Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce nu îmi place Selly

Selly - FB

Foto: Facebook Selly

Mi-a plăcut de Selly, adică l-am urmărit așa, cu coada ochiului, la început, că nu eram în target, și am văzut un copil ambițios, frumos, inteligent și încrezător care se deschidea spre noua generație cu un aplomb de mare vedetă.

Pe urmă, am uitat de Selly până când, lucrând la PRO TV, îndreptându-mă spre studiourile emisiunii „La Măruță” pentru a primi un invitat, am auzit de dincolo de zidul care desparte curtea televiziunii de o școală, un urlet pornit din piepturi de copii, fete și băieți, care se unea într-un singur nume: Selly! (venise în vizită la școala respectivă).

Și mi-am zis, wow, nu am mai auzit astfel de țipete de admirație din vremuri imemoriale, de când Michael Jackson era încă în viață.

Și iar am pierdut o secundă bună gândindu-mă la puterea acestui băiat.

Mi-am întrebat fiul, în aceeași zi, dacă îl urmărește pe Selly și mi-a zis că nu. Ăsta a fost un prim semn de întrebare.

Apoi am uitat de Selly, că mai aveam și altă treabă.

L-am regăsit pe coperta revistei „Dor” criticată din acest motiv pe social media în comentarii indignate din partea cititorilor și fanilor publicației și mi-am zis că or avea și ei dreptatea lor, dar e sigur că sunt depășiți și că viitorul va fi altfel și noi nu suntem pregătiți pentru el, pentru viitorul ăsta, zic, care uite, aduce alt gen de comunicare.

Și apoi l-am zărit iar cu coada ochiului pe Selly în conflict cu Ministrul Educației (bine, cine nu ar fi în conflict cu Ministrul Educației?:) propunând schimbări majore în învățământ, și mi-am zis, uite domnule că băiatul ăsta pare preocupat de ceva mai mult decât de o mașină de lux, de conturi și de banii din buzunar așa cum, în 5 Gangul lui, cânta mai deunăzi.

Bine, nu l-am ascultat până la capăt, că mai am și alte treburi.

Și acum mă lovește iar social media în față cu știrea că, de ziua lui, Selly a făcut o petrecere unde a cântat unu’, Uraganu sau Urangutanu sau așa ceva, nu am înțeles bine, și lumea s-a oripilat. Un manelist care e mai tare ca el acum în Youtube- zic gurile rele, nu am verificat, nu-mi pasă.

Dar mi s-a părut că ceva nu se leagă, nu că aș fi preocupată de Selly, ci doar așa, la nivel de logică, îmi bâzâia ceva neclar în cap.

Selly și manelele. Păi mesajul lui nu era… că vrea să schimbe educația?

Pe urmă am vorbit cu Cristian China-Birta, cu care tocmai azi am făcut un interviu pe tema influencerelii și l-am întrebat cum e treaba asta, nu deranjează pe nimeni din spațiul public că un influencer își schimbă părul ca lupul din proverbe?

Ba da, îmi zice Chinezu și, la nivel de brand personal este o problemă, dar… cui îi pasă?

Adică cine ia în seama chestiile astea?

E corect.

Cine le ia?

Mâine lumea va uita, nu ne va mai păsa, altul va fi subiectul. Băiatul acesta va spune altceva, cifrele lui vor crește mereu și mereu, da, muncește, da, este un exponent al generației tinere, bla, bla…

Dar mie îmi dă cu virgulă aici.

E ceva ce nu mă lasă în pace… E ideea că în spațiul public nu te mai compromiți facând ceva ce nu seamănă cu tine, cu brandul tău, sau care nu respectă pur și simplu legea (cea cu petrecerile în pandemie, de exemplu), dar nici măcar asta, ci că uite, și „exponentul generației” apelează la maneliști pentru a se menține în top, sau… pentru a testa publicul manelist (cum zice Chinezu care îmi spune că Selly este un băiat pragmatic și cerebral, care face totul din calcul)

Oricum ai da-o, cred că din toată treaba asta, Selly a demonstrat că cel mai bine au ieșit maneliștii, singurii care se pare că nu vor să fie luați drept altcineva, care sunt autentici, care nu-și trădează brandul și care sunt egali cu ei înșiși.

Și mi-am dat seama că, mneah… nu-mi place de Selly.

Nu că ar avea vreo importanță pentru cineva, la naiba. Nu de asta o spun, ci pentru că atunci când vezi că apare unul mai deștept și speri că vine cu ceva nou, te dezumfli când îți dai seama că și el ar face orice, orice, nu contează ce, cifre să fie, salivând la aceleași lucruri care vin și trec, cum zice celebrul Guță (am dat Google): „văd cum se risipesc anii și n-am ce face cu banii” (din Hitul mondial al anului 2019, „Banii, cifre pe hârtii”).

Citește mai mult pe cristinastanciulescu.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ah da, ce imi place cum spune "Selly și manelele. Păi mesajul lui nu era… că vrea să schimbe educația?". Dar ma scuzi, ce legatura are ce asculta omul in timpul liber cu educatia? Asta e gandirea asta de acum 50 de ani ca vai nu ajungi nimic in viata daca iti faci pierce sau tatuaj? Bun venit in secolul 21!
    • Like 0
  • acest personaj nu vine cu nimic nou,numarul mare de urmaritori al acestor specimene vine din faptul ca tinerii acestei tari sunt foarte naivi si usor de prostit,toate acestea pornind de la faptul ca sunt pur si simplu needucati,nu poseda judecata,daca vedeti cum vorbesc pe strada fete de 13-14 ani,e jale cu ei,se duc la scoala doar sa plece de acasa,parintii nu au grija de ei pt ca la randul lor nu stiu sa ii educe,la ce sa va asteptati de la o populatie care trei sferturi sunt cretini si idioti,asa parinti asa copii
    • Like 1
  • Genul acesta de articol este catalizatorul pentru haterii cu complexe de superioritate. Versurile din manele se regasesc in multe genuri muzicale (in hiphop, populara, trap, club etc) deoarece gadila ego-ul multora. Cum il gadila si pe al alora superiori manelistilor pentru ca romanu stie clar ca e cel mai tare fiind ortodox netigan. Probabil acesta este si motivul pentru care Romania este o tara atat de inapoiata, educatia primitiva primita acasa si perpetuata din generatie in generatie bazata pe ura si separatie. Stim cu totii ca ungurii, bulgarii, rusii, polonezii, turcii, tatarii, tiganii, homosexuali, ardelenii, pocaitii etc nu sunt oameni.
    • Like 1
    • @ Tudor Miron
      Ai o viziune foarte simplistă asupra celor ce se întâmplă în jurul tău. Asta ca să fiu elegant, să nu zic că e chiar extremist / progresistă. Eu nu știu ce educație ai primit tu acasă, dar nu e bine să generalizezi. Vezi că ”deraierile” ideologice nu sunt monopolul ”primitivilor”. Și alții, extremiști ca voi, o iau razna rău de tot. A trăi pe viitor în lumea dorită de voi - adică, sanchi, ”evoluată” - e cel puțin la fel de rău cu a trăi în lumea ”primitivă” de care zici. Și care are unele aspecte reprobabile, dar departe de ce constați tu cu ură. Ură de care - foarte interesant - îi acuzi pe cei din echipa adversă.
      • Like 1
  • De ce nu imi place Romania ?.pentru ca cei ca Selly si ca toti "broscanii lautari" ajung vedete peste noapte din niste neconformisme adulate de o breasla media care le sufla si in iaurt criteriul valoric educational fiind execrabil. Exact cum vopsesti un gard ruginit cu sclipici de unicorn dar in esenta tot un gard ruginit ramane. ( metaforic ). In rest no-comment....
    • Like 8
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Dar ,cine si de ce , promoveaza asemenea NULITATI ? Care se cred mari vedete si isi dau aere de ,,hahalere , Scarba ,
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Era o situatie la piata pe vremea lui Ceausescu : venea unul ne-dumirit ca sa cumpere diverse si sareau vreo doua babe si un mos ca sa-l ghideze ce sa puna in plasa...dupa care ii venea respectivului luciditatea si prolifera..."Ce va bagati in seama ?.v-am rugat eu ceva ?....fix asa comment-ul dv Mr. Dan.Ar mai trebui sa ma mire ceva in Romania asta cand toti oligopetii au propriul lor sistem de "pacanele lingvistice" prin care sa-si exprime sensul ?
      • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Poza à la Billy Idol și cu manele? Tare.
    Pe de altă parte, cum are 3 milioane de fani, followers, când asta e mult peste numărul de tineri care l-ar putea urmări...
    • Like 4
  • Eu consider ca unul, care termina liceul, se bucura de o "apreciere' nefondata pe ceva si care declara ca scoala nu l-a invatat nimic folositor nu merita nici un dram de atentie. Este exponentul tineretului superficial, cu blandete spus. Nu se compara cu cei care au inteles rostul unei scoli de cultura generala. Nu s-a afirmat prin nimic inteligent, doar cu o obraznicie de copil razgaiat. Discutia cu ministrul invatamantului este o dovada de obraznicie. Un individ de factura lui nu are calitatea de a apare in media si de a-si expune divagatiie, nu pareri. El nu are si nu va avea pareri pertinente, doar, poate, impertinente. Mai intai sa demonstreze ca este bun de ceva, ceea ce nu face. Este un element folosit de "creatorii de imagine" pentru a epata, dar nu "uimeste decat tot indivizi-nulitati ca el. Este una dintre "vedetele de carton", ca toate "vedetele" lansate de media in ultimii 30 de ani. Niste gunoaie. Va dispare in curand asa cum s-au perimat toti avortonii "nascuti" de tv. Manelele vehiculate si agreate de o buna parte de cheflii sunt niste abjectii. Chiar daca tematica este intalnita si in alte genuri muzicale nicaieri nu suna mai strident si mai oribil ca la manele, decat doar la genul de ghetou hip-hopul, o alta porcarie golaneasca. Faptul ca promontorii acestui gen sunt considerati "celebri" nu inseamna ca sunt si calitativi. In general topurile exprima gusturile, indiscutabile dar criticabile,ale vulgului. La fel si "marile" premii in muzicasi mai de curand si in cinematografie, litratura, arte plastice, moda vestimentara.
    Faptul ca a fost "prezentat" ca o valoare unor copii in plina formare este grav. Profesorii ar trebui sanctionati. Este similar cu a prezenta copiilor un film porno. Zbieretele bietilor copii nu reprezinta decat lipsa de educatie pe care o datoreaza scoala.
    • Like 9
    • @ Mircea Zugravu
      Excelent comentariu, total de acord.
      • Like 1
    • @ Costel Garneata
      Multumesc. Mie nu mi-a placut si nu-mi place asa zisa diplomatie. E bine sa spunem lucrurile deschis, fata de oricine. Acea, mai trendi "politicali corectnes", (sper sa nu fi gresit la ortografie) a generat haosul, anarhia care domnesc astazi in lumea intreaga. Numai niste dementi se apuca sa critice si, mai grav, sa interzica niste capodopere unanim recunoscute pe motivele aberante invocate. Rusine, in primul rand celor care iau in considerare cererile venite de la niste declasati.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      felicitări .bine zis..jos palaria..
      • Like 0
  • acest caz este , dupa parerea mea enblematic!
    ca intotdeauna pot fi doua posibilitati
    1.subiectul, un baiat dotat, vrea si reuseste sa cistige bani, notorietate ....si poate si mai mult!
    Constient ca acest stil nu prea va "tine" crede ca se va opri!
    2.un dotat care si-a pierdut , deja legaturile cu realitatea si traieste "betia" ,asazisului, succes.
    Din pacate , ambele situatii sint "paguboase" o multime de tineri (in cea mai mare parte din cei 40%) vor pierde orice sansa de intrare un nornal !
    Personajul , poate sau nu sa iasa din tipar ,dar pericolul este pentru ceilalti tineri!
    • Like 4
  • Manelele sunt o realitate a Romaniei. Toti prietenii mei ce acasa ascultam si rock si muzica clasica la petreceri dansam si pe manele. Sa lasam ipocrizia deoparte, cand o parte din versuri le cunoastem toti.
    • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Tu si cu prietenii tai, nu TOTI ...
      • Like 15
    • @ Claudia Olteanu
      Dorin check icon
      Dacă ești cu adevărat amator de muzică rock nu vei asculta și mai ales nu vei dansa vreodată manele.
      • Like 7
    • @ Claudia Olteanu
      Ar fi trebuit să scrieți ”Manelele sunt DIN PĂCATE o realitate a României”. Când suntem mai euforici putem să renunțăm la inhibiții, dar n-avem voie să renunțăm la caracterul nostru profund și la bunele sentimente, în favoarea unora joase, ca acelea care sunt ”emanate” de manele. Pentru explicații mai pe larg, vă rog să citiți și răspunsul meu către SILVIU POP SESE, ca să nu mă repet cu copy-paste.
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Ipocrizia e cand mergi cu trendul si dansezi pe manele si te lauzi ca acasa asculti muzica rock. Nu m-am dus niciodata la petreceri la care stiam din start cu ce adunatura am de a face.
      • Like 4
    • @ Claudia Olteanu
      E amuzant cand cineva vrea sa se justifice aratand cu deshtu spre capra vecinului. Esti libera sa asculti ce vrei, cand vrei. cu cine vrei dar asta nu inseamna ca servim cu totii aceasi troaca.

      P.S. Imi si imaginez cum cineva, la o petrecere de-a voastra, se trezeste la un moment dat sa zica: "Las-o frate ca am rupt-o azi pe Debussy acasa, baga si tu un Salam ceva!"
      • Like 2
  • Pai si noi ne-am oripilat cand Pro TV a facut revelion cu manelisti. Parca acolo lucrati nu? Nu ascult manele , dar acum o sa fiu avocatul dracului. Cu ce ii diferit continutul manelelor de melodiile hip-hop sau chiar a majoritatii melodiilor pop? Bani, iubire , dusmani , masini , sunt temele principale in toate. Sa nu iti placa cineva doar ca asculta manele imi pare o prostie.
    PS. Nici mie nu imi place Selly , dar din alte motive.
    • Like 4
    • @ Silviu Pop Sese
      Eu sunt dintre cei care ascultă cam orice tip de muzică dacă acestea fac parte din - să zicem - zona culturală, indiferent dacă este de masă sau elitistă. Manelele și hip-hopul sunt genuri care nu reprezintă cultura adevărată. DAR.... ascult cu plăcere și hip-hop, chiar dacă este tot o subcultură, ca și manelele. Cu manelele sunt certat în modul cel mai profund cu putință, îmi este pur și simplu silă de ele, oricât aș fi de băut / euforic la o petrecere. Care ar fi explicația? Păi din punctul meu de vedere, hip-hop-ul, chiar dacă excelează în înjurături, duritate, chiar obscenitate, este - să zicem pe scara valorii artistice - infinit mai sus ca manelele. De ce? Pentru că exprimă, foarte puternic - inclusiv prin metodele aspre descrise mai sus - niște emoții autentice, profund umane. Întotdeauna, sau adeseori, la ei, printre rânduri sau chiar explicit, se manifestă dorința de a ieși dintr-un iad în care s-au născut și sunt obligați să trăiască. Duritatea lor exprimă de fapt dorința de supraviețuire (chiar prin mijloace ilegale / imorale în sens comun) și frica de ratare a propriei vieți, care este mai puternică decât frica de moarte; moarte care îi pândește în permanență. Ascultați mai cu atenție versurile din piesele BUG Mafia, de exemplu ”Poveste fără sfârșit” sau ”O lume nebună, nebună de tot” iar după ce v-ați obișnuit cu stilul, încercați și ”După blocuri”-varianta necenzurată. În concluzie hip-hoperii par niște băieți buni de fapt, cu sentimente bune, chiar ”înalte” pe alocuri, dar care au nimerit într-o mlaștină a vieții căreia vor să-i reziste ”cu capul sus”, cu orice preț, iar pentru asta nu prea pot fi învinovățiți.
      Dar ce avem în cazul maneliștilor? Pseudo-arta lor ridică în slăvi omul parvenit, bogătașul de conjunctură, fără nimic în cap, evident, dar nici cu sentimente bune. Bucuria lor este maximă atunci când produc invidie în colectivitate. Dacă la hip-hoperi ”dușmanii” reprezintă obstacole în calea supraviețuirii, la maneliști ”dușmanii” nu sunt alții decât oamenii invidioși pe bogăția și parvenirea ”artistului”. Dacă hip-hoperii reprezintă o golănie discutabilă, maneliștii reprezintă ”țigănia” în cel mai rău sens cu putință (fără a vrea - eu personal - să jignesc o etnie în ansamblul manifestărilor și culturii sale, care se afirmă ca remarcabile). Pe scurt hip-hoperii induc auditoriului o stare de revoltă nu împotriva lor, ci împotriva unei stări de fapt blamabile dîn societate, care-i condamnă pe ei la acea condiție joasă. În schimb, maneliștii induc auditoriului cu bun-simț o stare de greață și o revoltă chiar împotriva lor, a imbecililor și nesimțiților parveniți, care trăiesc fără pic de emoții ”înalte” ci doar instinctual și se bucură ca ”gibonii” de averea și banii lor ”fără număr” și de invidia dușmanilor.
      Chiar sunt aceste două categorii așa de asemănătoare cum considerați? Întrebare retorică, desigur.
      • Like 7
    • @ Silviu Pop Sese
      @Silviu Pop. Va luati dupa texte sau dupa calitatea compozitiei si executiei? In afara ca cine asculta rock si pop de calitate nu are nici o aplecare spre hip-hop.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Confunzi hip-hop-ul cu rape-ul. Asculta mai bine versurile lui Snoop Dog si intelegi la ce ma refer. Bine si hip-hopul se imparte pe subcategorii. Unele mai bune , altele mai rele. Dar nu asta era ideea , ci nu poti sa iti placa un om diar pe baza melodiilor care le asculta. Nu socializezi cu el prea mult din cauza preferintelor , dar pur si simplu sa nu iti placa un om pentru preferintele lui imi pare o absurditate.
      • Like 0
    • @ Dana Gabriela Chmilevschi
      Se combina in ultimul timp genurile , nu poti sa excluzi un anumit gen de muzica si accepti in totalitate pe altul. De exemplu Limp Bizkit combina rock si hip-hop , Chemical Brothers combina diferite genuri de muzica si mie imi place. In Romania se combina manelele , cu muzica lautareasca , cu muzica balcanica, putina populara si in ultimul timp cu hip-hopul romanesc. Cateodata ies si aberatii . Frumosul ii relativ. Eeeee despre artistii care performeaza , ca persoane , ii alta treaba . Ca unii sunt inculti , iar asta pe unii ii deranjeaza . Dar asta ii alta discutie. Acum ca doar asculti manele nu devii mai prost sau mai destept . Sunt si oameni destepti care asculta manele . Dar era vorba ca nu iti place de cineva doar pt ca asculta un anumit tip de muzica.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Dacă afli de cineva că îi place PSD-ul ție îți mai place de el? Pesedismul e doar o simplă chestie de gusturi sau dimpotrivă, de concepții profund înrădăcinate, care te definesc ca personalitate? Același lucru e cu gusturile de dreapta, ca să nu discriminăm pe nimeni.
      Așa e și cu gusturile artistice. Cui îi plac manelele e el însuși cocalar în adâncul lui, din moment ce rezonează cu atitudinea jegoasă emanată de acestea. Nu vorbim aici de gusturile la mâncăruri sau la destinații turistice. Unele gusturi artistice ale tale (nu toate, evident) vorbesc despre tine, te fac să-ți dai arama pe față.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Te intreb sincer ai prieteni care asculta si manele ?
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Prietenii mei adevărați nu sunt ascultători de manele. Unii ”amici” - puțini - față de care am sentimente amestecate, se mai întâmplă să fie ascultători ocazionali de manele, din păcate. Oricum acest aspect nu-mi place la ei.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Preferintele personale definesc caracterul, gradul de cultura,civilizatie al unui individ. Deci poate sa-ti placa "om"-ul sau nu
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Ascultatorii manelelor nu sunt "oameni destepti" ci, poate, doar inteligenti. Inteligenta o gasesti, in diferite stadii, si la animale. Desteptaciunea doar la oameni. Este o diferenta intre cele doua calitati.
      • Like 0
  • Nume check icon
    "Vedetele" de carton din Romania. Tot "scandalul" a fost intentionat pentru a-si creste notorietatea si traficul pe canalul de Youtube, respectiv money, money, money....
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult