Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce să mai merg și Crăciunul acesta la biserică?! Predica din ajun a preotului nostru

Pruncul Isus

„Afară era întuneric. Era frig, dar nu era zăpadă, într-o zi de 24 decembrie, în urmă cu 2019 ani.” Așa își începu preotul predica anul acesta, în ajunul Crăciunului. Ca un leitmotiv, întrebarea „De ce am venit, noi toți, la biserică?” era firul predicii, întrebare ce te punea pe gânduri, din moment ce știai, ca un „creștin dus la biserică”, ce se întâmplase faptic în această zi importantă pentru creștinism. De parcă importanța indiscutabilă a unei astfel de zile nu era îndeajuns pentru a fi ea însăși răspunsul la întrebare.

Cum intrasem, cu puțin înainte de începerea liturghiei, remarcasem mai multă lumină decât în alți ani. Decorațiunile pe lângă tradiționalul brad erau completate de ghirlandele ridicate deasupra altarului într-o strădanie de „alpinist decorator”, ca un cort imaginar, ocrotitor deasupra ieslei Pruncului Isus, din fața altarului. În vremea vestitului recensământ din Iudeea, Crăciunul nu avea loc în casele cu ușa zăvorâtă, nici în hanurile care nu aveau locuri pentru cei săraci; Crăciunul era undeva pe câmp, într-un staul. Acolo strălucea steaua vestitoare, acolo răsărea lumina, pe chipul unui nou-născut înfășat sărăcăcios.

Oamenii au venit la biserică, să-l vadă pe Prunc în acel sălaș sărac, să asculte corul și orga, să cânte refrenele tradiționale, să ia aminte la învățătura predicii, să intoneze Aleluia, să participe la celebrarea liturghiei prin rostire și gând și să-l primească pe Isus în sufletele lor.

Dar eu de ce venisem? Numai pentru atât? Răspunsul ar fi fost prea simplu.

În ajunul Sărbătorilor îmi hrănesc sufletul înainte de a-l îmbăta cu bucuria serilor festive alături de familie și prieteni. În amorțeala mulțumirii că toate de-ale gurii și decorațiunile din casă sunt pregătite pentru masa de Crăciun, îmi vine să mă cuibăresc pe canapea cu gândul la un film bun sau la cartea pe care am rezervat-o special pentru acest moment, mult așteptatul deliciu de savurat. Și totuși mai am ceva de făcut: să merg la biserică. După oboseala pregătirilor de Crăciun, mersul la biserică are asupra ființei tale efectul unei eliberări mentale profunde și fericite, ca după o plimbare la munte lungă, cu aer curat din belșug. Gândurile grele sunt disipate, iar grijile glisează într-un plan secundar, nu mai dau buluc în mintea mea. Te simți eliberat.

Cânt Gloria in excelsis Deo și cânt cu toți cei care sunt lângă mine, unii au voce muzicală, alții mai puțin. Cântă corul, dar cântăm și noi și asta este important. Un cântec care-ți dă aripi, mi-l imaginez răsunând în toate bisericile din lume. Atmosfera de sărbătoare te cucerește și te simți în largul tău, bucurându-te. Simțul de sine se estompează, ești deasupra agitației vieții de zi cu zi, te simți conectat la o realitate superioară.

Stau în picioare. În stânga mea, sunt cei din bănci, în general, cei vârstnici, în dreapta, în picioare, pe lângă perete, tinerii mai în puteri. Unii sunt în familie, alții singuri. Copii sunt peste tot, fie în bănci, fie la părinți care stau în picioare, în brațe. La momentul gestului de schimb de pace, dăm mâna cu toți din apropierea noastră, la care putem ajunge fără să deranjăm. Oamenii rostesc unii către ceilalți „Pacea domnului” sau simplu „Pace” și chipurile lor se destind în privirile care se întâlnesc și-n zâmbetele dăruite. În urarea curată și adâncă poți înțelege de ce oamenii au venit la biserică. Se simt mai apropiați în acest gest de împărtășire a dorinței de pace. Pentru cel singur, este singura ocazie a zilei de a adresa o vorba cuiva și a primi un zâmbet. În strângerea de mână și-n schimbul de priviri, dorința firească, naturală a omului de a aparține unei comunități mi se confirmă. Oricât de bogați, de celebri, de atotștiutori ar fi, oamenii vor rămâne „cerșetori de iubire”. Așa sunt ei creați, să ceară și să dăruiască iubire.

Sentimentul apartenenței face minuni. În aceste momente celebrezi cu mulți din lumea mare și în același timp cu generațiile înaintașilor tăi. Sentimentul este copleșitor, simțul timpului și al locului se pierde. Este o transcendență pe care o poți interpreta ca pe o minune, pentru că participarea la liturghie se face nu numai cu cei de lângă tine reuniți în biserică, ci cu toți cei aflați în alte lăcașuri celebrând Sărbătoarea Nașterii Domnului în acea seară.

Oamenii au venit la biserică și pentru a-i spune lui Dumnezeu „Te rugăm, ascultă-ne” pentru toți cei care nu sunt lângă ei și în special pentru cei care înfruntă primejdii, pentru cei încercați de boli și suferințe, foamete, calamități și războaie, pentru conducători de popoare. Pentru că, dacă o voce se poate face auzită dincolo de o fereastră bine închisă, mult mai multe glasuri pot „construi poduri” și salva suflete.

La finalul slujbei, aștept să se retragă de la altar preotul cu ministranții și apoi voi pleca și eu, cum fac de obicei. În refrenele vesele ale melodiei de încheiere, oamenii se ridică și ei din bănci, se salută și se îmbrățișează cu cei cunoscuți lor, ca părtași la o treabă bine făcută. Și uitându-mă la ei, găsesc răspunsul, simplu și totuși ascuns ca o mișcare corectă de cub rubik.

Eu venisem, noi cei de-acolo, veniserăm la biserică pentru a primi iubirea și a o dărui apoi semenilor noștri, în simplul salut, îmbrățișare, vorbă bună, ascultare, zâmbet sau ajutor, dincolo de zidurile bisericii, la orice oră din zi și din noapte, în orice loc din lumea largă.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, timpul de-afară nu îmbie la a ieși din casă, plec în seara de ajun de Crăciun, la biserică. Mă întorc bogată: cu mulțumire și recunoștință în suflet și multă iubire de dăruit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu personal merg la Biserica spre a mai invata cate ceva despre cum ar trebui sa fiu ca om. Tot timpul am in minte cuvintele Mantuitorului.... Nu puteti face nimic fara mine. Dupa care deschid ochii ma uit in jur si vad acest adevar la lucru.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult