Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Destul de rușinat, am mers la cursuri Lamaze și am înțeles că soția mea este o forță a naturii. Câteva cuvinte pentru cei care vor să-mi „definească” familia

Lamaze

Foto: Guliver Getty Images

Înainte de nașterea băiatului nostru, am fost împreună cu Mihaela la cursuri Lamaze. Nu mi-a fost prea ușor să ies din zona de confort. Vorba aia: un creștin ortodox ca mine mai degrabă se duce la biserică, decât la lecții de pregătire despre naștere. Dar ce nu face un om în viața lui pentru mama viitorului său copil?

Aproape de sediul firmei cu pricina eram deja emoționat și destul de rușinat. Credeam că fac o greșeală, că e o prostie și că eu nu am nevoie de așa ceva. Mă comportam precum Frank Buffay Jr., fratele de tată a lui Phoebe din serialul „Friends”, care știa totul despre „Lamazda stuff”. Vrând-nevrând, am deschis ușa către o lume în care am găsit atâția oameni necunoscuți și atâtea femei însărcinate, că îmi venea rău, la propriu. Ascultam, tăceam și nu voiam să mă implic în niciun fel. Îmi era de ajuns că sunt acolo.   

În timpul cursului, am aflat „chestii” despre travaliu și naștere, am învățat să schimb pamperși pe o păpușă și să apreciez esențele de ulei parfumate, am vizionat video-uri pe care le vezi poate o dată-n viață despre nașterea copiilor pe cale naturală […] și m-am îndopat cu limonadă și prăjituri cu vișine. Destul de repede am devenit fascinat de oamenii din jurul meu, de emoțiile, bucuria, teama și sinceritatea autentică a fiecăruia. Practic, fără să îmi dau seama, am început să ne cunoaștem unii cu alții. Nu exagerez, dar, într-o anumită măsură, deveniserăm cu toții o familie pentru că ne păsa și ne făceam griji pentru viitorii bebeluși și părinți.

A fost prima dată în viața mea când am conștientizat că soția mea este o adevărată forță a naturii și că fiecare femeie este o adevărată minune pentru bărbatul ei. Spun asta pe bune, fără nicio înflorire sau metaforă. Aici am descoperit, împreună cu alți oameni simpli, că familia este ceva foarte intim, un subiect extrem de delicat și că orice intervenție din partea oricui ar fi în acest univers profund personal reprezintă un abuz și o hărțuire nepermisă.

Un mesaj pentru cei care vor să-mi „definească” familia

Referendumul din 6-7 octombrie mi-a adus aminte de familia din care am făcut parte pentru patru săptămâni la cursurile Lamaze. Sper că toată lumea este bine și dacă nu decurge chiar totul conform planului, nu este o tragedie. Oricât de multe cărți ai fi citit despre parenting, am priceput că tată devii cu timpul, iar povestea începe pentru tați cu adevărat doar după ce ți-ai ținut în brațe pentru prima oară copilul.

Eu, unul, nu împărtășesc argumentele pro sau contra, boicot sau participare, la acest referendum din partea niciunei tabere și cred că este o mare greșeală să picăm în capcana dezbinatorilor de profesie pe acest subiect. Am obosit de atâta ură.

Însă, cum ar fi fost ca pe data de 6-7 octombrie să fi mers cu întreaga familie la un Referendum pentru eliberarea Bisericii Ortodoxe Române de sub controlul statului și al politicienilor? Adică, un vot național, al tuturor românilor indiferent de credințe și opțiuni politice, prin care BOR să primească toate proprietățile confiscate de comuniști după 1947, iar în schimb, statul să nu mai finanțeze nicio cheltuială a Bisericii. BOR să se administreze singură, fără niciun fel de intervenție din partea politicienilor, să fie liberă să își îndeplinească rolul secular de catalizator al neamului nostru, să revină la adevărata menire: pacea, dreptatea, libertatea, fraternitate, smerenia și dragostea pentru credincioși, nu politica și finanțările nerambursabile. Pe de altă parte, chiar trebuie să înțelegem cu toții că Biserica Ortodoxă Română e una, iar păcatele unora dintre preoți este alta. Aici se regăsește o nuanță esențială pe care o pierdem din vedere, în circul dezbinării noastre.

Până la urmă, dacă referendumul pentru redefinirea familiei nu schimbă nimic pentru nimeni, nu face nici rău și nici bine, de ce ne certăm, de ce suntem atât de vehemenți unii cu alții?

Cursurile Lamaze au fost pentru mine, nu pentru Mihaela. De fapt, cred că bărbații au mai multă nevoie decât femeile să înțeleagă ce se întâmplă în acele momente. Tot așa și cu referendumul pentru familie. Avem nevoie să vorbim unii cu alții și mai ales cu aceia care au păreri contrare, să ne înțelegem și să nu mai fim victime eterne în războiul româno-român, doar ca să ne justificăm eșecurile și neputințele. 

P.S. 1 Referendumul din 7 octombrie nu este despre familie, ci despre putere! Reprezentanții BOR vor să arate Apusului decadent și Răsăritului agresiv că aici, în spațiul carpato-danubiano-pontic, românii recunosc autoritatea Bisericii Ortodoxe, că nimic nu se schimbă în această privință pentru că ei dețin veșnic controlul asupra neamului.

P.S. 2 Acest Referendum a fost ținut la dospit doi ani de zile, de la data depunerii semnăturilor la CCR. De ce a fost aruncat acum pe piață? Vorba aia: în anul Centenarului și cu o lună înainte de inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului putem să punem Occidentul la punct și să le arătăm rușilor că noi, românii, suntem și mai ortodocși decât ei. Bucureștiul este noul Bizanț și nu Moscova!

P.S. 3 Referendumul pentru familie este o imensă campanie de imagine pentru clasa conducătoare a BOR-ului. „Reforma” sau, de fapt, revenirea Bisericii Ortodoxe Române din rătăcirea fanariotă înseamnă revenirea la adevărata credință.

P.S.4 În Constituția României nu există nicio referire la divinitate; citiți doar preambulul Constituției federale a Confederației Elvețiene... eu cred că este o capodoperă a empatiei și dragostei pentru Dumnezeu și oameni!

“Preambul 

În numele lui Dumnezeu Atotputernicul!

Poporul şi cantoanele elveţiene, conştienţi de responsabilitatea lor faţă de Creator, hotărâţi să reînnoiască alianţa lor pentru a consolida libertatea, democraţia şi pacea în semn de solidaritate şi deschidere spre lume, hotărâţi să trăiască cu toţii diversitatea lor în respectul faţă de aproape şi în echitate, conştienţi de bunurile comune şi de sarcina lor de a-şi asuma responsabilităţile faţă de generaţiile viitoare, ştiind că doar cel ce se foloseşte de libertatea sa este liber într-adevăr și că forţa comunităţii se măsoară în funcţie de bunăstarea celui mai vulnerabil dintre membrii acesteia, dispun Constituţia care urmează:”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnu’ Șolga, lăsați o domn’e balta cu toată intoxicarea și manipularea asta. Ce tot încercați sa convingeți lumea, ba ca BOR e rea și abuziva, ba ca referendumul e făcut pt BOR, ba ca e făcut pt. PSD. Opriți-vă !
    Inițiativa de revizuire a stat 2 ani in parlament, in condițiile in care cele 3 milioane de semnături s-au strâns in numai 6 luni, iar textul legii are 2 rânduri. Vi se pare ca domnii parlamentari au făcut un serviciu initiatorilor legii ?? Nu! Au întârziat o cât au putut, iar acum Dvs, ca un om de bine ce sunteți, folosiți aceasta împrejurare ca sa susțineți o inepție, cum ca cineva a vrut ca Biserica sa beneficieze de pe urma referendumului; pai, domnule draga, Biserica și-ar fi dorit ca referendumul sa se țină încă din 2016, nu după 2 ani. De fapt, Parlamentul nu avea cum sa n-o adopte și sa declanșeze referendumul, pt ca in cei 3 milioane de semnatari se pot afla votanți ai oricăruia dintre partidele parlamentare și alegerile viitoare sunt aproape.
    Nu ați făcut niciodată o cerere către o autoritate a statului, ca sa vedeți cum te simți atunci când stai și aștepți de ți vine acru pana primești un răspuns??? Dacă ați fost pus intr-o asemenea situație, ar trebui sa înțelegeți.
    Remarc și ipocrizia Dvs,; aveți o familie, o soție, copil. Ce va lipsește de va puneți împotriva lui Dumnezeu, susținând ca trebuie sa ne înțelegem, sa cădem la pace in aceasta chestiune a căsătoriei ?? La Dumnezeu casatoria este între bărbat și femeie, iar asta nu se negociază. Cine nu vrea/nu poate sa se căsătorească poate trai și fără acest contract, cum au trăit - fără sa fie supărați de nimeni - și pana acum.
    Gândiți va la copilul Dvs., cum Învățăturile pe care le propagați acum, considerându-va deschis la minte, ii vor distruge inocenta și îl vor bulversa.
    Dvs, cei de la Republica, ce scrieți articole numai intr-un singur sens, al boicotului, nu înțelegeți ca promovați nenaturalul, contra biologicului, contra vieții, contra firii omului ??
    • Like 1
  • nicu check icon
    P.S.5:
    In UK, la Bewsey Lodge Primary School, copii de numai 6 ani au ca tema scolara sa scrie o scrisoare de amor, imaginara, de la printul Henry catre servitorul sau, Thomas, in care sa ii explice acestuia de ce este o idee minunata ca ei doi sa se casatoreasca. In scopul de a initia copiii de varsta frageda in minunata lume LGBT. Nu-i asa ca asta ne dorim si in scolile din Romania?
    Hai boicot pentru viitorul invatamantului romanesc!
    • Like 1
    • @ nicu
      Alien check icon
      In Romania ar trebui sa li se ceara sa copieze un desen cu gay pe hartie de calc, ca la 6 ani nu doar ca nu stiu sa scrie, dar multi dintre ei (veniti din medii mai putin favorizate, dar foarte heterosexuale si fertile) nu au nici motricitatea fina si atentia dezvoltata suficient cat sa coloreze macar doua lesbiene reprezentate foarte schematic. :D
      • Like 1
    • @ Alien
      nicu check icon
      Ma asteptam sa o zici p'aia cu mai bine sa coloreze curcubeie decat sa invete despre cruce si alte instrumente de tortura din antichitate. C'mon, mingea e la fileu!
      • Like 2
    • @ nicu
      A....crezi ca 12 lesbiene "e mai multe" decat 16 homosexuali ? Eu zic ca da...si cred ca au toti ficatul in dreptul inimii... Bre...ce mari probleme are Romania in 2018 ! Mai ramane sa facem un referendum legat de primirea emigrantilor (musulmani), grosimea hartiei igienice de sters la ce vreti voi, si pozitia corecta a genunchilor la pupatul moastelor in biserica. Tzara arde si unii si altii va ofticati pe chestii absolut importante... hai ca plec...ca ma dau astia afara de la job...ca stau ne net si scade productivitatea....
      • Like 1
  • Cine este doamna care sta intr-o rana in poza ?
    • Like 0
  • dalex check icon
    Definirea casatoriei nu este o problema religioasa. Pur si simplu intre un barbat si o femeie exista sansa aparitiei copiilor. La rata de depopulare a Romaniei este bine ca ajutorul statului indreptat catre familii ( atat cat este, bun sau rau ) sa se indrepte spre familiile care pot ajuta venirea copiilor pe lume. Este dreptul poporului roman, reprezentat prin statul roman, sa lupte pentru a ramane inistorie.
    • Like 1
    • @ dalex
      Alien check icon
      Pe mine ma depastete rationamentul. Homosexualii nu se pot casatori intre ei. Dupa referendum, nu se vor putea casatori intre ei. Ce legatura are asta cu aparitia copiilor? Vor zice "gata, am pierdut lupta, hai sa ne dam pe brazda, sa ne dam la sexul opus si sa ne punem pe facut copii'?
      O masura mult mai interesanta de sporire a natalitatii ar fi interzicerea mijloacelor contraceptive. Dealtfel, o masura de genul asta pentru "sprijinirea" natalitatii de dragul natalitatii a incercat-o si Ceausescu.
      Alta metoda (practicata in tari avansate de prin Africa) este impiedicarea femeilor sa mearga la scoala. E demonstrat statistic ca femeile (heterosexuale) cu cat sunt mai educate cu atat fac mai putini copii, iar asta se aplica chiar si in Romania. Analfabetismul ar putea salva poporul roman.
      Si evident, sa nu uitam convertirea la Islam, pe care multi il asociaza cu fertilitatea ... exploziva....
      • Like 1
  • Degeaba atatea comentarii cand biserica de la noi e viciata de rolul multor preoti de a fi informatori, rol avut zeci de ani pentru securitate in trecut, iar, mai nou, decand popimea a devenit un element decorativ al actualei mascarade capitaliste de la noi, ei si-au continuat rolul dinainte si, in plus, si rolul LA VEDERE, acela de PROPAGANDA a puterii PSD-iste in mod special, adica a continuatorilor celor din PCR si securitate. Cum sa nu-i vedem ca pe niste farisei? Iar aici pe site vin diversi cu prapastii de teorii cu copiii infiati de gay...de-asta trebuie Romania sa sfideze EU, ca avem la orizont primejdia asta infima ca probabilitate, in fapt...Mi se pare mai mult decat obscurantista frica asta de om sarac cu duhul...Ce sa mai vorbim, e clar ca este noul 'mode de vivre' recomandat de actuala putere si se tot raspandeste: Tara te vrea prost !!!!
    • Like 2
  • James check icon
    De ce cei care sustin ca acest referendum nu schimba nimic si mai este si inutil costisitor nu arunca pur si simplu prosopul alb, nu ies sa spuna ca-i lipsit de miza pentru ei si ca sunt de acord cu inscrierea modificarii dorite in constitutie fara referendum ? Pare ca pe de o parte imputa organizatorilor cheltuieli uriase inutile, 30 - 40 mil. euro, dar pe cealalta nu se arata catusi de putin dispusi sa scuteasca cetatea de ele. Ar putea-o face prin reprezentantii lor, prin ong-uri si totusi n-o fac. Pentru ca blufeaza, stimate autor ! Ei stiind prea bine ca pana si parteneriatul civil odata legiferat le asigura inclusiv dreptul de adoptie in baza reglementarilor internationale anti-discriminare deja existente, cele care asigura fiecarui individ drepturi egale si astfel lucrurile parasesc jurisdictia romaneasca si cade sub incidenta celor europene. E numai o formalitate sa se adreseze unui tribunal international european ca acesta le va da castig de cauza. Sunt foarte perversi, pe de o parte imputa ca nu le dai voie sa iubeasca pe cine vor si, ma rog, cine si cum le-a interzis asta pana acum sau o poate face pe viitor, de ai zice chiar ca intrebarea referendumului e "Sunteti de acord sa-i castram pe homosexuali ?" sau c-am fi pe undeva pe la 1800 - 1900, ca ei nu pot face sex in afara casatoriei, stiind insa pe de cealalta parte ca daca te intimideaza prin tambalaul asta nemaivazut, daca cedezi, daca eziti pana si la un pas marunt intermediar, totul e deja pregatit pentru ei dincolo de jurisdictia romaneasca.
    • Like 2
    • @ James
      D check icon
      Sper că sunteți conștient de diferența între căsătorie și parteneriat civil și de faptul că modificarea Constituției acum nu exclude legiferarea mai târziu a parteneriatului civil.

      Singurul lucru pe care deja îl "rezolvă" acest referendum, indiferent de rezultat sau cvorum, este să confirme --dacă mai era nevoie, că România este mai degrabă o țară orientală.
      • Like 1
    • @ D
      James check icon
      Nu-l exclude, fireste, tarile pro au promulgat intr-o prima etapa parteneriatul si apoi in etapa finala casatoria, dar va face mai dificila sarcina pe viitor. In plus opreste efectul de domino al momentului, n-o sa recunoasteti voi niciodata ca daca Putin nu se lua de homosexuali acum cativa ani facandu-i tapi ispasitori pentru decadenta lumii moscovite, azi jumatate din tarile europei occidentale nu mai etalau drepturile lor nerestrictionate ca pe giuvaerul democratiei. Ramaneau cuminti la cele spuse de Obama anterior, anume ca exprima comuniunea dintre un barbat si o femeie, sa-l contrazica cineva de o fi altfel, adica nici prea deschisi, dar nici drastic opusi ideii. Multe dintre ele nici astazi nu s-au redresat dupa criza economica si atunci ce altceva sa arunce multumii infometate decat satisfactii de ordin simbolic. Sa nu-i uitam nici pe arabi cu crimele lor de onoare continue si atacul din San Francisco, adica numa' bine ca omu' de rand occidental sa le mai scuze atacurile asupra tarilor orientale. Nu va inchipuiti ca murea Vestul de dragul lor, totu-i numai un exercitiu de imagine anti-Rusia si anti-Orient.
      • Like 0
    • @ James
      Alien check icon
      Olanda le-a dat parteneriat civil din 1998 (desi unele drepturi gen chirie impreuna le aveau din '79), urmata repejor de multe tari europene. Pe vremea aia, la inceputul anilor '2000 Rusia era inca o tara bananiera, cu economia la pamant, care traia din pomana vestului, si fara ajutor occidental nu era capabila nici macar sa extraga petrol.
      Poate nu Prima tara in care n-au mai fost considerati infractori a fost Elvetia, prin anii '40. Ce legatura are cu orientul?
      • Like 1
    • @ James
      D check icon
      Spuneți că totul este un exercițiu de imagine... Cine a pornit tot tărăboiul ăsta cu redefinirea familiei care, cum ați menționat și dvs., ne costă ~40 mil. de euro?

      Cine ține neapărat să "rezolve" probleme ipotetice, ignorând complet probleme curente de o gravitate monstruasă? Care este cauza pentru care suntem țara cu cea mai mare moratlitate infantilă din Europa? Occidentalii, homosexualii? Sau sistemul nostru de sănătate de lumea a 4-a?
      • Like 0
    • @ Alien
      James check icon
      ? Eu am scris ca juuumatate dintre ele au legalizat-o dupa vorbele lui Putin, nu toate. Si apropo, in Elvetia nici astazi nu e legalizata casatoria lor. Sigur ca in conditiile de atunci un parteneriat civil era necesar, nu poti sa lasi mii de cetateni sa traiasca ca fantomele pe pamant de parca ar fi ai nimanui, fara sa stie ce li se cuvine si ce nu aidoma celorlalti, la fel de necesar este si in prezent, doar ca imprejurarile s-au schimbat considerabil intretimp, astazi se stie deja ca parteneriatul este doar o etapa de tranzit spre casatorie.

      In contrast cu Rusia si cu lumea araba cea europeana este una mai buna, disociata de ele, luata ca atare, ar deveni mult mai vizibil faptul ca regreseaza atat economic, cat si social. Exercitiul de imagine de care pomeneam deserveste strict ridicarii moralului.
      • Like 0
    • @ D
      James check icon
      Pentru modul sententios in care ati inceput si continuat comentariul nu meritati un raspuns.
      • Like 1
    • @ James
      D check icon
      Ce scuză ieftină!
      • Like 1
  • ”Reprezentanții BOR vor să arate Apusului decadent și Răsăritului agresiv că aici, în spațiul carpato-danubiano-pontic, românii recunosc autoritatea Bisericii Ortodoxe, că nimic nu se schimbă în această privință pentru că ei dețin veșnic controlul asupra neamului.”

    1. Faptul că Apusul este decadent nu-l mai dispută nimeni. După cum este greu de disputat și faptul că Apusul decadent își exporta decadența morală și către restul lumii (prin filme, muzică, ONG-uri, ambasadori și, nu în ultimul rând, cu ajutorul forței armelor).

    2. În privința Răsăritului agresiv însă am ceva rezerve. Ne spuneți câte ONG-uri sponsorizează acest Răsărit ”agresiv” în țările Apusului??? Câte baze militare cunoști dumneata că le deține Răsăritul ”agresiv” în Apus?

    3. BOR?! V-ați pus cumva întrebarea că există și Altcineva, mult mai mare decât BOR, care își exercită autoritatea peste români?! Nu de alta dar va veni o zi în care toți oamenii (nu numai românii) vor trebui să dea socoteală:

    ”Fiindcă este scris: „Pe viaţa Mea Mă jur, zice Domnul, că orice genunchi se va pleca înaintea Mea şi orice limbă va da slavă lui Dumnezeu”. Romani 14:11

    Care este obligația morală a fiecărui creștin?
    ”13 Să ascultăm dar încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om.
    14 Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău.” Ecclesiastul 12-13-14

    și
    ”Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul prin bine.” Romani 12:11

    Este sodomia un lucru rău sau un lucru bun?! Dacă este bun, atunci orice creștin are obligația morală să-l accepte cu bucurie. Dacă însă sodomia este un lucru rău, atunci obligația oricărui creștin este să biurie acest rău cu ajutorul binelui.

    Este deci sodomia un lucru bun? Nicidecum!

    ”22 Să nu te culci cu un bărbat cum se culcă cineva cu o femeie. Este o urâciune.
    23 Să nu te culci cu o vită ca să te pângăreşti cu ea. Femeia să nu se apropie de o vită ca să curvească cu ea. Este o mare mişelie.” Leviticul 18:22-23

    Sodomia este o URÂCIUNE. Cum ar putea creștinii să accepte ”căsătoria” sodomită???
    • Like 1
    • @ altVasile
      A spune ca apusul este decadent este cam cum spunea vulpea ca strugurii sunt acri.
      • Like 0
  • Alien check icon
    Pfoaaaa, da' ce de stanga si ce marxista e Elvetia! Diversitate, apararea celor vulnerabili, recunoasterea parteneriatului gay, care pot chiar sa adopte incepand de anul asta... Sigur e jale pe acolo, sunt vai de capul lor, umbla hoarde de gay sa fure copiii, sau cu lopetile prin cimitir sa se casatoreasca cu strabunica... se pregateste nationalizarea mijloacelor de productie si infiintarea de CAP-uri......
    Abia astept sa apara Adrian Adrian sau Venditius sa ne explice cum Elvetia nu are cum sa functioneze cu asemenea valori!
    • Like 1
  • ”Până la urmă, dacă referendumul pentru redefinirea familiei nu schimbă nimic pentru nimeni, nu face nici rău și nici bine, de ce ne certăm, de ce suntem atât de vehemenți unii cu alții?”

    Nu schimbă nimic? Și atunci de ce ne confruntăm cu atâta împotrivire?!

    Este evident că se schimbă! Una este Codul Civil care poate fi modificat, în orice moment, de doar câteva sute de parlamentari corupți sau poate fi declarat neconstituțional (anumite articole) de o mână de judecători cu vocație progresist-leninistă de la curtea constituțională și cu totul altceva este constituția (pentru a cărei modificare ai nevoie de votul a milioane de români).

    Nu cunoști, dumneata, d-le Ion-Constantin Șolga, aceste lucruri? Puțin probabil! Și atunci se pune întrebarea de simți nevoia s-o faci pe mortu-n păpușoi?!
    • Like 5
    • @ altVasile
      rcc check icon
      Da, asta e singurul motiv cat de cat rational pe care il invoca cei care sustin referendumul. Pe mine insa ma face sa rad, pentru ca in Romania se dovedeste, mai ales acum, in fiecare zi ca legea, oricare si orice fel, in Romania nu conteaza. De aia, imi este indiferent, faceti referendumul, scoateti-va ochií, pe urma o sa treaca si asta, si o sa reveniti la a va caina ca iar e criza, ca se scumpeste totul, ca romanii sunt oropsitii Europei.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult