Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De gât cu democrația

Cristian Tudor Popescu - fotografie

Printre zicerile având ca predicat violența fizică, cu care CV Tudor își împăna discursurile delirante, se număra și „Mor cu ei de gât!”. N-a aplicat-o efectiv niciodată, dar ea s-a înfipt în subconștientul colectiv. G. Simion a mers un pas mai departe: chiar l-a luat de gât pe ministrul Energiei. În mințile fanilor lui CVT, întăriți acum cu sânge proaspăt din eșantionul 18-29 ani, s-a produs declicul, sau, mai degrabă, click-ul: după atâta teorie a violenței față de politicieni, avem, în fine, și un practicant! Bravo, Georgică, ești tare pe felie! Dacă starostele AUR i-ar fi tras ministrului un pumn sau un cap în gură, lăsându-l lat, mesajele de aprobare pe facebook AUR ar fi fost și mai multe mii.

Există în societatea românească o nevoie crescândă de agresiune fizică, ce îi vizează pe „Ăștia”. Cei care critică gestul lui Simion, spunând că n-a făcut să scadă facturile la gaz și electricitate, n-au înțeles despre ce e vorba. Mulți români nu mai sunt interesați în primul rând de rezolvarea vreunei probleme sociale apăsătoare, ci ar vrea pur și simplu să vadă miniștri, parlamentari, pe președintele în funcție cu cel puțin un ochi umflat sau nasul terci după ce românoșii AUR au „dat de pământ cu ei” – altă expresie dragă lui CV Tudor. Asta le-ar procura o satisfacție mai mare decât niște gaz sau curent gratis.

Cum s-a ajuns aici? Nu altfel decât prin colaborarea intensă, de decenii, dintre politicoi și popor pentru a-i sparge fața numitei Democrația. Politicoii au înțeles să-și bată joc de ea, folosind-o în scopuri personale dintre cele mai meschine și josnice, iar populația se repede, ca remediu la ticăloșiile și tâmpeniile acestora, s-o desființeze. Să se ducă dracului alegerile și Parlamentul, să ia puterea niște huligani hotărâți și să nu-i mai dea drumul! E ca și cum, după ce o femeie a fost violată, noi, neamul ei, să spălăm rușinea omorând-o... Sau, cum glumește Putin, cu degetul pe trăgaci, despre violul asupra unui cadavru: „Îți place, nu-ți place, rabdă, drăguțo!”.

Democrația nu e un mod de viață natural. E o creație intelectuală a unor oameni. De aceea e atât de greu de menținut. Periodic e pusă la îndoială, masa având tendința atavică de a reveni la ceea ce funcționează în natură: lupta pentru existență și dominație, haita și masculul Alfa, suprimarea celor slabi. În documentarul „România sălbatică” există o secvență greu de privit, în care doi pui de acvilă, pasăre prezentă pe stemele atâtor state, împart același cuib pe un vârf de stâncă. Puiul cel mai puternic îl lovește zile în șir cu ciocul pe cel firav până când îl ucide și îl împinge afară din cuib, mărindu-și astfel spațiul vital.

Ce fac G. Simion, AUR, C. Georgescu, Șoșoacă sunt teste, nu de covid, asupra electoratului. Dacă testele astea ies pozitive, atunci țineți-vă bine, pentru ce va urma, concetățeni care mai credeți în bun-simț și rațiune...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult