa admitem ca daca jandarmii ar fi decis sa imprastie o manifestatie ne-autorizata, precum maratonul protestatar din Piata Victoriei, ar fi avut o mare problema: ar fi trebuit sa faca slalom printre carucioare si ar fi trebuit sa evacueze mame sau tati care-si purtau copiii in brate sau pe umeri. Este evident ca niciun jandarm sau "mascat" normal la cap nu ar fi putut face acest lucru, chiar daca ar fi primid ordin sa evacueze Piata. Insa un astfel de ordin nu s-a dat, astfel incat in realitate copiii au avut rolul de "protectori" ai parintilor, si nu invers.
    In a doua parte a articolului domniei sale, dl. Călin Sofonea expune o serie de nemultumiri legitime si perfect justificate, avute de concetatenii nostri fatza de sistemul politic romanesc.
    Numai ca, pe vremea regimului Boc - Basescu, s-au decizii politice mult mai grave decat o ordonanta pur tehnica ce a vizat interesele a doar cateva sute sau 2-3 mii mii de puscariasi: s-au inchis peste 70 de spitale si au murit oameni din cauza acestei decizii criminale, au fost amputate abuziv si in mod cinic veniturile perfect legale a milioane de oameni, concomitent cu imbogatirea nerusinata a clanului Basescu si a acolitilor acestuia, desi era, chipurile, "criza".
    Unde o fi fost domnul Călin Sofonea precum si ceilalti iubitori de dreptate si de DNA care astazi protesteaza si "rezista" contra unui guvern aflat in functie de nici doua luni si care nu si-a trimis jandarmii si mascatii cu bastoane si dube peste manifestanti, asa cum a facut-o guvernul Bob-Basescu ?
    Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca la acea vreme, cei care rezistau intr-adevar cu curaj atat fatza de gerul iernii cat si fatza de bastoanele mascatilor, erau doar cateva sute; restul cetatenilor au stat la casele lor, la caldura. Acelor oameni, nimeni nu le-a adus ceaiuri si sandviciuri calde, iar sefii lor de la serviciu nu le-au permis sa plece mai devreme de la munca pentru a participa la un protest.
    Astazi, cand niciun jandarm sau mascat nu-i impiedica pe protestatari ca sa manifesteze cat, cand si pe oriunde doresc ei, chiar daca nu au autorizatie conform legii, e foarte usor sa protestezi, sa fii "curajos", "principial" si sa "rezisti"; astazi nu mai exista niciun risc.
    "Ciuma rosie" nu si-a trimis jandarmii si mascatii pentru a imprastia o manifestatie anti-guvernamentala, fie ea si ne-autorizata.
    Insa "democratii" lui Boc-Basescu, precum si "tehnocratii" lui Ciolos ( la meeting-ul pentru Unire, din septembrie trecut), au facut acest lucru cu varf si indesat, pe vremea cand au fost la putere.
    Numai ca luptatorii de astazi pentru dreptate nu au participat la acele demonstratii.
    La acea vreme, "curajul" si "rezistenta" le-au lipsit actualilor protestatari, asa ca luptatorii de azi au stat atunci acasa.
    • Like 0
  • Bravo!
    • Like 0
  • sub acest motiv....şi islamisti au pus copiii in faţă că să îşi atingă scopul "nobil"...eu cred că copiii sunt inocenţi şi sunt folosiţi de cei mari în lupta pentru ideile lor...ei ar trebui să se bucure de copilărie cum eram eu prin anii 65-75....ne jucam ţurca ,capace ,fotbal, tenis la perete şi nu aveam figurile pe care le aveţi voi ...în plus am învăţat carte cu examene grele..matematică din gheba..treaptă si examen la facultate ..9 pe un loc...acum 2+2= ?
    • Like 0
  • Raul check icon
    Felicitari pentru articol! Si eu am participat alaturi de familie la aceasta #rezist-enta. Fiul meu de 3 ani a invatat culorile drapelului, i-a placut imnul si s-a jucat cu alti copilasi din piata. Bunicii au fost si ei prezenti, pentru nepot exclusiv. Un castig spun eu. Noi am ales sa nu analizam pozitia drobului de sare.
    • Like 2
  • check icon
    Felicitări, domnule!
    Dușmanul nostru comun este incompetența, lipsa meritocrației la nivelele superioare, o lipsă care ne închide viitorul, posibilitatea de a ne dezvolta normal. Asta vrem de la conducătorii aleși: MERITOCRAȚIE, NU ȘMECHEREALĂ.

    Oameni competenți, nu vorbeți de partid!
    • Like 2
  • Grija celor de la Protectia Copilului e induiosatoare pana la lacrimi!Producatorii de filme lacrimogene pe banda rulanta indieni sunt 'pantaloni scurti' pe langa aia! Ce-ar fi sa-l inviem pe popa Creanga si sa ne spuna daca mai este suparat ca 'a-nvatat sa calareasca' la scoala cand nu prea le-avea cu buchiile! Si atunci nu se dadeau doctorate false lingailor din guvern si nici toti trogloditii conducatori de oi nu 'scriau' despre sclipirile mintii lor pe la Mititica!
    • Like 2
  • Pentru cei care mint sau cred cå PSD-ul nu avea in programul lor nimic despre Justitie si Penitenciare. Laså ura si citeste! Gåsesti la pagina 149. PROGRAMUL DE GUVERNARE 2017-2020
    Capitolul Justiție
    ● Începând cu 2017, vizăm modernizarea legislației privind sistemului judiciar, astfel încât acesta să fie asemănător cu cele din statele membre ale UE, împiedicând astfel apariția exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului. Și în sistemul judiciar vom aplica aceleași principii descrise la mediul de afaceri.
    ● Vom aplica de indată deciziile CCR, care nu au fost preluate în legislația românească și totodată vom iniția dezbateri privind adoptarea de către Parlament a Legii răspunderii magistraților, a modificării Legii răspunderii ministeriale, precum și a răspunderii celor din administrația publică.
    ● Se va realiza o analiză riguroasă la nivelul penitenciarelor care va viza elaborarea unui program de măsuri imediate de natura legislativă și administrativă. Scopul este crearea de condiții care să respecte statutul și demnitatea umană și să evite sancționarea României de către organismele internaționale.
    • Like 0
    • @ Carmen Gigi Butnaru
      Raul check icon
      Continuarea suna asa: ... iar pe cale de consecinta vom dezbate punctele mai sus amintite seara, rapid, cu publicare in aceeasi noapte in Monitor. Iar pentru cei care se opun pregatim...Protectia Copilului, controale si amezi la firme, declaram razboi multinationalelor, lui Soros...etc. Liderul suprem Liviu trebuie spalat de orice pacate pentru ca doar El va aduce izbavirea financiara si prosperitatea eterna romanilor adevarati. God Bless Liviu & Co. ;)
      • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult