Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Decizie definitivă: Băsescu a fost Petrov. Ce pierde fostul președinte după ce a fost declarat oficial colaborator al Securității

Traian Basescu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Prin sentința nr. 471/20.09.2019, Curtea de Apel București a constatat că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității conform OUG nr. 24/2008: el a furnizat Securității note informative sub numele conspirativ de „Petrov”. Pe 23 martie 2022, ÎCCJ a respins recursul declarat. Astfel, soluția primei instanțe a devenit definitivă.

Conform Legii nr. 406/2001, un fost președinte de stat are dreptul, pentru tot restul vieții, la: locuinţe de protocol, gratuită; consilier şi secretar; venit lunar de 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, pază şi protecţie permanentă de la SPP, autoturism permanent de la SPP. Potrivit modificărilor din octombrie 2021, nu beneficiază de toate acestea persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.

Potrivit legislației, pentru a candida la anumite funcții politice, la dosarul de înscriere persoana trebuie să depună o declarație pe propria răspundere că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia: Președintele României – art. 27 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 370/2004 , Parlamentul European – art. 16 alin. (5) lit. e) din Legea nr. 33/2007, senator sau deputat în România – art. 53 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 208/2015.

Art. 326 Codul penal stabilește că falsul în declarații este infracțiune pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă penală. Termenul de prescripție a răspunderii este de 5 ani de la data comiterii faptei.

Articol preluat de pe vedemjust.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea așa. Că poveste rămâne, din moment ce s-a prescris după 5 ani de la comitere. Lege scrisă în mod clar de alți infractori securiști politicieni. Scuzați pleonasmul triplu....
  • Like 1
 • Întrebați, vă rog pe Domnii Tismăneanu, Cărtărescu, Pleșu, Liiceanu , Patavievici și alți intelectuali care l-au promovat pe acest comunist sadea și dovedit colaborator al securității, ca cel mai mare anticomunist și democrat român. Si-au făcut cumva mea culpa? Regretă că au profitat de niște avantaje ca prieteni ai acestui clovn al politicii românești E drept că îi apreciau „humorul” atât de gros cât și predispoziția pentru cultură. D. Cărtărescu se întreabă dacă Băsescu a trecut de pagina de gardă a operei domniei sale ?
  • Like 0
  • @ Ion Podocea
   Doar stiti foarte bine ca mafia pcr-isto securista a pus ghearele pe putere dupa 89, nici pe departe nu e subiect cazul lui Basescu. Mafia postdecembrista fiind continuatoarea mafiei pcr-isto securiste, biata populatie a asistat la luptele dintre factiunile acestei mafii si nicio factiune nu e mai buna decat alta, doar ca acea factiune care si-a facut canale media a reusit sa manipuleze populatia cu o nerusinare colosala, astfel ca Basescu a fost cel mai barfit si s-au spus despre el cele mai ingrozitoare minciuni. Deci faptul ca acum, dupa atata vreme, ni se spune ca a fost colaborator al securitatii, mi se pare extrem de dubios, dar, in acelasi timp, este o informatie fara relevanta prin comparatie cu tot ce a facut bine Basescu, in primul rand fiind consolidarea sperantelor de occidentalizare a Romaniei, care, altfel, ar fi fost un fel de Belarus !!!! Atat de multi si de inraiti sunt pro-rusii de la noi!!!!!
   • Like 0
 • Dan check icon
  Cat , de interesant si important este ,,subiectul zilei ,pe atat , de putini ,,comentaci ,,sunt pe aici !
  -- Se stia ,sau se banuia , de multa vreme ,aceste Adevaruri despre base,.Caci , vorba aia romaneasca,,
  ---Unde nu faci foc ,fum nu iese , este foarte clara ,
  -- Problema ,se pune si altfel ,
  --- Ce va face base, cu bneneficiile ,provenite ca urmare a functiilor dobandite ,etc, inclusiv la colaterali ,,,adica fiicele lui cu terenurile dobandite il;egal ,,apoi madam Udrea ,care o tot lungeste cu procesele prin Tribunale ,pana cand va iesi la pensie ?
  ---Basescu ,este exact, tipul de Ortodox -verde neaos, asa cum l-ar descrie cei de la aur, viz-a-vi de Domnul Johanis ,care NU este nici ortodox , si nu are nici copii ,,Cata ipocrizie in capul l,ui madam fii Rea , cand ,a scos pe gura aia otravita asemenea vorbe ? Intr-un fel Basescu se aseamana mult cu celebrul petrescu teodosie ,,care ar fi in stare sa jure stramb cu mana pe Biblie ,precum ca el Nu a beneficiat de fondurile APIA de la ferma viticola Nazarcea ?
  ---Dar faptele dovedesc , contrariul ,insa judecatorii corupti sustin minciuna
  --- Cam tot asa este si cu baseescu , Ori se stie foarte clar , de catre cei care au trait din plin viata in anii comunismului ,cam cum era treaba cu cei care isi desfasurau atributiile ,,pe afara ,, Nici vorba , sa lucrezi in strainatate, si cu mare grad , ca sa nu fii prieten cu ,,,baietii cu ochii albastri ,
  • Like 2
 • urmeaza Iliescu
  • Like 2
 • profun check icon
  Băsescu, cel mai malefic marfațoi din istoria politicii românești.

  La cât rău a făcut României, ar merita să îi fie luate toate privilegiile de fost președinte și poate să îi fie reinstrumentate și vechile procese cu terenuri, case, valize cu bani și toate celelalte matrapazlâcuri, de care a fost până acum apărat de magistrați necinstiți.
  • Like 5
  • @ profun
   Dorin check icon
   N-aș fi crezut să vă aprob vreodată comentariul. V-am și votat!
   • Like 3
  • @ profun
   Doamne cata ura pe basescu! Multora le-a stricat "ploile" iar acum, e momentul, sa-i plateasca politele. Oare este singurul grangur care merita sa fie infierat? Eu zic ca nu. Pe cand iliescu si toti profiorii de pe urma lui? Astept, astept, pana cand?
   • Like 1
  • @ profun
   Dimpotriva, Basescu a consolidat sperantele noastre de occidentalizare! Fara el am fi fost un Belarus nenorocit!!! Sa va fie clar. Dar, din pacate, colcaie atatia pro-rusi in toate structurile statale, incat nici acum nu suntem siguri ca nu vom ajunge tot in gherele Rusiei...
   • Like 0


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult