Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Despre trup și suflet în tenis

Simona Halep.

● Într-o viață de peste jumătate de veac în tenis, n-am văzut ceva asemănător cu ce i s-a întâmplat Simonei. Știu că există fractură de stres – Horia Tecău a avut așa ceva la laba piciorului – dar ruptură musculară de stres nu mi se părea posibilă. Adică, fără să faci vreo mișcare deosebită, fără sprint, frână sau șpagat, mergând sau stând pur și simplu pe teren, să plesnească mușchiul. Lacrimile, pe care i le-am văzut cu toții prima dată Simonei, le înțeleg – durerea e cruntă și a mai fost și uluiala, și sentimentul nedreptății: „Se poate, așa, din senin, fără să fac nimic?”.

Cauza care a dus la cedarea „din senin” a gambei Simonei cred că este enorma acumulare de eforturi din organismul acestei fete micuțe în decursul celor aproape 10 ani în care s-a menținut, cu o constanță ieșită din comun în istoria tenisului, în top 10 și top 5 mondial.

 A înfruntat mai mereu adversare mult mai înalte și mai puternice decât ea, a făcut față loviturilor ca din tun și meciurilor întinse pe ore întregi, a jucat mult, pentru că a atins de atâtea ori fazele finale ale turneelor. O mare jucătoare, cu un fizic asemănător, Justine Henin, a fost îngenuncheată de accidentări la 27 de ani. Firava și îndemânatica Agnieszka Radwanska a fost nevoită să abandoneze la 29 de ani. Nu ne rămâne decât să sperăm că spiritul Simonei Halep va reuși încă o dată să-i împingă trupul mai departe.

Nu pot să închei această însemnare despre Simona fără a mărturisi că m-a impresionat profund ce-a făcut marea campioană Angelique Kerber: n-a părăsit terenul decât în spatele Simonei dusă pe brațe, purtându-i termobagul.

●Tot aseară, am mai văzut o probă de tenis extraordinar, făcut cu un fizic mai degrabă fragil. Foarte tânărul italian Jannik Sinner a luptat de la egal la egal cu Rafael Nadal, pe zgura Romei. E de necrezut cum subțirelul Jannik reușește să țină raliuri lungi și dure cu ciocanul lui Thor, mânuit de superatletul Rafa. De la Roger Federer n-am mai văzut un jucător care să imprime mingii o asemenea accelerație, în regim de precizie, folosindu-se aproape exclusiv de forța adversarului și de un timing fantastic. Procentajul loviturilor soft spot în punct optim ale lui Jannik Sinner e poate cel mai mare din circuit. Și mai are și o maturitate sobră în joc care anunță un mare campion...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Same1 check icon
  Off
  cine are decenta de a citi si vedea adevarul in fata? Bineinteles, niciodata lasii. Acestia vor tacea malc, sau vor baga capul in nisip sa nu vada ..

  https://www.facebook.com/Subiectiv.RazvanDumitrescu

  Despre cum se stinge PANDEMIA indiferent ca s-au vaccinat multi (Israel), mult mai putini (Romania) sau aproape deloc
  (Republica Moldova). Grafice oficiale
  https://ourworldindata.org/
  • Like 0
 • Am făcut vreo 20 de ani de sport de performanța in tinerețe. Ocazional îmi plăcea sa mai fac și după ce m-am lăsat. La o alergare ușoară pe malul marii, am simțit o durere ascuțita exact in mușchiul de care se ținea Simona. A fost ruptura musculară așa, din nimic, fără cine știe ce efort. Am stat doua săptămâni in ghips pana la sold. Deci se poate intampla și așa ceva.
  • Like 0
 • E o accidentare grava. Ruptura musculara necesita in general 6 saptamani de pauza practic completa. Roland-Garros iese din discutie. Participarea la JO, prevazute sa inceapa pe 23 Iulie, devine si ea extrem de problematica, pentru ca Simona va avea doar 3-4 saptamani de pregatire, si acelea cu recuperare progresiva dupa o lunga pauza...Dar ea e o luptatoare. Multa multa sanatate Simona si speram sa te vedem cat de curand pe teren!
  • Like 0
  • @ Razvan Gospodaru
   Se pare ca dracul nu este asa de negru accidentarea fiind mai putin grava . Ruptura este de gradul intai , ceea ce in majoritatea cazurilor se vindeca in cel mult trei saptamani ( depinde de fiecare organism si de specificul minirupturii )
   .Sub semnul intrebarii este R. G. dar Wimbledon si Olimpiada nu sunt periclitate. Problema este ca Simona nu mai are un fizioterapeut specializat in tenis (de la Teo Cercel nu mai are pe nimeni) si refacerea tonusului muscular in ultima perioada s-a dovedit ca este deficitara. Cred ca durerile de la umar si acum aceasta miniruptura sunt legate si de acest fapt.
   • Like 0
 • antonia check icon
  ''Daţi-mi un trup, voi munţilor''
  Blaga
  • Like 0
 • "Într-o viață de peste jumătate de veac în tenis..." Zici că a fost mai mare decât Țiriac. Mai precis, a fost pe lângă tenis, era bine sa rămână băiat de mingi.
  • Like 0
 • Rămâneți la tenis în perioada asta domnule CTP, și treceți ușor pe sub ușă faptul că v-ați isterizat degeaba acum puțină vreme când vă spunea Voiculescu că sunt diferențe mari la raportările covid. Nu trebuie nici să recunoașteți c-ați greșit , cu atât mai puțin să-i cereți scuze. Doar să vă faceți că plouă până trece știrea asta cu raportările eronate.
  • Like 1
  • @ Cupse Ovidiu
   Știrea trece, raportările rămân :)
   • Like 0
 • Poate ce se intampla cu corpul Simonei are legatura si cu faptul ca ea a renuntat din 2020 la Teo Cercel . Acesta cunostea fiecare muschi al Simonei si ii mentinea un tonus muscular optim. Sigur ca uzura fizica odata cu trecerea anilor isi are rolul ei. Ii dorim o recuperare rapida . Din pacate Simona este unica sportiva din Romania de astazi care ne tine si pe noi romanii conectati la marea performanta.
  • Like 1

Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult