Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce atacă urșii. Peisajele fricii

Urși în natura

Foto: arhiva autorului

În articolul publicat anterior pe Republica, descriam comportamentele pe care le poate avea un urs când întâlnește un om. Este printre puținele articole de presă din România care detaliază comportamentul agresiv non-defensiv, specific atacurilor de tip prădător, când ursul vede în om o sursă de hrană. Există, de mulți ani, în România, mitul că urșii bruni nu ar mânca niciodată carne de om, aspect contrazis de realitate, câteva exemple pot fi găsite chiar în articolul menționat.

Din păcate, la scurt timp după publicarea articolului despre urși, în România a avut loc un alt atac de tip prădător ca „de manual”, atac ce este descris în detaliu de salvamontistul care a coordonat operațiunea de salvare. L-am contactat personal pe Sergiu Frusinoiu și mi-a confirmat că în articolul scris de Loredana Diacu sunt exact cuvintele lui.

Fiind fascinat de natură și preocupat de managementul corect al riscurilor în activitățile outdoor, am început să cercetez două subiecte interesante și strâns legate între ele: de ce evită unii urși oamenii, iar alții nu și dacă numărul urșilor din România este, într-adevăr, o cauză a recordului de atacuri ale urșilor din România. Am ignorat total clișeele de tipul „ursul a fost provocat”, „omul a intrat în habitatul lui”, „sunt prea mulți urși”, „s-au tăiat pădurile” și am refuzat să iau în considerare opiniile persoanelor fără calificări, experiență vastă și competențe dovedite în ceea ce privește urșii din sălbăticie.

Mai exact, am citit exclusiv studii științifice și lucrări care se bazau pe știință.

Există o tendință, pe care eu o atribui efectului Dunning Kruger, a unor persoane care fac drumeții în natură, sau fotografiază fauna, de a crede despre sine că sunt experți în ceea ce privește urșii. Nu sunt! Aș fi putut să cad și eu ușor în această capcană a supraevaluării personale, mai ales că am o vastă experiență în ceea ce privește activitățile în natură, dar nu am făcut-o. A spune că te pricepi la urși fiindcă îi pozezi, uneori din boscheții de pe marginea drumului, sau îi vezi în timpul drumețiilor, e ca și cum ai afirma că te pricepi să pilotezi avioane fiindcă privești în fiecare seară cerul și vezi avioane, sau că te pricepi la sportul de performanță fiindcă ai tras niște cadre în timpul unor competiții.

În ecologie există un concept, numit „landscapes of fear” (LOF) care în română se traduce „peisajele fricii”. Pe scurt, peisajele fricii sunt ca niște hărți invizibile, după care animalele se orientează și se deplasează, în funcție de multe aspecte, cum ar fi calitatea și cantitatea hranei, relief, dar și de cum percep riscurile de a întâlni prădători în unele zone: fie le evită complet, fie le ocolesc la anumite ore, fie sunt mult mai precaute când intră în respectivele areale. Conceptul este vast, iar celor care doresc să îl aprofundeze le recomand aici un articol, care conține multe surse științifice.

Proximitatea oamenilor determină, în mod normal, formarea la urși a acestor peisaje ale fricii. Într-o cercetare în care urșii au fost monitorizați atât cu sisteme GPS, pentru deplasare și locație, cât și cu monitoare cardiace pentru înregistrarea ritmului cardiac (HR) și a variabilității ritmului cardiac (HRV), s-a constatat o creștere a nivelului de stres când urșii se aflau în apropierea oamenilor. Studiul se găsește aici.

Un alt studiu, care a arătat că urșii evită oamenii la fel cum, prada își evită prădătorul, poate fi citit aici. Un studiu foarte interesant, care a evidențiat influența începerii sezonului de vânătoare asupra orelor la care urșii se hrăneau poate fi găsit aici. Una dintre cele mai interesante cercetări este cea aflată aici - sunt analizate răspunsurile comportamentale și fiziologice ale urșilor la întâlnirile cu oamenii și în timpul vânătorii cu câini. Studiul acesta arată cum habituarea are un efect de inversare în ceea ce privește frica urșilor față de oameni.  

Comportamentul urșilor față de oameni este moștenit genetic, sau este învățat social, de la mamă și este întărit ulterior prin experiențe personale?

Răspunsul la această întrebare este esențial pentru a înțelege cum își formează urșii din sălbăticie peisajele fricii, dar și pentru a înțelege dacă puii ursoaicelor obisnuite cu oamenii vor manifesta aceeași lipsă de frică față de oameni pe care o manifestă mamele lor. Un studiu ne dă răspunsul: comportamentul este învățat social, de la ursoaică.

Toate aceste studii, dar și multe altele, evidențiază două realități care ne pot ajuta să înțelegem relația dintre urs, prădătorul aflat în vârful lanțului trofic și super-prădătorul care, doar în anumite condiții, îl obligă pe urs să-și formeze peisajele fricii: omul.

În primul rând, puii ursoaicelor cu frică față de oameni învață frica de la mamele lor, care au învățat-o de la bunicile puilor, care au învățat-o de la străbunicile puilor și așa mai departe, la fel cum puii ursoaicelor obișnuite cu prezența oamenilor învață de la mamele lor că omul poate fi un furnizor de hrană și, în cazurile extreme, chiar o sursă de hrană.

În al doilea rând, frica ursului față de om este frica prăzii față de prădător, iar ca omul să fie, de-a lungul timpului, prădător în această relație, a vânat urșii.

Dacă omul vânează urșii, urșii percep omul ca pe un pericol și îl evită. Dacă urșii nu percep omul ca pe un pericol, se obișnuiesc cu prezența lui, iar arealele în care ursul se hrănește se extind și se suprapun cu cele unde trăiesc oamenii, mai ales când aceste spații conțin surse bogate de hrană.

Vânătoarea reală nu este singurul mod prin care urșii învață frica de om, chiar studiul amintit arată clar că și simularea vânătorii a dus la modificări ale peisajului fricii la urși, dar este indubitabil că vânătoarea la goană cu câini generează frica față de om și că stoparea stresului indus de om ursului prin vânătoare duce la diminuarea și la pierderea fricii față de om. Creșterea explozivă a numărului urșilor „habituați” din România a coincis cu perioada în care urșii nu au mai fost vânați în România la fel cum erau în trecut.

Câți urși sunt, totuși, în România? Numărul atacurilor are legătură cu numărul urșilor? Și la aceste întrebări ne răspund tot studiile științifice. Primul a fost efectuat în perioada 2000 – 2015 și vizează atacurile urșilor la nivel global. Poate fi citit integral aicidar am extras o captură elocventă.

Alaska avea, în perioada studiului din care am extras acest tabel, de cinci ori mai mulți urși și aproape de trei ori mai puține atacuri, însă densitățile de oameni și urși erau mult mai mici decât în România, ceea ce sugerează că numărul atacurilor ar fi mai degrabă corelat cu densitățile de oameni și urși, decât cu numărul total al urșilor.

Comparând România cu Slovacia și Croația, care aveau de șase ori mai puțini urși, dar mai mulți urși pe mia de km², se observă că în Croația aproape nu există atacuri, iar în Slovacia sunt ceva mai puțin de jumătate față de atacurile din România, Slovacia având o densitate umană mai mare în comparație atât cu România, cât și cu Croația.

O realitate a României, care ar merita un studiu separat, este existența unor spații unde se „îngrămădesc” foarte mulți urși fără peisaj al fricii față de om – Transfăgărășan este un astfel de exemplu. Am călătorit și am înnoptat, de mai multe ori, cu rulota, pe cele mai înalte pasuri alpine din Europa, dintre care amintesc Grossglockner (2504 m), Edelveissspitze (2571 m), Timmelsjoch (2509 m), Foscagno (2291 m), Pordoi (2239 m), Stelvio (2757 m), Campolongo (1871 m), Bernina (2328 m), Fluela (2383 m), San Bernardino (2065 m), Gotthard (2106 m), Furka (2429 m), Albula (2314 m) și Sella ( 2244 m). Nicăieri în Europa nu întâlnești zeci de urși prin boscheți, la margine de drum, Transfăgărășanul este unic din acest punct de vedere.

Este evident că atacurile sunt mai frecvente acolo unde există șanse mai mari ca urșii și oamenii să se întâlnească. Deși majoritatea atacurilor din studiu au avut loc în timpul activităților recreative în natură, o altă particularitate a României este că jumătate dintre atacuri au implicat crescători de animale.

Câteva cifre dau de gândit: România avea cele mai multe atacuri și decese la nivel mondial și cei mai mulți urși din Europa. Rezultatele preliminare ale celui mai recent studiu făcut în România, folosind probe ADN, indică o dublare a numărului urșilor în ultimii zece ani: între 10.419 și 12.770 de exemplare sunt estimările, 10.419 fiind numărul probelor ADN diferite. Comunicatul Ministerului Mediului este aici.

Cele două întrebări la care căutam răspuns erau de ce atacă unii urși, iar alții nu și dacă numărul urșilor din România e direct legat de numărul atacurilor.

În realitate, ambele întrebări au un răspuns comun: urșii care nu mai au peisaje ale fricii generate de om își extind habitatele pentru că pur și simplu nu mai asociază oamenii cu pericolul, ci cu hrana, iar acest lucruri se întâmplă într-o țară cu densități record de oameni și urși. La acestea se adaugă alți factori, precum fragmentarea habitatelor prin extinderea localităților, a stânelor și a turismului necontrolat, perpetuarea și accelerarea habituării prin hrănirea urșilor și acceptarea proximității lor și, nu în ultimul rând, dezinformările prin care ursul este prezentat ca fiind inofensiv, ba chiar fricos.

În finalul acestui articol voi demonta trei dezinformări lansate în spațiul public de așa ziși „iubitori de natură”, cu ocazia unor atacuri recente ale urșilor.

În ceea ce privește atacul din 2025 de pe Transfăgărășan, în urma căruia un motociclist a fost ucis, datele științifice indică faptul că a fost vorba despre un urs fără frică de om. Faptele sunt clare: după un atac care probabil a fost defensiv și a avut ca motivație protejarea puilor sau a resurselor de hrană oferite chiar de victimă, comportamentul ulterior al ursoaicei a fost deviant. Animalul a tras cadavrul la distanță de alți oameni, l-a păzit și a mâncat din el. Informația privind faptul că a mâncat țesut uman a apărut pe mai multe canale publice și mi-a fost confirmată de ing. Ionescu Dragoș, de la Direcția Silvică Argeș: „ursoaica a mâncat țesut uman, în proporție de 15-20% din corpul victimei”. Din cercetările mele, oriunde în lume, un astfel de comportament din partea unui urs „habituat” ar fi dus la împușcarea lui.

Într-un articol publicat de National Geographic, care poate fi citit aici, este prezentat un caz în care o femelă cu pui a ucis un om și nu s-a hrănit din cadavru, ceea ce a determinat cruțarea ei în primă fază, dar la scurt timp alt om a fost ucis de urs, iar femela și puiul ei s-au hrănit din cadavru, consecința fiind împușcarea ursoaicei. 

Dezinformarea care a fost lansată în spațiul public compară cazul de pe Transfăgărășan cu cazul unui alergător ucis de urs în 2021, în Munții Baiului, caz în care ursul a fost lăsat în viață. Diferența este însă uriașă, fiindcă ursul respectiv nu era obișnuit cu prezența oamenilor, atacul a avut loc lângă bârlog, în sălbăticie, iar ursul a acționat defensiv, deci nu prezenta un pericol iminent de repetare a atacului.

În ceea ce privește alt caz, al unui salvamontist atacat în 2025, de o ursoaică cu pui pe o stradă din Predeal, dezinformarea lansată pe rețelele sociale, de unde a fost ulterior preluată și de presă, a avut scopul de a inventa un „trigger” pentru atacul ursoaicei: s-a spus că salvamontistul era însoțit de câinele său. În realitate nu a avut niciun câine cu el, acest lucru mi-a fost confirmat de membrii familiei și chiar Salvamont a specificat acest detaliu într-un comunicat.

A treia dezinformare a vizat cazul turistei ucise, într-un atac de tip prădător, pe un traseu turistic din Bucegi. Am menționat cazul la începutul acestui articol. În acest caz, s-a inventat alt „trigger” – că e posibil ca victima să fi fost implicată în activități sexuale în momentul atacului și asta ar fi provocat ursul. Pe lângă faptul că nu există nicio dovadă, sunt doar speculații care pot traumatiza din nou familia și apropiații victimei, această dezinformare a fost susținută, ca fiind o ipoteză plauzibilă, cu un citat din Stephen Herrero - Bear Attacks: Their Causes and Avoidance. Citatul exact este acesta și se referă la un caz diferit de cel din Bucegi:

Este posibil ca ursul să se fi apropiat de adolescenți din cauza mirosurilor emanate de actul sexual, DAR DACĂ AȘA AU STAT LUCRURILE ȘI CE S-A ÎNTÂMPLAT DUPĂ SUNT PRESUPUNERI.”

În dezinformarea lansată în spațiul public, partea scrisă cu majuscule a fost însă scoasă. Practic, a fost prezentată drept certitudine o presupunere despre care chiar autorul spune că nu este decât o presupunere, pentru a da credibilitate unei speculații total lipsite de dovezi.

Din păcate, astfel de dezinformări duc la radicalizarea ambelor tabere, iar radicalizarea nu a generat niciodată nimic bun. Nu doar că nu ajută la rezolvarea problemelor legate de urși, ci le acutizează. Personal, nu exclud posibilitatea ca fix acesta să fie și scopul, fiindcă rezolvarea problemelor i-ar lăsa fără ocupație pe cei care pretind că încearcă să le rezolve.

Nu mi-am propus să caut soluții – aceasta nu este treaba mea, ci a autorităților. Dacă în primul articol publicat pe Republica prezentam strategia mea de risk management, acest nou material este doar o completare care să ofere, pentru cine este interesat, o imagine mai amplă și mai detaliată asupra particularităților riscurilor reprezentate în România de urși.

Conceptul LOF - „landscapes of fear” (peisajele fricii) este esențial pentru a înțelege cum putem trăi în armonie nu doar cu urșii, ci cu toate animalele sălbatice, dar și pentru un risk management eficient al activităților în natură, chiar și acolo unde armonia a fost distrusă de oameni. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte bun articolul. Posibil cel mai serios scris pe republica.ro - fara metafore inutile, cu referinte bibliografice clare, cu o pozitie clara. 5 stele - chapeau.
    • Like 1
  • pixel check icon
    de ce scrie autorul „risk management”? e sclifosit? vrea să ia ochii... cui? străinilor? nu cred că-l vor citi vreodată sau că-l vor căuta, știindu-l. românilor? poate că li s-a făcut scârbă de atâta sclifoseală lingvistică. gestionare e un cuvânt fix de p-aci. da, nu-i sclifosit, n-are aură superioară cu sclipici și aromă de superioritate deci profesionalism extremă-urgență... bonjurismul romglezei în câțiva ani va fi amendat cu dispreț. grijă mare la offside... deși e greu să ștergi tot ce-ai debitat, chit că-s firme care cu asta se ocupă (cazul cabral-rmgc).
    ultima propoziție e porumbelul aducător de adevăr și clarificare întru limpezire exhaustivă: bipezii criminali sunt de vină. animalele nu au nicio vină.
    autorul tot apasă pedala dezinformării. dar minciuna există și prin omisiune. care e marea minciună, prin omisiune, a autorului? citiți de o sută de ori. nicăieri nu există dreptul animalelor de a avea un areal al lor. o casă a lor. dreptul lor de a exista nu există. că așa vor bipezii îmbrăcați. trufași și, evident, îndreptătiți. mentalitatea potrivit căreia omul e stăpân peste tot pământul e nu doar imbecilă ci și doveditoare foarte de egoism primitiv. omul e ultimul venit. animalele sunt pe Pământ mai de dinainte de noi, superiorii p. noi le distrugem casa, noi ne extindem lacom-bolnav. noi le ucidem din prostie pură. dar asta domnul autor nu o prezintă decât rapid-trecător-ntr-o secundă, gen „și altele” - manipulare prin bagatelizare și minimizare, tehnica accentului pus ”greșit”. spune că le crește pulsul... normal, bestialitatea gratuită a imbecilului cu pușcă e știută de animale de sute de ani. cine e ”Răul”? animalul? cine e super-prădătorul, ca să citez un alt porumbel?
    unde scrie autorul că ele, animalele, au dreptul la a avea un loc, un habitat, un sanctuar al lor, în care-ți asumi, PROSTULE, dacă vrei să ajungi, să umbli, să te dicstrezi, cu sau fără poze/clipuri? unde?
    nu e nimic complicat. în natură, dacă vrei drumeții, îți asumi și nu e treaba nimănui să te scoată pe tine, viu, rănit, cadavru, decât în măsura putințelor umane, tehnice, bănești. în locuri periculoase sau nu. unii reușesc să se înece-n bălți de 30cm. alții cad 1m și pa. sau le cade-un copac în cap fix lor și doar lor. prevenția nu poate duce la nazisme legiferate, nu e absolută și nici nu i se poate cere absolutul.
    mai e problema karmică. aia scuipată disprețuitor-zeflemitor, cum că-i pseudoștiință. tare mi-e teamă că ăia de caută de bube atomul sau quarcul sau bozonul vor descoperi,-ntr-o zi, uimiți, că la capătul capătului infinitului mic e ceva dincolo de materie: informația. în baza căreia se derulează, mai apoi, totul. acea informație cuprinde, ca un dosar secret, toate faptele anterioare. cea mai mare oftică a făptuitorilor. și nu scapi, până nu plătești. e un pariu. acesta: niciunul nu e nevinovat. de nevinovați nu se atinge nimeni. dacă am vreo dovadă? una matematică: cine ridică sabia. știu, scapă pozitivismului. dar poate că și pozitivismul nu-i decât o piatră de poticnire.
    ps - autorul a auzit de cuvântul moratoriu? albanezii, da (10 ani). cică și chinejii (99 de ani, pare-o glumă proastă dar cică).
    • Like 1
    • @ pixel
      Mihai check icon
      Ăia care mânca din containere și din jurul localităților trebuie recoltați la pachet cu cei din zonele turistice unde trebuie rărită populația.
      • Like 0
    • @ Mihai
      pixel check icon
      dacă vrei recoltări, recoltează-i pe cei care taie pădurile, în primul rând virgine.
      • Like 0
    • @ pixel
      Mihai check icon
      Astea sunt sloganuri de la ONG-uri de mediu. Nu s-au tăiat atâtea păduri pe cât s-au înmulțit urșii. În parcurile naturale și naționale nu cred că se fac exploatări dar și acolo sunt probleme cu urșii deci nu e asta cauza.
      • Like 0
    • @ Mihai
      pixel check icon
      acolo e cauza. tăierile nu mai sunt stopate. pădurile unicat care ar fi putut aduce turism sunt tocate în virtutea beției puterii. dar nu asta e prima cauză. prima cauză e mentalitatea de stăpâni, din care derivă inexistența dreptului animalelor de a avea ”o țară”, o „casă” a lor. nu există în legislație acest drept al lor de a fi. din asta derivă falsa și bolnava concepție potrivit cărora animalul e un infractor și, prin forță arbitrară, trebuie ucis. de ce nu sunt uciși șoferii criminali? comparați cifrele. o dăm tot pe ipocrizie?
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Ideea e că populația de urs trebuie controlată, fiindcă altfel problemele se vor înmulți. Problema e că legislația din domeniu este atât de alambicată încât aplicarea ei este evitată cu excepția cazurilor extrem de grave.
    • Like 1
    • @ Mihai
      oare n-ar trebui controlate defrisarile ? Sti tu : distrugerea casei ursilor.
      Sau populatia umana ar trebui controlata.
      • Like 0
    • @ Florin Popa
      Mihai check icon
      Nu are treabă cu defrișările pentru ca nu s-a defrișat jumătate din pădure ci urșii s-au dublat ca număr iar când se întâmpla asta ei își măresc teritoriul incluzând tomberoanele de la marginea orașului, satele și alte zone locuite de unde procura mult mai ușor mâncare. Ăștia care fac așa ceva ar trebui recoltați instant. Pe lângă asta ar trebui amenzi usturătoare pentru inconștienții care îi hrănesc pe trasee turistice.
      Oamenii sunt controlați de legi, nu-ți fă probleme iar astea trebuie doar aplicate. Ia vezi ce se întâmplă în Germania, Austria și Elveția când vine un urs din Italia înainte să te dai cu părerea. Probabil până nu te va afecta personal, îți vei schimba părerea, că altfel ajungem ca în anii ‘90 să moară oameni pe stradă în București din cauza animalelor.
      • Like 1
    • @ Florin Popa
      "Populatia umana" a Romaniei a tot scazut de la 1989 incoace. Suntem in pragul unui colaps demografic teribil. Nu iti e de ajuns?

      Despre defrisari si ursi- da e o corelatie, dar nu in sensul in care ursofilii de apartament o intuiesc. Pe scurt - mai multe defrisari= populatie mai mare de ursi. Zonele fara paduri mature (vegetatie mixta) sunt mult mai populate de animale salbatice decat padurile dese. Pur si simplu mai multe oportunitati de hrana (lastari, ierburi,tufisuri de mure, afine etc) atrag atat ierbivorele, cat si carnivorele (care au ce vana...) iar ursi sunt omnivori.
      • Like 2
    • @ haim_mononucleozovici
      Mihai check icon
      Asta ca să nu mai zic de turism unde câțiva bezmetici se duc să caute urșii iar restul nu știe cum să scape de ei. Dar se rezolvă, mergând în alte țări ca Germania și Austria, unde s-a scăpat de urși de ceva vreme și nu îi vrea nimeni înapoi.
      • Like 1
  • Maron_S check icon
    Felicitari pentru abordarea obiectiva , stiintifica. Din pacate se vede ca problema nu este si nici nu va fi rezolvata de autoritati. In continuare mor oameni mai mult sau mai putin vinovati (daca motociclistul sa zicem ca si-a cautat-o, ce vina a avul salvamontistul care mergea pe stazile orasului Predeal ?). Singura solutie fezabila pentru turisti/localnici este sa se fereasca singuri, sa nu mai mearga pe trasee, sa nu iasa seara/noaptea pe strazile oraselor de munte, in general sa evite muntele sau sa il tranziteze in masina. Sa nu mai mergem prin zonele chiar cu cel mai mic risc de a intalni ursul!
    • Like 2
    • @ Maron_S
      Mihai check icon
      Așa e într-o țară în care populația nu deține arme de foc iar autoritățile se codesc să ia măsuri concrete. Atunci s-ar fi rezolvat lejer problema urșilor și fără autorități iar animalele ar știi să se ferească de oameni.
      • Like 1
    • @ Mihai
      Bravo domnule.
      Propuneti o masura simpla (posibilitatea populatiei de a detine arme de foc) care, odata implementata, va avea doua consecinte benefice:
      - reducerea numarului de ursi
      - reducerea numarului de oameni .
      Respect!
      • Like 1
    • @ Ovidiu Grigore
      Mihai check icon
      La fel ca reducerile de posturi de bugetari, daca sunt făcute unde trebuie, sunt benefice. Oricum populația avea dreptul la autoapărare prin arme de foc înainte de venirea comunismului deci practic nouă aceste drepturi nu ne-au fost restaurate odată cu revenirea a democrației. Evident ca acest drept nu trebuie acordat oricui ci celor care se califică dar este absolut anormal să avem acest drept restrâns, cu excepția specialilor, evident. Deci dacă ăștia vor să asuprească și mai mult țara, o pot face fără prea multă opoziție.
      • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult