Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De la cine a cerut ajutor Viorica Dăncilă, în disperare de cauză

Viorica Dăncilă profil

Foto: Ilona Andrei/ Inquam Photos

După turul întâi, dar și după turul al doilea, doamna Dancilă le-a mulțumit primarilor. Primarilor, activului de partid și alegătorilor domniei sale. Am înțeles că este emanația partidului și că partidul, un organism nevertebrat întins până în ultimul cătun al patriei, execută fără să discute. Nu am înțeles de ce însă doamna le mulțumește primarilor. Primarii sunt în funcții administrative, nu politice. Ei au obligația, potrivit legii, de a organiza alegerile în localitățile lor și atât. După cum am observat, aceste alegeri au fost organizate corespunzător iar primarii nu au făcut acte de eroism. Atunci totuși de ce candidata PSD mulțumește în mod deosebit primarilor? Înseamnă că primarii ăștia au făcut și altceva? De exemplu au scos oamenii la vot și au indicat opțiunile de vot? Eu nu știu exact și nu am dovezi, însă numai așa se explică logic de ce un candidat ar mulțumi primarilor.

Am văzut că au fost făcute cercetări de piață pe tema posibilității de a vinde votul, am văzut reportaje cu cetățeni gata să voteze cu un candidat dacă primesc 50 de lei, de ce să nu cred că anumiți primari se implică mai mult decât le permite legea? Și acești primari primesc un semnal de la centru că au făcut bine chiar de la președintele lor, în văzul tuturor.

Modernizarea României de care s-a tot vorbit înseamnă inclusiv oprirea acestor practici primitive, scoaterea oamenilor la vot ca oile. Am auzit că în structurile de conducere se asumă câte voturi aduce fiecare. Păi de unde știe primarul dacă cetățenii votează și cu cine votează? Primarii se pare că stăpânesc localitățile prin pârghiile administrative și folosesc această putere pentru partid. Apucăturile astea jenante nu vor înceta decât atunci când nivelul de trăi al oamenilor va crește și nu vor mai depinde de ajutoarele de la primărie, însă, în același timp, se impune o reformă administrativă prin care primăriile să se comaseze și să nu mai depindă de ajutoarele de la guvern.

Mulțumirile doamnei Dăncilă adresate primarilor sunt, în fapt, cântecul de sirenă al unui candidat disperat, care cere acțiune de la o caracatiță care căpușează statul. Din fericire, la aceste alegeri, s-a văzut că strânsoarea acestei caracatițe a slăbit, pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni aleg să fie cetățeni liberi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Pai mai toate partidele faca asa, se pare. Chiar si la TV spuneau in amandoua zilele de alegeri se intalniesc la pranz sa vada situatia exit poll-urilor si in functie de acestea partidele isi pun activisti la treaba ca sa vina lumea sa voteze. Ce inseamna aceasta activare?!
    • Like 0
    • @ Nume
      Am observat ca ceilalți candidați nu au mulțumit primarilor.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Păi nu ia lăsat PSD ul pe primari să-și facă singur salariile?Acum ei le-au întors serviciul.
    • Like 1
  • Razvan G check icon
    Si eu am observat asta. E clar ca "trasul" asta inseamna influentarea votului si nimic altceva.
    Veorica, in abureala ei, nici nu-si mai da seama ce spune si unde....
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult