Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De unde-și ia puterea David Popovici, tânărul care ia micul dejun la 3 AM și e în bazin la 5 AM: „Nu a existat nici măcar o singură dată când părinții mei nu mi-au făcut micul dejun, arătând dragoste infinită pentru mine și respect enorm pentru visele mele”

David Popovici - Profimedia

Foto: Profimedia

Luni, David Popovici a reușit o performanță unică pentru România și impresionantă pentru lumea întreagă. La doar 17 ani, a câștigat titlul de campion mondial la proba de 200 de metri liber și a stabilit un nou record mondial la juniori. La Campionatul Mondial de Natație, talentul tânărului înotător a sclipit din nou, într-un fel propriu lui. Dincolo de admirația pe care o stârnește atunci când e în bazin, David Popovici place, pur și simplu. Trezește în ceilalți o simpatie autentică, spontană, care are legătură cu felul lui de-a fi și cu zona luminoasă din care intuiești că își hrănește motivația.

Cu o săptămână înainte ca sportivul să obțină aurul la Budapesta, site-ul publicației SwimSwam Magazine a publicat o scrisoare deschisă a înotătorului, în care acesta vorbește despre izvorul performanței lui sportive și mentalitatea pe care și-a dezvoltat-o pentru a face față provocărilor.

„Scopul meu este să nu-mi schimb niciodată mentalitatea, să nu uit cel mai important lucru dintre toate: că sportul este distractiv. Cine sunt astăzi reprezintă suma tuturor lucrurilor care mi-au fost oferite, cu răbdare și atenție, de oamenii care mă iubesc. În plus, există ceva ce este doar al meu.

Familia mea a fost, este și va fi întotdeauna stânca mea. M-au călit, mi-au modelat modul de a gândi, de a vedea lumea și, de asemenea, de a aborda sportul. Mama mea, tatăl meu și Adrian, antrenorul meu, sunt adulții de la care am învățat cel mai mult. Și îl putem include și pe fratele meu, cu 8 ani mai mare decât mine, pe această listă a profesorilor de viață”, a mărturisit David Popovici.

A povestit că s-a născut la București - „un oraș mare și plin de viață și a fost punctul meu de plecare pentru întreaga lume” și că a fost un copil foarte activ, care nu și-a dorit niciodată jucării și jocuri.

Era fericit să fie lăsat să se joace cu pietre, bețe și cu orice putea fi găsit în parcuri și grădini. Îi plăcea să se joace cu gândăcei, iar ochii săi căutau să capteze noi și noi stimuli, „în încercarea constantă de a descoperi cum este făcută lumea, pornind de la chiar piesele care o compun”, își amintește sportivul.

Dormea puțin. „Pe când ce ceilalți copii dormeau ore întregi, eu simțeam în mine o alarmă biologică, de parcă zilele erau prea frumoase ca să le irosesc așa. Erau încă prea multe lucruri de descoperit.

Chiar și astăzi, în ciuda eforturilor pe care le fac la antrenamente, la școală și în viața pe care o duc, nu mă pot odihni niciodată după-amiaza. Încerc, dar cel mult dorm două minute înainte de a simți dorința de a începe să fac altceva. De ceva vreme, am găsit calea de a-mi recupera energia. Sting lumina, opresc telefonul, închid ochii și mă relaxez. Nu dorm, dar folosesc acest timp pentru mine — un fel de meditație în care găsesc puterea de a înfrunta restul zilei.”, se arată în relatarea la persoana I publicată de SwimSwam Magazine.

„Cu apa, a fost dragoste la prima vedere. Punct. Îmi amintesc fiecare moment din prima mea lecție de înot. Îmi amintesc că m-am simțit imediat în locul potrivit - ca un pește. Poate părea banal, dar e adevărat. Sunt slab, am brațe lungi și mâini mari. În apă, trupul meu slăbănog găsise încrederea care este greu de găsit la acea vârstă pentru cei care sunt ca mine, Din acea zi, apa nu a fost doar locul în care mă simt bine, ci și fabrica în care îmi pot construi visele, îmi pot alimenta pasiunea”, a povestit David Popovici.

În timpul în care nu înota, urmărea fără încetare legendele înotului. În fiecare dimineață în care nu se ducea la școală, se uita, îndată ce se trezea, la probele de la Olimpiada de la Beijing din 2008, și îl privea pe Michael Phelps în toată gloria lui. „I-am studiat mișcările și tata îngheța imaginea pentru a-mi arăta greșelile pe care le-am făcut în apă, pentru a-mi explica că între mine și acel monstru sacru au fost „doar” multe ore de antrenament. Am urmărit acele videoclipuri până le-am învățat pe de rost. Le-am urmărit cel puțin cinci ani consecutiv, de la 7 la 12 ani”, a spus el.

David Popovici, medalia de aur de la 200 de metri liber la Campionatele mondiale din 2022 (Foto: AFP/ Profimedia Images)

„Obiceiurile mele alimentare nu au ușurat situația. Sunt obișnuit să iau micul dejun cu două ore înainte de a înota. Iar antrenamentul de la 5:00 însemna mă așez la masă la 3:00 dimineața. Nu a existat nici măcar o singură dată când părinții mei nu mi-au făcut micul dejun, arătând dragoste infinită pentru mine și respect enorm pentru visele mele”,

David Popovici

Apoi diminețile lui nu au mai fost atât de libere, pentru că a început să înoate de două ori pe zi, prima dată de la 5 dimineața. Îi era teribil de greu să se trezească.

„Obiceiurile mele alimentare nu au ușurat situația. Sunt obișnuit să iau micul dejun cu două ore înainte de a înota. Iar antrenamentul de la 5:00 însemna mă așez la masă la 3:00 dimineața. Nu a existat nici măcar o singură dată când părinții mei nu mi-au făcut micul dejun, arătând dragoste infinită pentru mine și respect enorm pentru visele mele”, a rememorat sportivul.

El a mărturisit că tehnica lui Ian Thorpe, cel care a regândit stilul liber, e a fost o sursă de inspirație pentru el.

David Popovici a vorbit și despre experiența de la Jocurile Olimpice de la Tokyo și de monologul interior pe care l-a avut în momentul în care s-a simțit, în preajma marilor campioni, precum o furnică sau precum unul dintre gândăceii cu care se juca în copilărie. Și-a spus atunci: „E adevărat, cei din jurul meu sunt giganți ai înotului; au scris pagini importante ale acestui sport — aceleași pagini pe care unii copii le vor vedea și revedea la televizor până le vor fi învățat pe de rost. Dar și eu sunt aici și sunt și eu un uriaș. Am câștigat acest loc, iar Jocurile Olimpice învață că fiecare culoar are o șansă”.

S-a distrat de minune la Tokyo. „În timpul celui de-al doilea 50 de metri din acel 100 de metri liber, m-am trezit vorbind în apă. Nu în capul meu, ci chiar în apă - sau poate vorbeam cu apa. Spuneam, la fiecare, două lovituri: „Îmi place al naibii de tare!””, a povestit David Popovici.

Citiți textul integral pe swimswammag.com.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari David! Am trait succesul tau ca pe propriul meu succes!
    Iata un model de familie, modesta, serioasa, performanta; sa priveasca si indestulatii, lenesii, profitorii, parazitii, care nu sunt capabili sa se experime intr-o limba straina nici cand le sunt platite cursurile de NOI. L-ati auzit pe David vorbind in engleza? Va admir, familie Popovici! Sa va ocroteasca dumnezeu
    • Like 0
  • Sa iti fie rusine, Dan. Intotdeauna se gasesc ratati, care nu au miscat un brat in apa in viata lor, sa comenteze aiurea. Pai copilul asta a spus ca se distreaza innotand. Apa este mediul lui. Nu l-au obligat parintii. L-au obligat conditiile mizerabile din tara asta sa se scoale la 3 dimineata. Si eu iubeam inotul. Dar este un sport foarte dur, pentru care trebuie sa te lupti cu tine insuti. Si poti ajunge campion numai atata timp cat lupta aceasta este o bucurie. Tine de domeniul miracolului castigarea medaliilor de aur ale Dianei Mocanu, in conditiile in care s-a antrenat in bazinul acela de 25 de metri, plin de clor si de pipi, de la Braila. Si sa ne aducem aminte ca se construieste un bazin de 50 de metri la Braila de 10 sau 15 ani.... Nici acum nu este functional... Ba chiar incepe sa se degradeze.... Din lipsa de fonduri.... furate? ALLOOO! Guvernul Romaniei? Ce sa ne mai miram? Ne prabusim, pe toate planurile... Asa ca, ma inclin in fata lui David Popovici pentru ca a descoperit bucuria de a innota si ii mai spun ca nu datoreaza nimic Romaniei. Ba chiar il mai sfatuiesc sa-si ia familia si sa plece acum, cat este pe val, pentru a putea respira in apa si deasupra ei. Felicitari, copil minune!
    • Like 0
  • Atitudine de adevarat campion !
    • Like 0
  • Lectia cea mare a acestui campion este data „parintilor moderni” si suna asa: inlocuiti gadget urile cu care va malformati copiii, cu biciclete, trotinete si alte obiecte care sa-i tina in natura, in aer liber, adica sanatosi, daca nu sportivi si, prin exceptie, campioni!
    • Like 3
  • dan check icon
    Cam exagerat sa scoli copilul la 3 sa manance ca sa se poata antrena la 5 , de regula copiii fortati in felul asta "ard" repede si amprenta va aparea mai tarziu, si asta doar din ambitia stupida a parintilor care vor sa scoata din ei campioni.
    Ne place sa ii vedem campioni ii felicitam dar pana la urma e un copil chinuit de la varste fragede.
    Nu mi-as chinui copilul in halul asta nici mort pentru tot aurul din lume .
    • Like 0
    • @ dan
      Corina check icon
      Nu i-au impus programul părinții. Așa simte el nevoia, are energie pentru înot la 5 dimineața, nu mai are chef de somn ca majoritatea. Mâncatul înainte e tot o nevoie a lui, și părinții sunt cei care s-au adaptat și fac sacrificiul. E destul de clar.
      • Like 2
    • @ dan
      sunt unii copii asa, energici. Seful meu si acum doarme 4-5 ore, la peste 50 ani, si asa a fost de mic, trezindu se la 5 dimineata, mers la antrenamente. Il mai intrebam cum era copil si povestile lui sunt pline de intamplari hazlii acum dar vai de capul mamei lui, mama de mai multi baieti :)
      • Like 0
  • Bravooo, esti un campion valoros si un copil bun! Iti doresc multe succese si bucurie în viatã!
    • Like 1
  • Educat, modest, silitor... ingrediente din formula învingătorilor! Felicitări și mulțumiri, David!
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult