Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Declarația ministrului Justiției, potrivit căreia nu vor fi grațiate infracțiunile de corupție, e falsă. Analiză Factual

Analiză Factual

Context

Florin Iordache, Ministrul Justiței a declarat în cadrul conferinței de presă de după ședința de Guvern din 18 ianuarie următoarele: „Aceste două acte normative au fost finalizate ieri. Au fost trimise spre consultare – repet, spre consultare – CSM, Înalta Curte, Parchet General, şi cele două acte normative vizează graţierea – şi nu amnistia -, graţiere care nu vizează fapte de corupţie, fapte grave, şi care vizează recuperarea prejudiciului.

Ce verificăm?

Dacă actul normativ trimis spre consultare, cel privind grațierea unor pedepse, vizează și faptele de corupție și dacă se va mai putea recupera prejudiciul.

Verificare

Conform OUG pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Justiție (varianta PDF aici), există două tipuri de grațieri:

1) Grațierea în întregime

Condiții și excepții:

Art. 1 (1) Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată.

Sunt într-adevăr exceptate de la grațierea integrală o serie de infracțiuni, conform art. 3 (4) din aceeași OUG.

În ceea ce privește infracțiunile de corupție, conform textului, singurele exceptate de la grațierea totală sunt, conform art 3 (4) lit. A și B:

A. Infracţiuni reglementate de Codul Penal:

28) luarea de mită prevăzută de art. 254 Cod penal anterior și cod penal în vigoare;

29) darea de mită prevăzută de art. 255 Cod penal anterior și art. 290 cod penal în vigoare;

30) traficul de influenţă prevăzut de art. 257 Cod penal anterior și art. 291 cod penal în vigoare;

31) cumpărarea de influență prevăzut de art. 292 cod penal în vigoare ;

B. Infracţiuni reglementate de legi speciale:

infracţiunile prevăzute la art. 5 alin 1 şi alin 3 din Legea nr. 78 /2000;

Ce infracțiuni de corupție pot fi însă grațiate? Grațierea totală a pedepselor de până la 5 ani se poate aplica, de exemplu, infracțiunilor asimiliate infracțiunilor de corupție prevăzute de Legea 78/2000, precum abuzul în serviciu sau șantajul săvârșit de o persoană care exercită o funcție publică.

Alte condiții pentru grațierea integrală sunt prezentate la articolul 3:

(2) Grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

Într-adevăr, pentru grațierea în întregime, trebuie plătite despăgubirile. Problema însă apare la celălalt tip de grațiere din acest OUG, anume:

2) Grațierea parțială

Conform documentului, aflăm că:

Art. 2 Se graţiază în parte :

a) cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani;

b) cu 1/2 sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat din pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisă de instituţiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale;

Excepțiile de infracțiuni prevăzute de textul Ordonanței publicate sunt valabile doar pentru grațierea integrală prevăzută la articolul 1, nu și pentru cea parțială, prevăzută de articolul 2. Astfel, lista excepțiilor din Articolul 3 NU se aplică și pentru grațierea parțială:

(4) Nu beneficiază de prevederile art.1 cei care au săvârşit următoarele infracţiuni:

Mai mult decât atât, pentru persoanele condamnate prevăzute la articolul 2 (grațiere parțială), grațierea nu mai este condiționată de achitarea despăgubirilor:

Art. 3 (2) Grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

(3) Pevederile alin. (2) nu se aplică condamnaților pentru care se grațiază potrivit art. 2 lit. a) și b);

Concluzie

Declarația lui Florin Iordache este falsă. Textul Ordonanței privind grațierea arată că, în ceea ce privește grațierea parțială, se pot grația și infracțiunile de corupție. Într-adevăr, acestea sunt exceptate (dar nu și unele infracțiuni asimilate corupției) de la grațierea în întregime. De asemenea, prejudiciul, în forma de text publicată, trebuie recuperat doar în cazul grațierii în întregime. Grațierea parțială (adică dacă, de exemplu, condamnatul are peste 60 de ani), nu este însă condiționată de plata integrală a despăgubirilor. Dintre condamnații celebri din închisorile României, în această situație se află, de exemplu, Dan Voiculescu.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Ministru vrem grațiere pentru pedepsele pana la 5 ani inclusiv suspendarile indiferent de fapte va multumesc
    • Like 0
  • Flo check icon
    Proiectul de gratiere are o dedicatie, daca privim atent: art. 3 alin.4 lit.B pct. 3 e cu dedicatie pentru Dragnea; aici se prevede ca fac exceptie de la gratiere faptele prev. in art. 5 alin.1 si 3, adica cele de coruptie nu si cele prev. in art 5 alin.2 care face referire la art. 10-13 din Legea 78/2000, adica cele asimilate celor de coruptie, pentru care Dragnea a fost condamnat. In al doilea rand, scapa si de dosarul pentru abuz in serviciu pentru care este trimis in judecata potrivit noilor modificari. Odata cu el, si multi altii trimis in judecata pentru fapte similare.
    • Like 2


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult