Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Diaspora dă breaking news-ul alegerilor prezidențiale: ultimele cifre înainte de marele anunț

Românii votează la Londra

Text: Marius Zmărăndescu/ Inquam Photos

Biroul Electoral Central a anunțat prezența la vot, valabilă pentru orele 20:00. Pe teritoriul României au votat peste 8,5 milioane de cetățeni, față de 9.485.371, în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014.

Peste hotare au votat 640 de mii de români până la orele 20:00. Este cel mai ridicat număr de votanți înregistrat vreodată în străinătate, indiferent că vorbim de alegeri prezidențiale sau europarlamentare.

În diaspora, cea mai mare prezență la prezidențiale, după 1989, s-a înregistrat la alegerile din 2014, când în primul tur au votat peste 160 de mii de români, iar în al doilea tur 380 de mii.

Dacă tendința din cursul zilei de duminică se va menține, numărul de votanți din diaspora va depăși 700 de mii.

Cu ocazia acestui scrutin ies în evidență mai multe aspecte. Diaspora dorește a se implica activ în viața politică a țării, iar implicarea acesteia dă un impuls puternic democrației românești. Implicarea lor este un semnal puternic prin care ni se spune: „Trăim în străinătate, dar suntem aceeași națiune, împreună suntem puternici și nu lăsăm pe nimeni să ne ia acest drept!“

De asemenea, faptul că s-a înregistrat un număr dublu de votanți față de 2014 scoate în evidență modul defectuos în care au fost organizate alegerile în trecut, când se înregistrau cozi pe kilometri întregi, la care erau încolonați mii de oameni.

Acești oameni au plecat din țară cu sufletul sfârtecat, modul în care se implică pentru a-și exercita acest drept, câștigat de generația 1989, în stradă, printre gloanțe, este admirabil.

Mulțumim, diaspora! Împreună suntem invincibili!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prea multa atentie si importanta pentru acesti emigranti economici ( eronat denumiti diaspora!!)! De ce 700000 de voturi tin capul de afis si nu cei 8.000.000 de contribuabili la buget??! Manipulari securiste ,incearca o grosolana manipulare!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult