Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De la „ori ești chirurg, ori ești ministru” la „nu e păcat să își piardă mâna?”. O analiză a scandalului în care este implicat Victor Costache

Victor Costache -  Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

“Scandalul cu ministrul Sănătății” mi-a atras atenția, în special din perspectiva evidentelor reacții din partea opiniei publice, împărțite însă în două categorii. Practic, unii au susținut că acest scandal este un răspuns al sistemului, în timp ce alții au criticat destul de serios alegerile domnului ministru.

Astfel, fascinat fiind de complexitatea incidentului, mi-am propus să realizez propria mea cercetare calitativă și să încerc să identific modul în care oameni din diferite categorii și poziții profesionale au perceput situația.

Analiza de mai jos are la baza răspunsurile primite în cadrul acestei cercetări.

Scandalul cu ministrul Sănătății: Rezultatul unei mici cercetări

Din start, mi-am propus să discut cu mai multe categorii de oameni: persoane care au activat în sistem (și care mi-au putut împărtăși o părere bazată pe experiență), lideri de companii (liberali), cadre didactice și studenți.

În contextul informațiilor primite, este extrem de important faptul că marea majoritate a celor care mi-au răspuns la întrebări sunt liberali.

În principiu (cu o singură excepție), percepția oamenilor a fost una negativă, printre motive numărându-se:

Conflict de interese

Poate cel mai vehiculat motiv a fost conflictul de interese. Au fost folosite exprimări precum “acesta este mama conflictului de interese” sau “dacă nici acesta nu este conflict de interese, nu știu care mai este”. Persoanele intervievate au fost deranjate de faptul că “el centrează, el dă cu capul”, o metaforă din sport folosită pentru a explica plastic situații de gen.

„Ori ești chirurg, ori ești ministru. Ambele poziții necesită atenție și prezență 24/7”

Am discutat cu persoane care au fost sau sunt implicate în sistem și care știau foarte bine care sunt responsabilitățile unui ministru, în special într-un domeniu atât de complex și de sensibil.

Și, din perspectiva răspunsurilor, am înțeles că nu ar fi vorba doar despre sensibilitatea domeniului, cât și despre provocările continue ale unui sistem ce necesită o reorganizare generală.

Evident, nimeni nu a contestat experiența și competența domnului ministru, dar aproape toată lumea a fost de părere că ar trebui să își dedice timpul în proporție de 100% către una dintre cele două funcții.

Gestionarea crizei

Aici voi aborda problema din două perspective: opinia mea și opinia celor cu care am discutat.

Din punctul meu de vedere, gestionarea crizei a fost caracterizată de lipsă de coerență. Mie nu mi-a fost foarte clar cum este cu operațiile pro bono și obligativitatea de a semna un contract pe o sumă destul de mare. A mai venit și poziția domnului prim ministru care a creat și mai multă incertitudine.

Pe scurt, gestionarea a pus și mai mult “gaz pe foc”.

Opiniile celor cu care am discutat au fost destul de clare, exprimându-și îndoiala cu privire la veridicitatea informațiilor oferite. Și, repet, vorbim despre liberali, persoane cu experiență și capacitate de analiză.

Am avut și poziții “PRO”

Au existat și 2 opinii care au susținut cauza domnului ministru.

În primul rând, s-a discutat despre componența sa ca medic, oamenii bucurându-se că o persoană cu astfel de experiențe conduce ministerul Sănătății, poate cel mai controversat minister.

În al doilea rând, competența sa ca medic a fost transferată către competența sa ca ministru: “Este o persoană care dorește să îmbunătățească un sistem distrus de alții...”

Nu în ultimul rând, s-a ridicat următorul semn de întrebare, destul de pertinent: “Nu ar fi păcat ca un chirurg cu abilități dovedite să își piardă “mâna” pe perioada în care este ministru?”

Astfel de situații ridică, din păcate, mari semne de întrebare asupra tuturor “Actorilor” implicați, dar și asupra inițiativelor legislative promovate de aceștia.

Pe de altă parte, în mod evident, acestei crize i-au lipsit două componente : prevenția ( toată situația ar fi putut fi cu ușurință anticipată ) și o gestionare care să nu agraveze un conflict deja existent.

În altă ordine de idei, sper din tot sufletul să vedem o îmbunătățire cât mai rapidă a sistemului medical din România. Poate că acesta ar trebui de fapt să fie obiectivul nostru și nu ar fi rău să direcționăm cât mai multe resurse în această direcție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua,
    Mi-e nu mi se pare ceva rau ca un ministru opereaza sambata sau duminica.
    In primul rand in aceste zile ministrii din guvern sunt liberi , iar in al doilea rand ministrul (chirurgul) poate sa vada si hibele care exista in acest domeniu.
    Restul sunt comentarii facute ca sa ne aflam in treaba.
    • Like 0
  • Mie mi se pare ca aceasta speta este foarte simpla , dar "logica bolnavicioasa" din capul nostru este extrem de complexa . Complexitatea asta vine din evolutia noastra istorica si daca nu o sa recunoastem problema, nu o sa ne facem bine vreodata.
    Sa dau numai citeva exemple despre junghiurile logice care ne chinuie:

    a) Care este conflictul de interese intre a opera pacienti si a avea o functie de management in sistemul medical ?
    Este mai conflictual ce face Costache decit sa fii simultan manager la un spital de stat si practician la o clinica privata ?
    Este mai conflictual ce face Costache decit sa fii judecator la ICCJ si sa ai sotul avocat de indivizi acuzati de coruptie ?
    b) Este mai bun un ministru full time ca Petre Daea sau un ministru part time precum Costache sau orice alt profesionist ?
    c) De ce de fiecare data, pretindem altor oameni sa-si sacrifice cariere si profesii de dragul nostru , cind noi nu putem sacrifica nimic ? Aici pot da mii de exemple in fiecare zi ,dar o concluzie scurta este ca singurii eligibili o sa ramina cei care nu au nici cariere si nici profesii si au atirnat in politica sau administratie toata viata lor.
    O sa ne mai intrebam inca 50 de ani, ca niste idioti incurabili de ce nu vin oamenii buni in politica ? O sa va incerc sa va raspund eu:
    - Profesionistii au meserii , cariere si proiecte spre deosebire de atirnatorii de partid
    - Un CV de ministru sau parlamentar in Romania ajuta numai in cloaca cotidiana romaneasca nu in lumea profesionistilor.
    - Orice profesionist stie ca o pozitie manageriala in guvern este foarte delicata din trei cauze : nu ai echipa , nu ai instrumente si mai mult, nu ai timp.
    - Orice bun profesionist este remunerat mai bine, decit intr-un post guvernamental . Asta daca nu se apuca de furat odata ajuns la guvern. Deci a-l obliga pe un profesionist sa renunte la veniturile pe care le are din cauza de inchipuit conflict de interese inchide oportunitatea si mai mult .
    • Like 6
  • Dacă era Psd-ist se alegea cu dosar penal dar dacă e PNL-ist e in regulă. Omul activează în mediul privat, e în regulă asta, dar din postura de ministru își asigură viitoare resurse financiare prin inițiativa legislativă, asta da golănie. Pentru sistemul privat trebuie înființate asigurări complementare private, pare că a venit pe post cu un scop precis și nu pentru bunul mers al lucrurilor în sistemul de sănătate.
    • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Daca-mi aratati in general un PSD-ist care a avut succes in mediul privat dupa care a intrat in politica, as fi foarte bucuros sa-l cunosc . Aici nu vreau sa vorbesc de tot felul de companii mafiote, gen Teldrum samd. Sunt citiva smecheri cu scoala , gen Cosmin Gusa despre care nu stie nimeni cum si-au facut banii , dar cam atit.
      In rest, daca domul ministru s-ar fi oprit sa opereze oameni si ar fi dat aceeasi lege , banuiesc ca totul era in regula, nu ?
      Poate legea nu este in regula si atunci asta merita discutat. Faptul ca amestecam lucrurile, nu ne ajuta. Eu vad din locul in care sunt ( nu in Romania) profesionisti implicati in mediul privat si care ajuta masiv in managementul guvernamental fara sa fie o problema , pentru ca sunt judecati pentru ceea ce fac nu pentru ceea ce ar putea face . Si pentru asta parca exista ANI , corect ?
      Dupa logica din comentariu ,daca este medic din privat nu poate da o lege referitoare la sistemul privat , corect ? Mergind pe aceeasi logica , orice medic din sistemul de stat nu poate fi ministru pentru ca sistemul de sanatate este in majoritate de stat si orice lege care asigura resurse financiare sistemului de sanatate de stat este o potentiala problema de integritate , nu ?
      Deci in consecinta ar trebui sa ne uitam dupa un lacatus mecanic sau un politician pur singe (gen Dancila sau Teodorovici) daca cumva vrem sa reformam sistemul medical, care de altfel merge cum nu se poate mai bine.
      Cit despre dubla masura daca exista , nu este corecta . De asta trebuie depolitizate institutiile .
      • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      Roxana B check icon
      Probabil ca urmatorul pas ar fi fost liberalizarea asigurarilor.
      Ca asa e normal.
      Asiguratorul unic nu face fatza, se vede clar, de ani de zile.
      In rest, nu cred ca doctorul Costache are nevoie sa-si asigure finantele in urma masurilor luate la min sanatatii.
      Nu cred ca-l va refuza nimeni sa opereze in Europa, si probabil pe bani frumosi.
      4000 euro pe luna impozabili or fi multi pt Ro dar pt un chirurg cardiovascular sint chiar"pro bono"
      • Like 3
  • Nu e sanatos sa le faca pe ambele simultan. Pentru el, pentru pacienti si pentru societate. Trebuia sa aleaga si sa-si vada de drumul ales. Nu poate umbla in acelasi timp pe doua carari! PNL trebuie sa ne arate acum oameni implicati 100% in rezolvarea problemelor noastre, nu freelanceri cu part time si cu mintea in zece locuri.. E o vulnerabilitate pentru Guvern, ar trebui sa-l lase sa opereze la Sibiu si sa propuna acum pe altcineva. Ar fi singura iesire rezonabila pentru PNL din situatia asta. Altfel vin la decont...
    • Like 2
  • GabiC check icon
    ca de obicei, discutia deraiaza de la sensul natural al faptei:
    O sam cu ”cum e mai bine”, cu ”pacatele”, cu idei despre imbunatatire.
    Raspunsul e unul singur; esti doctor si vrei sa faci medicina- atunci vezi-ti de treaba ba. Vrei sa fii ministru - atunci esti politic si orice faci este interpretabil in acest sens.
    Plus- de neiertat; ne inveti tu - PNL- cum e treaba cu PSD-ul- care isi ”coteste” banii pe spuza lui- apoi tu faci acelasi lucru- ba chiar la vedere?
    Cat de prosti ne crezi?
    Apropos- nu te-am votat- PNL- si nici n-o sa te votez atata timp cat exista alternative politice mai corecte decat tine. PSD- niciodata!
    • Like 0
  • Mie asta îmi arată că Ministrul știa că Guvernul va fi demis, că activitatea sa ca ministru va fi una de foarte scurtă durată și că e mai bine să rămână conectat la jobul care-i aduce venituri și satisfacții pe termen lung.

    E adevărat că Ministerul îți aduce notorietate la nivel național dar poate că nu mai ai nevoie de o creștere de notorietate: poate ai deja destui pacienți și poate că ești deja plătit suficient de bine...

    Nu poți pune pauză unei activități extrem de specializate, pentru care te-ai pregatit 10-15 ani, așa cum este chirurgia, ca să fii 3-4 luni Ministru.

    Despre etica, nu e ok sa fii cu fundul în două luntrii mari. Nu le poți face față amândurora.
    • Like 6
    • @ Adrian Gorcea
      Asta și atât am putut învăța în 30 de ani de bolșevism. Că nu se poate..., precum că nu-i bună prea multă...notorietate, nu sunt bine văzuți cei care pot face bine cel puțin două activități și alte inepții care ne păstrează legați de trecutul profund încementat în...prostie.
      • Like 0
  • Despre a fi chirurg sau ministru.Nu există meserie ( școala) de ministri,de doctori DA!Așa că lăsați ,,meseriașii" sa- și facă treabă.Conflict de interese ar fi dacă poți favoriza anumite persoane,ex. avocat,prof. mai fi și altele.Un doctor cum poate favoriza pe cineva în detrimentul altuia? Vreau sa spun o sugestie legata de dreptul pacientului de a beneficia de spital privat prin Casa de Sănătate. Casa de San.sa plătească DOAR costurile interventiei medicale și medicamentele necesare ,către spital privat.Cazarea și masa le suporta pacientul.Ca să atragă plătitorii de CASS,spitalele de stat sa le asigure în plus cazare și masa gratuit,că și până acum.Nu e logic că cel care are bani mai multi (cum i-a facut,treabă lui) și plătește CASS mare,mare să nu beneficieze de dreptul său de pacient la fel că cel care așteaptă doar ajutorul social.Deci la spitalul privat să se plătească de către Casa de San. numai costurile legate de actul medical,nu și cazarea.
    .
    • Like 5
    • @ Stefan Grozav
      În plus, sursa de finanțare pentru prestațiile spitalelor private să o constituie o asigurare suplimentară a pacienților în cauză. Nu se poate să jumulești Casa de Asigurări de sanatate și ministerul în condițiile în care sistemul public (care are obligația de a asigura asistența de sănătate pentru toată țara) nu este suficient finanțat nici în prezent ! La fel se pune problema și cu rezolvarea situațiilor de urgență, mai ales în condițiile în care privatul nu are personal specializat și nici dotările necesare și se gândește doar să racoleze personal și să exploateze dotarile realizate de sistemul public !
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Delia MC Delia MC check icon
      De acord.
      Ceea ce ar fi adus această liberalizare era CONCURENȚA. De aia le tremurau pantalonii pe ei, gândind uite, vine acuma privatul și ne ia cașcavalul. Cei din privat au alte standarde de dotare, comunicare și igienă. Problema e că ar fi trebuit, vai, să ridice și cei de la stat ștacheta. Iar asta nu vor. De aia se jeluiau doctorii pe la antene. Eu zic, măsura vine în sprijinul pacientului care poate astfel să aleagă o clinică privată. Și nu toți au nevoie de internare. Și chiar atunci, având mai mulți pacienți, costurile "hoteliere" ar putea scădea.
      Ce propuneți ar fi în regulă, altfel în loc să ridice nivelul asistenței medicale de stat ar trage în jos pe cea privată.
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Dar despre calitatea doctorilor nu se vorbește ? Dar toți medicii din clinicile private sunt de 5* și cei din spitalele de stat sunt 2-3* ? Să fim serioși. Să stăm drept și să judecăm drept.
      • Like 0
  • Una din problemele care merită atenția o reprezintă siguranța pacientului în relația cu chirurgul. Cred că sistemul medical trebuie să elaboreze un nomenclator cu toate tipurile de intervenții chirurgicale și gradul de solicitare indus chirurgului, precum și timpul de odihnă necesar refacerii capacității optime. Pe baza acestui nomenclator trebuie elaborat un act normativ care să stabilească numărul maxim de intervenții chirurgicale care pot fi efectuate de către un chirurg într-o zi/săptămână/lună având în vedere ca gradul de solicitare să nu depășească capacitatea de efort admisibilă astfel încât pacientului să nu-i fie afectată siguranța.
    Poate așa vom evita apariția suprasolicitării chirurgilor, posibilitatea apariției erorilor precum și situații de genul ministrului și a secretarului de stat din acest cabinet.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult