Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dl Arafat nu știe cine manipulează

 La 24 de ore după ce a declarat silenzio stampa până la finalul alegerilor prezidențiale, ca să nu-i provoace neplăceri șefei sale prezidențiabile, că altă explicație nu văd, dl Raed Arafat iese pe facebook ca să le răspundă lui Cătălin Tolontan și subsemnatului.

Dl Arafat susține că n-a ascuns filmul pentru simplul motiv că nu a avut cunoștință de el. Asta, în ciuda faptului că a fost prezent la locul dezastrului chiar când se filma și știa foarte bine că, potrivit regulamentului, se filmează. Asta, în ciuda faptului că echipa lui Tolontan a descoperit folosirea de către profesorul Arafat la cursuri a unor fotografii extrase din acel film. Asta, în ciuda faptului că nu i-a demis pe cei trei colonei de la ISU îndată ce au anunțat că nu i-au dat filmul – faptă penală. 

Apoi, trece la subsemnatul. „Dl Cristian Tudor Popescu a depășit orice limită, și-a bătut joc de mine, abordare nefericită, superficială!...”. După care afirmă „Eu am încredere în dl Cristian Tudor Popescu”.

Mulțumesc, dar eu nu mai am încredere în dvs, domnule Arafat. Ați explicat că vorbeați la telefon ca să rezolvați transferul de aparate de ventilație de la un spital la altul.

Ilogic.

Acest lucru puteați să-l faceți din biroul de la minister. Căci prezența dumneavoastră la Colectiv a constat în preumblări cu telefonul la ureche, fără să aruncați o privire pompierilor, polițiștilor, civililor care se vânzoleau de colo-colo. Cu atât mai puțin răniților și morților. Nici măcar nu i-ați numărat, darmite să-i examinați – erați singurul medic prezent în zonă, restul, niște amatori care răstigneau oamenii pe paleți și-i cărau de mâini și de picioare...

După care, v-ați întors pe călcâie și ați plecat.

De ce ați fost acolo, ca să fiți văzut vorbind la telefon?

Dl Arafat se contrazice flagrant când spune că a făcut coordonare la locul intervenției. Nu a coordonat nimic la fața locului, n-a scos capul din telefon, nu a comunicat prin viu grai cu nimeni.

Mai spune dl Arafat că o manipulare tenebroasă este pusă la cale ca să ridice gradul de frustrare și furie al populației până la comemorarea Colectiv. Dar nu știe cine face asta...

Îi spun eu.

Cei care dezgustă și înfurie oamenii sunt cei trei colonei care și-au bătut joc în direct de o țară întreagă. Mai cu seamă cel care i-a înjurat pe morți.

Cel care dezgustă și înfurie oamenii este criminalul zâmbăreț, homunculul Bănicioiu, refuzând să se prezinte în fața Justiției, că așa vrea el.

Și, în fine, cel care dezgustă și înfurie oamenii este însuși dl Arafat, când ne obligă să așteptăm explicații o lună-două, după cheremul domniei sale.

Demisia nu și-o dă, căci nu are nicio apăsare, nicio remușcare, niciun regret. Rămâne în funcție din vanitate, potrivit propriei declarații, vrea să fie dat afară, nu să plece el.

L-aș ruga pe dl Arafat să-și pună măcar o întrebare în legătură cu subsemnatul: cum se face că acest CTP, care l-a apărat și l-a dat exemplu de urmat de atâtea ori, este acum profund dezamăgit de domnia-sa? O fi manipulat?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Hmmm... Personal cunosc un patron de trust medical privat care, dimpreună cu doi asociați, vânează trecerea asistenței medicale de urgență de la stat la privat - adică la ei! (Manevra mai fusese încercată prin Udrea-Băsescu, atunci când Matrozul s-a stropșit la dr. Arafat... de i-a căzut Guvernul Ungureanu). Individul mă liniștea, spunându-mi că eu, pacientul, nu voi plăti nimic în plus. PLĂTEȘTE CASA DE ASIGURĂRI. Însutit, înmiit - se va vedea cu jale după debarcarea dr. Arafat. Și tare mă tem că semnatarul indignării articlerești știe, și el, de această strategie, veche de când s-a înființat SMURD-ul. Căci și dlui a avut ceva implicare în „îngrijirea sănătății”, latura farmaceutică, nu? Și încă un aspect: SĂ JUDECE (și să dea cu piatra, dacă vor)CEI CARE AU FOST ACOLO, LA FAȚA LOCULUI, ÎN ACEA NOAPTE. Starea emoțională făcea parte din decorul îngrozitor.... și cine nu ia în calcul și acest aspect este.... cum este. apropos, dar de prof. dr. Lascăr se mai știe ceva, cu al său dosar de la Parchet?
  • Like 1
 • Interventia a durat cateva ore, filmuletul e de 20 de minute. Nu credeti ca e un pic cam exagerat ca pe baza filmuletului sa generalizati ce-a facut sau n-a facut Arafat? Daca in astea 20 de minute, de fapt mai putine, ca nu apare in toate, n-a vorbit cu cineva, nu inseamna ca n-a facut-o nici in restul timpului.
  • Like 2
 • - un caz tipic de lacomie, venalitate si parsivism din partea autoritatilor locale sectoriale care s-au facut ca nu vad, nu stiu, ori au vandut tot felul de avize de functionare stapanilor grotei aleia inflamabila si narcotico-ofertanta (dupa cum sustin pe net unii din participanti)" grota numita profetic, "colectiv", speculand habarnismul tehnic si moral al "clientelei" si aceeasi lacomie, venalitate si lipsa de scrupule a stapanilor locului - pe de o parte, - iar pe de alta parte, un caz tot atat de tipic de complicitate la cel putin atenuarea vinovatiilor faptelor faptasilor, de catre diferitele institutii centrale de stat implicate in cercetarea si rezolvarea situatiei, bineinteles in favoarea vinovatilor si-a superiorilor acestora ....... - altfel, de ce atatea tergiversari si amanari, ca doar se stie absolut tot acolo sus, avem atatea intreprinderi de aflare si furnizare de informatii .............
  • Like 0
 • - de patru ani treneaza procesul asta, cati or mai fi ramas ca faptele sa poata fi prescrise ?? - ca la cazul Tandarei ?? - un protestatar anonim striga pe net ca guvernul, parlamentul si institutiile statului sant la cheremul gastilor de interlopi, cu care aranjeaza ploile in justitie si peste tot ........... - in aceasta amestecatura ciudata de interlopi pe fata si pe functii de stat, o mana spala pe cealalta si amandoua obrazul, iar "omul de rand" nu are alta cale decat evadarea in cele patru zari, caci raul s-a instalat confortabil peste popor si nimeni nu mai este sigur de nimic .......... - asta se numeste teroarea interna de sorginte nazista declarata voalat, (pentru ca putem !!!) ......... ne pleaca tot ce-avem mai deosebit in resursa umana, asa cum zice ala de la "comedy mall">> "ne pleaca si mintile luminate si cxrxxixe minunate" <<, iar guvernantii striga indignati ca de ce UE tine Schenghenul departe de noi ???
  • Like 1
  • @ Stan Colton
   Psd sub toate denumirile din decembrie '89 până în prezent, sub toate conducerile, fără nici o excepție, este principalul vinovat pentru întreaga degradare a economiei, a societății, a moralei din societatea românească. Nu uitați apelul la "reconciliere" făcut "matca" hoției și a ticăloșiei românești Iliescu împreună cu întreaga camarilă de canalii. S-au infiltrat in tot ce înseamnă partid politic pentru a sabota și a înlesni accesul borfașilor nationali la "butoane" și la denigrarea tuturor celor ce îndrăznesc să li se opună. Cu concursul ignoranților, puturoșilor, găinarilor și a inacceptabilei "lumi interlope". Nu se vrea eliminarea ei mai ales că fenomenul este în toate societățile, mai avansate sau înapoiate, fără excepție. Este apanajul democrației și a libertății omului, două noțiuni denaturate de " leaderii mondiali".
   • Like 0
 • profun check icon
  Cî-Tî-Pî îi face cum îi vine la gură, pe cei ... pe care-i are pe listă și debitează niște enormități de care sunt sigur că râde și el când le vede luate în serios și înghițite de un public atât de numeros.

  Să fie clar, nu îl cred prost pe Cî-Tî-Pî, dar el așa îi crede pe mai toți cei din publicul său devotat.

  El știe bine:
  - că 20 de minute selectate, nu sunt reprezentative ci că au fost anume alese ca să servească manipulărilor.
  - că ceilalți răniți, nu au plecat toți spre spitale singuri sau susținuți doar de civili, dar nu i se pare ciudat că în film sunt tăiate TOATE salvările de vieți
  - că oriunde în lume s-ar fi murit pe capete atunci când niște iresponsabili declanșează un incendiu rapid într-un spațiu supraaglomerat în care lasă doar o ușă deschisă. Când zic oriunde mă refer nu numai la aproape orice club din Sibiu, Cluj, Constanța dar și Londra, New York etc.
  - știe și el că primii vinovați sunt organizatorii, dar îi convine să pună în prim plan politicienii care nu-i plac (de guvernul Cioloș ... mucles, deși ei au venit pe val prin exploatarea tragediei).
  - nicăieri în lume pompierii, medicii (salvatorii, în general) nu pot face minuni și nu-i pot salva pe toți cei expuși unor accidente brutale.
  - îi face homunculi pe oficialii care în momentul acela de criză au încercat să inducă o stare de calm și siguranță, deși știe că așa se procedează și numai inconștienții amplifică suferințele și spulberă speranțele.

  Mă întreb, cum dracu s-or simți sutele de pompieri, medici și asistenți când de patru ani sunt făcuți cu ou și oțet. Și iau pentru comparație un simplu exemplu:

  Incendiul din Londra (Grenfell Tower, cam 2 ani mai târziu, în 2017) unde au pierit 72 de oameni, din cauza unui frigider defect, deși pompierii au ajuns la locul fapte la 4 minute dupa ce focul s-a declanșat și era localizat doar într-o bucătărie a unui apartament.

  Cu toate astea nu a existat isteria de la noi, revărsată asupra salvatorilor. Dimpotrivă, au fost incluși într-o schema de tratament psihologic fiindcă din rândul lor au apărut în jur de 20 de tentative de suicid. Pentru ajutorul psihologic au fost angrenați peste 60 de voluntari și au fost angajați cu normă întreagă 4 psihologi.

  E nedrept să fie acuzat statul român în ciuda ajutorării foarte generoase a victimelor. Tot în oglindă, la incendiul din Londra pentru fiecare victimă s-a dat o despăgubire de 12.980 lire la care au avut dreptul doar cei care erau întreținuți de persoana decedată https://www.reuters.com/article/us-britain-fire-compensation-insight/damages-for-grenfell-fire-victims-may-total-just-5-million-reuters-analysis-idUSKBN1CN1P9

  Veți găsi și singuri pe internet cum s-au descurcat cu asigurarile de care beneficiau cei care nu au murit în incendiu. Și chiar avocatul victimelor decara că “The British judicial system is not renowned for being generous,”
  • Like 5
  • @ profun
   - atat de multi sant vinovatii in speta asta, (incepand cu chiar inconstientii ce frecventeaza tot felul de spelunci de grota incendiabila ca aceea de la "pionierul"), incat cazul necesita o armata de descalcitori calificati si de buna credinta ....... nu cred ca dispunem de mai mult de-un pluton din acestia, iar treaba-i multa ....... iar cei ca nea "pro-fun" se pot duce sa voteze la Videle, un izvor bogat de cadre salvatoare pentru neam si tara ....... ......................................................................................................................................................
   • Like 0
  • @ profun
   Și comportamentul criminal a banicioului? Ce legătură are "meteoritul" ciolos? Omiți, intenționat, mizeria spitalelor, lipsa dotărilor sau inactivarea lor. Ești părtinitor fără să analizezi, după posibilitățile, limitate, pe care le ai.
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   profun check icon
   Tu vorbesti de “comportamentul criminal al banicioiului” care, pana la urma, la cald a incercat sa dea un mesaj tonic pentru cei care aveau apropiati in suferinta. Ulterior, a sprijinit si transferurile in strainatate a ranitilor care puteau suporta transportul. Asta nu este comportament criminal. Toate astea s-au realizat in 10 zile, inainte de instalarea guvernului Ciolos.

   Desigur, asta nu ne impiedica sa constatam ce a imunatatit Ciolos in urmatorul an

   Te poti intreba dupa cum am mai spus de ce filmul apare trunchiat, atat ca secvente, cat si a fiecarui cadru in parte. Astfel, desi nu se mai poate vorbi de greseli la cald precum ale “banicioiului”, nu vezi in film nicio salvare de victime, ci doar cadre potential incriminatoare prin sugestia ca asa a aratat toata interventia. Sunt trunchiate chiar si toate cadrele din “film” fiindca nu se vede in niciun colt data, ora, minutul.

   Nu mai reiau informatiile “de atunci”. O parte din argumentele ca victimele care nu mor pe loc in incendii sunt foarte amenintate mult timp dupa si asta nu e o caracteristica a Colectiv, le gasesti la linkul de mai jos, la cap. “Cauzele leziunilor și deceselor”


   https://ro.wikipedia.org/wiki/Incendiul_din_clubul_Colectiv
   • Like 3
  • @ profun
   "Mesaj tonic"?! Mă întreb, dacă ai fi fost imp!încât in calitate de victimă sau aparținător al unei victime, la fel, ai fi considerat " mesaj tonic"? Ai fi fost tonifiat? Nu, nu a fost mesaj tonic. Pur și simplu nu i-a pasat de cei în suferință. A mințit pentru a cosmetiza imaginea de rahat a asistentei medicale și a borfașilor ce au adus-o in starea asta. E posibil să nu fi cunoscut, în amănunțime realitatea din spitale. Nici nu l-a interesat. Dar, la funcția cu care era învestit asta este și mai grav. A "facilitat plecarea in străinătate"? Trebuia facilitată respectarea unui drept și a unor proceduri? Același fenomen este valabil și azi. Cei aflați în nevoie caută, în continuare, un "binevoitor" care, contra cost consistent, să le faciliteze dreptul la sănătate, la viață, atunci când cei ce ar trebui să o facă, fiind plătiți pentru asta, nu vor sau nu o pot face. Informează -te și pe urmă fa-o pe avocatul, diavolului in acest caz. Ai putea să vezi ca am dreptate din reacția conducătorilor isu, a lui arafat însuși. Dar bagi capul în nisip și o faci oe deșteptul apărând borfașii. Ai, sigur, interese.
   • Like 0
  • @ profun
   profun check icon
   Da, desteptule, dupa tine Banicioui ar fi trebuit sa le spuna din prima victimelor si apartinatorilor ca supravietuitorii raniti au mari sanse sa-si piarda viata. Nu e vorba de ceea ce cred sau apăr eu. Fiindca n-ai fost in stare sa te duci la linkul indicat anterior, iti citez eu o mica parte:

   „... Cauzele leziunilor și deceselor

   Incendiile care au loc într-un spațiu închis, ca cel din Clubul Colectiv, pe lângă arsuri cutanate, produc leziuni respiratorii datorate inhalării de monoxid de carbon (intoxicația cu monoxid de carbon), de fum (intoxicația cu fum) și de căldură (leziuni termice ale căilor aeriene) și cresc cu mult mortalitatea. Într-un studiu efectuat într-un spitalul de arși din Egipt s-a arătat că mortalitatea a crescut de la 7,2% la pacienții cu arsuri cutanate fără leziuni respiratorii la 41,5% la cei cu leziuni respiratorii.[179] Un alt studiu al 710 pacienți cu arsuri, efectuat într-un centru de arși din Spania, a constatat că rata mortalității în rândul pacienților cu leziuni termice respiratorii a fost de 66%.[180] Mortalitatea a fost de 1,4-18% (maxim 34%) din totalul al 186 500 pacienți cu arsuri severe din Europa; leziunile respiratorii au crescut mortalitatea de 8-10 ori; cauzele deceselor în primele 48 de ore au fost în majoritatea cazurilor șocul combustional (termic) sau leziunile respiratorii; disfuncțiile multiorganice au fost responsabilă de 25-65% din totalul deceselor; mortalitatea pacienților cu arsuri severe sunt strâns legate de infecții, mai ales de cele nosocomiale (intraspitalicești) rezistente la antibiotice, astfel sepsisul este responsabil de 2-14% din decese; complicațiile respiratorii (pneumonia, detresa respiratorie acută a adultului, embolia pulmonară) sunt o cauză majoră a deceselor responsabilă de până la 34% din decese în rândul adulților și chiar până la 45% în rândul persoanelor în vârstă; complicațiile cardiace, renale și cerebrale sunt responsabile de 5% din totalul deceselor.[181] Șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie a Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr, a declarat că, în cazul asocierii arsurilor cutanate și căilor aeriene, indicele de mortalitate se situează între 30-80%.[182] ...”
   • Like 2
  • @ profun
   Și ce legătură are această statistică cu comportamentul ipocrit al banicioiului? Nu trebuia să facă afirmații cu privire la "dotările" spitalelor românești, ( care, pe ici pe colo există dar sunt exploatate de "somitățile" medicale în folos propriu) comparativ cu spitalele mari din vestul europeni.
   • Like 1
 • Domnule CTP, Dr. Raed Arafat și-a demonstrat competenta profesionala în nenumărate rânduri. Nu cred ca sunteți dumneavoastră în măsura sa analizați profesionalismul modului în care acest om abordează o situație de urgenta.

  În plus comentariile dvs inițiale legate de faptul ca Dr. Arafat vorbea la telefon în loc sa facă ceva sunt de nivelul Cancan din nefericire.

  Referitor la video, sunt de acord, ar fi trebuit sa îl ceara specific pentru a analiza în retrospectiva modul în care s-a desfășurat acțiunea. Totodată decizia sa nu faca o declarație de presa pana nu trec alegerile este greșită dat fiind interesul public.

  • Like 2
 • Marea noastra majoritate recunoaste si respecta ceea ce a construit in Romania Raed Arafat, Smurd si unitatile UPU din spitale. Are insa o mare problema : aroganta . Orgoliul lui imens nu admite ca poate gresi . Va aminititi sa fi recunoscut vreodata ca a gresit ? Eu personal nu.Este omeneste sa gresesti dar ceea ce face diferenta este recunoasterea greselii si corectarea ei. Dupa Apuseni ar fi trebuit sa avem deja un sistem de localizare performant, domeniu la care ne depaseste Rep.Moldova , insa nu avem nici acum ,dupa Caracal. Ce a facut in acesti ani , de la Apuseni la Caracal ? Nimic .A asteptat sa treaca valul de furie asa cum asteapta si acum sa treaca dupa Caracal.Si tot nimic o sa ne livreze daca Doamne fereste se mai intampla o tragedie .
  CE N-AM VAZUT in aceasta filmare de la Colectiv ? Personal medical care trebuia sa soseasca poate inaintea pompierilor sau macar odata cu ei. N-am vazut decat niste grupuri de oameni ,care nu faceau nimic in acele prime 10-15 minute atat de importante pentru victime .Nu era o cladire goala ci plina de oameni care mureau in timp ce voi asistati pasiv !Si nu l-am vazut pe MEDICUL Arafat reactionand , murdarindu-se de funingine pe maini , macar luand pulsul unui ranit. UNDE ERAU MEDICII IN ACEASTA FILMARE , DL.ARAFAT ? Si unde este medicul acela care din dorinta de a ajuta oamenii a pus pe picioare Smurd Tg.Mures ? Cred ca s-a pierdut pe undeva prin hatisurile puterii !
  • Like 1
 • Nu mă mai miră nimic! În România orice autoritate nu există decât în stare de șantaj, în stare de mituire ori în stare de impotență!
  • Like 2
 • As vrea sa fie alegeri in fiecare luna! Cred ca in felul asta as afla mai multe despre cei care conduc tara mea! Dar totusi parca as vrea sa-i vad pe candidati confruntandu-se, luptand pentru ceea ce vor sa faca in urmatorii ani. SI sa spuna ce au facut pana acum pentru tara. Parca ar trebui sa-si merite votul. Guvern, Barna, Colectiv, OK, dar campanie electorala pentru prezidentiale nu?
  Cred ca a cam trecut vremea emotiilor, ar trebui sa vedem oameni care chiar vor sa faca ceva. Sunt totusi 30 de ani de cand ne-am luat adio de la Nea Nicu!
  • Like 1
  • @ Cristian Dogar
   ”....luptând pentru ceea ce vor să facă în următorii ani”. Poate discutăm despre ceea ce vor să facă dar ... DAR ...NUMAI CU CEI CARE AU DEJA CEVA LA ACTIV ! Cei care vin doar cu promisiuni NU ne interesază ! Cei de până acum au fost aleși /numiți doar pe promisiuni, NE-AM SATURAT !! Avem o armă letală (votul), depinde doar de noi (de discernământul nostru) să votăn pe cine trebuie, UN MERITUOS DOVEDIT !
   • Like 1
  • @ Ion Filip
   - discernamant zici ?? - cred ca toti alegatorii isi zic ca au asaceva .......
   • Like 0
 • Da, matale de ce nu ai fost ac0lo? ca esti jurnalist de top bre. O parere de la fata locului, o suflecare de maneca, o mustruluiala on site ar fi fost bine venita. Sau...cand frige la fata locului e bun numai Catalin RT de la ...P tv, ca Adelin s-a retras de pe piata jurnalistilor de teren de cand i s-a cam taiat sa transmita de unde doare, frige si ustura. Cu tot respectul, mai lasati fierea asta care emana excesiv de pe scaunul pe care sta fundul, chiar daca aveti dreptate. Tonul face muzica, mecla colerica cu vena umflata pe frunte, indeparteaza, te face mic si inaudibil intr-o lume in care toti si-au pierdut firea si sunt gata sa-si dea la gioale, si in care niciun atlet al cortexului nu si-a mai facut aparitia.
  • Like 6
  • @ Valentin Stütz
   check icon
   Că nu e jurnalist de investigații (cum e dl. Tolontan), de aia.
   • Like 3
  • @ Valentin Stütz
   Asta mai lipsea, o invazie de jurnaliști printre ceilalți in asemenea situații tragice.
   • Like 3
  • @ Valentin Stütz
   De ce se vorbeste aici de jurnalistii care au fost sau n au fost prezenti la COLECTIV,ori de CTP pe care iata unul care se crede istet sa l critice ca are " mecla colerica cu vena umflata pe frunte".De ,fiecare cu punctul lui de vedere,din moment ce si dna Pipidiii far gat si fara minte se ia la harta cu CTP,asa facandu si publicitate probabil.
   • Like 1


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult