Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Marea Unire în jurul banilor publici: cine și cum împarte cele 150 de milioane de lei pentru Centenar

Piața Constituției: parada militară de 1 Decembrie

Foto: Alexandra Pandrea

Ministrul Culturii, George Ivașcu, a propus recent concedierea secretarului de stat, Paul Cotîrleț, care trebuia să organizeze Centenarul Marii Unirii. Apoi, aproape în același timp, am citit în presă că la „Departamentul Centenarului” au fost angajate persoane care nu aveau nicio treabă cu domeniul cultural. Citind printre rânduri, eu înțeleg că demiterea domnului Cotîrleț este o perdea de fum, iar situația acestor angajări este o temă falsă. Iată de ce spun asta.

PSD-ul este un partid format din politicieni care au învățat să joace la limita legii, să se acopere de hârtii, prin emiterea unor acte normative. Astfel, în cazul Centenarului, deturnarea celor 150 de milioane de lei este pusă la cale printr-o Ordonanță de Urgență și o Decizie a doamnei Prim-Ministru. Mai precis, Ordonanța Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administrației publice centrale cu privire la Centenarul României a fost modificată prin Ordonanța de Urgență nr. 90/2017 din 6 decembrie 2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.  

În felul acesta, în deplină aparență de legalitate, s-a stabilit că Ministerul Finanțelor Publice este autorizat să transfere banii de la Ministerul Culturii și Identității Naționale la alți ordonatori principali de credite. Adică, dacă în anul 2017 „Departamentul Centenarului” se mai putea juca de-a ceva cu proiectele destinate Marii Unirii, să facă selecții etc. acum și buni dacă ar fi nu mai au atribuții. Și asta pentru că există un comitet format exclusiv din niște miniștri, plus doamnele Liliana-Magdalena Țuroiu, președinte al Institutului Cultural Român și Sevil Shhaideh, consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, reprezentant al Secretariatului General al Guvernului, DAR fără șeful Departamentului, oricare ar fi acesta.

Mișcarea a fost pusă la cale prin Decizia nr. 83/2018 privind modificarea anexei la Decizia prim-ministrului nr. 644/2017 pentru aprobarea componenței nominale a Comitetului interministerial pentru Centenar.

Drenarea banilor alocați Centenarului Marii Unirii către politicienii de la butoane va avea un traseu simplu și eficient prin crearea unui mecanism financiar care face posibil transferul de bani, dar fără să existe rectificare bugetară. Așa încât pentru proiectele selectate se iau sumele necesare din bugetul Ministerului Culturii. Adică, de exemplu dacă Muzeul Militar Național organizează niște acțiuni culturale, banii se transfera la Ministerul Apărării Naționale care îi gestionează pe baza normelor interne. Așa se va face și la ICR și la autoritățile locale. Angajații „Departamentul Centenarului” nici măcar deconturi nu vor face. 

Iar în Comitetul interministerial pentru Centenar, având în vedere că ceilalți membrii au fost numiți pe baza funcției, Ministrul Culturii, Ministrul Finanțelor Publice, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministrul Apărării Naționale, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, Președintele Institutului Cultural Român, înțelegem că doamna Sevil Shhaideh este specialista noastră unică în problematica Centenarului Marii Uniri. Doamna Shhaideh este singurul membru din acest Comitet care nu are o funcție specifică, este consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al Prim-Ministrului.

Toată încrengătura aceasta este o combinație de prostie, incompetență și rea voință pentru ca politicienii PSD să cheltuiască după cum vor banii destinați sărbătoririi Marii Unirii de la 1918. Și spun asta pentru că una este să fi avut o listă unică cu proiectele Centenarului și să întrebe presa pe ce se duc banii la Department și alta este dacă se transferă așa banii, la tot felul de instituții publice. Chiar dacă să presupunem că ICR-ul sau instituția „x”adună niște propuneri virând banii în bugetul general al ICR nu mai poate urmări nimeni exact ce s-a întâmplat, ce s-a ales de bani, deși să zicem că se fac proiectele propuse.

Prin acest traseu aparent legal se pierde practic urma banilor. Comitetul boșilor PSD a fost făcut pentru ca banii să fie distribuiți politic, iar doamna premier să dea o lovitură de imagine afirmând că Marea Unire este atât de importantă pentru PSD,  încât gestionarea Centenarului nu poate să fie de nivelul unui secretar de stat, ci de nivelul ei cel mai înalt. Până la urmă, banii se împart politic cum vrea comitetul sau doamna Sevil Shhaideh.

Oricum, chiar trebuie să pricepem că Centenarul Marii Uniri a devenit o afacere în mâna politrucilor PSD. Totul se întâmplă între ei, banii se direcționează către eroii muncii psd-iste, iar privații sunt excluși. Bine vine vorba … că apoi ordonatorii principali de credite pot avea parteneri privați. Adică, firmele și ong-urile altor martiri psd-iști.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pusi bani pentru a avea drumuri mai bune in Romania.
  O autostrada de la Est la VEst, asa ar face psd daca ar vrea sa-si mai pastreze loc in istorie...
  • Like 0
 • spuzaru check icon
  Eu as propune aminarea sarbatoririi centenarului. Vorbesc serios. Nu cu PSD + ALDE la putere, ci peste citiva ani, cind "reprezentantii" nostri vor fi un amestec mai pestrit de hoti, plus - sper eu - si un procent mai ridicat de oameni onesti.
  • Like 0
 • nu ma pot abtine, copiez din alt articol de aici, de pe republica.ro:
  << Nicolae Ceauşescu a prostit o naţie, chiar mai multe la început, iar efectele trudei lui reverberează şi azi şi mi-e frică că se vor întinde în eternitate >> ( https://republica.ro/raiul-apostolului-puric-si-noua-religie-politica?utm_source=newsletter&utm_medium=li4623_mi159697&utm_content=articol&utm_campaign=Scandalul+Facebook+-+Cambridge+Analytica%3A+Ce+s-a+intamplat+se+numeste+exploatarea+prostilor+de+catre+smecheri&utm_term=li4623_mi159697_s5130 )
  • Like 0
 • totul e o afacere sa bage bani in buzunarul puterii. nu ii pasa nimanui de nici un centenar, de tara. Cuvintele astea cu 'tara', 'patriotism', 'unire' si : 'Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman', sunt doar sunete pompoase care poleiesc pentru ochii poporului interesul politicienilor pentru buzunarul propriu.
  Nu au gasit macar un profesor de liceu, fie el de istorie sa se ocupe de promovarea istoriei romanesti, ii doare in cot!
  Ruptura dintre votanti sau mai larg, dintre cetateni, dintre nevoile, cererile, asteptarile si chiar promisiunile electorale si activitatea lor dupa ce 'se aleg' este uriasa, nu stiu daca se va micsora vreodata in tara noastra.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult