Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

De ce nu și-a dat demisia în această noapte. Goodbye, Ceaușescu!

Dragnea trist seara 26 mai

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Nu am putut găsi în mine un sentiment de milă când l-am văzut în această noapte pe Marele Bolnav, mai pământiu la față decât subpământul în care și-a îngropat Partidul. Copita pe care poporul i-a dat-o în față celui mai toxic personaj politic de la Ceaușescu încoace ar fi trebuit să-l facă pe acest om care clamează bărbăția să-și dea demisia de onoare. 20 de procente cât a pierdut PSD în doar doi ani și jumătate - în care a crescut pensii și salarii - se decontează în dreptul lui Liviu Dragnea. Experimentul său dement de prostire în față, campania scelerată în care a îndesat de-a valma teorii ale conspirației, roșii otrăvite de străini și zbierete la adresa Europei, i-a făcut pe oameni să reacționeze. Votul din 26 mai este o expresie a bunului simț, a bunei cuviințe, a refuzului unei mari părți din această societate de a fi considerați un popor de reduși mintal. Îți amorțește creierul la câte nebunii au putut să debiteze, în ultimele luni, Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu, Rădulescu Mitralieră, Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu și aparatul lor de propagandă (care până în ultima zi a dat PSD-ul la 40 la sută, într-un exercițiu lasciv de autoadmirație în grup).

Liviu Dragnea nu și-a dat demisia. A încercat în schimb vechile trucuri, cum ar fi „organizarea unui CEx” sau împingerea în cursa prezidențială a Gabrielei Firea (mult detestata primăriță a Capitalei) sau a lui Călin Popescu Tăriceanu (șubred de-un picior, după ce primele date exit poll arată că n-ar putea face pragul la europarlamentare). Acestea sunt „soluțiile” scoase de L. Dragnea, după ce și-a dat seama că nu are cum să-și mai anunțe El Însuși candidatura la Președinție.

De altfel, Cotroceniul puțin îl interesează, cum nu l-a interesat nici Partidul, nici campania electorală, nici chiar ziua votului (în care a apărut undeva după 7 seara, când toți activiștii erau demult demobilizați). Singurul lucru care îl interesează este verdictul de mâine. Scopul votului din 2016 și al accederii la putere a fost, pentru Liviu Dragnea, să nu ajungă aici. Cea mai mare spaimă a lui Dragnea e closetul turcesc, igrasia din celulă și apa rece de la duș. Pentru asta a ajuns la putere, ca să scape de pușcărie. 

Nu și-a dat demisia în această noapte pentru că știe că, deși șansele sale de a scăpa s-au împuținat, mai păstrează de doi lei speranță pentru ziua de mâine.

Oricum, și dacă n-ar avea problema asta, zilele lui în Partid sunt numărate. Pesediștii și-au executat întotdeauna liderii care lasă sânge. Acum, Liviu Dragnea merge cu spatele pe lângă perete în lugubrul sediu din Kiseleff unde se ivesc din când în când figuri spectrale. Care va ridica primul cuțitul? Oprișan, Olguța, Gabi? Sau poate chiar Viorica?

Închei cu ceea ce ar fi trebuit poate să încep: 26 mai va rămâne în istoria noastră drept o sărbătoare a democrației. Fac o reverență zecilor de mii de români care au stat ore întregi la coadă doar ca să-și exercite un drept fundamental. 26 mai reprezintă într-un fel despărțirea noastră definitivă de ceaușism. Ca o ironie a istoriei, ne despărțim de Ceaușescu făcând tot coada. Însă dacă în urmă cu 30 de ani, românii stăteau la coadă să primească, acum românii au stat la coadă ca să dea. Și au dat. Au dat mult! Cu sete: Goodbye, Ceaușescu, sper să nu ne mai bântui niciodată!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cine îl tot compară pe Ceausescu cu unu si cu altu, n-a trait vremurile alea. Nu spun ca Dragnea a fost bun (este un produs al ”culturii socialiste”) , dar sa spui ca Ceausescu a fost patriot pt ca a construit nu stiu ce, cu rost si fara rost, e prea mult. Lăudatorilor le doresc sa traiasca măcar un an cum am trăit noi in epoca Ceausescu, în epoca de aur.
  • Like 1
  • @ Ileana Vladuti
   Ileana, în primul rând că eu nu l-am lăudat pe Ceașcă ci doar i-am recunoscut realizările deloc puține și de mare importanță pentru țară. Numai dacă e să mă gândesc de câți ani (vreo 9 cred) se screm actualii edili să termine un tronson de metrou pe linia Dr. Taberei - Eroilor și mă apucă nervii. Nu știu ce vârstă ai dar te asigur că am dormit și eu cu fesul pe cap multe ierni, am mâncat creveți vietnamezi, salam cu așchii de lemn și iaurt cu soia și am scris cursurile în amfiteatre cu mănușile în mâini și căciula pe cap și multe alte suplicii pentru care da, l-am urât pe Ceașcă. Dar nu pot fi de acord și de fapt asta am încercat să spun de la bun început, cu a spune Dragnea = Ceaușescu. Egal înseamnă identic ceea ce pentru mine cel puțin, oricât de mult l-am detestat pe Ceașcă este fals. Dragnea a fost realmente o viperă arivistă și care a parvenit prin orice mijloace, coborât sub cea mai infamă condiție umană posibilă și care nu doar că nici măcar nu a visat vreodată la binele poporului așa cum mințea senin, fără să crâcnească dar mai mult decât atât, a înglodat din nou țara în datorii absolut inutile, fără a fi avut nicio realizare notabilă, de interes național. Ca să conclud, Dragnea a fost inegalabil în ticăloșia lui.
   • Like 0
 • Cri check icon
  Este evident ca dl. Negrutiu nu a trait ca adult pe vremea comunistilor.
  Daca domnia sa ar fi trait, ca adult, in acele vremuri, dl. Negrutiu ar fi stiut ca Ceausescu i-a asasinat cu sange rece, adversarii sai politici ( fie chiar el, pe vremea cand era ministru al agriculturii, fie prin ordinele date asasinilor Securitatii, de cand ajunsese presedinte.
  Pe langa asasinate, Ceausescu si-a plasat nevasta, fratii, copii si rubedeniile in posturi cheie al statului comunist roman.
  Insa este demn de remarcat faptul ca doar Basescu a indraznit ca sa-si plaseze amanta in pozitii cheie ale statului roman, semn ca Securitatea a fost mai tare ca Partidul in era post-decembrista.
  Oricat l-ar detesta dl. Negrutiu pe Dragnea, comparatia cu Ceausescu este rizibila pentru cei care au trait intr-adevar pe pielea lor regimul Ceausescu.
  Imi anintesc de vremea cand pesedistii venisera cu catztel si purcel ( in frunte cu Nastase si Ponta ) la tribunal ca sa-i apere pe unii lideri ai lor, aflati in sala de tribunal. La acea vreme, presa anti-PSD a acuzat presiunile pe care astfel le faceau pesedistii asupra judecatorilor.
  In anul de gratzie 2019, campania feroce anti-Dragnea si anti-PSD desigur ca nu i-a influentzat cu nimic pe judecatorii care l-au bagat la puscarie pe Dragnea, mai ales ca termenul de judecata a fost stabilit strategic in prima zi de dupa alegeri.
  In noaptea alegerilor, eu am pus un pariu in familia mea ca Dragnea va fi condamnat daca PSD va pierde alegerile, si astfel am castigat.
  Ma intreb si eu, ca un cetatean oarecare, fara nicio importantza la nivel national, daca aceasta campanie feroce de la alegeri contra PSD si contra Dragnea, nu i-a influentzat cumva pe judecatori in decizia de incarcere a lui Dragnea.
  Insa desigur ca presiunile asupra deciziilor judecatorilor sunt bune si democratice daca vin dinspre Johannis , PNL si USR, dar sunt profund nocive daca vin dinspre PSD.
  Dragnea, ( ca si Nastase dealtfel ), face puscarie pentru delicte minore, insuficient probate.
  Insa averea imensa a celor doi, Nastase si Dragnea, a ramas intacta, desi a fost creata, ca printr-un miracol, din salariul lor de bugetari.
  Astfel ca dorinta de sange pesedist a poporului este satisfacuta, iar cei doi mahari PSD raman cu banii la purtator.


  • Like 0
 • @Raimond, nu sunt nimic din ceea ce spiritul tău meschin îndrugă dar tu, ești român ? În sinea lui, cred că nici autorul articolului de față nu a vrut să pună semnul egal sau congruent între cei doi așa cum nici un român care a trăit, învățat și muncit în țara asta și pe care a cutreierat-o nu ar face-o. Dacă Transfăgărașanul, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Porțile de Fier, combinatele siderurgice, industria grea, industria ușoară, sistemele de irigații etc. nu au fost dovezi de patriotism, atunci da, ai dreptate, cei doi sunt otova. Cât despre comparația cu Germania, no comment, ai dat-o ca Ieremia cu oiștea-n gard.
  • Like 0
 • Liliana check icon
  Pe procentul de 40% lansat, s-a bazat "nea Livache" pe primarii PSD care, şi acum, si-au "cărat" oamenii la vot. Am fost locţiitor într-o secţie de votare în mediu rural şi cam aşa s-a întamplat, primarii au adus la vot, asistaţii sociali, handicapaţii deplasabili, care erau trecuţi în liste, pensionarii fără sprijin şi prea multă carte,uşor de manipulat, la tineri nu prea a mai ţinut de data asta .Ce vreau să spun este faptul că procentul real al PSD-lui la aceste alegeri este undeva la 16-17%, dând la o parte votul de frică să nu piardă ajutorul social, cei scoşi forţat la vot.
  • Like 1
 • În opinia mea, arivistul ăsta parvenit care duce țara de râpă de ani de zile și a sfidat neostenit cele mai elementare valori ale democrației și bunului simț nu merită să fie comparat cu Ceaușescu. Ceașcă, deși a înfometat și îndobitocit poporul și l-a ținut într-o teroare permanentă sub îndrumarea maleficei și nefastei academiciene Leana, spre mare deosebire de cioclul ăsta a fost un mare patriot și toate realizările lui vorbesc de la sine. La momentul revoluției din '89, țara avea un excedent de un miliard de dolari și nenumărate alte creanțe, iar azi suntem datori vânduți din cauza nenorocitului ăsta și a camarilei lui. S-a mai spus de nenumărate ori și repet și eu, somnul rațiunii naște monștri.
  • Like 0
  • @ Ionut Buzescu
   raimond check icon
   Ceausescu mare patriot ??!! Da' cu poporul roman ce-a avut? Era cumva presedintele Senegalului (ca sa-l parafrazez pe CTP)? Daca a fost mare patriot, atunci marele patriot a fost dusmanul meu. Mersi, n-aveam datorie externa dar eram morti de foame. Germania avea 150% PIB datorie externa (si multe alte tari de altfel) dar nu mai puteau de bine. Asa patriot nu multumesc. Aceeasi logica fracturata ca aia cu Securitatea, care omora si tortura la propriu cetateni nevinovati, dar era vezi doamne mare patrioata. Asa ca te intreb: esti securist sau te-au manipulat unii?
   • Like 1
  • @ raimond
   Lasă-l că delirează.
   Nu vezi că nu e capabil să lege două fraze logice ?
   • Like 1
  • @ Ionut Buzescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Acești lideri comuniști au pus Țara și realizările mărețe pe primul plan DAR au sacrificat poporul sau o parte din el. Deci erau importante fabrici și uzine, etc NU oamenii. El trăia bine-mersi, se fălea și se mințea cu realizările și se folosea de o pătură socială care trăia bine și ajuta la ținerea oamenilor oprimati: securiștii și nomenclatura. În plus i-a trebuit și Casa poporului... Asta înseamnă marele patriotism.De fapt a fost un mare stăpân de sclavi.
   • Like 0
 • Pe de alta parte se vadeste cat de sigur era pe victorie. Cat s-a mintit singur pana a inceput sa creada chiar el minciunile. Nu avea niciun discurs de looser pregatit. Auzi tu, sa spui ca pentru prezidentiale se pregatesc limaxul de Tariceanu, care fara sa paraziteze ceva nici nu poate sa respire sau pe Firea care l-a scuturat din spinare pe Dragnea cu declaratia ca nici macar nu s-a gandit la asa ceva (bine, ea s-a gandit dar nu propusa de el)
  In urmatoarea perioada, Firea va trece cu arme si bagaje la Ponta, unde vor fugi si alti sobolani din PSD cand vor intelege ca corabia lor are deja prea multe gauri pentru a mai fi infundate cu câlți. Sefia PSD va fi preluata de un baron din spate care a asteptat ca Dragnea sa ațipească pentru a-i deschide carotida.
  Mai important e ce se va intampla in partea care conteaza. Va reusi PNL sa inteleaga ca voturile luate au fost de conjunctura? Va face pasul in lateral pentru a permite USR-ului sa ia conducerea ? Vor avea taria si unii si altii sa nu-i primeasca pe fugarii contagiosi din PSD si PRORO? Si mai ales vor avea taria sa-i refuze politicos dar ferm pe curvele de UDMRisti ? Adica, va exista o clasa politica curata in Romania de dupa 2020?
  Nu ațipiți !
  • Like 4
 • Veorica nu poate sa ridice cutitul decat sa faca o mica salata sa i-o puna la pachet iubitului conducator. Gospodina din ea e prea mica pentru altceva. Iar Dragnea ar trebui sa se invete cu ideea antemergatorului sau din partid - Adrian Nastase - ca degeaba dormi cu fundul la perete daca atipesti cu gura deschisa. M**e PSD! Ai ajuns unde iti e locul!
  • Like 6
 • Poate că orizontul ar trebui lărgit, nu numai Dragnea ar trebui să demisioneze de la conducerea PSD, dar și apropiații săi care și aceia au făcut treburi necurate, ori l-au susținut pe satrap?

  Dar la ALDE nu ar trebui ca Tăriceanu să demisioneze? Că partidul pe care la inventat nu a trecut pragul de 5%, numărul naivilor s-a redus...
  Dar institutele care au făcut sondaje și care nu au anunțat dezastrul PSD și al ALDE, ele vor da faliment?
  Suntem o societate unde incompetența este la ea acasă,despre caractere nu spun nimic elegant, oare cîte dintre femeile promovate de daddy în funcții înalte i-au trecut prin așternut? Îmi amintesc că la un congres PSD, actuala concubină a fost pusă pe primul rînd...să nu existe dubii...
  • Like 6
 • Este uluitor cum ,in ceasul al 12-lea, cand rezultatele ,nu cele prezentate de Pieleanu ( ca erau masluite) erau mai mult decat evidente , a iesit cu aceleasi lozinci despre cat de mult bine a facut PDS (cresteri de pensii,salarii,scoli si drumuri) romanilor si romanii l-au rasplatit cu ura.
  Felicitari ,tuturor celor care au inteles ca viata noastra este in Europa si trebuie sa aparam acest drept pe care l-am castigat in momentul aderarii !
  • Like 5
 • Este uluitor cum ,in ceasul al 12-lea, cand rezultatele ,nu cele prezentate de Pieleanu ( ca erau masluite) erau mai mult decat evidente , a iesit cu aceleasi lozinci despre cat de mult bine a facut PDS (cresteri de pensii,salarii,scoli si drumuri) romanilor si romanii l-au rasplatit cu ura.
  Felicitari ,tuturor celor care au inteles ca viata noastra este in Europa si trebuie sa aparam acest drept pe care l-am castigat in momentul aderarii !
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult