Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce s-a extins mafia italiană în România

Poate am trăit întotdeauna cu impresia că „mafia” este acel ceva care se impune forţat. Care-ţi dă foc la casă pentru 1000 de lei, care-şi trimite femeile la produs şi îţi bate copiii. Care refuză să urmărească legalitatea, ceva-ul care distribuie droguri. Tipii cu pălărie, care vorbesc din gât şi joacă poker în ceaţă de trabucuri.

2006, 2010, 2012, 2013, 2016 sunt doar câţiva ani în care jurnaliştii italieni de la Espresso, de la Iene, de la Repubblica au pomenit şi România, „ţara lui Ceauşescu", atunci când s-au implicat în anchete cheie. Anchete care au ajutat Italia să aibă cel mai funcţional sistem anti-mafiot din Europa. Din 1992 până în 2011 au fost arestaţi peste 10.000 de oameni şi au fost confiscate şi sechestrate peste 14 miliarde de euro.

Cosa Nostra

Bucureşti, bază şi activităţi ale familiei Carini. Sechestrate bunuri în valoare de 250 de milioane de euro.

Constanţa, prezenţi şi activi mafioţii catanezi. Arestat Maurizio Cesare Toscano din familia cartierului "Borgo", Catania.

Timişoara, prezentă şi activă familia lui Giuseppe Madonia. Arestat Salvatore Fraterrigo.

Calafat, arestat Angelo Monaco. Prezent şi activ grupul Aparo-Nardo-Trigila al provinciei Siracusa.

Mafia se schimbă. Potrivit jurnaliştilor italieni, organizaţiile italiene se dezvoltă în Europa de Est prin prostituţie şi trafic de droguri. Există şi un „Atlas al Mafiei", din paginile căruia nu lipseşte nici Ciro Castellano, asociat mafiei napoletane din România.

„Un popor care se trezeşte şi vrea să crească în ciuda multelor dificultăţi precum birocraţia. Una care se poate depăşi dacă reuşeşti să găseşti persoanele potrivite, în orice caz să începi o afacere aici e mult mai convenabil şi nu-ţi sunt impuse legături guvernative. Nu e necesar să ai asociaţi români, de exemplu". Asta spunea Ciro Castellano, pe 10 ianuarie 2016, într-un interviu acordat publicaţiei PositanoNews.

Camorra

Bârlad, bază operativă şi activă a clanului Casalesilor.

Bucureşti, baza clanurilor napolitane şi a Casalesilor. Ciro Castellano.

Constanţa, prezenţa clanului Sarno din Napoli.

Brăila, arestat Gaetano Fratone din clanul Casalesilor.

Dumbrăveni, arestat Mario Pascale exponent al clanului poreclit "ciucciari", din Salerno.

După scandalul gunoaielor, iată că numele celor doi fraţi Castellano, patronii clubului de noapte Bamboo, sunt iar asociate mafiei italiene de către presă. Sunt legături în presa italiană care par să confirme rădăcinile familiei Castellano. Publicaţii precum Lavalledeitempli, Disagiosud şi Espresso (aripă a cotidianului LaRepubblica) spun despre oamenii de afaceri din Bucureşti că sunt nepoţii Assuntei Maresca. Nimeni alta decât "Pupetta", prima femeie lider al mafiei Camorra, una dintre cele mai temute organizaţii mafiote din istorie.

'Ndragheta

Bucureşti, o aripă a clanului Reggina, una a clanului Alvaro din Sinopoli, Cosoleto şi San Precopio.

Criminalitate Puglieză, în Bucureşti, clanul Brindisi.

România poate fi prea mică pentru a fi luată în considerare atunci când se vorbeşte despre mafia italiană, spun aceiaşi italieni. Dar ce simţiţi voi astăzi, atunci când explodează câte un caz de corupţie sau vreo tragedie de care ei sunt direct responsabili?

Dacă „birocraţia se poate depăşi dacă reuşeşti să găseşti persoanele potrivite" o să aflăm, poate, după ancheta autorităţilor în cazul incendiului de la Bamboo.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult