Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Detalii stupefiante despre crimele de la Săpoca, oferite chiar de ministrul Sănătății: „La 1:45 a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ștefan…”

Sorina Pintea la Săpoca

Ministrul Sănătății. Sorina Pintea, a declarat duminică seară că, în opinia sa, tragedia de la Spitalul de Pishiatrie Săpoca ar fi putut fi evitată și a vorbit despre un șir de nereguli care au avut loc înainte ca un pacient să ucidă patru oameni internați în unitatea sanitară și să rănească alți nouă. Atacatorul și-a lovit victimele în cap cu un stativ de perfuzii. „S-a produs un lung șir de erori umane”, a spus ministrul Sănătății, care a subliniat că stativul nu avea ce să caute în acel salon, iar acest lucru nu are legătură cu deficiențele din sistemul medical. „Sistemul suntem noi, cei care nu aveam voie să lăsăm un obiect contondent în camera unui pacient”, a declarat ea.

Internat cu sevraj alcoolic, pacientul a stat inițial într-un salon cu supraveghere, a povestit Sorina Pintea. Apoi a fost transferat într-un salon normal. Acolo, în noaptea tragediei, a fost internat la ora 1:45 un alt pacient, care a fost pus în același pat cu bărbatul care avea să comită crimele. 

„Al doilea lucru care m-a frapat este faptul că la ora 1:45 a fost internat un pacient, tot cu etilism, și pus în pat cu Lungu Ștefan, în condițiile în care în pavilion mai existau paturi libere. În nota explicativă, doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era deja multă lume și s-a gândit să nu-l mai pună pe pacient în acel salon. Mai erau locuri la vilă, dar acolo se plătește. Nu cred însă că era problemă pentru o noapte (...) Au spus că acesta (n.r. atacatorul) a fost întrebat și a fost de acord, dar ce putea să zică? A fost de acord”, le-a declarat Pintea jurnaliștilor. 

O altă anomalie menționată deministrul Sănătății este aceea că, deși asistentul spune că i-a administrat atacatorului tratamentul în acea noapte, acest lucru nu apare consemnat în foaia de observație.

„Vorbim despre niște oameni care n-au respectat niște reguli. Este un lung șir de erori - Las’ că merge și așa”, spune ministrul Sănătății.

Totodată, ea a susținut că „nu e adevărat că e o lipsa de personal, graficul de lucru arată că erau 10 asistente la două secții”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • complicatia cea mai grava in alcolismul intrerupt brusc este criza de delirium tremens. halucinatii vizuale si auditive in stare de activitate. sentiment acut de pericol si confundarea persoanelor reale cu cele din halucinatii. oameniiin in starea asta devin de o agresivitate fara limite. medici si asistentele de acolo nu au cum sa nu stie de pericolul permanent pe care il ridica astfel de pacienti. exista semnale care anunta declansarea acestor crize, dar daca nu sunt supravegheati nu are cine sa remarce schimbarile care au loc. ciudat este ca nimeni nu vorbeste de asta. mucles si batista pe tambal. culpa e administratraiva in primul rand si combinata cu neglijenta unor oameni depasiti de situatie oricum.
  • Like 0
 • Acum daca e sa fim sinceri, in primul rand cu noi, nu tin toate aspectele de ministru. Ar trebui sa tina de ministru intr-un stat rodat in democratie, populat de un popor disciplinat si educat, ceea ce nu e cazul inca. Si nu e cazul inca, de vreo 70 de ani. E vorba de oameni. E vorba sa nu mai facem concesii. DELOC ! Daca nu e ok sa arunci ambalaje pe strada sau unde faci gratar la iarba verde, chiar sa nu arunci. Nici macar atunci cand nu te vede nimeni.
  Asa cum scrie in articol, peste tot in Romania, in toate domeniile, nenorocirile sunt la centimetri distanta si daca nu se intampla e pur noroc si un mare aport la starea asta de lucruri sunt oamenii care considera ca regulamentele sunt facultative.
  Stiti ca daca porti casca pe santier rad muncitorii de tine ca - ce ba, esti femeie !? Deci, 1, e rusine sa respecti regulile si 2, sa fi femeie e ceva nasol. Cam aici suntem.....in 2019.
  P.S. Sa schimbi ministrii la fiecare incident, e la fel de productiv cum e sa schimbi antrenorul dupa fiecare meci pierdut. Echipa e mereu la inceput.
  • Like 1
 • Miniștrii noștri ori sunt incompetenți, ori nesimțiți. De cate ori se întâmplă câte o nenorocire și slavă domnului, în ultimul timp avem ziua și nenorocirea, trântesc cate o comisie, care trage concluzii în funcție de dispozițiile primite de "sus" și de momentul politic. Concluzii și atat. Măsuri? om mai vedea noi. Se știe, nu de ieri de azi, personalul medical tratează cu desconsiderare pacienții în sistemul de stat in primul rând, personalul medical auxiliar fură, cu sacoșa, mâncarea și medicamentele bolnavilor, sunt obraznici și lacomi, numai pentru bani, poate "mișcă" ceva. De administrație și interne ce să mai vorbim!? Nimeni nu are curajul să îndrepte lucrurile. Doar apariții sforăitoare in Media și atât. Măsurile nu mai urmează niciodată. Doar.niste destituiri, de ochii lumii. Mai bine ar sta la locurile lor și și-ar face simțită prezența prin acțiuni concrete, exemplare și durabile. Și apropo, colegiul medicilor, această haită, ar trebui desființat și interzis. Pot fi niște procurori cu cunoștințe medicale
  • Like 0
 • Daca e Sapoca, e Sapoca..Abramburica spunea ca "ea nu s-a urcat niciodata într-o mașină străină" .. si a fost eliminată via Media, Ministra Sanatatii- Țâfnoasa, spune că nu avea ce cauta un obiect contondent în camera / salonul pacientului..păi si daca trebuia infuzat dl pacient starea personalul sa ii numere stropii din vena !? Nici vorba, de regulă il astepti pe sanitar cu orele până te eliberează de "chestiune" care uite a devenit arma crimei..
  Iarăși vor începe cu PSD, cu dezastrul din spitale, cu lipsa personalului, trecând cu vederea pe meritul Băsescu care le-a închis și le-a arătat usa granițelor asistebtelor si medicilor Români.
  Ca asa e la noi, atacul e cea mai bună apărare ! De ce sa fim corecti, cand exista cea mai antică și îndelung folosită diversiune a adevărului.!?
  Sistemul e praf, prins cu pantalonii în vine ori de câte ori se intampla cate o nefăcuta.
  Vor lua masuri desigur, etilicii separați, făcuți sandwich,legați la snop și nebunii cu acte în regula lăsați să circule liberi printre noi ca sa intregim selectia naturală made Caracal.
  • Like 0
 • Bună dimineața.
  Cred ca pacientul care a omorât atâția oamenii, era în sevraj, ptr ca, EU CRED ca nu i s.a administrat deloc tratament sau i s.a administrat un tratament nepotrivit, motiv ptr care el nu a mai judecat la propriu, a inebunit, cum se spune în popor.
  Dacă puteți sa verificați cine și dacă a primit vreun tratament.
  • Like 0
 • În sfârșit cineva care nu mai găsește țapi ispășitori în altă parte!

  Sunt curios, va răspunde cineva care lucrează acolo pentru moartea a 4 oameni și rănirea altor 9? Sau toți angajații de acolo vor continua să bage lunar cardul în bancomat și să încaseze salariul mărit, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat?

  Poliția și Procuratura s-au autosesizat din oficiu sau e minivacanță bugetară și toți sunt plecați să-și cheltuiască salariile mărite?
  • Like 1
  • @ Horia Pelle
   Cata ciuda pentru salariile marite....
   Mama ei de capra a vecinului!
   • Like 1
  • @ Serban Polli
   Măririle s-au dat egal din bani publici (pe datorie, ca să fim mai exacți), la toți bugetarii, competenți sau incompetenți. Și uite că a fost o greșeală!
   Ciudă! Da, mi-e o ciudă de-mi vine să mă mut din țara asta aberantă, ca să fiu contribuabil într-una normală! Dacă tot n-ai de ales să plătești impozite sau nu, atunci măcar s-o faci pentru un alt sistem bugetar, unul care merită!

   Dar ia uite cine-mi comentează:

   Serban Polli

   Clinical Psychologist la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș"

   A studiat Psihologie si sociologie la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Sociologie-Psihologie
   • Like 0
  • @ Horia Pelle
   Ceea ce inseamna ca automat e idiot, ca n-are facultate la stat ca tine, deci, mai bine sa-i moara si lui capra. Nicaieri in lume impozitele nu sunt facultative. Sistemul bugetar nu reprezinta numai birocratii pe care ai matale boala, ci si actorii, armata si multe alte categorii. Problema e ca in sistemul administratiei centrale (ministere, agentii etc) exista posturi retribuite similar unor directori de proiecte din firme private si in timp ce acestia din urma nu dorm noptile ca sa faca firmele alea productive, consilierii din ministere, "consiliaza" ..... ceva ce ar trebui sa cunoasca la perfectie. Ori de cele mai multe ori, nu numai ca nu e cazul, dar sunt niste lingai total incompetenti. Nu 3 brancardieri sau 2 supraveghetori de muzeu cu salarii de 3000 de lei sifoneaza banii ci un ministeriabil care nu face absolut nimic si e platit cu de 2 ori salariile insumate ale celor 5.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult