Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Diego Maradona. Nu am pierdut doar un jucător de fotbal, am pierdut o lume

Diego Maradona

Foto: Alejandro Pagni/ AFP/Profimedia

Diego Maradona. Nu am pierdut doar un jucător de fotbal, am pierdut o lume

1990, anul campionatului mondial de fotbal din Italia, o ediție la care România a ajuns în faza optimilor de finală. Alături de ediția din 1994, poate cel mai frumos campionat mondial la care a participat România vreodată.

În 1990 băieții noștri au avut ca adversar pe cel mai mare jucător de fotbal din istorie, Diego Maradona. Meciul a fost unul disputat, rezultatul final, 1-1, fiind considerat echitabil. Argentinienii îl aveau pe Diego, noi îl aveam pe Hagi, Maradona din Carpați. În acel meci, Gică a fost mai bun decât Diego.

Astăzi, 25 noiembrie 2020, este o zi tristă pentru fotbalul mondial. Maradona, copilul, indiferent de vârstă, rebel al fotbalului mondial a plecat dintre noi. Este un an trist pentru fotbal, tribunele sunt goale, meciurile seamănă cu niște antrenamente oficiale. Iar Maradona plecat dintre noi. Maradona avea 60 de ani și a suferit un stop cardiac.

Indiferent e echipa împotriva căreia a jucat, Diego intrat în teren mereu cu o mentalitate de învingător. În 1986 a marcat cu mâna un gol împotriva Angliei, însă acea partidă a câștigat-o de unul singur, la golul doi a driblat patru jucători ai Angliei, pe Terry Butcher chiar de două ori, apoi a marcat în poarta apărată de Shilton, unul dintre cei mai bine cotați portari din lume ai anilor 70-80.

Maradona a început fotbalul la Argentinos Juniors, în 1976, unde a jucat până în 1981, când s-a transferat la Boca Juniors (1982 – 1984). În palmares și-a trecut echipe precum Barcelona (1982 – 1984), Napoli (1984 – 191), Sevilla (1992 – 1993). S-a retras din activitate în 1997, la Boca Juniors.

Maradona este cel mai mare fotbalist din istorie, nu doar pentru faptul că avea capacitatea de a întoarce singur rezultatul unui meci, ci pentru moștenirea pe care o lasă în urmă.

A plecat de jos, fiind născut și crescut într-o familie săracă. Talentul său imens i-a adus convocarea în naționala Argentinei, la vârsta de 17 ani.

Este considerat un fotbalist care atunci când avut ceva de spus a spus-o fără perdea. Maradona nu s-a cenzurat niciodată, indiferent ce avea de spus.

De aceea suporterii argentinieni îl consideră pe Maradona cel mai mare jucător de fotbal din țara pumelor. Messi are de câștigat un campionat mondial până să îl ajungă pe Maradona, indiferent câte baloane de aur va câștiga sau câte goluri va marca pentru Barcelona. De depășit nu îl va depăși niciodată.

La Napoli a câștigat două titluri în Serie A. Câștigarea unui titlu în Italia, cu o echipă din sudul țării, era de neimaginat până la venirea lui Maradona în Peninsulă. Nicio altă din sud nu a mai câștigat titlul de atunci.

Suporterii napoletani țin două poze în buzunar, cea a mamei și cea a lui Maradona. Napoletanii îl iubesc și îl vor plânge pe Maradona pentru că argentinianul le-a oferit acestora încrederea că pot câștiga împotriva unor echipe precum AC Milan, Juventus, Internazionale sau Sampdoria.

Jignirea lui Maradona, în Napoli, echivalează cu jignirea mamei și nu este o glumă.

Napoletanii l-au adoptat pe Diego, iar la meciul de la campionatul mondial din 1990, împotriva Italiei, desfășurat la Napoli, jumătate din stadion ținea cu Argentina, cealaltă jumătate cu Italia.

Maradona va fi plâns pe întreaga planetă, însă în două locuri suporterii și-l vor aminti mereu ca fiind unul dintre ei, Argentina și Napoli!

Maradona s plecat dinte noi, nu doar fotbalul este mai sărac, dar și acei suporteri cărora Diego le-a oferit ceea ce nimeni nu a putut să le ofere, speranța că un copil sărac, dar cu o voință de fier poate reuși. Nu am pierdut doar un jucător de fotbal, am pierdut o lume.

Articol publicat pe Project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ba zici ca asta o inventat gaura la macaroana ,atata publicitate primeste. Sunt altii care au adus contributii mai importante societatii si mor in anonimat. Un derbedeu talentat , care NU merita dat ca exemplu la copi.
    • Like 5
    • @ Silviu Pop Sese
      E adevărat, ”sunt alții care au adus contribuții mai importante societății” dar nu au activat în public. Că ne place sau nu ne place, în domeniul fotbalului a avut performanțe remarcabile” dar societății nu i-a adus nici o contribuție ! Societății i-a adus distracție dar în afara stadionului nu mai poate fi dat drept un exemplu bun ! A muncit în public iar publicul l-a apreciat meritat pentru partea de dexteritate, de artă fotbalistică, dar nu poate fi dat ca exemplu societății și mai ales copiilor. Petele din viața lui îl trag în jos iar realizările din fotbal l-au ridicat mult. În astfel de cazuri nu se poate face o medie ; medii se pot face între realizările din același domeniu. Cinstit este să avem în vedere toate laturile din viața lui, să le apreciem pe fiecare după merit, adică după importanță și modul de realizare !
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Din pacate desi era un fotbalist extraordinar, ca om avea un caracter execrabil. In niciun caz un exemplu. Toxicoman (cocainoman) inca din perioada in care juca fotbal, evazionist fiscal cat a jucat in Italia, alcoolic in ultima parte a vietii si un trisor. Toata lumea cunoaste faza in care a dat gol cu mana in meciul cu Anglia. Cum sa-l compari, de exemplu, cu Pele, care a dus o viata exemplara ? După încheierea carierei de fotbalist (1977), a rămas o personalitate respectată şi idolatrizată de către microbiştii din întreaga lume. În 1978, i-a fost acordat Premiul internaţional pentru Pace şi în 1993 a fost introdus în National Soccer Hall of Fame. În iunie 1994, a fost numit ambasador al bunavoinţei la UNESCO. Misiunile sale umanitare consacrate ajutorării copiilor în dificultate, lupta împotriva utilizării drogurilor de către adolescenţi, cât şi promovarea sportului ca un mijloc de expresie socială l-au recomandat pentru această funcţie. A activat şi ca ambasador internaţional la UNICEF, pentru a promova pacea şi toleranţa internaţională în cadrul competiţiilor amicale de fotbal. Între 1 ianuarie 1995 şi 1 mai 1998, a fost ministru extraordinar al sportului in Brazilia. Apropo de fair play in sport, va relatez o faza dintr-un meci de snooker disputat de curand. In general jucatorii de snooker recunosc greselile pe care le fac in timpul jocului. Dar Robertson mi s-a parut ca s-a intrecut pe sine insusi intr-o partida. Inainte de a executa o lovitura a oprit jocul si i-a spus arbitrului sa verifice faza pe intregistrare pentru ca a avut impresia ca a atins o bila cu manseta camasii, comitand fault. S-a dovedit ca nu a fost asa. Dar ce fotbalist ar recunoaste ca a atins mingea cu mana ?
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult