Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

De gât cu democrația

Cristian Tudor Popescu - fotografie

Printre zicerile având ca predicat violența fizică, cu care CV Tudor își împăna discursurile delirante, se număra și „Mor cu ei de gât!”. N-a aplicat-o efectiv niciodată, dar ea s-a înfipt în subconștientul colectiv. G. Simion a mers un pas mai departe: chiar l-a luat de gât pe ministrul Energiei. În mințile fanilor lui CVT, întăriți acum cu sânge proaspăt din eșantionul 18-29 ani, s-a produs declicul, sau, mai degrabă, click-ul: după atâta teorie a violenței față de politicieni, avem, în fine, și un practicant! Bravo, Georgică, ești tare pe felie! Dacă starostele AUR i-ar fi tras ministrului un pumn sau un cap în gură, lăsându-l lat, mesajele de aprobare pe facebook AUR ar fi fost și mai multe mii.

Există în societatea românească o nevoie crescândă de agresiune fizică, ce îi vizează pe „Ăștia”. Cei care critică gestul lui Simion, spunând că n-a făcut să scadă facturile la gaz și electricitate, n-au înțeles despre ce e vorba. Mulți români nu mai sunt interesați în primul rând de rezolvarea vreunei probleme sociale apăsătoare, ci ar vrea pur și simplu să vadă miniștri, parlamentari, pe președintele în funcție cu cel puțin un ochi umflat sau nasul terci după ce românoșii AUR au „dat de pământ cu ei” – altă expresie dragă lui CV Tudor. Asta le-ar procura o satisfacție mai mare decât niște gaz sau curent gratis.

Cum s-a ajuns aici? Nu altfel decât prin colaborarea intensă, de decenii, dintre politicoi și popor pentru a-i sparge fața numitei Democrația. Politicoii au înțeles să-și bată joc de ea, folosind-o în scopuri personale dintre cele mai meschine și josnice, iar populația se repede, ca remediu la ticăloșiile și tâmpeniile acestora, s-o desființeze. Să se ducă dracului alegerile și Parlamentul, să ia puterea niște huligani hotărâți și să nu-i mai dea drumul! E ca și cum, după ce o femeie a fost violată, noi, neamul ei, să spălăm rușinea omorând-o... Sau, cum glumește Putin, cu degetul pe trăgaci, despre violul asupra unui cadavru: „Îți place, nu-ți place, rabdă, drăguțo!”.

Democrația nu e un mod de viață natural. E o creație intelectuală a unor oameni. De aceea e atât de greu de menținut. Periodic e pusă la îndoială, masa având tendința atavică de a reveni la ceea ce funcționează în natură: lupta pentru existență și dominație, haita și masculul Alfa, suprimarea celor slabi. În documentarul „România sălbatică” există o secvență greu de privit, în care doi pui de acvilă, pasăre prezentă pe stemele atâtor state, împart același cuib pe un vârf de stâncă. Puiul cel mai puternic îl lovește zile în șir cu ciocul pe cel firav până când îl ucide și îl împinge afară din cuib, mărindu-și astfel spațiul vital.

Ce fac G. Simion, AUR, C. Georgescu, Șoșoacă sunt teste, nu de covid, asupra electoratului. Dacă testele astea ies pozitive, atunci țineți-vă bine, pentru ce va urma, concetățeni care mai credeți în bun-simț și rațiune...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult