Foto: Guliver Getty Images
Înainte de nașterea băiatului nostru, am fost împreună cu Mihaela la cursuri Lamaze. Nu mi-a fost prea ușor să ies din zona de confort. Vorba aia: un creștin ortodox ca mine mai degrabă se duce la biserică, decât la lecții de pregătire despre naștere. Dar ce nu face un om în viața lui pentru mama viitorului său copil?
Aproape de sediul firmei cu pricina eram deja emoționat și destul de rușinat. Credeam că fac o greșeală, că e o prostie și că eu nu am nevoie de așa ceva. Mă comportam precum Frank Buffay Jr., fratele de tată a lui Phoebe din serialul „Friends”, care știa totul despre „Lamazda stuff”. Vrând-nevrând, am deschis ușa către o lume în care am găsit atâția oameni necunoscuți și atâtea femei însărcinate, că îmi venea rău, la propriu. Ascultam, tăceam și nu voiam să mă implic în niciun fel. Îmi era de ajuns că sunt acolo.
În timpul cursului, am aflat „chestii” despre travaliu și naștere, am învățat să schimb pamperși pe o păpușă și să apreciez esențele de ulei parfumate, am vizionat video-uri pe care le vezi poate o dată-n viață despre nașterea copiilor pe cale naturală […] și m-am îndopat cu limonadă și prăjituri cu vișine. Destul de repede am devenit fascinat de oamenii din jurul meu, de emoțiile, bucuria, teama și sinceritatea autentică a fiecăruia. Practic, fără să îmi dau seama, am început să ne cunoaștem unii cu alții. Nu exagerez, dar, într-o anumită măsură, deveniserăm cu toții o familie pentru că ne păsa și ne făceam griji pentru viitorii bebeluși și părinți.
A fost prima dată în viața mea când am conștientizat că soția mea este o adevărată forță a naturii și că fiecare femeie este o adevărată minune pentru bărbatul ei. Spun asta pe bune, fără nicio înflorire sau metaforă. Aici am descoperit, împreună cu alți oameni simpli, că familia este ceva foarte intim, un subiect extrem de delicat și că orice intervenție din partea oricui ar fi în acest univers profund personal reprezintă un abuz și o hărțuire nepermisă.
Un mesaj pentru cei care vor să-mi „definească” familia
Referendumul din 6-7 octombrie mi-a adus aminte de familia din care am făcut parte pentru patru săptămâni la cursurile Lamaze. Sper că toată lumea este bine și dacă nu decurge chiar totul conform planului, nu este o tragedie. Oricât de multe cărți ai fi citit despre parenting, am priceput că tată devii cu timpul, iar povestea începe pentru tați cu adevărat doar după ce ți-ai ținut în brațe pentru prima oară copilul.
Eu, unul, nu împărtășesc argumentele pro sau contra, boicot sau participare, la acest referendum din partea niciunei tabere și cred că este o mare greșeală să picăm în capcana dezbinatorilor de profesie pe acest subiect. Am obosit de atâta ură.
Însă, cum ar fi fost ca pe data de 6-7 octombrie să fi mers cu întreaga familie la un Referendum pentru eliberarea Bisericii Ortodoxe Române de sub controlul statului și al politicienilor? Adică, un vot național, al tuturor românilor indiferent de credințe și opțiuni politice, prin care BOR să primească toate proprietățile confiscate de comuniști după 1947, iar în schimb, statul să nu mai finanțeze nicio cheltuială a Bisericii. BOR să se administreze singură, fără niciun fel de intervenție din partea politicienilor, să fie liberă să își îndeplinească rolul secular de catalizator al neamului nostru, să revină la adevărata menire: pacea, dreptatea, libertatea, fraternitate, smerenia și dragostea pentru credincioși, nu politica și finanțările nerambursabile. Pe de altă parte, chiar trebuie să înțelegem cu toții că Biserica Ortodoxă Română e una, iar păcatele unora dintre preoți este alta. Aici se regăsește o nuanță esențială pe care o pierdem din vedere, în circul dezbinării noastre.
Până la urmă, dacă referendumul pentru redefinirea familiei nu schimbă nimic pentru nimeni, nu face nici rău și nici bine, de ce ne certăm, de ce suntem atât de vehemenți unii cu alții?
Cursurile Lamaze au fost pentru mine, nu pentru Mihaela. De fapt, cred că bărbații au mai multă nevoie decât femeile să înțeleagă ce se întâmplă în acele momente. Tot așa și cu referendumul pentru familie. Avem nevoie să vorbim unii cu alții și mai ales cu aceia care au păreri contrare, să ne înțelegem și să nu mai fim victime eterne în războiul româno-român, doar ca să ne justificăm eșecurile și neputințele.
P.S. 1 Referendumul din 7 octombrie nu este despre familie, ci despre putere! Reprezentanții BOR vor să arate Apusului decadent și Răsăritului agresiv că aici, în spațiul carpato-danubiano-pontic, românii recunosc autoritatea Bisericii Ortodoxe, că nimic nu se schimbă în această privință pentru că ei dețin veșnic controlul asupra neamului.
P.S. 2 Acest Referendum a fost ținut la dospit doi ani de zile, de la data depunerii semnăturilor la CCR. De ce a fost aruncat acum pe piață? Vorba aia: în anul Centenarului și cu o lună înainte de inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului putem să punem Occidentul la punct și să le arătăm rușilor că noi, românii, suntem și mai ortodocși decât ei. Bucureștiul este noul Bizanț și nu Moscova!
P.S. 3 Referendumul pentru familie este o imensă campanie de imagine pentru clasa conducătoare a BOR-ului. „Reforma” sau, de fapt, revenirea Bisericii Ortodoxe Române din rătăcirea fanariotă înseamnă revenirea la adevărata credință.
P.S.4 În Constituția României nu există nicio referire la divinitate; citiți doar preambulul Constituției federale a Confederației Elvețiene... eu cred că este o capodoperă a empatiei și dragostei pentru Dumnezeu și oameni!
“Preambul
În numele lui Dumnezeu Atotputernicul!
Poporul şi cantoanele elveţiene, conştienţi de responsabilitatea lor faţă de Creator, hotărâţi să reînnoiască alianţa lor pentru a consolida libertatea, democraţia şi pacea în semn de solidaritate şi deschidere spre lume, hotărâţi să trăiască cu toţii diversitatea lor în respectul faţă de aproape şi în echitate, conştienţi de bunurile comune şi de sarcina lor de a-şi asuma responsabilităţile faţă de generaţiile viitoare, ştiind că doar cel ce se foloseşte de libertatea sa este liber într-adevăr și că forţa comunităţii se măsoară în funcţie de bunăstarea celui mai vulnerabil dintre membrii acesteia, dispun Constituţia care urmează:”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Inițiativa de revizuire a stat 2 ani in parlament, in condițiile in care cele 3 milioane de semnături s-au strâns in numai 6 luni, iar textul legii are 2 rânduri. Vi se pare ca domnii parlamentari au făcut un serviciu initiatorilor legii ?? Nu! Au întârziat o cât au putut, iar acum Dvs, ca un om de bine ce sunteți, folosiți aceasta împrejurare ca sa susțineți o inepție, cum ca cineva a vrut ca Biserica sa beneficieze de pe urma referendumului; pai, domnule draga, Biserica și-ar fi dorit ca referendumul sa se țină încă din 2016, nu după 2 ani. De fapt, Parlamentul nu avea cum sa n-o adopte și sa declanșeze referendumul, pt ca in cei 3 milioane de semnatari se pot afla votanți ai oricăruia dintre partidele parlamentare și alegerile viitoare sunt aproape.
Nu ați făcut niciodată o cerere către o autoritate a statului, ca sa vedeți cum te simți atunci când stai și aștepți de ți vine acru pana primești un răspuns??? Dacă ați fost pus intr-o asemenea situație, ar trebui sa înțelegeți.
Remarc și ipocrizia Dvs,; aveți o familie, o soție, copil. Ce va lipsește de va puneți împotriva lui Dumnezeu, susținând ca trebuie sa ne înțelegem, sa cădem la pace in aceasta chestiune a căsătoriei ?? La Dumnezeu casatoria este între bărbat și femeie, iar asta nu se negociază. Cine nu vrea/nu poate sa se căsătorească poate trai și fără acest contract, cum au trăit - fără sa fie supărați de nimeni - și pana acum.
Gândiți va la copilul Dvs., cum Învățăturile pe care le propagați acum, considerându-va deschis la minte, ii vor distruge inocenta și îl vor bulversa.
Dvs, cei de la Republica, ce scrieți articole numai intr-un singur sens, al boicotului, nu înțelegeți ca promovați nenaturalul, contra biologicului, contra vieții, contra firii omului ??
In UK, la Bewsey Lodge Primary School, copii de numai 6 ani au ca tema scolara sa scrie o scrisoare de amor, imaginara, de la printul Henry catre servitorul sau, Thomas, in care sa ii explice acestuia de ce este o idee minunata ca ei doi sa se casatoreasca. In scopul de a initia copiii de varsta frageda in minunata lume LGBT. Nu-i asa ca asta ne dorim si in scolile din Romania?
Hai boicot pentru viitorul invatamantului romanesc!
O masura mult mai interesanta de sporire a natalitatii ar fi interzicerea mijloacelor contraceptive. Dealtfel, o masura de genul asta pentru "sprijinirea" natalitatii de dragul natalitatii a incercat-o si Ceausescu.
Alta metoda (practicata in tari avansate de prin Africa) este impiedicarea femeilor sa mearga la scoala. E demonstrat statistic ca femeile (heterosexuale) cu cat sunt mai educate cu atat fac mai putini copii, iar asta se aplica chiar si in Romania. Analfabetismul ar putea salva poporul roman.
Si evident, sa nu uitam convertirea la Islam, pe care multi il asociaza cu fertilitatea ... exploziva....
Singurul lucru pe care deja îl "rezolvă" acest referendum, indiferent de rezultat sau cvorum, este să confirme --dacă mai era nevoie, că România este mai degrabă o țară orientală.
Poate nu Prima tara in care n-au mai fost considerati infractori a fost Elvetia, prin anii '40. Ce legatura are cu orientul?
Cine ține neapărat să "rezolve" probleme ipotetice, ignorând complet probleme curente de o gravitate monstruasă? Care este cauza pentru care suntem țara cu cea mai mare moratlitate infantilă din Europa? Occidentalii, homosexualii? Sau sistemul nostru de sănătate de lumea a 4-a?
In contrast cu Rusia si cu lumea araba cea europeana este una mai buna, disociata de ele, luata ca atare, ar deveni mult mai vizibil faptul ca regreseaza atat economic, cat si social. Exercitiul de imagine de care pomeneam deserveste strict ridicarii moralului.
1. Faptul că Apusul este decadent nu-l mai dispută nimeni. După cum este greu de disputat și faptul că Apusul decadent își exporta decadența morală și către restul lumii (prin filme, muzică, ONG-uri, ambasadori și, nu în ultimul rând, cu ajutorul forței armelor).
2. În privința Răsăritului agresiv însă am ceva rezerve. Ne spuneți câte ONG-uri sponsorizează acest Răsărit ”agresiv” în țările Apusului??? Câte baze militare cunoști dumneata că le deține Răsăritul ”agresiv” în Apus?
3. BOR?! V-ați pus cumva întrebarea că există și Altcineva, mult mai mare decât BOR, care își exercită autoritatea peste români?! Nu de alta dar va veni o zi în care toți oamenii (nu numai românii) vor trebui să dea socoteală:
”Fiindcă este scris: „Pe viaţa Mea Mă jur, zice Domnul, că orice genunchi se va pleca înaintea Mea şi orice limbă va da slavă lui Dumnezeu”. Romani 14:11
Care este obligația morală a fiecărui creștin?
”13 Să ascultăm dar încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om.
14 Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău.” Ecclesiastul 12-13-14
și
”Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul prin bine.” Romani 12:11
Este sodomia un lucru rău sau un lucru bun?! Dacă este bun, atunci orice creștin are obligația morală să-l accepte cu bucurie. Dacă însă sodomia este un lucru rău, atunci obligația oricărui creștin este să biurie acest rău cu ajutorul binelui.
Este deci sodomia un lucru bun? Nicidecum!
”22 Să nu te culci cu un bărbat cum se culcă cineva cu o femeie. Este o urâciune.
23 Să nu te culci cu o vită ca să te pângăreşti cu ea. Femeia să nu se apropie de o vită ca să curvească cu ea. Este o mare mişelie.” Leviticul 18:22-23
Sodomia este o URÂCIUNE. Cum ar putea creștinii să accepte ”căsătoria” sodomită???
Abia astept sa apara Adrian Adrian sau Venditius sa ne explice cum Elvetia nu are cum sa functioneze cu asemenea valori!
Nu schimbă nimic? Și atunci de ce ne confruntăm cu atâta împotrivire?!
Este evident că se schimbă! Una este Codul Civil care poate fi modificat, în orice moment, de doar câteva sute de parlamentari corupți sau poate fi declarat neconstituțional (anumite articole) de o mână de judecători cu vocație progresist-leninistă de la curtea constituțională și cu totul altceva este constituția (pentru a cărei modificare ai nevoie de votul a milioane de români).
Nu cunoști, dumneata, d-le Ion-Constantin Șolga, aceste lucruri? Puțin probabil! Și atunci se pune întrebarea de simți nevoia s-o faci pe mortu-n păpușoi?!