Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce ne mor copiii? Despre sindromul hemolitic uremic, dincolo de intoxicările conspiraționiste

În ultima vreme sunt bombardat de peste tot cu noua (şi cea mai la modă) spaimă a românilor: sindromul hemolitic uremic: un subiect care face senzaţie, despre care toată lumea scrie, care aduce litere multe şi roşii şi în ochi săritoare pe toate posturile româneşti.

Ce este sindromul hemolitic-uremic?

Despre ce e vorba? O chestiune despre care am auzit de pe când eram student (deci, nu: nu e o inovaţie, nici vreo noutate absolută). E un sindrom (= complex de simptome asociate care caracterizează o anumită „boală”) care apare la copilul mic (sub 5 ani), după câteva zile de suferinţă intestinală (enterocolită adică, în păsăreasca medicală) caracterizată în mod obligatoriu de scaune sangvinolente (adică, o anumită formă de diaree la care se observă sângele printre fecale), şi care constă în asocierea următoarelor trei suferinţe:

1. anemie (= scăderea hemoglobinei) hemolitică (= prin scăderea numărului de globule roşii) microangiopatică (= datorată suferinţei vaselor mici din tot organismul, care sunt afectate de o toxină) cu schizocite (= „cioturi” de globule roşii, care se pot vizualiza la microscop)

2. trombocitopenie (adică, scăderea numărului de plachete sangvine: celulele despre care anatomia de liceu spunea că intervin în repararea vaselor de sânge); celulele astea, trombocitele, se duc să repare ce a stricat în vasele mici de sânge toxina; dar „peticul” pe care îl fac când se sudează ele una de cealaltă pentru a opri sângerarea (sângerare care este vizibilă în scaun, cum spuneam mai sus) este supradimensionat (e ca un „ghem” care blochează într-un final complet vasul de sânge – ghem pe care noi, medicii, îl denumim, savant, tromb, dar care în popor e denumit şi „cheag de sânge”).

3. insuficienţă renală (sau, mai pe şleau spus, rinichiul nu mai funcţionează cum trebuie); suferinţa renală apare pentru că vasele de sânge ale acestuia sunt înfundate de trombii (cheagurile) de mai sus. Copilul, după instalarea insuficienţei renale, nu mai urinează şi are nişte parametri crescuţi în sânge (ureea, de aceea fiind denumit sindromul şi uremic).

Două chestiuni merită însă punctate: (1) nu orice toxină poate provoca acest sindrom (e doar apanajul câtorva tipuri de Escherichia coli (E. coli, prescurtat), care sintetizează toxina Shiga (verotoxina); şi (2) nu doar vasele de sânge din rinichi sunt afectate (vătămarea lor, însă, e „zgomotoasă” şi observabilă): sunt afectate şi vasele creierului (fapt care duce la apariţia convulsiilor şi, în caz de sângerări cerebrale masive, la deces).

Ce este E. coli?

E. coli este un grup mare şi extrem de diversificat de bacterii, unele dintre care există în mod normal în organismul oricărei fiinţe umane şi fac parte dintre bacteriile care asigură sănătatea (subliniez, SĂNĂTATEA) tractului nostru intestinal (ele sunt, printre altele, responsabile de sinteza vitaminei K în organism).

Cel mai frecvent ai auzit, poate, la doamnele din viaţa ta de colibaciloză (da, vine de la coli, familia de bacterii care au formă de bacil – adică bastonaş).

(Foto Guliver/Getty Images)

Există E. coli în apa de băut, există peste tot, în interiorul nostru şi în jurul nostru – unele tipuri provocând boli (diaree, meningite, infecţii urinare, suferinţe respiratorii), altele fiindu-ne indiferente.

Dintre miile de varietăţi de E coli sunt doar câteva capabile să provoace sindromul hemolitic uremic (de obicei, dacă e să fim savanţi, fiind vorba de O104:H4 sau de O157:H7 - care sunt cele mai frecvente, dar nu unicele!).  

Am putea să fim ceva mai atenţi la igienă. Şi când spun asta, mă refer la schimbarea hainelor şi spălatul mâinilor imediat ce am intrat în casă. La spălatul pe mâini înainte şi după fiecare manevrare a alimentelor / ustensilelor de bucătărie / hainelor, jucăriilor şi accesoriilor care ţin de îngrijirea copilului. Am putea avea mai multă grijă la ce consumăm (produsele „bio” sunt mai sănătoase, dar îngrăşămintele naturale pot fi o sursă de E. coli aducător de boli) şi, mai ales, la cum preparăm ceea ce consumăm.

Se transmite fecal - oral (sau, cum se zice în popor, „prin mâini murdare”: poţi găsi E. coli în carne (de vită sau oaie în special), pe legume şi fructe, în apă („concentraţia” de E. coli fiind un indicator de calitate a apei), în lapte şi produse lactate. O poţi purta pe mâini oricând, o poţi lua de oriunde. Acesta fiind şi motivul pentru care e posibil să mai auzim încă de cazuri noi.

Scapi de ea (bacterie) prin spălare temeinică (a legumelor şi fructelor, a mâinilor) şi procesare termică (pasteurizare/fierbere lapte, gătirea corespunzătoare a cărnii).

De ce toată poliloghia asta?

Pentru că sunt câteva chestiuni importante de reţinut de mai sus:

- copilul mic trebuie urmărit ca evoluţie, de obicei în jur de o săptămână, înainte de a putea pune diagnosticul corect: înainte de a trece acest interval, nu există componentele care constituie sindromul;

- cum condiţiile din unele (multe?) spitale sunt uşor precare (ştim, am auzit, se sifonează banii din sănătate, nu sunt suficiente fonduri – nu mai contează cauzele), fără o succesiune de analize/teste (hemoleucogramă, frotiu, coprocultură, teste speciale care să identifice eventual toxina aia enervantă de mai sus în sânge, creatinină, uree şi altele) care să fie repetate în timp (seriate, cum ne place nouă doctorilor să zicem) sindromul nu poate fi recunoscut şi diagnosticat de medici

(Foto Guliver/Getty Images)

- tratamentul unui caz de sindrom hemolitic-uremic nu este nici simplu, nici uşor: sunt necesare transfuzii de sânge (pentru corectarea deficitelor de globule roşii şi trombocite), dializă (pentru a înlocui rinichii nefuncţionali, până la vindecarea lor), antibiotice (pentru a combate infecţia şi, implicit, pentru a suprima sursa de toxină); aşadar, nu orice spital este echipat pentru a putea combate boala.

De ce ne mor copiii?

Pentru că nu suntem o naţiune educată în spiritul igienei şi sănătăţii: de câte ori ai mâncat un fruct nespălat sau ai gustat o roşie de la piaţă (eu unul, beau şi apă de izvor şi mănânc şi fructe nespălate... ). De câte ori ai fumat fără să te speli pe mâini, sau ai intrat în casă după ce te-ai ţinut de bara din metrou/autobuz şi ţi-ai pupat copilul înainte de a te spăla pe mâini şi înainte de a te schimba de hainele în care ai umblat la muncă sau pe stradă? Toate acestea pot fi căi de transmitere a microbului nenorocit numit E. coli...

Pentru că de multe ori neglijăm sănătatea: să fim serioşi, câţi dintre noi au dat fuga la medic la primul scaun diareic în copilărie, şi câţi din noi au băut ceai de mentă, au luat câteva pastile (după bunul-plac) şi au aşteptat să treacă de la sine? Iată, constatăm acum cu stupoare că banala diaree poate fi doar primul simptom al unei boli de care se poate muri...

Pentru că nu toate spitalele sunt egale, oricât de mult ne-am dori asta: unele spitale nu sunt dotate corespunzător – de aici necesitatea de a transfera copilul (sau, cum citesc de zor pe site-uri teorii conspiraţioniste, de a „plimba copilul de la un spital la altul”).

Pentru că sindromul hemolitic-uremic este o boală rară: în lume se estimează că apare doar la 2 până la 6 copii din 100.000 într-un an. Ca să îţi faci o idee, gripa apare la 20-30 de copii din 100 (deci e de vreo 10.000 de ori mai frecventă). Dar, deşi este rară, are complicaţii severe şi perturbă întreg organismul unui copil!

Pentru că demersul de a localiza sursa de infecţie este unul titanic: se caută practic acul în carul cu fân (sau, în cazul nostru, se caută E coli cel vinovat în orice ar fi putut intra în contact cu copilul: mâncare, haine, mediu – să nu uităm că un bebeluş duce aproape orice la guriţă, putându-se contamina practic de oriunde). 

Cu ce poveşti ne intoxică mass-media şi mediul online?

Multe. Fără număr. Conspiraţioniştii prosperă. Suntem intoxicaţi din toate direcţiile cu baliverne scornite de amatori de senzaţional, care nu se obosesc să verifice datele şi care doresc doar să fie în centrul atenţiei (atenţia înseamnă trafic pe site, traficul pe site înseamnă bani încasaţi din publicitate):

„Antibioticele sunt de vină”: nu. Poate doar în măsura în care se prescriu prea des, prea cu lejeritate: când antibioticele se iau „ca bomboanele”, fără a fi de fapt necesare, bacteriile care vin în contact cu ele învaţă să se apere – dezvoltă astfel „rezistenţa la antibiotice”. Adică, ajungi la punctul în care bacteria devine imună la substanţa care ar trebui s-o omoare. Se poate ajunge la punctul în care acea varietate de E. coli care îmbolnăveşte copiii să nu mai poată fi tratată.

„Orice diaree trebuie dusă la medic”: nu. Mai precis, nu de teama sindromului hemolitic-uremic. Cum spuneam, doar dacă scaunele sunt sangvinolente există posibilitatea (mică!) să apară eventual un sindrom hemolitic-uremic.

„E de la lapte/lactate”: nu cred. Din informaţiile mele, un copil avea 4 luni, iar altul 6-7 luni la momentul îmbolnăvirii: cel puţin primul nu avea voie să consume lapte şi lactate din comerţ (diversificarea alimentaţiei începe mai târziu). Cu excepţia situaţiei în care părinţii nu au manevrat corect (steril) hrana copilului.

„E de la vaccinuri”: NU. Cu siguranţă nu. Vaccinul hexavalent incriminat se face la 2 luni, la 4 luni şi la 11 luni (schema valabilă din 2014). La un an se face vaccinul ROR (rubeolă - oreion - rujeolă) - care nu are nimic în comun cu hexavalentul. Cât timp există copii de vârste diferite, nu poate fi „vaccinul” vinovat. Cum înţeleg că un copil avea 3 ani la internare, nu avea de făcut niciun vaccin. Dincolo de asta, un vaccin nu poate să apară pe piaţă fără respectarea unor norme şi reguli foarte stricte (impuse şi verificate şi de alţii, gen Agenţia Europeană a Medicamentului, şi nu doar de noi românii).

„E vaccinul acela cu eticheta în rusă, care nici măcar nu trebuie folosit în UE/România”: aiurea! Hexaxim (varianta non-UE) este unul şi acelaşi lucru cu Hexacima (varianta comercializată în UE), produse de acelaşi producător (Sanofi Pasteur); introducerea lui în România se face în baza unor proceduri de urgenţă, Agenţia Europeană a Medicamentului garantând că ele sunt identice. NU este un vaccin experimental şi NU implică niciun risc doar pentru că ambalajul şi prospectul sunt în altă limbă.

Ce putem face?

Am putea să fim ceva mai atenţi la igienă. Şi când spun asta, mă refer la schimbarea hainelor şi spălatul mâinilor imediat ce am intrat în casă. La spălatul pe mâini înainte şi după fiecare manevrare a alimentelor / ustensilelor de bucătărie / hainelor, jucăriilor şi accesoriilor care ţin de îngrijirea copilului.

Am putea avea mai multă grijă la ce consumăm (produsele „bio” sunt mai sănătoase, dar îngrăşămintele naturale pot fi o sursă de E. coli aducător de boli) şi, mai ales, la cum preparăm ceea ce consumăm. Spălarea atentă a legumelor şi fructelor, gătirea corectă a cărnii, fierberea laptelui sunt un minimum de măsuri necesare.

Am putea fi mai selectivi la sursele de informare: oricine poate scrie pe internet, dar nu oricine ar trebui s-o facă. În chestiuni medicale ar fi de preferat să fie urmăriţi cei care au o pregătire medicală sau purtătorii de cuvânt ai unor instituţii (Agenţia Medicamentului, Ministerul Sănătăţii etc.). Altfel, ne transformăm în zvonaci şi contribuim la generarea unor isterii în masă inutile.

Am putea pune mai puţină presiune pe medicii implicaţi în tratarea copiilor bolnavi: crede-mă, e greu să te concentrezi când eşti arătat cu degetul şi pus la zid din cauza unor zvonuri aberante.

Am putea pune mai puţină presiune pe toţi cei care încearcă să descopere sursa bolii: ei sunt în căutarea unui ac în carul cu fân – iar presiunea publică nu face decât să precipite găsirea unui ţap ispăşitor. Vorbim de teste de identificare a tipului de E. coli (care durează, care trebuie confirmate şi reconfirmate, care trebuie comparate cu tipul de care suferă copiii) – şi toate acestea cer timp. 

Trăim în evul vitezei, al digitizării. Vrem rezultate rapide, vrem vindecări spectaculoase, vrem prinderea vinovaţilor, vrem căderi de capete şi vrem să ştim şi să-nţelegem totul.

Dar uităm că E. coli nu are acces la internet, nu creşte mai rapid în laborator doar pentru că aşa vrem noi, şi nu dispare într-o clipită din organismul pe care l-a invadat.

Uităm că organismul are propriul lui ritm de refacere – fiecare individ, fiecare copil se vindecă în ritmul lui.

Uităm că suntem oameni, şi că fiecare ar trebui să se limiteze la ceea ce ştie mai bine. Iaca, de exemplu, eu sunt medic. Din acest motiv, când am decis că vreau să îmi schimb singur farul de la maşină, am pierdut două ore şi am ajuns tot la mecanicul auto (care l-a schimbat în 15 minute). Atunci am învăţat că, la unele chestii, chiar nu mă pricep – şi le-am lăsat în seama celor mai competenţi ca mine.

Graba strică treaba: anchetele făcute în viteză pot fi incomplete sau, şi mai grav, greşite. Diagnosticele puse pe fugă pot fi incomplete sau, şi mai grav, greşite.

Informaţiile „înghiţite” la prima lectură, nedigerate, pe negândite, pot fi incomplete sau, şi mai grav, greşite...

Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al niciuneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Trascu, se pare ca factorul intoxicant din discutia despre imbolnavirea bebelusilor romani de insuficienta renala sunteti chiar dvs. Iata si de ce:

    În literatura medicală, este cunoscut demult că vaccinurile pot cauza SHU

    Pe pagina www.romedic.ro, dr. Ştiuriuc Simona precizează că printre cauzele Sindromului Hemolitic Uremic se numără şi vaccinurile:

    Vaccinări:

    vaccin cu triplu antigen influenza

    vaccin tifoid-paratifoid tip A si B

    vaccin poliomielitic

    Sursa: http://www.romedic.ro/sindromul-hemolitic-uremic#cauze-si-factori-de-risc

    Alte articole care arată corelația dintre SHU şi vaccinuri:

    - Hepatitis B Vaccine-Associated Atypical Hemolytic Uremic Syndrome - Turkish Journal of Haematology, 2013 Dec. - Zekai Avcı, Cengiz Bayram and Barış Malbora - Ankara Children’s Hematology and Oncology Research Hospital, Department of Hematology, Ankara
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874978/

    - Haemolytic uraemic syndrome following mumps, measles, and rubella vaccination -Karim, Masood - Department of Immunology, St Thomas' Hospital, London, UK - Nephrol. Dial. Transplant. (2002)
    https://ndt.oxfordjournals.org/content/17/5/941.2.full

    - Increase in Hemolytic Uremic Syndrome Caused by Pneumococcal Bacteria Since Pneumococcal Vaccine Was Introduced - Bender and co. , The Pediatric Infectious Disease Journal, 2010 Aug
    http://journals.lww.com/pidj/Documents/Hemolytic%20Uremic%20Syndrome%20AUG%20final%2008%2003%2010.pdf

    În cartea profesorului german Wolfgang Ehrengut („Experienţele unui expert pentru cazuri de vătămare postvaccinală în Germania între 1955-2004”) este descris la pag. 126-127 un caz de Sindrom Hemolitic Uremic cu insuficienţă renală terminală cauzat de vaccinul poliomielitic şi recunoscut oficial ca şi vătămare postvaccinală (Hanovra, nr. dosar 31/02/2-401 191).

    Sursa:
    https://books.google.de/books?id=SrdxYUQq-fgC&pg=PA126&lpg=PA126&dq=h%C3%A4molytisches+ur%C3%A4misches+syndrom+impfung&source=bl&ots=gGB6hWz_eV&sig=-EVDC6di8yuhMdNi13_koQGH7V4&hl=de&sa=X&ved=0ahUKEwia3-a0lpvLAhVrz3IKHQajD4MQ6AEITTAJ#v=onepage&q=h%C3%A4molytisches%20ur%C3%A4misches%20syndrom%20impfung&f=false

    Medicul primar pediatru Emil Popa, de la Spitalul de Pediatrie Piteşti, a confirmat în cadrul unei conferințe de presă din data de 26 februarie: ” Și vaccinul antipoliomielitic, care se administrează copiilor în primele luni de viață, poate avea efecte secundare, în timp, de tipul celor care se întâlnesc acum la bebelușii diagnosticați cu sindromul hemolitic uremic. Iar unuia dintre cei doi copii trimiși recent la București i-a fost administrat acest tip de vaccin. Nu vreau să generez panică în rândul părinților. Spun doar că și această pistă ar trebui luată în considerare. Să se verifice loturile de vaccinuri.”

    Medicul spune că inclusiv domnia sa a suferit efecte adverse grave generate de un vaccin: ”În 2001, am fost paralizat, de la gât în jos, 10 zile, din cauza reacțiilor adverse date de vaccinul antigripal. La acea vreme, șefei DSP Argeș i s-a pus pumnul în gură să nu vorbească. Dacă și acum punem pumnul în gură...”

    Sursa:http://www.ziarobiectiv.ro/index.php/actualitate/35939-medic-de-la-pediatrie-vaccinul-antipoliomielitic-are-efecte-secundare-de-tipul-celor-care-se-intalnesc-acum-la-bebelusii-cu-hsu


    sursa: Asociatia pentru Protectia Consumatorului

    http://www.apc-romania.ro/ro/i-ipoteze-infirmate-si-declaratii-contradictorii-ale-autoritatilor-despre-copiii-cu-sindrom-hemolitic-uremic/MzQ1LTI.html


    In cazul in care nu stiati, vaccinurile au in compozitia lor - in doze de sute de ori peste cele admise in apa potabila - metalele grele aluminiu si mercur (sub denumirea "thimerosal"). Iar simptomul principal in intoxicatia cu metale grele stiti care e? Insuficienta renala.
    • Like 0
    • @ Adrian Marcu
      http://www.apc-romania.ro/ro/i-ipoteze-infirmate-si-declaratii-contradictorii-ale-autoritatilor-despre-copiii-cu-sindrom-hemolitic-uremic/MzQ1LTI.html

      • Like 0
    • @ Adrian Marcu
      http://www.romedic.ro/intoxicatia-cu-metale-grele
      • Like 1
    • @ Adrian Marcu
      Lista cu vaccinuri uzuale si ingredientele din ele (sursa: CDC, SUA). Cautati "aluminium" si "thimerosal".

      http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/appendices/B/excipient-table-2.pdf
      • Like 1
    • @ Adrian Marcu
      The Godfather of Autoimmunology, Yehuda Shoenfeld, is suggesting that vaccines – specifically, their ingredients such as the toxic metal aluminum – is a significant contributor to the growing global epidemic of autoimmune diseases.

      http://yournewswire.com/top-doctors-admit-vaccines-turn-our-immune-systems-against-us/
      • Like 0
  • Domnul Trascu as vrea sa cititi cu atentie, in intregime, articolul asta http://www.rapcea.ro/2016/03/13/cum-am-procedat-eu-cu-vaccinarea-fetiei-mele si sa dati un raspuns. Multumesc.
    • Like 1
  • ex-cep-tio-nal! asa da! un caz medical explicat simplu, clar si frumos, pentru noi, ceilalti. asa scrie un ziarist de calitate. cu toate acestea, ii doresc dlui doctor sa nu renunte la medicina ... in acelasi timp, astfel de articole ar trebui sa valideze publicul: cele care il educa si il lumineaza. restul e zgomot.
    • Like 1
  • Articolul este foarte binevenit si argumentat. Faptul ca unii cu studii pe Google si sfertodocti de tot felul neaga utilitatea vaccinurilor este trist. Medicina a evoluat de-a lungul secolelor si a creat aceste vaccinuri cu care au salvat viata a miliarde de oameni si au imbunatatit calitatea vietii lor, acum vin unii si incerca sa arunce totul la gunoi. Extraodinar cata inconstienta.....sa nu zic mai urat...
    • Like 1
    • @ Aurel Vlasiu
      The Godfather of Autoimmunology, Yehuda Shoenfeld, is suggesting that vaccines – specifically, their ingredients such as the toxic metal aluminum – is a significant contributor to the growing global epidemic of autoimmune diseases.

      http://yournewswire.com/top-doctors-admit-vaccines-turn-our-immune-systems-against-us/
      • Like 0
  • Razvan, pentru asta: "„E de la vaccinuri”: NU. Cu siguranţă nu. Vaccinul hexavalent incriminat se face la 2 luni, la 4 luni şi la 11 luni (schema valabilă din 2014). La un an se face vaccinul ROR (rubeolă - oreion - rujeolă) - care nu are nimic în comun cu hexavalentul. Cât timp există copii de vârste diferite, nu poate fi „vaccinul” vinovat. Cum înţeleg că un copil avea 3 ani la internare, nu avea de făcut niciun vaccin. Dincolo de asta, un vaccin nu poate să apară pe piaţă fără respectarea unor norme şi reguli foarte stricte (impuse şi verificate şi de alţii, gen Agenţia Europeană a Medicamentului, şi nu doar de noi românii)." trebuie sa ne dati dovezi! Probabil ca de asta ati si scris articolul. Nu este convingator!
    • Like 0
  • Felicitari, domnule doctor! Chiar acum doua zile scriam pe pagina mea de Facebook cat de mult rau poti face populatiei semi-educate, speculand verzi si uscate. Exista un ONG - Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania), care bate campii despre vaccinuri letale... Fara sa fiu medic, m-am prins ca textul este compus de um om care ar trebui sa mearga urgent la psihiatru: cum sa afirmi tu ca statul iti trimite copiii la moarte, obligandu-te sa-i vaccinezi? Numai sectantii au mentalitatea asta...
    Teoriile conspirationiste nu fac bine nimanui. Este intelept sa asteptam rezultatele probelor de laborator. Abia dupa aceea putem vorbi in cunostinta de cauza. Nu inainte! Asta daca nu vreti sa ne imbolnavim toti de "speculatita". Mi se pare nociv sa arunci pe internet cu tot soiul de ipoteze, inainte sa ai dovezi concrete. Si asta o spune un om care se uita la filme de genul The Last Ship, unde e plin de nebuni care se joaca cu virusii.
    O seara linistita!
    • Like 1
    • @ Maria Barbulescu
      au am facut denunt penal impotriva APC pentru acel comunicat, deoarece indeamna publicul la comiterea de infractiuni: nevaccinarea copiilor impotriva unor boli letale si/sau handicapante, cu potential de producere a unei pandemii;
      poate ar ajuta daca mai multi am incerca sa capacitam organele statului sa reactioneze;
      reactia pe Internet nu va produce efecte ...
      • Like 0
  • Vaccinurile nu pot fi sigure, cum nicio medicatie nu poată fi sigură, cum nici vitaminizarea cu pastile nu este sigură. Nu au cum să fie. Niciodată nu au fost. Nimeni nu poate garanta asta, iar cine spune altfel, minte. Ceea ce lucrează cu organisme vii nu poate fi exact. Vaccinul, medicamentele in genere sunt substanțe de cercetare si ele se adresează majorității, intr-o situatie data, unele cu extindere prin similaritati. Riscul există în oricare dintre variante: iei sau nu iei medicamentul. Vaccinarea ca experiment aduce rezultate cu referire la grupul cobai: cât la sută din subiecți au răspuns bine la experiment, fiind expusi epidemiei. Noi nu putem fi vaccinati si nevaccinati în același timp. Vaccinarea experimentală este voluntară. Cei care sunt pt vaccinare -de medici vorbesc - nu îsi permit ne-vaccinarea pacientului pt experiment. Sunt oameni rezistenți la epidemii, însă pot fi purtători. Vaccinarea contra tbc nu se mai face in unele țări occidentale, însă eu nu stiu sigur ce gânduri de călătorie va avea copilul meu, nu? Mai sunt vaccinuri cu garanție scurtă sau cu garanție la un "soi" de o anumită epidemie. Mai sunt multe de discutat. Si de învățat. Dar, nu ne trebuie sutele de ani de cercetare că stam juma'de oră pe google si stim noi tot.
    • Like 4
  • „DE CE NE MOR COPII?” vs „DE CE TRAG CLOPOTELE, MITICĂ?” Aș paria la cea de-a doua întrebare pe răspunsul dat de domnul doctor... și anume: DE FUNIE! Nu-l poate contrazice nimeni, dumnealui este specialistul (clopotarul). E coli este de la mâini murdare, la fel, nimeni nu-l poate combate... Ce nu ne spune domnul doctor, sau evită jurnalistic să o facă, e să ne spună mâinile murdare ale cui? Asta pentru că nici dumnealui nu știe (acest fapt este SIGUR). Dumnealui este sigur pe ce a citit și nu-l poți contrazice că așa scrie la carte. Dumnealui știe sigur că vaccinurile și medicamentele sunt „sigure”, verificate și care respectă norme și reguli stricte, dar la fel aș paria că nu a făcut vreodată test la un medicament sau vaccin nou primit (sub altă denumire, la alt lot, ca la BRÂNZĂ), nici în laborator nici pe el sau pe ai lui... Siguranța îi este dată de „alții” gen Agenția Europeană a Medicamentului sau alte agenții și ministere... Știm și asta: în conducerea ministerelor sunt cei mai competenți și specialiști oameni. Siguranța asta a dumnealui mă irită, de aceea am reacționat, iar eu, dau un exemplu (poate nu chiar potrivit) cu un fost prieten care, purtând centura de siguranță (căci așa scrie și e și lege dată în acest sens) a murit în accident, centura fiind cauza, rupându-i gâtul. Ceilalți pasageri (care nu aveau pusă centura) trăiesc și acum, dar ar putea fi „amendați” că nu o purtau, nu-i așa? Să revin totuși. Dacă, repet dacă, acei copii au murit (și nu asistăm la o „acoperire” ce ține de „siguranța națională”... și nu sunt paranoic, dar nici SIGUR ca domnul doctor) din acestă cauză (E coli), trebuie să vedem cauza (ea fiind locală). Mâinile murdare sunt peste tot, nu doar acolo unde s-a întâmplat nenorocirea. De aceea întrebam: ale cui mâini? Ale celui de la fabrica de brânză, ale celor de la spital, ale părinților din acel județ, poate ale unui angajat ce a fabricat acele medicamente sau vaccinuri (de ce nu?), poate ale unui angajat ce trecea cu mâinile murdare prin laptele praf, să-i vadă consistența etc. Dar să fii chiar SIGUR de faptul că nu se poate (nici că firma VW făcea „greșeli” asumate, nu credea nimeni) să fie de la antibiotice, vaccinuri etc., adică să elimini tot și să dai doar vina pe oameni că nu se spală... nu sunt de acord. Nu aruncați cu pietre, este doar o părere (recunosc, neverificată deoarece nu sunt specialist) pur personală și nici nu doresc un răspuns... Dacă ancheta este în desfășurare, eu zic ca acesta să-și ducă treaba la sfârșit, așa cum spunea și domnul doctor, fără grabă și sub imperiul emoțiilor (valabil și la specialiști și la „nespălați”), atunci putem vorbi de certitudini, SAU POATE NU... Să aveți o zi minunată! „De ce trag clopotele, Mitică?” Cei de pe la țară (ca mine) ar răspunde probabil: din cauză că a murit cineva...
    • Like 3
    • @ gheorghe3509
      Din păcate, realitatea este ca nu am cum sa testez în laborator niciun medicament. Poate vă dați (sau nu) seama că una este un laborator care, simplist, analizează sângele omului și alta este un laborator care testează compoziția unui medicament. Iar testele de care vorbiți costă enorm. Cine ar plăti pentru ele? Pe de alta parte, în alta ordine de idei, vorbesc acolo de o anchetă și de munca titanica pe care o presupune. Care ancheta va spune ce anume este acel local pe care dorim cu toți să îl aflăm... Nici ancheta aia, nici munca medicilor care tratează copiii, nici activitatea celor de la lactate Bradet, nici activitatea de vaccinare nu au de câștigat dacă tragem concluzii înainte de a avea pe ce sa le argumentam. Zvonurile și teoriile conspirației întind nervii tuturor și pun presiune pe "clopotarii" (specialiștii) care încearcă să își facă treaba corect. Presiunea publică îl face pe 'șef', avid să rămână în scaun, să pună presiune pe slujbaș, pe profesionist. Și eu, unul, nu gândesc bine când am un pistol la tâmplă...
      • Like 7
    • @ gheorghe3509
      Domnule Gheorghe precum alti romani si nu numai, aveti indoili fata de vaccinuri. Imaginati-va ca aveti un copil care in cazul unei epidemii sa zicem de poliomelita, sau varicela, s-ar imbolnavi din cauza unor colegi de scoala/gradinita care nu au fost vaccinati. Eventual un doctor va poate explica ce se intampla intr-o colectivitate unde procentul de copii vaccinati este sub 80%.

      Ar fi interesant ca Republica.ro sa faca o dezbatere cu specialisti: pediatri, imunologi, cercetatori de la Institutul Cantacuzino, etc in ceea ce priveste vaccinurile si vaccinarea copiilor.

      Atunci sa vezi comentarii :)
      • Like 2
    • @ gheorghe3509
      Aveţi dreptate cu privire la mâinile murdare care pot infecta.Asta se putea întâmpla şi fetei mele ,când am apelat la un laborator de analize medicale.Asistenta care urma să ia proba din gât pentru exudat faringian, a luat de la pacienta de dinainte ,proba de urina, cu aceleaşi mănuşi cu care voia să ia proba din gâtul fetei mele.Dacă nu insistam la conducerea laboratorului ca asistenta să lucreze steril (să schimbe mănuşile) ,oare la ce infecţie expunea asistenta copilul? Ea purta mănuşi doar pentru a se proteja,nu pentru a nu infecta o mulţime de pacienţi.
      • Like 0
    • @ Răzvan Ioan Trascu
      Sa ne spalam pe maini si sa gatim cum trebuie, este tot ce ne puteti spune, nu? Daca asa stau lucrurile, ar trebui sa fie numai epidemii! Ce interes aveti, sa luati apararea institutiilor din care nu faceti parte si in care nu stiti ce se intampla? Cum dovediti ca un lot vaccin, care nu respecta normele, nu a fost acceptat pentru Romania?
      • Like 0
    • @ Sotir Gabriel
      da, aveti dreptate. pe de alta parte, urina, doar urina, in vezica sa, este un produs steril. nu?
      • Like 0
    • @ dordetine
      Doamna Agape ceea ce ati expus dvs mai inainte este un sofism in cea mai inocenta forma cu mici urme de xenofobie ... imaginati-va ca daca un vacin imunizeaza cu adevarat un copil nevaccinat nu poate fi un pericol pentru cel vaccinat ... raman ceilalti care se imbolnavesc (sau nu) oricum si nu din cauza celor nevaccinati ... ati prins ideea?
      • Like 0
  • Toate bune si frumoase , d-le dr. Un text cursiv, scris corect gramatical, as putea spune chiar....literar . Totu e acceptabil , pana la un punct insa. Pana cand incepeti cu infocare , apararea vaccinului incriminat . Cu cata ardoare o faceti ! Laudabil efortul, de altfel. Numai ca unii sunt de alta parere in privinta acestui vaccin. In primul rand trebuie sa ne gandim ca ...NU ESTE ACCEPTAT DE TOATE STATELE UE . Oare de ce ? Dupa o prezentare video despre istoria vaccinurilor si dezastrele provocate de acestea in timp, prezentare facuta de un consultant al OMS si fost director al liderului mondial pe piata vaccinurilor umane, Sanofi Pasteur ( pt ca tot pomeneati despre faptul ca acest institut aproba vaccinurile fara rezerve ), aparuta pe internet in mod accidental (piratata si postata) , reactiile au aparut imediat in toata lumea. Intr-o emisiune din luna februarie 2016 , pe un post francez tv , Jean -Francois Salluzo , fostul director al Sanofi Pasteur si cel care a facut dezvaluirile despre " vaccinurile ucigase" , confirma INCA ODATA ca vaccinurile sunt realizate empiric si ca nu sunt sigure. Salluzo subliniaza clar ca NIMENI nu monitorizeaza efectele vaccinarii in timp , NIMENI nu stie cu adevarat care sunt consecintele in timp , ale unui vaccin , si atunci ....CUM SE POATE PUNE PROBLEMA OBLIGATIVITATII LUI ??? De asemenea , in aceeasi emisiune , este reclamata o situatie globala :
    moartea copiilor in urma vaccinarii, este musamalizata sau ignorata , pt a nu afecta afacerile industriei farmaceutice !!! Aceasta industrie farmaceutica , d-le dr , a ajuns un criminal in serie , in masa , in zilele noastre , pt ca , ori lanseaza pe piata medicamente care iti fac mai mult rau decat bine , ori ....SI MAI GRAV ..., ascund suferinzilor descoperiri care ii pot ajuta sa-si vindece anumite boli , mentinandu-i intr-o continua stare de consumatori de medicamente , ceea ce lor

    ( celor din industria care ucide ), le umple conturile si nimic altceva nu-i intereseaza.
    La ASTA sa raspundeti , d-le dr , nu sa-mi insiruiti aici povesti nemuritoare , despre spalarea marului lui Praslea cel voinic !
    • Like 3
    • @ Aurora Baraboi
      Felicitari, Aurora! Astept si eu, cu nerabdare, raspunsul domnului Razvan, la comentariul tau!
      • Like 0
    • @ Aurora Baraboi
      Mișcarea anti-vaccin promovează un video mai vechi în care, cred ei, cercetătorul Jean-François Saluzzo face niște „dezvăluiri explozive” despre cât de periculoase ar fi vaccinurile.

      În realitate, ceea ce spune nu este deloc un secret, ci sunt lucruri cunoscute legate de istoria dezvoltării vaccinurilor și de dificultatea acestui proces. Traducerea e de cea mai proastă calitate pentru că traducătorul s-a gândit că ar fi bine să facă el interpretarea pentru noi în loc să traducă obiectiv ce spune Saluzzo.

      Prezentarea din videoclip este făcută în mod informal unor studenți și e normal să îi avertizeze de pericolul contaminării pentru că unii dintre ei o să ajungă să lucreze în producția de vaccinuri. Ca să nu repete greșelile trecutului trebuie să le cunoască.

      Conspiraționiștii anti-vaccin au luat această prezentare legată de cazuri excepționale din istoria vaccinurilor ca și cum asta ar fi realitatea vaccinării în prezent.

      http://pseudostiinta.ro/wiki/Jean-Fran%C3%A7ois_Saluzzo
      • Like 1
    • @ Anamaria Stănescu
      din pacate, nu putem da timpul inapoi, in ce va priveste. adica sa nu mai fi fost vaccinta ...
      • Like 0
    • @ Aurora Baraboi
      din pacate, nu putem da timpul inapoi, in ce va priveste. adica sa nu mai fi fost vaccinta ...
      • Like 0
  • Este tristă situația familiilor în care au murit acei copii si sa ne ferească Dumnezeu de asa ceva si să îi întărească Dumnezeu pe acei părinți. Nu cred că cineva îi acuză de un trai mizerabil, însă, asa cum se spunea si aici, nu suntem egali în fața unor astfel de pericole, iar copiii sunt cei mai vulnerabili, de aceea e bine să incercam să prevenim, pe cât putem, asa tragedii. Igiena primara e o treaptă. Mai mult, cei din jurul copilului trebuie să fie atenti si cu ei însisi, iar externii pe care îi întâlnesc, dacă se supără pt că trebuie să respecte un ritual de igienă în preajma copilului, să fie sanatosi. .să se supere că le va trece.
    • Like 1
    • @ Ina Dumitru
      Exact! Ca medic, am prieteni care au copii,și-mi place sa ma joc cu ei:îmi plac copiii și ei ma plac pe mine. De multe ori trec prin vizite direct de la muncă. O buna prietenă a ridicat din sprâncene când era băiețelul ei sugar, când i-am spus că nu urc la el în camera ca sunt venit direct de la job. I-am explicat că, fără sa vreau, hainele pot fi contaminate. Și acum (la 8 ani) flăcăul, când mă vede, mă întreabă: "vii de la muncă?". Dacă da, oftează fiindcă nu e rost de joacă. Dacă nu, îmi sare direct în brațe și începe hârjoana. Dar, cel mai important, când ajunge acasă de la școală, indiferent dacă eu sunt sau nu acolo, merge în camera lui și se schimbă de fiecare dată și vine la porția de hârjoană cu hăinuțe curate și mâinile mirosind a săpun....
      • Like 4
    • @ Răzvan Ioan Trascu
      Ma iertati, dar exagerati! Omului i-a fost creat un organism perfect, care stie sa "lucreze", daca este lasat! Noi il "deterioram"!
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult