Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Sfârșitul unui vis urât, România, 10 noiembrie, 2019. „Ole, ole, Ceaușescu nu mai e!”

Alegeri prezidentiale - Londra - Stratford - Foto: Chiron Gabriel

Foto Chiron Gabriel 

Pe 21 decembrie 1989 de abia împlinisem 11 ani. În acea zi eram cu mama mea în concediu la Timișu de Sus, aflat la 20 de km distanță de Brașov.

Fiind vacanță, coboram în fiecare zi în sala de conferințe a hotelului unde eram cazat, alături de mama mea, pentru desenele animate difuzate cu țârâita pe TVR. Tatăl meu nu a putut să rămână, urmând să vină după noi peste câteva zile.

În acea dimineață de 21 decembrie 1989, când am pornit televizorul, spectacolul era însă altul. Inițial am crezut că este vorba despre o piesă de teatru sau ceva asemănător. Oameni înfășurați în steagul național strigau „Victorie!” și „Am învins!“, dar și „Dictatorul a fugit!“.

Deși aveam doar 11 ani, mi-am dat seama că regimul Ceaușescu a căzut. Am urcat la mama mea, în cameră și am strigat cât am putut „Ceaușescu nu maaai eeee!“. Mama mea, ușor stânjenită, se făcea că nu înțelege, făcându-mi semn să tac din gură. Când am ajuns pe balcon era o doamnă, soția unui tovarăș secretar de partid, care se simțea singură și se invitase la o cafea. Riscul de a fi turist în 1989…

În nopțile ce au urmat am dormit îmbrăcați, baricadați în hotel, lumina stinsă în permanență și trăind cu frica de a nu a ajunge vreun terorist prin zonă. Noaptea se auzeau focuri de armă. Mirific…

După o călătorie cu peripeții a ajuns la noi și tatăl meu și pe 25 decembrie eram în siguranță la bunica mea, un sat din județul Ilfov. Pe 26 ajungeam, în sfârșit, acasă.

De aici am plecat în 1989. Ni s-au promis vrute și nevrute cu ocazia alegerilor, s-au jucat și ne-au exploatat temerile, am fost mințiti și batjocoriți și am votat mereu cu frica în sân.

În 1990 s-a fluturat pericolul chiaburilor, al agenturilor străine și al vânzării de țară și am ales să zâmbim contemplativ alături de fostul tovarăș Iliescu. În 1992 am fost amenințați cu pierderea locurilor de muncă și am continuat să zâmbim alături de același domn Iliescu, întârziind reformele economice și sociale ce au ținut România în sărăcie.

În 1996 nu am mai vrut să zâmbim și am ales „Cheia“, alături de Emil Constantinescu, acel președinte pe care mai târziu aveam să-l văd la televizor declarându-se învins de sistem. Cădere economică și o guvernare de cel mai înalt amatorism.

În 2000 am avut de ales între zâmbetul lui Iliescu și extremismul lui Vadim. Am ales zâmbetul.

Apoi, în 2004 și 2009, ni s-a promis că lupta anticorupție va fi câștigată.

În 2014 am ales președinte un om ce a demonstrat că poate fi un foarte bun edil, iar românii au demonstrat că pot alege pe cineva ce nu este ortodox sau de etnie română. Am demonstrat toleranță și dorința de a respinge discursul găunos al lui Ponta.

În 2019 miza este mai mare ca oricând, avem șansa să terminăm ce am început în 1989 și să scăpăm definitiv de rânjetul ce ne-a ținut în beznă și care a pus la îndoială libertățile democratice câștigate cu sânge în 1989.

Hai România!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Au trecut 30 de ani și tot mai luptați împotriva comunismului, e ridicol. Haiul dracu e că pe vremea comuniștilor nu lupta nimeni împotriva lor și de altfel Ceaușescu a fost mazilit tot de ai lui și nu de vreo opoziție ceea ce e firesc, opoziția anticomunistă nu exista dar au apărut după '89 așa zișii anticomuniști și unii ridicoli rău mai luptă și acum. . Noi cu prostia trebuie să ne luptăm, asta ne mănâncă de vii și nu defunctul comunism. Te apucă greața.
  • Like 0
 • Deci mama ta se invirtea in cercurile secretarilor de partid in 1989. Eu asta am inteles. :o)))
  • Like 0
 • Ei? Cum votam de data asta (cand putem sa ne exprimam usor si de pe alte meleaguri)? Vom fi manati in alegere tot de mirosul usor putred al ciolanului? Vom fi impulsionati de ideea de progres uman? Vom opta sa ramanem vasali de Est vs. vasali de Vest? Majoritatea parintilor nostri au renuntat la tot ce este complicat, in favoarea ciolanului. Dar, tu - care esti tanar - esti sigur ca nu tot ciolanul te atrage? Ai plecat sa-ti faci o viata mai buna si implicit sa faci viata mai buna batranilor tai. Dar, majoritatea celor ca tine nu a plecat din tara, si asta pt ca nu este atat de curajosa si nici atat de 'competenta' ca ceilalti admirabili care au sarit gardul. Si poate ca nici atat de presata de saracie sau de spectrul acesteia. Crezi ca toti cei care au facut pasul sunt admirabili? NU. Doar o mana de oameni plecati din tara noastra sunt cu adevarat valorosi in alte tari. Majoritatea au ramas sclavi sau vasali, cu salarii substantial mai mari si atata tot. Au salarii mult mai mari decat in tara lor period.. Tot mediocri sunt in tarile alea, la fel cum au fost si in tara lor. De ce ar conta atat de mult votul lor? Probabil ca rusinea lor este mai mare, si asta e tot. Rusinea de a nu avea bani, nimic altceva. Ce votezi azi? Caderea definitiva a comunismului (odata cu posibila scadere a pensiilor batranilor), sau 'fie ce o fi doar de incultii de teapa Veoricai si Dragnei sa nu mai aud'? Hai ca ai destui bani sa trimiti acasa macar de Craciun si de Paste. De schimbarea mentalitatii, si a libertatii spiritului, se vor ocupa generatiile viitorului indepartat. Noi cei ramasi aici vom vota de asemenea daramarea definitiva a comunismului, detectat inca in cele mai mici urme de 'politica sociala'. Politica adevarata de stanga nu s-a nascut inca in Romania, si nici nu va trebui sa se nasca pe vreo urma de infectie PCR-ista. Noi, adica tinerii ramasi acasa (eu sunt deja cam batran dar inca activ si nu ma gandesc ca voi apuca pensia). As doar sa-mi vad nepotelele un pic mai cultivate. Asta cred eu ca ar fi primul chiar micul pas spre SCHIMBARE.
  • Like 0
 • #Votez check icon
  Asa este: avem sansa sa scapam de "hahaiala basista" sau "discursul dictatorial" al marelui mut, care vrea eliminarea unui partid politic. De fapt, amandoi s-au dovedit niste maimutzoi ai statului securist
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult