Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Declarația ministrului Justiției, potrivit căreia nu vor fi grațiate infracțiunile de corupție, e falsă. Analiză Factual

Analiză Factual

Context

Florin Iordache, Ministrul Justiței a declarat în cadrul conferinței de presă de după ședința de Guvern din 18 ianuarie următoarele: „Aceste două acte normative au fost finalizate ieri. Au fost trimise spre consultare – repet, spre consultare – CSM, Înalta Curte, Parchet General, şi cele două acte normative vizează graţierea – şi nu amnistia -, graţiere care nu vizează fapte de corupţie, fapte grave, şi care vizează recuperarea prejudiciului.

Ce verificăm?

Dacă actul normativ trimis spre consultare, cel privind grațierea unor pedepse, vizează și faptele de corupție și dacă se va mai putea recupera prejudiciul.

Verificare

Conform OUG pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Justiție (varianta PDF aici), există două tipuri de grațieri:

1) Grațierea în întregime

Condiții și excepții:

Art. 1 (1) Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată.

Sunt într-adevăr exceptate de la grațierea integrală o serie de infracțiuni, conform art. 3 (4) din aceeași OUG.

În ceea ce privește infracțiunile de corupție, conform textului, singurele exceptate de la grațierea totală sunt, conform art 3 (4) lit. A și B:

A. Infracţiuni reglementate de Codul Penal:

28) luarea de mită prevăzută de art. 254 Cod penal anterior și cod penal în vigoare;

29) darea de mită prevăzută de art. 255 Cod penal anterior și art. 290 cod penal în vigoare;

30) traficul de influenţă prevăzut de art. 257 Cod penal anterior și art. 291 cod penal în vigoare;

31) cumpărarea de influență prevăzut de art. 292 cod penal în vigoare ;

B. Infracţiuni reglementate de legi speciale:

infracţiunile prevăzute la art. 5 alin 1 şi alin 3 din Legea nr. 78 /2000;

Ce infracțiuni de corupție pot fi însă grațiate? Grațierea totală a pedepselor de până la 5 ani se poate aplica, de exemplu, infracțiunilor asimiliate infracțiunilor de corupție prevăzute de Legea 78/2000, precum abuzul în serviciu sau șantajul săvârșit de o persoană care exercită o funcție publică.

Alte condiții pentru grațierea integrală sunt prezentate la articolul 3:

(2) Grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

Într-adevăr, pentru grațierea în întregime, trebuie plătite despăgubirile. Problema însă apare la celălalt tip de grațiere din acest OUG, anume:

2) Grațierea parțială

Conform documentului, aflăm că:

Art. 2 Se graţiază în parte :

a) cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani;

b) cu 1/2 sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat din pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisă de instituţiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale;

Excepțiile de infracțiuni prevăzute de textul Ordonanței publicate sunt valabile doar pentru grațierea integrală prevăzută la articolul 1, nu și pentru cea parțială, prevăzută de articolul 2. Astfel, lista excepțiilor din Articolul 3 NU se aplică și pentru grațierea parțială:

(4) Nu beneficiază de prevederile art.1 cei care au săvârşit următoarele infracţiuni:

Mai mult decât atât, pentru persoanele condamnate prevăzute la articolul 2 (grațiere parțială), grațierea nu mai este condiționată de achitarea despăgubirilor:

Art. 3 (2) Grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

(3) Pevederile alin. (2) nu se aplică condamnaților pentru care se grațiază potrivit art. 2 lit. a) și b);

Concluzie

Declarația lui Florin Iordache este falsă. Textul Ordonanței privind grațierea arată că, în ceea ce privește grațierea parțială, se pot grația și infracțiunile de corupție. Într-adevăr, acestea sunt exceptate (dar nu și unele infracțiuni asimilate corupției) de la grațierea în întregime. De asemenea, prejudiciul, în forma de text publicată, trebuie recuperat doar în cazul grațierii în întregime. Grațierea parțială (adică dacă, de exemplu, condamnatul are peste 60 de ani), nu este însă condiționată de plata integrală a despăgubirilor. Dintre condamnații celebri din închisorile României, în această situație se află, de exemplu, Dan Voiculescu.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Ministru vrem grațiere pentru pedepsele pana la 5 ani inclusiv suspendarile indiferent de fapte va multumesc
    • Like 0
  • Flo check icon
    Proiectul de gratiere are o dedicatie, daca privim atent: art. 3 alin.4 lit.B pct. 3 e cu dedicatie pentru Dragnea; aici se prevede ca fac exceptie de la gratiere faptele prev. in art. 5 alin.1 si 3, adica cele de coruptie nu si cele prev. in art 5 alin.2 care face referire la art. 10-13 din Legea 78/2000, adica cele asimilate celor de coruptie, pentru care Dragnea a fost condamnat. In al doilea rand, scapa si de dosarul pentru abuz in serviciu pentru care este trimis in judecata potrivit noilor modificari. Odata cu el, si multi altii trimis in judecata pentru fapte similare.
    • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult