Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România reeducată

Liviu Dragnea, la consiliul Național al PSD

(Foto Inquam Photos)

Liviu Dragnea și Partidul Stat Dragnea au un proiect de țară, un plan măreț pentru România: este planul reeducării poporului conform unui proiect de inginerie socială cum nu a mai cunoscut România din anii 50. Faptul că el este un om incult, violent și profund necinstit nu trebuie să ne facă să-i subestimăm puterea. Căci a reușit, ca nimeni altcineva de la Ceaușescu încoace, să-și fidelizeze un uriaș aparat administrativ și de stat, prin mită și prin frică, prin șantaj și prin complicitate, cu ajutorul căruia își poate pune în aplicare planul.

Ingineria socială propusă de niște strategi cinici pornește de la ideea că poporul român a trecut prin istorie acceptând, uitând și iertând. Nici nu iertând, pentru că iertarea este un proces complex, care cere un anumit efort. Ci trecând cu vederea, prin nepăsare. Ca dovadă, la momentul Centenarului, nimeni, nici o instituție, niciun oficial al statului nu a depus o floare pe mormântul eroilor care au făcut Marea Unire și care au murit în chinuri groaznice în închisorile comuniste doar pentru că au rămas demni și patrioți. Nicio adunare publică nu le-a fost consacrată, nici un preot nu i-a pomenit, nici o școală nu i-a invocat. De ce ar face-o, câtă vreme între Vișinescu și Coposu, 9 din 10 români nu sunt capabili să facă nicio diferență?

Apoi: a plătit cineva prin condamnare sau măcar oprobriu pentru toate crimele din cei 50 de ani de comunism? A existat un singur moment un proiect de asumare a responsabilității colective pentru tot ce s-a întâmplat în acei ani? Nu, nepăsarea a aruncat o lespede grea peste tot, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, și am mers mai departe. Peste morți, peste crime, peste memorii. Cu o declarație politică, un raport formal și apoi tăcere. Între timp, șeful Securității comuniste, Iulian Vlad, a fost considerat un erou, iar Gheorghe Ursu, cel bătut până la moarte de Securitate, a fost uitat de toată lumea.

Mai aproape de noi: în 1989-1990, au murit peste 1.000 de oameni ca noi să fim azi liberi. Comemorarea lor se petrece într-o discreție înspăimântătoare. Adolescenții de azi nici nu știu ce s-a întâmplat atunci. Cei veniți de la Timișoara la București să omagieze morții au fost amendați de niște slugi ordinare ale Puterii pentru că s-au oprit la crucile celor împușcați în timpul luptelor din decembrie 1989. Un polițist mucos chiar a izbucnit: „ce, au murit pentru noi?”. În schimb, ucigașii lor sunt cu toții liberi, omagiați, iar unii au ocupat și mai ocupă demnități în statul român.

Consilierii acestui Escobar caraghios de România au înțeles de minune un lucru: că au în fața lor un popor cu o elasticitate morală nemaivăzută, cu o formidabilă capacitate de a uita, de a îngurgita, de a-i tolera pe criminali și de a trece nepăsător pe lângă victime. Şi propun Puterii actuale să adopte acest program de inginerie socială, deopotrivă fabulos și înspăimântător: dacă poporul român a putut să ierte și să uite cu atâta ușurință crime oribile și să accepte din nou fără probleme în sânul său marii criminali, de ce nu ar face-o la fel și cu corupții? Cât a durat intransigența noastră morală față de Vâlcov?

Iar proiectul a început: pe voci diferite, în fața unui public cu memorie de pește de acvariu, oamenii puterii ne spun despre corupți că sunt niște oameni ca noi, că nu trebuie să-i condamnăm sau să-i judecăm prea aspru, că ei nu ucid și nu violează. Exact, despre asta e vorba! Dacă toată această rețea infracțională reușește să treacă peste acest ultim hop juridic, respectiv cele câteva dosare care îi înfrânează în proiectul lor, ei bine, putem fi siguri că cel mai târziu în 2025 nu va mai exista nici măcar amintirea corupției sau a corupților în România. Dacă Dragnea și Vâlcov își curăță în 2019 cazierul, va fi nevoie doar de câțiva ani, puțini, pentru ca societatea să-i accepte iar ca pe niște oameni cinstiți, prigoniți o vreme de niște forțe oculte, dar supraviețuind eroic prin luptă și gata să se sacrifice iar pentru țară. Şi asemeni lor, toți ceilalți hoți care au jefuit avuția națională, exploatând la maximum amnezia unei nații needucate și relativismul moral înconjurător.

Despre asta e singurul proiect de țară care funcționează azi din plin, pe banii noștri și pe viața noastră distrusă de experiment: nu despre educarea generațiilor ce vin, ci despre reeducarea celor de azi. Despre cum, ca prin magie, trebuie să acceptăm că aceia care trebuiau să înfunde închisorile sunt cu toții liberi, iar noi toți ceilalți le suntem prizonieri. Despre cum să educi un popor întreg să-și iubească patria-închisoare și să-i aduleze pe gardienii disprețuitori care i-au furat și batjocorit, să-i ierte și să li se supună. Să-și considere călăii drept eroi, iar eroii niște trădători.

Azi, 22 decembrie 2018, aflăm că acum 29 de ani Iulian Vlad a fost un erou, iar cei împușcați în cap, transportați în camioane, arși în crematorii și cu cenușa risipită în canal au fost niște fraieri. „Ce, au murit pentru noi?”...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Romania este exact aceea ce a fost proiecatata si faurita de FSN. Romania inca functioneaza cu institutii sovietice, cu comunisti vechi si noi. Dragnea este doar un efect. In 29 de ani am revizuit, dar nu am schimbat nimic.
    • Like 1
  • Ne-am vandut viitorul pentru cativa lei in plus la "salar"...
    Nu stiu de ce am senzatia, ca ne-am vandut, singuri si ieftin de tot.
    Uni prin nepasare si alti pentru marirea chenzinei,dar nu a noastra, tot a lor...upsss.
    Singura afacere paguboasa cu statul Roman, o face poporul.De obicei pe meleagurile noastre, din afaceri cu statul se castiga ,dar...
    Respect pentru articol.
    • Like 2
    • @ Laurentiu-Marian Negreţ
      Upss, sugereaza un fel de resemnare dar poate fi interpretat si ca "upss i did it again", am mai jucat sau simulat un pic de politica. Adevarul este si daca ai vrea schimbarea nu ai cu cine si nici cu ce. In afara celor cu principii, toti dar absolut toti, sunt corupti sau mituibili. ( de jos in sus sau de sus in jos cum privesti piramida de Romania, exceptiile facandu-le putinii cu cartea vietii, neconectati la furtunul de bani negri sau la masinaria de spalat creiere)
      • Like 1
  • Cand domnul Dragnea si compania vorbeste de educare sau reeducare cu siguranta se refera la furt. Pregatesc generatiile urmatoare pentru furt national sau extern. Domnilor, sa va spun un secret, despre asa zisul plan de guvernare al PSD-ului. El a fost construit special pentru eludarea de fonduri, ca cu perdea, ca cu japca, sau din pix, rezultatul este acelasi...hotia ! De ce credeti ca si-au aservit Justitia ?. ca sa poata fura "LOVE.LE" in voie fara a fi stingheriti de lege iar apoi tot printr-un artificiu de instinct primar, sa imparta avutul cu generalii din rezerva, politrucii aflati la pensie, cotizantii de partid, procurorii fideli din umbra, in concluzie, asa zisele pensii speciale pentru aceasta categorie fidela. cu concursul legilor preferentiabile. Daca situatia se va imputi si cu siguranta asa va fi, acestia vor parasi barca dar nu inainte de a goli visteria statului....mai cunosc un caz mai provincial. Asadar, nu le pasa nici de inchisoare, nici de proteste, nici de presiuni externe, nici macar de jurnalisti pe care ii aburesc in fiecare zi, 24/24 dar le pasa al dracului de mult de PORTOFEL. Daca mai sunt buni samariteni prin institutiile statului si nu numai, sa stiti de la mine ca acela este punctul lui Ahile al PSD-ului de Romania. Cat despre educatia propusa de distinsii nostrii copii Iliescieni de partid...hmm....depinde de mamaliga : cine o framanta, cine o macina, cine o coace dar mai ales daca ea (mamaliga) se lasa bagata la cuptor.
    • Like 2
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      check icon
      Părerea mea este că ați prezentat doar JUMĂTATE de adevăr, jumătatea dulce.
      Jumătatea amară e că:
      1. Marea majoritate a presei e aservită (”instituția” presei e pe butuci)
      2. Justiția e pe butuci.
      Noi toți ne așteptam că G.I.O. din parlament să se oprească aici. Ca o pranteză, controlul justiției e dublu-toxic căci, pe lăngă eliberarea ”tovarășilor de partid”, i-au eliberat și pe cei din fosta putere! Astfel încît ne-am întors la regula pre-2004! Adică: ”cei de la butoane,fură cît pot dar nu se iau de afacerile celor care au fost MAI ÎNAINTE la butoane” deoarece așteaptă un tratament similar din partea ”celorlalți” cînd aceștia ajung la putere!
      În 2004 am votat cu Băsescu deoarece el era singurul care părea dispus să rupă această lege a omertei din politică. Pînă în 2009 nu mi s-a părut că ar fi făcut mare lucru în direcția asta însă l-am votat încă odată din lipsa alternativelor. Apoi, bam! surpriză!, din 2009 toate cele pt care l-am votat în 2004 au început să se întîmple!! Împușcați-mă-n rotulă dacă vreți, dar adevărul este că Băsescu cu toate lipsurile lui, este de departe cel mai bun președinte pe care l-a avut țara după '89!!
      În fine, mă întorc la guvernul actual:
      Și-au făcut și îndeplinit toate mendrele (schimbat coduri penale, bocanc pe justiție etc).
      O OUG pt amnistie și grațiere nu mai e așa interesantă: DEJA au scăpat cam toți cei care ”trebuiau” scăpați! Dăcă totuși vor da o astfel de OUG,, va fi un doar act de paradă (cum a fost și faptul de-al pune fix pe Iordache:șef peste comisia lui dragnea-prăjit pt legile justitiției): să ”vază” poporul că nu e bine să se pună în contra lor căci ei pot orice!
      3. Economia... Dacă toate cele de mai sus pot fi oarecum înțelese din unct de vedere politic, atacul asupra economiei naționale umple paharul!
      Prin urmare nu mă sfiesc s-o spun: PSD nu este doar un partid mafiot, ci este o organizație subversivă! Foarte probabil, persoane din vîrful acestei structuri (căci nu pot crede asta despre toți membrii ei) sunt vînduți unor interese străine!
      Să nu uit: căutați și rețineți numele așa-zișilor judecători din CCR! Căci ei sunt autorii ”de jure” al dezastrului, Căci, cine știe, poate vă vor întreba copiii sau nepoții..
      • Like 2
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Corina check icon
      ELUDARE de fonduri? Legi PREFERENȚIABILE? Mai gândiți-vă.
      • Like 0
  • Aceasta capacitate infinita de uitare si de iertare card ca la cei mai multi izvoreste din religia ortodoxa (religia majoritara in Romania ) in care printre altele se spune " iarta-ne noua greselile noastre precum si noi iertam greselile gresitilor nostrii " si o alta mare parte provine din nepasarea si ignoranta care îi caracterizeaza pe foarte multi dintre concetatenii nostrii.
    • Like 1
  • Pai ar cam fi momentul sa punem punct la ingineriile lor si sa iesim naiba in strada daca nu pentru noi atunci pentru copii nostri. Eu mai astept 2-3 luni sa vedem daca se misca ceva si dupa aia zic scurt : "Adio Romania"
    Pina atunci , vorba lui Mihai Sora , ne vedem la girafa.
    Nu am crezut ca un grup de lichele ,o sa ma faca sa-mi reneg tara si obirsia. Animalele astea nu ne fura numai viitorul dar ne fura si trecutul.
    • Like 6
  • Vati intrebat de ce doamna Dancila schimba zilnic toaleta si isi aranjeaza make-up-ul facial si capilar ore intregi din timpul pe care ar fi trebuit sa si-l petreaca la birou? PENTRU IMAGINE SI NUMAI PENTRU IMAGINE, pentru ca nu este in stare sa isi etaleze cunostintele, altii facandu-i treaba, precum Valcov, Dragnea si Teodorovici. Ar fi fost foarte potrivita ca "receptionera" de hotel sau ca personaj de vitrina eventual ca recitatoare de texte scrise de altcineva pentru a interpreta un personaj. Cand o vad si mai cu seama cand abordeaza o atitudine de victima, ma gandesc fara voie la personajul Cio-Cio-San din opera cu acelasi nume.
    • Like 4
    • @ Costin Panaitescu
      Corina check icon
      Da, imaginea are o importanță colosală pentru politicienii noștri. Investesc enorm în ea, conduc prin ea, își iau puterea din ea. Le merge, fiindcă - fatalitate - asta a ajuns să prețuiască cel mai mult și majoritatea românilor, cine știe dacă nu înscriindu-se, pur și simplu, într-o tendință globală. Se trăiește pentru aparențe și se judecă tot după ele. Aici am ajuns.
      • Like 2
    • @ Costin Panaitescu
      Da, o adevarata Kim Kardashian de Romania : dar este o mica mare diferenta....Kim are posteriorul prelucrat la sala de fitness, mai precis, obtinut prin efort iar madam Dancila, il are direct de la stana !
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult