Foto: Oana Dobre
Ne-stimați politicieni,
Eu nu intenționez să cresc un copil care să stea acolo unde îl veți pune dvs., când va fi adult. Și care să accepte orice atunci când, probabil, va fi guvernat de urmașii voștri. Nu cresc o ființă docilă, mulțumită cu faptul că are ce mânca, haine de îmbrăcat și abonament gratuit pe RATB. Nu caut o școală în care copilul meu să fie pus învețe comentarii și formule și din care să iasă lipsit de gândire critică și tras la matrița conformismului social care a produs atâta apatie și absenteism la vot în ultimii 27 de ani.
Soțul meu și cu mine ne-am hotărât, în urmă cu patru ani, când a apărut Erica în viața noastră, că vom crește altceva: un cetățean. Așa cum înțelegem noi acest cuvânt. Iar pentru noi asta înseamnă, în primul și în primul rând, un om care cunoaște regulile democrației și care nu se teme să reacționeze atunci când ele sunt călcate în picioare.
Ne-stimată doamnă ministru Lia Olguța Vasilescu,
Am privit, cu stupoare, cum încercați să-i amenințați cu amenzi pe părinții care își duc copiii la proteste. Pe cale directă de consecință, și pe mine. Mi-am dus copilul la proteste de mai multe ori. A rămas acolo atât timp cât s-a simțit bine. Nu vă datorez vreo explicație, dar vă spun de ce am dus-o: pentru că am crezut că este una dintre amintirile pe care trebuie să le aibă, atunci când va fi un cetățean matur. De la mama și de la tata am învățat că, atunci când drepturile îți sunt amenințate, frica îți va fi cel mai mare dușman. Părinții mei și-au gestionat frica atunci când au mers la Revoluție și mi-au explicat de ce. A venit rândul meu să fac același lucru pentru copilul meu. Și, câtă vreme România este una dintre țările care au ratificat Convenția asupra Drepturilor Copilului, adoptată de Adunarea Generală a ONU pe 20 noiembrie 1989, am toate motivele să cred că prezența Ericăi și a celorlalți copii la proteste este cât se poate de legală.
Știți ce prevede această convenție, doamna ministru? Nu, nu este unul dintre actele normative pe care vă străduiați să le silabisiți, ieri, când căutați să ne amenințați cu amenzi uriașe. Dimpotrivă, Convenția spune altceva: „Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi". Cu alte cuvinte, legislația internațională, superioară legislației interne, îmi dă mie voie să cresc un mic cetățean care poate participa la proteste. Și o va face în continuare, atunci când noi, părinții ei, credem de cuviință. Iar amenințările fără obiect ale unui ministru reprezintă un alt motiv să protestăm.
Încercați să le spuneți părinților că protestele sunt riscante, doamna ministru Vasilescu? Nu mai riscante decât Revelioanele în aer liber organizate de iluștrii reprezentanți ai partidului dumneavoastră, precum Marian Vanghelie. Nu mai riscante decât mitingurile de partid sau evenimentele pseudo-culturale din Craiova, la care dumneavoastră v-ați fotografiat cu minori. Nu mai riscante decât o vizită la Disneyland, la Bruxelles sau la Târgul de Crăciun de la Berlin zilele acestea. Trăim într-o epocă în care milioane de părinți trebuie să decidă cât de frică le este pentru copiii lor și dacă lasă această frică să le paralizeze dorința de o viață normală. Este dreptul și responsabilitatea lor să o facă, iar statul nu are niciun cuvânt de spus în asta. Pentru mine și soțul meu, protestul față de un Guvern care îndrăznește să calce în picioare Codul Penal prin ordonanțe nocturne face parte din normalitate.
Încercați să sugerați că acești copii învață lucruri urâte în Piața Victoriei, doamna Vasilescu? Fiica mea a învățat imnul național. Acum, îl cântă în fiecare seară. A mai învățat să deseneze tricolorul. A fost primul lucru despre care a povestit când a revenit, din vacanță, la grădiniță. Acum știe că oamenii care guvernează România din acel Palat trebuie să plătească atunci când greșesc. Dacă vă e teamă că minorii ar putea învăța lucruri urâte, atunci rugați-vă colegii din politică să mintă și să fure mai puțin. Pentru că asta e cu adevărat urât.
Acest text nu este o instigare. Acest text nu vrea să spună că toți părinții ar trebui să își ia copiii în Piața Victoriei. Am mulți prieteni care nu fac asta și le respect decizia. Dar acest text este despre dreptul părinților de a alege. Și despre faptul că a încerca să îi intimidezi cu piruete stângace prin legislație este o ticăloșie. Ce am văzut în Piața Victoriei mi-a dat speranța că ne-am coagulat într-o generație care nu tresare atunci când aude amenințările unui ministru.
Pe aceia dintre dumneavoastră care cred în acest lucru voi fi onorată să vă întâlnesc, în continuare, în Piață. Iar Erica se va bucura să se joace și să învețe lucruri despre România, împreună cu copiii voștri. Din ce am văzut până acum, am toate motivele să cred că generația lor de cetățeni va fi una tare frumoasă! V-ați dori să îi creștem cu proverbul: „Capul plecat sabia nu-l taie?” Ghinion, știm și continuarea: „Dar nici Soarele nu-l vede!”
Despre asta este vorba. În Piață nu vin cu fiica mea. Ci cu un viitor cetățean, care nu va crește cu capul plecat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si daca,nefiind mitingul autorizat,se intervine conform legii?Asigurati voi siguranta copiilor?De ce naiba credeti ca au preluat ai nostri legea respectiva din Occident?De florile marului sau ca sa avem noi ce calca in picioare?
Brucan ne-a dat 20 ani la revolutie sa invatam democratia.L-am luat in bascalie."Comunistu".Gresita afirmatie.Nu ne ajung nici 20 de acum inainte!
Aveți însă dreptate cât privește „democrația”: unora le mai trebuie mulți ani s-o priceapă!
În realitate este doar o găselniță stupidă a autorităților pentru stoparea protestelor!
În privința recomandărilor pe care aveți lipsa de cavalerism să mi le faceți, adresați-le eventual celor din familia dv.!
Daca dansa crede ca locul unui copil de numai cativa anisori este la un meeting politic, unde sa-l invete pe mititel ca sa strige lozinci anti-guvernamentale, inseamna ca nu este cu adevarat responsabila de cresterea propriului copil.
Ii propun onorabilei doamne sa facem impreuna un experiment: sa simulam un meeting, anuntand in prealabil autoritatile ca este doar o farsa, in care sa strigam si sa ne invatam copiii de 5-6 anisori sa strige alturi de noi, de exemplu, "jos democratia" sau "traiasca nazistii si comunisti"; evident ca copilasii nostri, nestiutori despre politica si despre istoria dictaturilor, vor striga docili, alaturi de noi, parintii lor, aceste lozinci abjecte.
Copii mici nu au discernamant politic, astfel ca ei pot fi convinsi de parintii lor sa participe la meeting si sa scandeze ceea ce vor sa auda mama si tatal lor.
Nu este oare o manipulare grosolana a copilasilor stimularea acestora ca sa scandeze lozincile politice ale parintilor lor ?
Ne vaitam cu totii ca "unii" ( presa, politicienii, etc ) incearca sa ne manipuleze; in schimb, ni se pare corect si cinstit si moral ca noi insine sa ne manipulam proprii copilasi inocenti, si sa-i aducem la meeting ca sa scandeze contra politicienilor pe care noi nu-i agreem.
O logica mai perversa si mai amorala este greu de imaginat: sa ne manipulam proprii copii de 5-10 ani, pentru a ne sprijini propriile noastre idei politice si de a le inocula in mintea lor frageda propriile noastre frustrari si viziuni politice.
Daca d-na Dobre chiar crede ca in acest fel isi educa propriul copil, atunci domnia sa are o probelma de natura psihologica sau psihiatrica.
Iar riscul la care este expus un copil prin aducerea sa la un meeting politic este perfect real, astfel ca doar o persoana cu un coeficient de inteligenta foarte scazut poate sa-l nege sau sa-l ignore; dar mai exista doua explicatii: acestor oameni fie ca nu le-a pasat de riscul la care si-au expus proprii copii, fie stiau foarte bine ca datorita prezentei acestor copilasi nevinovati, jandarmii nu vor sari cu bastoanele ca sa imprastie manifestatia, chiar daca este neautorizata.
Stimata doamna, daca vreti sa va educati copilul ca sa devina un bun cetatean, invatati-l mai intai sa dea "buna ziua", sa spuna "multumesc" si sa nu arunce hartii pe jos.
Cu asta se incepe educarea unui viitor "cetatean".
Mai tarziu, invatati-l putina istorie, daca stiti asa ceva. Nu-i transferati unui copil inocent frustrarile, incrancenarile, mentalitatea si complexele dumneavoastra.
Are dreptul sa aleaga singur propriile simpatii politice, atunci cand va fi mare.
Inainte de 1989, comunistii ii indoctrinau politic pe copii, din cea mai frageda pruncie; astazi, la 27 de ani de la caderea comunismului, dvs si altii ca dvs, fanatizati de ura si de intoleranta, isi indoctrineaza politic propriile progenituri....
Apropos, ce parere are "viitorul cetatean" al carei mama sunteti, de ordonanta guvernului ?...Desigur ca o parere proasta, ca doar asa l-a invatat mama.
Politicienii, mai buni sau mai rai, au fost trimisi in parlament in baza votului popular; de aceea ei reflecta optiunile si opiniile celor care i-au votat.
De aceea eu cred ca pentru actualui stadiu de dezvoltare al tarii noastre, votul pe lista este mai fezabil, pentru ca pe o lista partidul rerspectiv poate sa-si plaseze si profesionostii din diferite domenii; acesti oameni, fara veleitati politice, fara charisma de multe ori, nu ar avea nicio sansa cu uninominalul.