Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Decizie definitivă: Băsescu a fost Petrov. Ce pierde fostul președinte după ce a fost declarat oficial colaborator al Securității

Traian Basescu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Prin sentința nr. 471/20.09.2019, Curtea de Apel București a constatat că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității conform OUG nr. 24/2008: el a furnizat Securității note informative sub numele conspirativ de „Petrov”. Pe 23 martie 2022, ÎCCJ a respins recursul declarat. Astfel, soluția primei instanțe a devenit definitivă.

Conform Legii nr. 406/2001, un fost președinte de stat are dreptul, pentru tot restul vieții, la: locuinţe de protocol, gratuită; consilier şi secretar; venit lunar de 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, pază şi protecţie permanentă de la SPP, autoturism permanent de la SPP. Potrivit modificărilor din octombrie 2021, nu beneficiază de toate acestea persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.

Potrivit legislației, pentru a candida la anumite funcții politice, la dosarul de înscriere persoana trebuie să depună o declarație pe propria răspundere că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia: Președintele României – art. 27 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 370/2004 , Parlamentul European – art. 16 alin. (5) lit. e) din Legea nr. 33/2007, senator sau deputat în România – art. 53 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 208/2015.

Art. 326 Codul penal stabilește că falsul în declarații este infracțiune pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă penală. Termenul de prescripție a răspunderii este de 5 ani de la data comiterii faptei.

Articol preluat de pe vedemjust.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea așa. Că poveste rămâne, din moment ce s-a prescris după 5 ani de la comitere. Lege scrisă în mod clar de alți infractori securiști politicieni. Scuzați pleonasmul triplu....
  • Like 1
 • Întrebați, vă rog pe Domnii Tismăneanu, Cărtărescu, Pleșu, Liiceanu , Patavievici și alți intelectuali care l-au promovat pe acest comunist sadea și dovedit colaborator al securității, ca cel mai mare anticomunist și democrat român. Si-au făcut cumva mea culpa? Regretă că au profitat de niște avantaje ca prieteni ai acestui clovn al politicii românești E drept că îi apreciau „humorul” atât de gros cât și predispoziția pentru cultură. D. Cărtărescu se întreabă dacă Băsescu a trecut de pagina de gardă a operei domniei sale ?
  • Like 0
  • @ Ion Podocea
   Doar stiti foarte bine ca mafia pcr-isto securista a pus ghearele pe putere dupa 89, nici pe departe nu e subiect cazul lui Basescu. Mafia postdecembrista fiind continuatoarea mafiei pcr-isto securiste, biata populatie a asistat la luptele dintre factiunile acestei mafii si nicio factiune nu e mai buna decat alta, doar ca acea factiune care si-a facut canale media a reusit sa manipuleze populatia cu o nerusinare colosala, astfel ca Basescu a fost cel mai barfit si s-au spus despre el cele mai ingrozitoare minciuni. Deci faptul ca acum, dupa atata vreme, ni se spune ca a fost colaborator al securitatii, mi se pare extrem de dubios, dar, in acelasi timp, este o informatie fara relevanta prin comparatie cu tot ce a facut bine Basescu, in primul rand fiind consolidarea sperantelor de occidentalizare a Romaniei, care, altfel, ar fi fost un fel de Belarus !!!! Atat de multi si de inraiti sunt pro-rusii de la noi!!!!!
   • Like 0
 • Dan check icon
  Cat , de interesant si important este ,,subiectul zilei ,pe atat , de putini ,,comentaci ,,sunt pe aici !
  -- Se stia ,sau se banuia , de multa vreme ,aceste Adevaruri despre base,.Caci , vorba aia romaneasca,,
  ---Unde nu faci foc ,fum nu iese , este foarte clara ,
  -- Problema ,se pune si altfel ,
  --- Ce va face base, cu bneneficiile ,provenite ca urmare a functiilor dobandite ,etc, inclusiv la colaterali ,,,adica fiicele lui cu terenurile dobandite il;egal ,,apoi madam Udrea ,care o tot lungeste cu procesele prin Tribunale ,pana cand va iesi la pensie ?
  ---Basescu ,este exact, tipul de Ortodox -verde neaos, asa cum l-ar descrie cei de la aur, viz-a-vi de Domnul Johanis ,care NU este nici ortodox , si nu are nici copii ,,Cata ipocrizie in capul l,ui madam fii Rea , cand ,a scos pe gura aia otravita asemenea vorbe ? Intr-un fel Basescu se aseamana mult cu celebrul petrescu teodosie ,,care ar fi in stare sa jure stramb cu mana pe Biblie ,precum ca el Nu a beneficiat de fondurile APIA de la ferma viticola Nazarcea ?
  ---Dar faptele dovedesc , contrariul ,insa judecatorii corupti sustin minciuna
  --- Cam tot asa este si cu baseescu , Ori se stie foarte clar , de catre cei care au trait din plin viata in anii comunismului ,cam cum era treaba cu cei care isi desfasurau atributiile ,,pe afara ,, Nici vorba , sa lucrezi in strainatate, si cu mare grad , ca sa nu fii prieten cu ,,,baietii cu ochii albastri ,
  • Like 2
 • urmeaza Iliescu
  • Like 2


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult