Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

DIICOT a început urmărirea penală in rem după plângerea penală a lui Ludovic Orban împotriva premierului Dăncilă și a șefului PSD Liviu Dragnea

Viorica Vasilica Dăncilă - Liviu Dragnea - Foto George Călin

(Foto: Inquam Photos/Călin George)

DIICOT a demarat urmărirea penală in rem în urma plângerii depuse de președintele PNL Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă și a lui Liviu Dragnea. Liderul PNL a acuzat-o pe Dăncilă de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte. Procurorii au început urmărirea penală pentru înalta trădare și divulgarea de informații care pot pune în pericol securitatea națională.

Urmărirea penală in rem înseamnă că sunt vizate fapte, nu persoane. În cadrul anchetei se pot face audieri și pot fi solicitate documente din partea Guvernului. În cazul în care va începe urmărirea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, președintele Klaus Iohannis poate cere suspendarea șefului guvernului, potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean. Este vorba de articolul 109 din Constituție,  care a mai fost invocat în 2006 pentru suspendarea fostului ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, membru al Guvernului Tăriceanu.

Ce prevede art 109 din Constituția României:

„(1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.

(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială”.

Ludovic Orban a depus la jumătatea lunii mai la Parchetul General o plângere penală pe numele premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea, după deciziile în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Dosarul a fost preluat de DIICOT, pentru că Parchetul General și-a declinat competența. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Viorica e ,,nevinovată" dar nici cu Orban nu mi-e ruşine, ridicoli amândoi. Ce ofertă politică avem ,Viorica şi Orban ,BELEA.!!!!!
  • Like 1
  • @ Adi Adrian
   cind or veni alegerile sa stai acasa sa bocesti ...lasa zombalaii sa aleaga un(o) alt(a) tampit(a) prim ministra
   • Like 0
 • Sigur că duoamna veorica şi-a pregătit o apărare beton împotriva unei acuzaţii de înaltă trădare. O să rostească ferm "he-he" şi o să plece surâzătoare.
  • Like 1
 • Sunt curioasa daca Dancila intelege expresia de inalta tradare sau daca vreunul din consilieri ii cauta legile ce cuprind faptele ce inseamna inalta tradare.

  Altfel, pt mine, lipsa de imunoglobulina din tara inseamna mare tradare, si sunt cativa care merita omorati.
  • Like 4
  • @ Claudia Olteanu
   Cînd ai un ministru al sănătății cu fiul la pușcărie pt trafic de droguri și care cît a fost manager de spital a blocat licitații pt medicamente... aș zice că lipsa asta e „program de guvernare”! :))
   • Like 1
 • check icon
  Guvernul nu va raspunde nici politic ,nici altfel fiindca nu intelege ce e intrebat...sau credeti ca vasilica va evolua peste noapte?Daca era macar la nivelul de evolutie corespunzator unei rame si-ar fi dat demisia(vasilica),asa e doar pres...
  • Like 3


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult