Foto: Inquam Photos/ Liviu Chirică
DNA i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să încuviințeze urmărirea penală pentru un ministru din guvernul Orban, care ar fi pretins, potrivit procurorilor, mită de la managerul unui combinat siderurgic pentru alocarea unor certificate de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de societatea comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri.
DNA nu a făcut public numele ministrului, dar aceste atribuții cad în sarcina Ministerului Mediului, care era condus în martie-aprilie 2020 de Costel Alexe, astăzi șef la Consiliului Județean Iași. Mita, susține DNA, ar fi constat în 22 de tone de tablă.
UPDATE: Costel Alexe a negat acuzațiile aduse de DNA și a declarat că nu a cerut și nu a luat niciodată mită: „Am aflat cu surprindere și am luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea.
Vreau să precizez următoarele:
Am încredere în actul de justiție și îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut și nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii.
Nu voi face nicio referire publică la această situație în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzațiile care îmi sunt aduse și voi oferi toată cooperarea și transparența mea în fața organelor judiciare”, a afirmat Alexe, potrivit Digi24.
„În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.
Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele (10) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală”, se arată într-un comunicat al DNA.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.