Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Despre trup și suflet în tenis

Simona Halep.

● Într-o viață de peste jumătate de veac în tenis, n-am văzut ceva asemănător cu ce i s-a întâmplat Simonei. Știu că există fractură de stres – Horia Tecău a avut așa ceva la laba piciorului – dar ruptură musculară de stres nu mi se părea posibilă. Adică, fără să faci vreo mișcare deosebită, fără sprint, frână sau șpagat, mergând sau stând pur și simplu pe teren, să plesnească mușchiul. Lacrimile, pe care i le-am văzut cu toții prima dată Simonei, le înțeleg – durerea e cruntă și a mai fost și uluiala, și sentimentul nedreptății: „Se poate, așa, din senin, fără să fac nimic?”.

Cauza care a dus la cedarea „din senin” a gambei Simonei cred că este enorma acumulare de eforturi din organismul acestei fete micuțe în decursul celor aproape 10 ani în care s-a menținut, cu o constanță ieșită din comun în istoria tenisului, în top 10 și top 5 mondial.

 A înfruntat mai mereu adversare mult mai înalte și mai puternice decât ea, a făcut față loviturilor ca din tun și meciurilor întinse pe ore întregi, a jucat mult, pentru că a atins de atâtea ori fazele finale ale turneelor. O mare jucătoare, cu un fizic asemănător, Justine Henin, a fost îngenuncheată de accidentări la 27 de ani. Firava și îndemânatica Agnieszka Radwanska a fost nevoită să abandoneze la 29 de ani. Nu ne rămâne decât să sperăm că spiritul Simonei Halep va reuși încă o dată să-i împingă trupul mai departe.

Nu pot să închei această însemnare despre Simona fără a mărturisi că m-a impresionat profund ce-a făcut marea campioană Angelique Kerber: n-a părăsit terenul decât în spatele Simonei dusă pe brațe, purtându-i termobagul.

●Tot aseară, am mai văzut o probă de tenis extraordinar, făcut cu un fizic mai degrabă fragil. Foarte tânărul italian Jannik Sinner a luptat de la egal la egal cu Rafael Nadal, pe zgura Romei. E de necrezut cum subțirelul Jannik reușește să țină raliuri lungi și dure cu ciocanul lui Thor, mânuit de superatletul Rafa. De la Roger Federer n-am mai văzut un jucător care să imprime mingii o asemenea accelerație, în regim de precizie, folosindu-se aproape exclusiv de forța adversarului și de un timing fantastic. Procentajul loviturilor soft spot în punct optim ale lui Jannik Sinner e poate cel mai mare din circuit. Și mai are și o maturitate sobră în joc care anunță un mare campion...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult