Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De la cine a cerut ajutor Viorica Dăncilă, în disperare de cauză

Viorica Dăncilă profil

Foto: Ilona Andrei/ Inquam Photos

După turul întâi, dar și după turul al doilea, doamna Dancilă le-a mulțumit primarilor. Primarilor, activului de partid și alegătorilor domniei sale. Am înțeles că este emanația partidului și că partidul, un organism nevertebrat întins până în ultimul cătun al patriei, execută fără să discute. Nu am înțeles de ce însă doamna le mulțumește primarilor. Primarii sunt în funcții administrative, nu politice. Ei au obligația, potrivit legii, de a organiza alegerile în localitățile lor și atât. După cum am observat, aceste alegeri au fost organizate corespunzător iar primarii nu au făcut acte de eroism. Atunci totuși de ce candidata PSD mulțumește în mod deosebit primarilor? Înseamnă că primarii ăștia au făcut și altceva? De exemplu au scos oamenii la vot și au indicat opțiunile de vot? Eu nu știu exact și nu am dovezi, însă numai așa se explică logic de ce un candidat ar mulțumi primarilor.

Am văzut că au fost făcute cercetări de piață pe tema posibilității de a vinde votul, am văzut reportaje cu cetățeni gata să voteze cu un candidat dacă primesc 50 de lei, de ce să nu cred că anumiți primari se implică mai mult decât le permite legea? Și acești primari primesc un semnal de la centru că au făcut bine chiar de la președintele lor, în văzul tuturor.

Modernizarea României de care s-a tot vorbit înseamnă inclusiv oprirea acestor practici primitive, scoaterea oamenilor la vot ca oile. Am auzit că în structurile de conducere se asumă câte voturi aduce fiecare. Păi de unde știe primarul dacă cetățenii votează și cu cine votează? Primarii se pare că stăpânesc localitățile prin pârghiile administrative și folosesc această putere pentru partid. Apucăturile astea jenante nu vor înceta decât atunci când nivelul de trăi al oamenilor va crește și nu vor mai depinde de ajutoarele de la primărie, însă, în același timp, se impune o reformă administrativă prin care primăriile să se comaseze și să nu mai depindă de ajutoarele de la guvern.

Mulțumirile doamnei Dăncilă adresate primarilor sunt, în fapt, cântecul de sirenă al unui candidat disperat, care cere acțiune de la o caracatiță care căpușează statul. Din fericire, la aceste alegeri, s-a văzut că strânsoarea acestei caracatițe a slăbit, pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni aleg să fie cetățeni liberi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Pai mai toate partidele faca asa, se pare. Chiar si la TV spuneau in amandoua zilele de alegeri se intalniesc la pranz sa vada situatia exit poll-urilor si in functie de acestea partidele isi pun activisti la treaba ca sa vina lumea sa voteze. Ce inseamna aceasta activare?!
    • Like 0
    • @ Nume
      Am observat ca ceilalți candidați nu au mulțumit primarilor.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Păi nu ia lăsat PSD ul pe primari să-și facă singur salariile?Acum ei le-au întors serviciul.
    • Like 1
  • Razvan G check icon
    Si eu am observat asta. E clar ca "trasul" asta inseamna influentarea votului si nimic altceva.
    Veorica, in abureala ei, nici nu-si mai da seama ce spune si unde....
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult