Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce vorbește atât de prost doamna Viorica Dăncilă. 10 observații

Viorica Dăncilă, 10 decembrie

 (Foto Inquam Photos)

Doamna VV Dăncilă, egală cu sine însăși, adică incapabilă să se autodepășească în bine, revine în forță cu o nouă mostră de batjocorire a limbii române, ca de fiecare dată când e lăsată să vorbească liber. Ororile pe care le comite vorbind, cu o încăpățânare demnă de cauze mai bune, ne îngăduie să schițăm un decalog în folosul ei, al celor care o urmăresc, dar și ca un leac pentru cei care se îmbolnăvesc sau se simt deprimați ascultând-o.

1) Nimeni nu poate sări peste propria umbră. Spus mai simplu, fiecare vorbește exact așa cum gândește. Și mai clar: nimeni nu este mai inteligent decât poate să o spună; dar, exact în aceeași măsură, nimeni nu poate fi mai inteligent în rostire decât în gândire. Vorbirea pune în formă o gândire care se modelează ea însăși prin vocabularul acumulat în timp. E un cerc virtuos aici: experiența lumii hrănește gândirea, care hrănește vorbirea, care redă gândirea și care, astfel, face loc unor experiențe noi. Doar că cercul nu e virtuos pentru toți.

2) Nu emotivitatea o face pe dna VVD să stâlcească limba română. În primul rând, pentru că emotivitatea este asociată și ea inteligenței. Emoțiile sunt o măsură a felului în care noi întâlnim lumea și a felului în care o interpretăm. Dacă emoțiile sunt excesive sau complet absente, dacă ele se repetă în situații similare, avem de-a face cu o inadecvare, altfel spus cu o proastă lectură a realității. Doamna VVD nu realizează că își sapă groapa singură dând vina pe emoții.

3) Emoțiile sunt într-un raport direct cu gândirea și vorbirea. Ele sunt culoarea pânzei de fond pe care desenăm lumea gândind și vorbind. La doamna VVD, impresia de falsitate e dată tocmai de această culoare stridentă, nepotrivită cu sobrietatea pe care se chinuie să o mimeze. Nici măcar pictorii suprarealiști nu au desenat pe pânze roz bonbon.

4) Teoriile comunicării și experții în comunicare te învață până la urmă să spui lucruri, dar nu pot suplini contribuția proprie la actul de limbaj. Experții plătiți regește din banii noștri o instruiesc pe doamna VVD ce să spună, dar nu și cum să spună și când să spună. Adică îi dau textul, dar nu îi pot inventa contextul. De unde, din nou, aceeași teribilă senzație de inadecvare între ceea ce spune de pe foile scrise de alții și lipsa de putere de convingere cu care o face. Nu poți convinge pe cineva să ia poziția de drepți cu un ton pițigăiat și scremut. Nu poți cere consens și înțelegere cu o voce de disc zgâriat pe un pick-up întors de alții.

5) Sărăcia de limbaj e semnul sărăciei de gândire. Un om cu cuvinte puține gândește puțin (și prost). Un om care nu își găsește cuvintele, nu le găsește pentru că nu le are. Când învârți cuvinte puține înseamnă că atâtea ai; iar când, în plus, le și așezi aiurea în propoziții fără sens, înseamnă nu doar că hard-disk-ul e foarte mic, ci și că procesorul e foarte slab. Adică nu doar că ai făcut școală puțină, dar ai și rămas cu puțin de pe urma ei.

6) Trecerea de la simplu la complex nu se face prin complicat. Greșelile cele mai frecvente ale dnei VVD sunt cele provocate de trecerea de la propoziții simple (de tip: „Ana are mere”) la propoziții complexe (de tip: „Sunt convinsă că niciun român, din nicio regiune a țării nu au fost mândri când dumneavoastră ați susținut acest lucru”). Dar trecerea de la simplu la complex în exprimare e specifică unei gândiri educate. O gândire necitită și needucată, pentru care școala a fost un blestem, nu ajunge la complexitatea frazelor, ci se împotmolește în construcții lingvistice sau verbale complicate și, inevitabil, absurde și rizibile.

7) Alte greșeli relativ frecvente sunt uitările de nume proprii. Uitarea de nume proprii este specifică minților leneșe și neumblate prin lume. Doamna VVD a circulat și continuă să circule prin lume protejată de un strat gros de farduri și într-un clopot mare de sticlă. Ea pare doar un ecran în fața altor ecrane, dovedind o capacitate de recepție a stimulilor externi foarte redusă. Lumea din jur e săracă proporționa cu propria sărăcie de gândire și limbaj, primind de la ea exact atâta cât e capabilă să ofere și să recepționeze, adică foarte puțin.

8) În sfârșit, dezacordurile stridente, cacofoniile, confuziile bazate pe omofonie, alăturarea întâmplătoare a cuvintelor în fraze fără sens dau seama pentru un efort violent de a părea ceea ce nu ești. La o înzestrare intelectuală foarte modestă, se adaugă o precaritate educațională din primii ani de școală și de liceu ce nu poate fi recuperată; vocabularul, topica și gramatica dnei VVD sunt cele ale unei persoane care a încetat foarte devreme să învețe, întrucât valorile mediului ei nu aveau nevoie de o asemenea dezvoltare personală, ci de alte „calități”.

9) Lumea unei gândiri haotice este ea însăși haotică. Pentru cel care citește, pentru cel care învață, miracolul cunoașterii este în primul rând miracolul ordinii care se naște din haos, al ierarhizării lucrurilor, oamenilor și valorilor. Însă pentru cel (sau pentru cea) care a încetat de mult să cunoască, nu doar să afle lucruri de la înălțimea postului său, haosul rămâne permanent și mereu amenințător. De unde strategiile discursive balansând mereu stângaci între defensivă victimizatoare și ofensivă agresivă.

10) În sfârșit, haosul mental e inevitabil însoțit de haos moral. Sărăcia mentală se traduce prin lipsa de discernământ moral, prin incapacitatea de a deosebi între consecințele bune și consecințele rele ale faptelor sale.

De aceea, cred că principalul punct la care trebuie să fim atenți în discursurile dnei VVD, după ce încetăm a mai fi amuzați sau stupefiați de gogomăniile pe care le rostește, este chiar transformarea morală a acestei persoane. Nici emotivitatea, nici frazele aparent pline de bunăvoință nu trebuie să ne distragă atenția de la ce devine această doamnă: o persoană profund imorală, iar asta nu doar din perspectiva indecenței de a ocupa un post infinit de inadecvat în raport cu capacitățile mentale și lingvistice. Ci, mai ales, din perspectiva consecințelor dezastruoase pe care poate să le provoace cineva care dovedește că, din motive de înzestrare proprie sau de educație insuficientă, nu mai este capabil să învețe și nu mai poate să progreseze în judecarea unor acte și decizii care afectează milioane de oameni și țara însăși. Singurul act profund moral al dnei VVD este demisia, indiferent de motivul care ar determina un asemenea gest. Orice clipă petrecută într-o poziție de decizie cu implicații pentru țară este deopotrivă o amenințare, un risc și o obscenitate.

Nereușind să devină medic, așa cum visa în copilărie, dna VVD și-a împlinit altfel visul, jucându-se de-a doctorul și operând pe viu zi de zi limba română. Şi nu doar limba română.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prea multa bataie de cap pentru un politician care va fi in curand o amintire stearsa ca Vacaroiu, Boc si altii
    • Like 0
  • De ce vorbește atât de prost doamna Viorica Dăncilă? Pentru ca e proasta! Restul e filosofie.
    • Like 0
  • Chapeau bas pentru analiză!
    • Like 0
  • O singură observație la ideea articolului: aș încerca ocolirea cuvântului "doamnă" în legătură cu V. V. Dăncilă.
    • Like 0
  • dalex check icon
    Articolul este scris foarte bine, reflecta fidel realitatea insa are si un defect pe care doresc sa il semnalez.
    Frazele lungi scrise cu respectarea limbii romane si a logicii sunt prea dificile pentru simpatizantii PSDragnea.
    "Protestantii" din pietele Romaniei nu mai trebuie convinsi.
    Mesajul cel mai usor de receptat pentru "poporul PSD-ist" ramane MUIE PSD !
    Reactia produsa de expresia "Muie PSD" in masa votantilor "social democratiei" nu poate fi egalata de un articol scris bine intr-o limba romana corecta.
    Restul reprezinta "aruncarea de margaritare la porci".
    "Nu daţi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi, întorcându-se, să vă sfâşie pe voi" ( capitolul 7 din evanghelia dupa Matei ). Ce putem adauga ?
    • Like 1
    • @
      dalex check icon
      Cateva observatii la raspunsul tau:
      Expresia "cu efect la PSD", pe care nu o mai reproduc ( ai reprodus-o tu, dovada ca ai inteles-o si a avut efectul scontat de autor ) este un aliment iubit de porci spre deosebire de "margaritarele" din frazele bine scrise de autor.
      Citarea unor texte biblice nu tine loc de logica elementara, calitate lipsa atat la Dancila cat si la tine.
      Sa incerci prin citate sa argumentezi intr-o disputa, cand esti analfabet functional, adica nu intelegi ce citesti, este inutil si penibil.
      • Like 0
  • check icon
    Aș vrea să văd o singură persoană competentă din actuala putere în funcția pentru care este plătită. Poate în secolul viitor va exista o asemenea persoană...
    • Like 0
    • @
      Poate...
      • Like 0
  • Cri check icon
    Nu am sa comentez prea mult cele scrise de dl. Ciprian Mihali, pentru ca nu vreau sa ma asociez corului vitejilor care insulta si critica o doamna, fie ea si pesedista si premier, critici care, mai mult sau mai putzin justificate, ar trebui sa aibe o anumita retinere in limbaj, din motive care tzin exclusiv de politetzea elementara pe care un domn ar trebui sa o aiba fatza de o doamna.
    In fond, semnalul avalansei de invective care se varsa in capul d-nei Dancila a fost dat de catre insusi presedintele Johannis care, pentru a o critica pe d-na prim ministru, a renuntzat la haina de gentleman, imbracand-o pe cea de grobian de la periferia civilizatiei si nu-i sta bine deloc, dar deloc.
    Dl. Ciprian Mihali incepe articlul domniei sale intr-o nota de relativ echilibru, insa pe parcursul articolului d-n Dancila ajunge sa fie, in ochii distinsului domn, de la o persoana cu probleme evidente de gramatica, la "" o persoană profund imorală"" ! Aferim !
    Mie insa mi-au atras atentia comentariile postate pe marginea acestui articol: in loc de o polemica ""pro"" sau ""contra"" la obiect ( ""obiectul"" fiind in acest caz d-na Dancila ), cei care scriu ajung repede-repede la invective si insulte administrate reciproc cu mare generozitate, de parca a o aprecia sau a o critica pe d-na Dancila te transforma instantaneu in amicul sau, dimpotriva, inamicul cuiva.
    Putzina decentza a limbajului si putzin echilibru nu ar strica deloc.
    Repet insa ca tonul unui astfel de limbaj ( detestabil in opinia mea ) l-a dat insusi presedintele tarii, daca insusi presedintele utilizeaza un limbaj golanesc la adresa unei femei pe care o considera a fi adversar politic, de ce ar fi concetatzenii nostri mai elegantzi ?
    De ce ne-ar mai respecta liderii UE atunci cand vad vulgaritatea limbajului folosit de Presedintele Romaniei la adresa unei doamne care este premierul legitim al tarii ?
    Atat cetatenii cat si presa au tot dreptul ca sa-si critice liderii politici oricat de aspru si de nepoliticos.
    Dar un presedinte de tzara care se exprima vulgar la adresa unei femei creeaza o impresie deplorabila in lumea civilizata.


    • Like 0
    • @ Cri
      care sunt termenii "golanesti" si "vulgari" pe care i-a folosit Johannis in criticile sale la adresa primului ministru??? a facut vreo analogie cu vreun animal, a folosit termeni "populari", argotici, a injurat-o???????? nu sunt deloc o fana a presedintelui, il antipatizez chiar, dar in unele privinte nu pot sa nu fiu de acord cu el doar pt ca nu imi place ca presedinte. Este departe de presedintele de care avea si are nevoie tara, dar l-am votat pt ca in comparatie cu Ponta plagiatorul, grandomanul si protectorul coruptilor, mi s-a parut mai potrivit pt functia de presedinte .... este doar parerea mea :)
      • Like 0
  • Ionel check icon
    „Tăntica incultă, analfabetă, din ce în ce mai tupeistă” Aceste înjurături la adresa unei femei nu sînt ale unei leliţe din hala de peşte în controversă cu o altă leliţă, de peste aleea plină de băltoace. Nu sînt nici bolboroselile unui ins beat lovindu-se cu nasul de uşa închisă a unei alte crîşme. Sînt cuvinte publicate sub semnătură pe contul său de socializare de un bărbat presupus a fi avut părinți responsabili cît de cît de ai săi șapte ani de acasă: Ludovic Orban, preşedintele PNL, pretendent la postul de premier al României. Cea astfel insultată, într-o manieră care coboară politica la nivelul haznalei, e Viorica Dăncilă, premierul României. Crin Antonescu, un politician de etajele superioare, în timp ce Ludovic Orban este şi va rămîne un politician de subsol, a pus punctul pe i din punct de vedere politic remarcînd: „Nu văd de ce foarte mulţi oameni insistă să jignească această femeie pentru că în fond poţi să critici un prim-ministru fără să-l insulţi în modul acesta”. Din punct de vedere cultural eu însă aş remarca pustiul intelectual ce se întrevede dincolo de textul lui Ludovic Orban.
    • Like 0
    • @ Ionel
      analfabeta nu este, ca stie sa scrie si sa citeasca, tupeista nu este ca nu s-a remarcat decat prin servilism fata de Dragnea, dar inculta este grupa mare!!! prin "perlele" sale pretioase de exprimare si cultura generala s-a facut cunoscuta ubi et orbi :)))))
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Parerea mea este ca mult mai important decat cum vorbesti este ceea ce faci si caracterul. Sunt persoane care au doar liceul, insa sunt de un bun simt pe care nu il intalnestila multi dintre cei cu studii superioare/intelectuali. Am intalnit persoane care se exprima mult mai bine in scris decat verbal. Apoi, conteaza foarte mult echipa si oamenii care sunt in jurul tau, consilierii. Personal nu imi place cum administreaza treburile tarii acest guvern si persoana care il conduce. Am in vedere aspectele economice si masurile luate in acest domeniu. Insa, sunt de acord cu modificarea legilor justitiei in forma propusa de guvern. Am acest drept sau nu !?
    • Like 1
    • @ Ionel
      In propozitia citata nu vad nici o injuratura. Sau nu stim noi ce sunt injuraturile ?
      Apoi daca esti persoana publica nu conteaza daca esti femeie sau barbat. Conteaza ce functie ocupi.
      • Like 1
    • @ Ionel
      dalex check icon
      Ai dreptul sa strigi si " moarte cultilor ", slogan iubit de urmasii lui Ilici Iliescu, sau "traiasca anlfabetismul functional" ( calitate a celor " din poporul fara liceu " ).
      Sa crezi ca un guvern condus de o "tantica" scoate la liman Romania este cel putin naivitate . Uneori pretul nu este platit doar de "tantica"si admiratorii "indulgenti" ce o asteapta sa invete limba romana si guvernarea la fara frecventa asa ca avem dreptul sa spunem unui prost in functie ca este prost.
      Ar fi o impolitete si o jignire sa spun unui sofer fara carnet ca este "sofer prost" doar in cazul in care nu s-a instalat la volan intr-un autobuz in care sunt si eu.
      In cazul din Romania de astazi soferul fara carnet, votat de pasagerii majoritari, duce in sant toti pasagerii autobuzului Romania. Macar sa protestam putem ?
      • Like 0
  • De ce este inutila Romania si nu merita salvata : va dati seama ca madam Viorica este doar varful icebergului ! Ce cred ca este in aparatul birocratic guvernamental, institutional, juridic, mediatic chiar si social !...colcaie de "rozatoare" supuse sugativei de stat. Pe de alta parte, nici rezististii nu-s prea grozavi - tonomate de bun simt. Masa generala amorfa doarme din pacate, cu ei se produc schimbarile si Revolutiile.....
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult