Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Umanitatea nu are granițe”: 6 tiruri cu produse de necesitate au plecat către Cernăuți. Oleg Roibu, eMAG: „E important să realizăm că implicarea noastră e nevoie să fie una pe termen lung”

emag - donatii

Peste 100.000 de refugiați din Ucraina au ajuns până miercuri în România, din care aproape 50.000 au rămas aici, iar alte mii de persoane așteaptă să intre pe la punctele de frontieră. Epuizați, după ore întregi prin frig, mulți cu copii de mână sau în cărucioare, trag după ei un geamantan cu câteva lucruri aruncate în grabă, fugind din calea gloanțelor. 

Poveștile lor sunt simple, scurte și tragice. Sunt mame cu copii, care au trebuit să își lase soții și tații la frontieră. De aici, viața lor arată diferit - înainte de graniță și după graniță. Pentru că e foarte posibil ca momentul despărțirii să fie ultima oară când s-au văzut față în față.

Odată ajunși în România, oamenii au fost întâmpinați de un val de empatie și căldură. Românii, impresionați de drama refugiaților ucraineni, s-au grăbit să le vină în ajutor, oferindu-le alimente, ceai cald, pături. În vămi au ajuns autocare și microbuze ale unor firme care s-au arătat dispuse să îi transporte pe refugiați până la un aeroport, gară sau într-un oraș unde erau așteptați de rude sau cunoscuți. Lângă frontieră, autoritățile române au instalat corturi, paturi și zone de servire a mesei.

Numărul inițiativelor venite din partea companiilor din România care își doresc să sprijine refugiații cu donații este tot mai mare.

„Umanitatea nu are granițe”: șase tiruri cu produse de necesitate au plecat către Cernăuți

eMAG și Tazz s-au alăturat campaniei umanitare „Umanitatea nu are granițe”, inițiate de Crucea Roșie Română. Pe 2 martie, din zona Romexpo, din București, a plecat către Cernăuți un prim convoi cu ajutoare umanitare – șase tiruri cu produse de necesitate, cinci dintre ele fiind susținute prin contribuția eMAG, în valoare de 550.000 de lei. 

Este vorba de alimente de bază, greu perisabile, precum mălai, făină de grâu, zahăr, ulei, orez, conserve, paste făinoase, cereale, produse de îngrijire bebeluși și copii - scutece de unică folosință, servețele umede. Între bunurile trimise cu tirurile sunt și pături, perne, lenjerii de pat, lanterne, generatoare electrice, baterii, produse de igienă personală, pastă de dinți, periuțe de dinți, șampon, gel de duș, hârtie igienică și materiale sanitare - seringi, ace, dezinfectant.

Convoiul a plecat miercuri de la Romexpo, cinci din cele șase camioane sunt ale eMAG, iar un partener eMAG, când a aflat despre inițiativă a cumpărat produse din banii proprii și s-a alăturat convoiului cu o dubă mai mică. Produsele vor ajunge la populația civilă din Ucraina, e rezultatul unor negocieri pe care le-a avut Crucea Roșie Română cu guvernatorul regiunii Cernăuți. 

Totodată, eMAG a donat către câteva centre din jurul Bucureștiului, saltele și pături pentru refugiații care au ajuns acolo.

„Oamenii ajută oameni”: peste 350.000 lei, strânși din donații în câteva ore 

Oricine dorește poate dona atât din aplicația eMAG, în secțiunea dedicată campaniei umanitare, cât și din coșul de cumpărături, la achiziția de produse de pe eMAG.

De asemenea, Tazz organizează pe platforma online evenimente cu chefi cunoscuți, iar toți banii rezultați din evenimente vor fi donați către Crucea Roșie Română, urmând ca valoarea rezultată din vânzările la aceste evenimente să fie dublată de Tazz.

Din fondurile rezultate, Crucea Roșie Română va achiziționa necesarul de hrană și produse sanitare pentru populația civilă ucraineană.

„Pe platforma „Oamenii ajută oameni”, împreună cu Crucea Roșie Română, eMAG a lansat o campanie de donații, iar în câteva ore de la lansare au donat 5.500 de persoane. Sumele pe care le-am colectat până în acest moment (miercuri dimineață) se ridică la 350.000 de lei. 

Răspunsul oamenilor este impresionant, am rămas foarte plăcut surprinși de donații. Noi colectăm donații prin platforma eMAG, dar colectează și colegii noștri de la Tazz, au deschis și ei o platformă. Toate donațiile vor merge către Crucea Roșie Română, care va achiziționa produse alimentare, produse sanitare pentru populația civilă din Ucraina”, a punctat Oleg Roibu, Group General Counsel eMAG.

 „E important ca noi, ca societate, să realizăm faptul că implicarea noastră e nevoie să fie una pe termen lung”

 Oleg Roibu a povestit că refugiații ucraineni cu care a interacționat personal s-au declarat impresionați de modul în care au fost primiți de români.

„În general sunt mame cu copii. Eu am interacționat cu o familie în care erau și bătrâni. Pentru aceștia poate este și mai tragic, pentru că își văd copiii care au o viață lungă în față și vor avea de suferit. În același timp, au un trecut cumva comun, legat de ambele țări implicate în conflict și le este foarte greu să înțeleagă cum s-a ajuns aici”, vede el. 

Atunci când s-a întâlnit cu familia de refugiați, oamenii i-au spus că sunt uimiți de implicarea, disponibilitatea și ospitalitatea românilor. 

„Ei mi-au povestit că se plimbau pe bulevardul Ion Mihalache și au intrat într-o cafenea, iar oamenii de acolo, când și-au dat seama că sunt refugiați ucraineni, le-au oferit cafea gratis, le-au oferit mâncare, le-au oferit bani, le spuneau că dacă au nevoie de spațiu pentru prieteni, cunoștințe ei au spațiu unde să îi găzduiască. Fără să ceară nimic. Pur și simplu, în momentul în care au fost văzuți că sunt ucraineni, oamenii reacționează într-un mod extrem de plăcut.

Cred că e important ca noi, ca societate, să realizăm faptul că implicarea noastră e nevoie să fie o implicare pe termen lung. Așa cum arată acum situația din Ucraina, conflictul va dura și atunci este important să fim conștienți că va trebui să ne implicăm pe termen lung. Și e important să rămânem cu disponibilitatea asta pe un termen îndelungat”, punctează el.

Poți ajuta și tu

Cei ce vor să se implice în sprijinirea refugiaților din Ucraina o pot face și donând pe platforma eMAG, în secțiunea dedicată sau din coșul de cumpărături, la achiziția de produse. Toate donațiile merg către Crucea Roșie Română. eMAG are o istorie în materie de campanii umanitare, organizând anterior și campania „Donează pentru linia întâi”, în demersul lor alăturându-se multe alte companii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult