Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De la aplicația care îți permite să semnezi contracte la distanță, până la Tinder-ul pentru haine. Studenții care se pregătesc să devină antreprenori în tehnologie

Innovation Lab

60 de secunde. Atât au la dispoziție liderii echipelor înscrise la hackatonul Innovation Labs să convingă, în limba engleză, juriul, dar și pe ceilalți concurenți care îi pot vota, că au o idee valoroasă, ce merită să fie transformată într-o afacere. Sunt secunde care comprimă zile și săptămâni de planuri, discuții și muncă de echipă, legate împreună de încrederea că ai ceva de oferit. În sală, printre jurați, mentori și invitați se află și directori de companii. Cei mai mulți dintre concurenți sunt studenți, unii dintre ei anul I sau II.

Aplicația care îi pune pe turiști în legătură cu un localnic care să le fie ghid

La finalul prezentărilor, pe pereții bibliotecii de la Universitatea Politehnică din București, echipele au lipit schemele proiectelor lor. Diana Grecu, studentă în anul I la Calculatoare, vorbește despre Inhabiget, o aplicație care, odată dezvoltată, ar putea să îi pună pe turiștii care ajung într-un oraș în legătură cu un localnic dispus să își ofere, contra cost, serviciile de ghid. O altă echipă vrea să creeze o priză inteligentă, EMMA, care să te anunțe dacă se întrerupe curentul cât timp nu ești acasă. 

Alexandru Hogea, student în anul II la Calculatoare, este pe cale să creeze împreună cu colegii săi de echipă un sistem care să îți permită să semnezi contracte la distanță. „Firmele cu care vom avea parteneriat vor avea pentru fiecare produs un QR code, clientul îl va scana cu ajutorul aplicației noastre și va primi contractul. Urmează apoi etapa încărcării cărții de identitate și scanarea feței, apoi vor trebui introduse niște date de facturare și, în ultimul rând, trebuie introdusă semnătura electronică”, explică tânărul care spune că echipa a cerut părerea mai multor avocați pe acest subiect.

Tinder pentru haine

Dacă ar deveni realitate, Cloud Car i-ar ajuta pe șoferi să afle care sunt benzinăriile cele mai apropiate și care sunt cele mai ieftine, să-și reamintească când le expiră asigurarea sau rovinieta sau să le sugereze când ar trebui să își spele mașina, în funcție de vreme. AD Gates le-ar permite vloggerilor să își pună publicitate pe fundalul videoclipului, iar Swipe Fit ar fi un fel de Tinder pentru haine, care ți-ar învăța preferințele în funcție de modelele pe care accepți să le vezi sau le respingi în aplicație și ți-ar recomanda din oferta magazinelor online doar produsele care ți s-ar putea potrivi. 


SMITY te-ar ajuta să administrezi mai bine un oraș inteligent, să vezi care sunt fluxurile de oameni și să te ajute să menții aerul în parametri optimi.

70 de echipe s-au înscris la hackatonul Innovation Labs, desfășura pe 4 și 5 martie la București. Dintre acestea, 40 au trecut mai departe în etapa următoare, care presupune ca în 24 de ore să dezvolte cu ajutorul mentorilor un prim prototip. Cele mai bune 20 vor intra într-un program de mentorat de trei luni care îi va ajuta să își transforme ideea într-un business viabil.

Să experimentezi rapid și să prototipezi ieftin

Horia Velicu, Head of Innovation Lab la BRD, este unul dintre mentori și spune că alegerea echipelor care să meargăă mai departe a fost foarte dificilă. „Mi se par foarte bine pregătiți, am vorbit deja cu ei după pitchuri. Unii aveau deja jumătăți de soluții, foarte multe aspecte luate în vedere, inclusiv chestiuni legale. Acest lucru este o dovadă de responsabilitate, mi s-au părut maturi”, spune Horia Velicu. În opinia sa, în următorii ani, laboratoarele de inovație vor deveni din ce în ce ma prezente în cadrul companiilor.

„Părerea mea este că nu mai e un lux, ci o nevoie. Nu cred că va mai exista în următorii ani o companie care să nu aibă măcar o persoană, dacă nu un departament întreg, care să se ocupe de așa ceva. Odată cu apariția Google, toți putem învăța orice foarte ușor. Dacă nu știm, aflăm imediat. Ce se întâmplă acum cu tehnologia și cu inteligenta artificială este similar. Sunt foarte multe resurse disponibile oricui, competiția este extraordinară, iar nivelul de progres este foarte rapid. Din acest motiv, ai nevoie de astfel de laboratoare, care să experimenteze rapid, să prototipeze ieftin și facă un produs care să se potriveasă cu piața pentru o perioadă de timp, până va fi depășit”, este de părere acesta.

Un pre-accelerator de tipul Innovations Labs dedicat tinerilor pasionați de tehnologie are rolul de a îi ajuta pe viitor să își creeze propriile start-up-uri. „Vorbim despre viitorii antreprenori, iar ei rămân acolo unde au elementele cheie, adică finanțare și networking. Dacă noi reușim să oferim lucrurile astea, or să rămână în țară. Dacă nu, or să plece în huburile care oferă lucrurile astea. România este un loc bun, pentru că, surprinzător, sunt foarte multe resurse tehnice foarte bine pregătite și asta e un avantaj enorm. Sunt oameni care au apetit de risc în generația asta, și care nu vor salarii enorme și beneficii nemaipomenite la început. Din acest punct de vedere este un loc extraordinar de început un start up, chiar cunosc cazuri de start up-uri străine care au venit la Cluj, pentru că era mult mai bine decât în Elveția sau în Londra. Din punctul ăsta de vedere este bine, cred că mai avem de lucru la partea de finanțare”, este de părere Horia Velicu.

Încrederea că se poate construi și în România

Profesorul Răzvan Rughiniș a fondat în urmă cu cinci ani Innovation Labs, alături de Andrei Pitiș. De-a lungul timpului, a observat că oameni extrem de inteligenți și de bine pregătiți ajung în echipe în care nu le este recunoscută valoarea.

„Încercând să corectăm această situație, am vrut să le oferim un mediu prietenos pentru a-și putea căpăta încrederea în propriile forțe. De multe ori, inginerii reușesc să relaționeze foarte bine cu tehnologia, dar mulți dintre ei nu reișesc să relaționeze la fel de bine cu oamenii. Am avut această primă idee că oamenii tehnici ignoră aspectele transmiterii propriei viziuni și am vrut să le dăm o înțelegere a ceea ce înseamnă trecerea de la o idee la un produs”, spune Răzvan Rughiniș. 

În acest moment, România are foarte multe de oferit în materie de tehnologie. „Noi în acest weekend vom avea 20 de membri ai juriului, 75 de mentori, 100 de oameni care, evident, după o săptămână de lucru își petrec weekendul aici ca să facă diferența. Noi asta încercăm să le oferim tinerilor, să înțeleagă suportul de care se pot bucura în România, în momentul în care vor să-și transforme un vis într-un produs. Chiar dacă pleacă după finalizarea studiilor, vrem să aibă amintiri plăcute și încrederea că dacă se vor întoarce vor putea să construiască lucruri valoroase și aici. Lucrul ăsta s-a și întâmplat. 

În cinci ani am văzut oameni care au reușit să își construiască o încredere personală, să meargă pe același traseu al unor corporații de anvergura Google, Facebook, iar după trei ani să aibă deschiderea de a reveni și de a încerca să își facă un start-up aici”, spune co-fondatorul Innovation Labs. 

Innovation Labs va avea loc și la Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Casargoz check icon
    daca doresc un pic de ghidare pentru efactura si semnatura ma ofer voluntar o ora.
    sa lase mesaj aici.
    • Like 0
  • Casargoz check icon
    In ce tara traim :)

    Semnarea contractelor la distanta. Dragi profesori. Dragi student. Suntem in Europa. S-a aprobat regulamentul European 910.
    Pentru semnătura exista pachetul open source european :) Si puteti primi bani frumoși pe E-delivery. si chiar pe factura electronica. Nu trebuie sa inventati nimic pentru semnătura doar sa reutilizați pachetul existent. Unde iar sunt bani frumoși. Aplicați acum... Direct... in parteneriat cu banca.
    Pentru ID din păcate nu exista legislație in Romania :) dar la nivel tehnic lucrurile sunt standardizate in Europa, si nu trebuie sa adaptati decat un alt soft open-source la furnizorii de servicii. avocații cu care veți vorbi știu legislația națională, legea 455 etc.. viziunea lor se oprește la national.
    Pentru voi e momentul sa cuceriți piața europeana, puteți, e un moment unic si nu aveți la dispoziție decât o luna pentru a mișca lucrurile, dar citiți mai mult, se pare ca profesorii nu prea au timp sa vadă cum stau lucrurile prin Europa.
    Nu reinventați roata, profitați de ceea ce s-a făcut...
    Este nevoie de un produs inovativ care sa respecte pachetele de baza din Piața Digitala Unica.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult