Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ziua afurisitului grecotei

Caragiale

Românii sunt astăzi un neam întreg de peste zece milioane de suflete, având una și aceeași limbă (nu ca s'o lăudăm noi), extraordinar de frumoasă și de ... grea, având un mod de gândire deosebit al lui, o comoara neprețuită de filosofie morală, de humor și de poezie - cu atât mai originala avutie cu cât este un amestec de mosteniri si de dobândiri antice, grecesti, slave, orientale si altele, pecetluite toate cu netăgăduită lui nobila pecetie romanică, latină, care-l arată bun și netăgăduit stăpân al lor.

Din aceasta stăpânire seculară a lui rezultă și puterea nebiruită de asimilare a acestui popor, ce încă d'abia pe departe încep a-și simți importanța în lumea europeană. Și de aceea, este așa greu de 'nțeles teama ce o au unii de "înstrăinarea neamului românesc", "de alterarea spiritului național", de... "pierderea românismului"!

Să se piarza neamul românesc! - Auzi dumneata! ... Dar să ne temem că are să se prapadească, să se piarza, așa de azi pe mâine, până nici nu s'a ridicat încă bine 'n picioare, un neam de zece milioane!...

De ce?... Fiindca un Fănică oarecare, sec, n'are destul respect pentru antemergatorii progresului nostru cultural?... fiindcă un muțunache maimuțește apucăturile și tonul de boulevardier parisien?... fiindcă inteligențe tinere își risipesc zadarnic vremea în a critica, în loc să și-o întrebuințeze în a face mai bine decât au făcut aceia pe care îi critică?... Tânăr, bătrân, face omu, individual, ce-i place și ce știe face... Ei, și? Aici nu e vorba de ce-i place unuia sau altuia să facă; e vorba de ce poate face o lume întreagă... Și lumea își vede înainte de mersul ei; facă oricine ce-o pofti... Cine nu merge cu ea înainte și stă, cu gândul la sine - să-și facă în ceafă cărarea, să critice tot fără a face nimica, să tâfnească de necaz că alții au făcut ceva înainte-i ori că alții vor însemna ceva pentru dânsul - acela își crede ziua lui eternă; și, mâine, lumea o să fie departe de el înainte, și el o să se afle înapoi, departe de ea. Ba, adesea, lumea trebuie să dea câțiva pași înapoi, ca să-și ia vânt spre a merge mai sigur înainte. Vai de cel ce n'a luat seama la mișcarea ei prudentă!... se va găsi rătăcit, că s'a bizuit a merge cu capul înainte fără socoteala. Oamenii toți mor; unii mai de timpuriu, alții mai târzior... Dar, toți mor; dar numai unii îmbătrânesc: aceia cari nu simt că lumea merge și că omul nu trebuie să se înțepeneasca 'n călcâe pe loc, ci trebuie să se lase dus, în pasul lumii. De aceea vedem atâția tineri bătrâni și atâția bătrâni tineri... atâția sdraveni și verzi până la chemarea de sus și atâția ofiliți și muceziț înainte de a fi legat rod... ...

Să se prăpădească neamul românesc? Dar întoarca-se Oltul si Mureșul de-a'ndaratelea către obârșia lor în creerii munților Cicului, neamul românesc tot el, neam românesc va fi, lucrând cuminte, așteptând cu răbdare vremea când să dea și el culturii și civilizației europene concursul lui specific, pe cât va fi fost înzestrat pentru asta de Pronia cerească - fiindcă oricum ne-om învârti și ne-om răsuci noi oamenii, legile care stăpânesc mersul omenirii tot în mâna Proniei cerești sunt și trebuie să ramâna; căci a puterii acesteia nepătrunse de noi este și omenirea o arătare.

Fie dată în omenire parte cât mai frumoasa și neamului românesc!

Dumnezeu să te țină în sfânta lui pază!

Al tău vechiu,

Caragiale

(din scrisoarea către Al. Vlahuță)

P.S.

Cercetări genetice de ultimă oră au stabilit că senatoarea Șoșoacă este fiica naturală, ba chiar supranaturală, a Miței Baston și a lui Nae Cațavencu! Într-o scrisoare dată anonimă de un grup de patrioți, se relatează că marea aurică răcnea ceva cu țara încă fiind în uterul dnei Baston, spre delectarea lui dom` Nae. A șoșoi înseamnă: a vorbi încet, a șopti.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cat il iubesc pe "afurisitul de grecotei", cat e de actual, dumnezeule! alt creier sclipitor. ma mir ca pesedistii nu l-au interzis, nu de alta dar se regasesc toti in comediile lui ca lacomie, ipocrizie, demagogie, hotie. singurul lucru care nu se potriveste e ca toti politicienii caragialesti aveau scoala, nu proveneau din tractoristi, soferi, putori ala satului. era si din cauza legii care-ti interzicea votul daca erai analfabet sau aveai probleme cu legea. legea electorala din 5 iunie 1884 are un paragraf foare interesant :". Erau considerați incapabili de a fi alegători cerșetorii, cei puși sub interdicție judecătorească, precum și servitorii cu simbrie (art. 18), împreună cu persoanele condamnate pentru crime și pentru anumite delicte prevăzute de codul penal, precum și „persoanele în deobște cunoscute că țin case de prostituțiune sau joc de noroc” (art. 19). " si pe un forum am gasit inca ceva: Cf. ziarului Românul din Arad
  11 aprilie 1914
  „Pester Lloyd" aduce în numărul delà 6 Aprilie a. c. o explicare a paragrafilor 49 şi 51 din noua lege electorală, parte referitoare la examenul de inteligenţă, ce se cere pentru acei, cari vor să fie alegători, cari însă nu posed cenzul de inteligenţă normat de lege.
  Dispoziţiile ministeriale asupra dovedirei gradului de inteligentă sunt următoarele: In cercurile pretorialé se va forma un comitet permanent... Examenul se va da înaintea unei comisiuni de trei, care se compune din prezident, din un funcţionar administrativ şi din un bărbat de şcoală... Examenul se face gratuit. Candidatul va avea să dovedească înaintea comisiunei, că este în stare să cetească după un manual pentru clasa a Vl-a elementară cinci rânduri, şi că ştie scrie două rânduri dictate. Această dovadă se poate aduce în limba maghiară, sau în limba obicinuită în părţile acelei regiuni."
  oare cati votanti asistati social ai psd ar trece acest examen? va multumesc, domnule Popescu, pentru ca-mi tineti mintea treaza!
  • Like 7
  • @ Nadia Nitov
   Constat ca psd ramane -inca- o mare sursa de inspiratie,uneori agresiva si nemeritata!- a mai multora dintre cei care isi scriu gandurile pe fb. Credeti stimabililor ca nu gasiti surse de inspiratie actuale si ,,la moda;; de respiratie ...contemporana ?Dn care motiv ,tot aveti,,treaba '' cu ...,,analfabetii functionali'' din psd sau de pe langa...?Nu aveti destule,, surse''proaspete,recente si cu mult mai expresive ,in actualitate?: Propunerea mea este: sa incercam a fi contem-porani...cu prezentul cu mult mai ,,consistent'' in analfabetism functional '' desi va marturisesc ,mi se pare a fi un ...nonsens'' forma aceasta literara! .Deocamdata sa lasam trecutul pt studiul clasicilor viitori! PS: Poate ca ar fi cu mult mai constructiv sa ne ocupam si de viata celor care traiesc in originea acestui asazis analfabetism functional care nu fac politica, de...,, talpa tarii'' de cei care fac politica ,,la un pahar'' dupa care nu merg sa dea legi ,,noaptea ca hotii'' ci merg la casele lor sa doarma ,pt ca a doua zi sa ia de la inceput ceeace fac de-o viata.Adica trudesc ,,functional'' de data aceasta, pt tara si pt pita cea de toate zilele care devine tot mai neagra si amara, cu gandurile la ...doar ziua de maine! .De treburile tarii si de bunul lor mers...are cine se ocupa ,nu?; pt ca deaceea -analfabeti functionali sau nu,au stiut [...sau ,nu? ,sa aplice stampila pe buletinele de vot prin care [...si prin care!...]multi au devenit oameni importanti -importanti desigur,dar nu pt cei carora le sunt datori .de a respecta si sa pune in functie promisiunile facute!...
   • Like 1
  • @ Raducu Mihai
   E bine sa nu se uite nimic. Iar psd latra prin maidanezii sai ca te ziua de lunga si cu orice ocazie. Ei ar trebui sa fie primii care sa se retraga, sa lase loc uitarii. Dar nu, nu o fac, din contra.
   • Like 4
  • @ Raducu Mihai
   Analfabetism funcțional mai consistent decat la prim-ministrul României în anul centenarului, greu de găsit...
   • Like 1
 • Filbert check icon
  Caragiale nu-si va ierta niciodata nesansa de a nu fi contemporan cu sexy-sosoaca,
  • Like 2
  • @ Filbert
   mita baston e "curat-murdar" senatoarea sosoasa, as zice ca doar culoarea parului difera, in rest, cap taiat mita baston:" "Da (ridicandu-se), vreau scandal, da... pentru ca m-ai uitat pe mine, le-ai uitat pe toate: ai uitat ca sunt fiica din popor si sunt violenta; ai uitat ca sunt republicana, ca-n vinele mele curge sangele martirilor de la 11 fevruarie; (formidabila) ai uitat ca sunt ploiesteanca - da, ploiesteanca! - Naica, si am sa-ti torn o revulutie, da o revulutie... sa ma pomenesti!...". chiar nimic nu-i nou sub soare.
   • Like 3
 • Faina ii zicearea acestui domn Caragiale, iar aceasta Mama- Mare, cu AUR de valoare, sper sa s-il vanda bine, pana la urma.
  • Like 1
 • profun check icon
  Despre cometă
  fragment, ușor adaptat, fără dicotiledonate, după I.L. Caragiale

  ... Merem mai gheparte şi intrăm în ghemonstrăţiune. (Coboară la tablă, ia tibişirul şi desinează, nu tocmai exact, o elipsă cu focarele foarte departate.)
  No, acuma, CTP Bîrsăscule, tu carele ai mai multă aplicăţiune la machemachică, spune-ne doară ce am vrut eu să prezent aici?

  Şcolarul CTP Bîrsescu: O ... Ș O Ș O A C Ă, domnule.

  Profesorul (stăpânindu-şi un zâmbet simpatic): Mânc-o cu mumă-ta! (Schimbând repede tonul:) Tot la foale ţi-i gândul, să le-ndopi!...
  Nu-i Ș O Ș O A C Ă, mâncăule!... e o elipsă, o curbă lunguiaţă, care are duplu ţentrum; unul aici în punctul omicron, şi alt ţentrum togma dincoace, la ceilantă estremitache, în punctul omega. Aceasta-i calea comeatii...
  • Like 1


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult