Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Diaspora dă breaking news-ul alegerilor prezidențiale: ultimele cifre înainte de marele anunț

Românii votează la Londra

Text: Marius Zmărăndescu/ Inquam Photos

Biroul Electoral Central a anunțat prezența la vot, valabilă pentru orele 20:00. Pe teritoriul României au votat peste 8,5 milioane de cetățeni, față de 9.485.371, în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014.

Peste hotare au votat 640 de mii de români până la orele 20:00. Este cel mai ridicat număr de votanți înregistrat vreodată în străinătate, indiferent că vorbim de alegeri prezidențiale sau europarlamentare.

În diaspora, cea mai mare prezență la prezidențiale, după 1989, s-a înregistrat la alegerile din 2014, când în primul tur au votat peste 160 de mii de români, iar în al doilea tur 380 de mii.

Dacă tendința din cursul zilei de duminică se va menține, numărul de votanți din diaspora va depăși 700 de mii.

Cu ocazia acestui scrutin ies în evidență mai multe aspecte. Diaspora dorește a se implica activ în viața politică a țării, iar implicarea acesteia dă un impuls puternic democrației românești. Implicarea lor este un semnal puternic prin care ni se spune: „Trăim în străinătate, dar suntem aceeași națiune, împreună suntem puternici și nu lăsăm pe nimeni să ne ia acest drept!“

De asemenea, faptul că s-a înregistrat un număr dublu de votanți față de 2014 scoate în evidență modul defectuos în care au fost organizate alegerile în trecut, când se înregistrau cozi pe kilometri întregi, la care erau încolonați mii de oameni.

Acești oameni au plecat din țară cu sufletul sfârtecat, modul în care se implică pentru a-și exercita acest drept, câștigat de generația 1989, în stradă, printre gloanțe, este admirabil.

Mulțumim, diaspora! Împreună suntem invincibili!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prea multa atentie si importanta pentru acesti emigranti economici ( eronat denumiti diaspora!!)! De ce 700000 de voturi tin capul de afis si nu cei 8.000.000 de contribuabili la buget??! Manipulari securiste ,incearca o grosolana manipulare!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult