Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Detronarea senatorului AUR negravid

Sorin Lavric

senatorul Sorin Lavric/ Foto: Inquam Photos / George Călin

Un grup de parlamentari a înaintat o propunere legislativă care vizează oprirea unui fenomen îngrijorător din sistemul medical. Este vorba de medicii care refuză să efectueze întreruperi de sarcină în spitalele de stat, invocând conștiința, ca mai apoi să trimită pacienta către o unitate medicală privată, unde același medic acceptă fără nicio problemă. Diferența stă în prețul serviciului medical, care ajunge să fie și de șapte ori mai mare în spitalele private, după cum o arată o anchetă citată în expunerea de motive a proiectului legii făcută de cei de la „Jurnalul Decretului”. Totodată, se menționează asigurarea esențială ca în orice spital județean și municipal să existe un medic care facilitează accesul femeilor la acest act medical și subvenționarea de la buget a cazurilor sociale, inclusiv dacă este vorba de o minoră.

Legea a ajuns la Comisia pentru sănătate a Senatului. În urma dezbaterilor, proiectul a primit raport de respingere. 

A doua zi, Sorin Lavric, membru al comisiei, a postat pe pagina de Facebook un videoclip în care vorbește despre „o altercație cu patru-cinci feministe”. Senatorul s-a arătat revoltat de folosirea sintagmei „drept al femeii de a întrerupe cursul unei sarcini”, în opinia parlamentarului, această exprimare „poate fi folosită ca o măsură de a impune avortul în foarte multe împrejurări, fără ca vreo autoritate să se mai poată opune [...] impresia pe care mi-au dat-o este că dorința lor arzătoare era aceea ca toate femeile din România să facă pe bandă rulantă avorturi”. Discursul lui Sorin Lavric este sinistru, el spune că „vehemența” cu care a fost susținut proiectul pleacă dintr-o „dorință de a se răzbuna pe condiția masculină”, pe motiv că bărbații nu au menstruație și nu pot rămâne „gravizi”, iar asta e „nebunia din capul lor”. Așa vede domnul senator situația, care în tot videoclipul folosește termenul „feministe” de parcă a fi feministă, adică a susține drepturile femeilor, este un lucru deosebit de grav. Numai că, probabil fără să vrea, Lavric ne arată ce îi mână gândirea de măciucă – frica. Fără nicio legătură, face o paranteză în discurs, vorbind despre o intenție închipuită de „detronare a bărbaților din toate rolurile sociale pe care le-au căpătat de-a lungul istoriei”. Deci masculului de aur îi este teamă că vin feministele noaptea, îl iau pe sus cu tot cu pat și-l trimit în vreun lagăr.

Insul cu morgă care își aranjează cravata în oglindă privindu-se din profil nu este la primul gest de acest tip. Să revedem câteva citate din „Decoct de femeie”, opera de căpătâi a filosofului:

„Nu sunt un admirator al sexului frumos. Admirația cere recunoașterea ab initio a unei relații de superioritate: admiri pe cineva pe care îl bănuiești a fi deasupra ta, pe când femeia poate fi cel mult dorită, dar în nici un caz admirată”.

„Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie, nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios.”

„Sunt trei împrejurări când priveliștea unei femei culminează în dezgust: când își face toaleta intimă, când își probează hainele în oglindă și când stă pe masa ginecologică”.

„Nu te pui cu niște ființe bolânde”, asta spune domnul senator Sorin Lavric, președinte al senatului partidului AUR, la finalul filmării. Concluziile le trage cine poate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Spunea cineva, nu mai stiu cine, nu conteaza, ca lavricul este unul dintre intelectualii recunoscuti ai adunaturii aur! Eu ma indoiesc ca este intelectual. Un intelectual nu gandeste, in lumea noastra, astfel despre femei. Sigur doar in lumea fundamentalismului islamic. Dar poate lavricul o fi fundamentalist islamic, iar aur o aripa a isis? Dupa elucubratiile debitate de individ si dupa comportamentul ciracilor lui sigur sunt apropiati acestei dejectii umane. Deci asta este "doctrina" aur, despre care spunea, tot cineva pe aici, care merita a fi apreciata. Apreciata da, dar la justa ei nonvaloare si periculozitate. Cam din tot ce debiteaza reprezentantii acestei sleahte nu demonstreaza ca ar fi si intelectuali pe acolo. Sunt total lipsiti de ratiune, habar nu au pe ce lume se afla, de economie. Stiu doar ca vizeaza conducerea statului pentrua-si face si ei mendrele de borfasi. Asa ca mare atentie la anul,mai ales voi turmentatii admiratori ai simionului si hoardei lor! Vedeti sa nu faceti ceva greu reparabil.
  • Like 2
 • interesant este ca toti adeptii avortului nu... au fost avortati
  • Like 2
  • @ Vasile Ostaciuc
   Așa, și?
   • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   sunt uimit de puterea dv de intelegere
   • Like 2
  • @ Vasile Ostaciuc
   acest comentariu duce ignoranța și lipsa de logică la superlativ
   • Like 1
  • @ Vasile Ostaciuc
   Sunt nevoit să repet: așa, și?
   Până una-alta hotărâți-vă la o variantă corectă a primei fraze a Dvs, care ar trebui să sune ori așa:
   1) Interesant este că NICIUNUL dintre adeptii avortului NU... A FOST avortat
   ori așa:
   2) Interesant este că TOȚI adeptii avortului AU... AVUT norocul să scape de (propriul) avort.
   Sper că ați prins ideea, deși nici eu nu sunt deloc mulțumit de puterea Dvs de înțelegere...
   • Like 1
  • @ Vasile Ostaciuc
   Am pacatuit dandu-ti like. Retrag. In ceea ce priveste "puterea de intelegere" a dlui. cojocaru, in acest caz, ii impartasec si eu neintelegerea. Este greu sa intelegi un individ primitiv care contesta dreptul unui om, "fie chiar si femeie" de a dispune dupa propria vointa de viata, trupul, persoana sa. Se pare ca faceti parte dintre inconstientii ce aduc copii pe lume fara a cunoaste implicatiile acestui fapt. Va atrag atentia ca un copil nu este un pisoi sau catelus nostim. Nu este suficient sa-i dai de mancare si sa-i pui o toala, de la fratii mai mari. Si, poate o "mangaiere" sub barbie. Va las sa cugetati dv. ce inseamna un copil. Daca nu va descurcati cereti-ne ajutorul.
   • Like 1
 • Nume check icon
  Sinistru...
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult