Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce sunt rasiste animațiile „Pisicile aristocrate”, „Dumbo” și „Peter Pan”?

disney

Foto: Masheter Movie Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Platforma de streaming video Disney+, deţinută de compania Walt Disney, a blocat accesul pentru copiii sub 7 ani la desenele cu Peter Pan, Dumbo și Pisicile aristocrate, pe motiv că ar prezenta scene cu stereotipuri rasiste. Conducerea Disney a luat decizia controversată în urma actualizărilor făcute la recomandările de conținut. Îndrăgitele filme nu mai apar în secţiunea „Copii” a platformei, dar pot fi accesate de pe un cont de adult și sunt precedate de un avertisment despre „descrieri negative” prezente în respectivele animaţii, precizează compania Disney, notează publicația The Sun.

„Acest program include descrieri negative și/sau tratament necorespunzător aplicat unor persoane sau obiceiuri. Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt greșite și acum. În loc să înlăturăm acest conţinut, vrem să recunoaștem că el are un impact nociv, să învățăm din acest lucru și să lansăm o dezbatere pentru a crea împreună un viitor mai tolerant”, se arată în mesajul care însoțește desenele animate menționate pe platforma Disney+. 

Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Se crede că motivul care stă la baza interdicției animației cu Peter Pan, lansate în 1953, este pentru că are o scenă cu un trib ai cărui membri sunt denumiți „piei roșii”, un termen jignitor, mai scrie publicația.

Foto captura Youtube/ Peter Pan

Și animația Pisicile aristocrate - „The Aristocats” -, realizată în 1970, a fost supusă restricțiilor companiei Disney, pentru că are un personaj pisică siameză numit Shun Gon, ai cărui ochi oblici și dinți proeminenți au fost descriși drept o caricatură a locuitorilor din Asia de Est.

Foto: The Walt Disney Productions / AFP / Profimedia

Și desenele animate cu elefantul Dumbo, create în 1941, au acum un disclaimer, în cazul vizionării de către copii mai mici de 7 ani, fiind acuzate că ridiculizează populația afro-americană, care muncea pe plantațiile sudice.

Foto: Walt Disney Productions / AFP / Profimedia

Într-o scenă din timpul filmului pentru copii, lucrătorii negri fără chip muncesc și cântă versuri precum: „Când primim salariul, ne aruncăm banii”.


Foto: Masheter Movie Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

În filmul de animaţie Dumbo există o scenă în care personajul principal întâlneşte un grup de ciori pe al cărui lider îl cheamă Jim Crow, un stereotip rasial care reprezintă numele generic al afroamericanului lipsit de inteligenţă, care cântă şi dansează. În plus, numele face aluzie la legile Jim Crow, legi segregaţioniste aplicate în SUA până în 1965 și îndreptate împotriva populației de culoare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Lumea traieste tot mai mult intr-o ipocrizie si decadenta care face vizibila tot pregnant scaderea nivelului de educatie a populatiei!Asa au aparut productii ca Bridgerton in care peste 50% din nobilimea de la curtea Angliei ,la inceputul sec.19,este de culoare,inclusiv regina,iar bineinteles apar si scene homosexuale caci altfel nu se aproba productia ,desi in acei ani faptasii putea fi chiar condamnati la moarte!In schimb se condamna “Pe aripile vantului” sau dispar titluri ca “10 negri mititei”!O lume tot mai penibila si va si mai rau cu Biden promovand comunitatea LGBTQ in guvern!
  • Like 6
 • S-au trezit niste imbecili degenerati, de acolo de sus, sa "cante in struna" rasei care da cei mai multi delicventi, in state si sa forteze schimbarea versiunilor unor povesti,ce au educat si bucurat, decenii la rand generatii la rand si chiar si maturi. In schimb faptul ca mai toate productiile cinematografice sunt sufocate de scene cu poponari scarbosi nu-i deranjeaza, ba din contra, este o conditie pentru ca un film sa intre in competitie. Si "oile" accepta aceasta samavolnicie asupra celor multi, accepta ca niste minoritati, de regula declasate, sa hotarasca si sa impuna majoritatii degenerarea lor. Rusine umanitate!
  • Like 4
 • Nu mai e mult și o să ajungem aici:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Idiocracy?fbclid=IwAR20tXtGao5yn7X47ad8LBZOs4HR5DZ6cjZrJ-0gwKpzcjnNJOl4sPOAuPw

  Ma refer la omenire.
  • Like 1
 • Parerist check icon
  Foarte tare. Ca sa între în competiția la Oscar trebuie sa aibă personaje din minorități și astea au fost blocate tocmai pentru ca au personaje imaginare din minorități.
  Concluzia logica ar fi ca filmele nominalizate la Oscar ar trebui interzise. Ceea ce n-ar fi o mare pierdere, multe dintre ele sunt vai de mămăliga lor, cu sau fără personaje discriminate.
  • Like 5


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult