Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De la cine a cerut ajutor Viorica Dăncilă, în disperare de cauză

Viorica Dăncilă profil

Foto: Ilona Andrei/ Inquam Photos

După turul întâi, dar și după turul al doilea, doamna Dancilă le-a mulțumit primarilor. Primarilor, activului de partid și alegătorilor domniei sale. Am înțeles că este emanația partidului și că partidul, un organism nevertebrat întins până în ultimul cătun al patriei, execută fără să discute. Nu am înțeles de ce însă doamna le mulțumește primarilor. Primarii sunt în funcții administrative, nu politice. Ei au obligația, potrivit legii, de a organiza alegerile în localitățile lor și atât. După cum am observat, aceste alegeri au fost organizate corespunzător iar primarii nu au făcut acte de eroism. Atunci totuși de ce candidata PSD mulțumește în mod deosebit primarilor? Înseamnă că primarii ăștia au făcut și altceva? De exemplu au scos oamenii la vot și au indicat opțiunile de vot? Eu nu știu exact și nu am dovezi, însă numai așa se explică logic de ce un candidat ar mulțumi primarilor.

Am văzut că au fost făcute cercetări de piață pe tema posibilității de a vinde votul, am văzut reportaje cu cetățeni gata să voteze cu un candidat dacă primesc 50 de lei, de ce să nu cred că anumiți primari se implică mai mult decât le permite legea? Și acești primari primesc un semnal de la centru că au făcut bine chiar de la președintele lor, în văzul tuturor.

Modernizarea României de care s-a tot vorbit înseamnă inclusiv oprirea acestor practici primitive, scoaterea oamenilor la vot ca oile. Am auzit că în structurile de conducere se asumă câte voturi aduce fiecare. Păi de unde știe primarul dacă cetățenii votează și cu cine votează? Primarii se pare că stăpânesc localitățile prin pârghiile administrative și folosesc această putere pentru partid. Apucăturile astea jenante nu vor înceta decât atunci când nivelul de trăi al oamenilor va crește și nu vor mai depinde de ajutoarele de la primărie, însă, în același timp, se impune o reformă administrativă prin care primăriile să se comaseze și să nu mai depindă de ajutoarele de la guvern.

Mulțumirile doamnei Dăncilă adresate primarilor sunt, în fapt, cântecul de sirenă al unui candidat disperat, care cere acțiune de la o caracatiță care căpușează statul. Din fericire, la aceste alegeri, s-a văzut că strânsoarea acestei caracatițe a slăbit, pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni aleg să fie cetățeni liberi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Pai mai toate partidele faca asa, se pare. Chiar si la TV spuneau in amandoua zilele de alegeri se intalniesc la pranz sa vada situatia exit poll-urilor si in functie de acestea partidele isi pun activisti la treaba ca sa vina lumea sa voteze. Ce inseamna aceasta activare?!
  • Like 0
  • @ Nume
   Am observat ca ceilalți candidați nu au mulțumit primarilor.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Păi nu ia lăsat PSD ul pe primari să-și facă singur salariile?Acum ei le-au întors serviciul.
  • Like 1
 • Razvan G check icon
  Si eu am observat asta. E clar ca "trasul" asta inseamna influentarea votului si nimic altceva.
  Veorica, in abureala ei, nici nu-si mai da seama ce spune si unde....
  • Like 6


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult