Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

DNA s-a sesizat în privința profesorilor care i-au girat pe scriitorii din pușcării

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată, potrivit comunicatului DNA.

DNA începe cercetări în cazul profesorilor universitari care au girat cărțile scrise în pușcării, în cazul editurilor care le-au publicat, precum și în cazul functionarilor din penitenciare, arătând că „s-ar fi creat un mecanism” pentru ajutarea condamnaților.

„Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat. Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate”, se arată în comunicatul DNA.

Republica.ro v-a prezentat listele cu editurile și cadrele didactice universitare care au sprijinit, din 2007 până astăzi, publicarea a sute de cărți scrise de deținuți. Datele au fost puse la dispoziție de Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, la solicitarea Republica.ro.

În urmă cu câteva zile, Republica.ro lansa un Apel pentru desființarea Uniunii Scriitorilor din Pușcării, prin care cerea eliminarea portiței legale prin care deținuții scapă mai repede de închisoare dacă scriu „lucrări științifice”. Nu mai puțin de 20.000 de oameni au distribuit demersul nostru împotriva imposturii.

Peste 400 de cărți scrise de deținuți au apărut în ultimii trei ani, cu scopul de a le aduce autorilor lor reduceri ale pedepselor. Această situație a fost posibilă cu ajutorul profesorilor universitari care girează cărțile scrise în pușcării.

La fiecare carte considerată lucrare științifică, unui deținut i se scad, potrivit legii 254/2013, câte 30 de zile din pedeapsă.

Cărți de 180 de pagini scrise în 12 ore

Primele verificări făcute de procurorii DNA arată că în multe cazuri timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient, iar în plus autorii nu au avut acces la operele citate.

„Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA arată că mai mulți profesori universitari ar fi acordat „recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate”. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific.

DNA a descoperit deținuți care au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel

Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat, conform DNA, publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică a acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit.

„Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță”, se arată în comunicatul DNA.

„Pe de altă parte, funcționari din ANP cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiționată ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere", potrivit DNA.

Între cei care au coordonat cărțile scrise de deținuți se numără și preoți. Republica a făcut lista fețelor bisericești care au girat „lucrările științifice” scrise de pușcăriași, listă care cuprinde șase nume, în frunte cu ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului și ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului.

Lista celor 20 de deținuți care au scris despre corupție din proprie experiență cuprinde foști judecători, procurori, un șef al ANRP, politicieni, unul dintre locotenenții sirianului Zaher Iskandarani și polițiști ajunși mână în mână cu cămătarii.

Republica.ro a scris și de fostul procuror militar Dan Voinea care a girat, potrivit datelor de la Ministerul Justiției, patru din cele cinci cărți scrise de fostul senator PSD Cătălin Voicu în închisoare. Contactat de Republica.ro, Dan Voinea a spus că el a făcut „o caracterizare” doar pentru trei lucrări ale fostului senator PSD și crede că este o „greșeală” a Ministerului Justiției că el apare în calitate de coordonator științific.

Pe de altă parte, Republica.ro l-a contactat pe Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, cu care am vorbit despre Uniunea Scriitorilor din Pușcării și despre editurile la care își publică deținuții „lucrările științifice” care le aduc scăderi de câte 30 de zile ale pedepselor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astept o actiune similara de asanare a mediului academic si cu privire la lucrarile de doctorat elaborate in ultimii 10 ani. Cred ca va fi la fel de interesanr!
    • Like 1
  • Profesorii universitari au devenit profesorii puscariasilor , mai prejos nu stau nici preasfintii.Nu stiu ce credibilitate mai au studentii actuali si viitorii studenti!Daca nu vor ei sa se retraga, macar sa o faca DNA-ul!
    • Like 1
  • Acest "ajutor" nu este altceva dacat coruptie la nivelul academic,unde excroci cu titluri universitate contra bani au acoperit excrocii din puscarii.
    DNA ar trebuii sa ceara ani de puscarie pentru acestia,amenzi usturatoare precum si reluarea detentiei pentru excrocii care au beneficiat de reduceri de pedepsa.
    • Like 2
  • Cred ca AZI ar fi momentul oportun ca asociatiile studentesti si decanii de la facultati sa ceara demisia profesorilor care au acordat ajutor pentru acesti detinuti. Asta in ideea ca au pangarit imaginea facultatilor si reprezinta o imagine negativa pentru tineri. Si MAINE ar trebui ca acesti profesori sa-si dea demisia de onoare, fara a astepta decizia instantei!
    AZI ar trebui sa-si ceara scuze acesti arhiepiscopi si MAINE ar trebui ca patriarhul Daniel sa-i trimita la vreo biserica dintr-un sat cu 50 de locuitori, la marginea civilizatiei, unde sa-si reconstruiasca inocenta sufletului in mijlocul naturii si cu ajutorul Sefului, fara curent electric si fara apa la robinet :))
    • Like 7
  • Bayard check icon
    Mama, ce-ar fi sa-i vedem pe preasfintii parinti la inchisoare? :)))
    • Like 3
    • @ Bayard
      Pe prea imbuibatii multumiti popi (or fi si ei parinti dar nu pentru noi) nu o sa-i vedem curand in puscarii pentru ca dupa modul in care te fura pe fata in biserica pentru servicii trebuiau demult sa fie acolo.Nu act de coruptie de excrocherie este momentul in care i-ti cere o suma de bani fara sa-ti dea chitanta ori chitanta care o da este 1/3 fata de ce baga in buzunar?
      • Like 1
  • S-a terminat si era lucrarilor stiintifice scrie in penintenciare. Oho si cat are de pierdut mediul academic, pe toate fronturile.
    • Like 2
  • Atitudinea este una cat se poate de corecta
    Mi se pare josnic ca un cadru didactic sa se coboare la un asemenea nivel
    Sunt foarte multi tineri talentati care nu beneficiaza de niciun ajutor atunci cand vine vorba de a "publica ceva"
    Este disgratious!
    • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult