Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Doamnă, iată cum am ajuns eu „protestatar de profesie”: Din generația mea de olimpici la info, am mai rămas în țară eu și încă un „prost”

Profesor de mate

(Foto: Guliver/Getty Images)

În contextul luptei dintre Liviu Dragnea și Gabriela Firea, am aflat de la doamna primar că sunt protestatar de profesie. Deși niciodată nu m-am privit în felul acesta, titlul mă onorează și mă responsabilizează. Încă nu m-am lămurit dacă se referea că sunt Protestatar Profesionist, sau că am absolvit Academia de Proteste.

Înainte de toate, puțin context.

„Când am vrut să facem târgul de Crăciun în Piața Victoriei, am fost lăsată singură, protestatarii de profesie au demontat scena.” (Doamna Gabriela Firea)

Trebuie să vă fac o mărturisire: pe data de 2 decembrie 2017, în cadrul protestului împotriva instalării Târgului de Crăciun în Piața Victoriei, am fost direct responsabil de acţiunea de a demonta acea scenă, instaurată în Piaţa Victoriei - devenită deja un simbol al protestelor anticorupţie. La vremea respectivă, am scris despre acest eveniment aici.

Pentru cei care au uitat evenimentele, reiau câteva pasaje pentru a oferi din nou context. „Menţionez că, împreună cu ceilalţi protestatari, nu am provocat nicio daună componentelor metalice şi nici nu am avut vreun gând de anarhie - aşa cum a spus doamna Firea. Am reacţionat paşnic, într-un mod civic şi democratic, în faţa unei profunde nedreptăţi. Contest în mod vehement orice asociere a numelor noastre cu anarhia, violenţa sau nerespectarea legii. Ba chiar, într-o ironie perfectă, noi ieşim în stradă pentru respectarea valorilor democratice, a legilor şi a independenţei Justiţiei. Toate aceste lucruri se pot proba cu nenumăratele apeluri la proteste paşnice şi delimitări de orice agresivitate - scandările „Fără violenţă, Fără violenţă!”.

Singura pagubă produsă rămâne orgoliul doamnei Firea. Dumneaei a încercat, prin metode demne de guvernele dictatoriale, să confişte în mod injust şi brutal un simbol al sutelor de mii de oameni care au ieşit în stradă protestând şi apărând Justiţia.”

Știu că redeschiderea subiectului va genera noi emoții, prin urmare voi mai cita un ultim pasaj:

"But when a long Train of Abuses and Usurpations, pursuing invariably the same Object, evinces a Design to reduce them under absolute Despotism, it is their Right, it is their Duty, to throw off such Government, and to provide new Guards for their future Security." (Thomas Jefferson, Declaration of Independence)

Nu vreau să insist pe legitimitatea demersului sau pe efectul pozitiv sau negativ al său. Vreau, în schimb, să mă opresc asupra vorbelor doamnei Firea, și anume, că sunt protestatar de profesie. Dar dacă sunt protestatar de profesie, în mod implicit sunt și șobolan, conform spuselor dlui Dragnea - vorbe la care doamna Firea a achiesat prin participarea la mitingul PSD. Așadar, să nu ne lăsăm îmbătați de câteva vorbe măgulitoare din partea dânsei.

Cum nu mi-a fost clară exprimarea dumneaei, m-am uitat în DEX la cuvântul „profesie”.

PROFESIE, PROFESIÚNE: 1. Ocupație, îndeletnicire cu caracter permanent, pe care o exercită cineva în baza unei calificări corespunzătoare; complex de cunoștințe teoretice și de deprinderi practice care definesc pregătirea cuiva; meserie.

Așadar este o meserie, pentru a cărei exercitare ai nevoie de un complex de cunoștințe, în baza unei calificări corespunzătoare. Ce să zic… mă simt onorat că fac parte dintr-o categorie socială care promovează educația, munca și meritocrația.

Așadar, să purcedem, zic! Păi să vedeți… totul a început pe când eram copil. Ziua eram pe maidan și băteam mingea cu golanii, noaptea lucram probleme de info. Nu de alta, dar când le-am mărturisit tovarășilor de cartier că visul meu e să ajung la NASA, atunci gagiii au scris pe o ghenă de gunoi “NASA” și m-au aruncat în ea. „Poftim, ai ajuns la NASA” m-au anunțat rânjind. De aici și una dintre cele mai importante lecții de viață - niciodată, dar absolut niciodată să nu spui în cartier ce vise ai…

Am lucrat multe nopți. La propriu, câteva mii de algoritmi. Pe vremea aceea, somnul era ceva opțional. Ei bine, deși era pură pasiune, munca mea a dat ceva roade și uite așa am ajuns pe la olimpiade. Da, sunt unul dintre acei olimpicii despre care auziți la televizor. Din generația mea, dintre foștii olimpici la info, am mai rămas în țară eu și încă alt „prost”.

Să fim clar înțeleși! Deși sunt fost olimpic, eu nu sunt un produs al școlii românești! Am făcut performanță în ciuda sistemului de românesc de învățământ! O să revin cândva și la acest subiect.

Prin preocupările mele am căpătat niște skill-uri care au fost remarcate de unele companii de IT, cum ar fi Google. Devii conștient că ai ajuns elită mondială într-un domeniu când primești oferte de lucru de la companii la care nici nu îndrăzneai să visezi. Iar asta nu este puțin. Ceea ce spun aici nu este infatuare, ci pură realitate.

Arc peste timp. Cu patru zile înainte de povestea cu OUG 13 refuzasem o ofertă de lucru de la un Institut de Cercetare din Singapore. Eram acasă și înainte să adorm am verificat Facebook-ul. Dintr-o dată, o avalanșă de statusuri despre nesimțirea celor de la Guvern. Mi-au dat lacrimile instant. A fost pentru prima oară în viața mea când am plâns necontrolat. Plângeam de ciudă, de alegerea pe care o făcusem să mai rămân în România.

Plângeam deoarece simțeam că risc să mă ratez într-o țară invadată de hoți. Într-o țară în care singurul meu orizont era să „stau și să înghit”. Alesesem încă o dată greșit, alesesem România…

Cu lacrimile în suflet, în noaptea aia am ieșit instantaneu în stradă, în fața Guvernului. Iar de atunci, în fiecare zi, până când s-a stins OUG 13.

Am fost câteva mii de oameni în acea noapte. Și numărul a tot crescut în zilele următoare. Cu toții ne-am suspendat viața pentru a întoarce acea OUG. Într-un final am ajuns să fim peste 250.000 de oameni în București, și 1 000 000 (un milion!) la nivel național.

Am ieșit și pe 10 august; am fost lovit, gazat și m-am ales și cu o arsură chimică pe braț (o să-mi rămână semn). Mi-e groază când mă gândesc că alții au pățit mult mai rău, și că este posibil ca moartea lui Ilie Gâzea să fi fost cauzată de gazele jandarmilor. Am ieșit și în zilele următoare și voi mai ieși…

Probabil că asta mă face „protestatar de profesie”. Aleg în continuare România, convins că această țară merită să fie salvată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este dureros de adevarat ce spuneti aici, dar, la nivelul varstei pe care o am v-as recomanda cu toata dragostea si dorinta de a va fi bine sa intelegeti ca aceasta tara este o cauza pierduta. Cel putin pe timpul vietii mele si macar a bunei parti a vietii dvs. Cat timp vor mai exista acei oameni imbolnaviti de comunismul trait si cat le va fi bine ( atat cat au ei nevoie ) fiind si suficient de multi cat sa conteze, nu se va putea obtine nimic notabil in evolutia democratiei reale. De ce sa irosesti cea mai frumoasa parte din viata pe energii negative fara rezultat ? Memento mori! Drum bun!
    • Like 0
  • Domnule Razvan Vasile,vazand comentariile,eu,om in varsta,va sfatuiesc sa va vedeti de propasire si sa plecati cat mai sunteti tanar si dorit pe alte meleaguri.Tara asta NU mai este locuita de vreo majoritate de cetateni,ci de...etnici,care romani,care,maghiari,romi etc.Dar NU cetateni,oameni ai cetatii adica.
    Plecati ca sa nu va ratati viitorul pentru unii care oricum nu au nevoie de plusvaloarea pe care o puteti crea dumneavoastra,si in genere,pentru ei nu mai exista si altceva decat "azi,acum,eu,mie"...
    • Like 2
  • Aici e problema! Nici olimpicii nu mai sunt ce-au fost!:)) Sau nici olimpicii noștii nu sunt ca ai lor! Foarte inteligent într-adevăr că s-au dus în p-ța Victoriei să demonteze o scenă, ridicând mingea la fileu adversarului, Nu mai vorbim de faptul că nici măcar rezonabil sau civic nu e. Bineînțeles că e aberant să accționezi în nume propriu considerându-te depozitarul adevărului absolut. Bineînțeles că democrația are reguli și dacă o respecți nu le ignori, iar piața din păcate seamnă cu o manifestare a divesrelor ego-uri, care exprimă necesitatea de a se legitima într-un fel sau altul într-un cerc select, al oamenilor inteligenți care luptă pentru dreptate, Din păcate totul eșuează într-o înregimentare banală. Una din problemele de fond ale protestatarilor este lipsa capacității de a vedea perspective corecte. Ceea ce fac acum protestatarii nu înseamnă decât gloanțe în vânt și uzarea temelor de campanie în precampanie. Să vedem dacă PSD-ul va câștiga din nou cine mai iese în piață! Iar dacă iese opoziția să vedem cum satisface așteptările nerealiste ale multora dintre protestatari. Să vezi cum civiștii o să ia pe ”eu nu mai votez pe nimeni că nu merită nimeni votul meu” în brațe.
    Iuna din problemele principale, care nu interesează pe nimeni este absența unui program și a unei alternative reale. Opoziția are o lipsă acută de lideri! Nu au program, nu au oameni, nu au viziuni, nu sunt uniți și nici nu vor fi. Ei sunt fericiți când văd că își asigură o parte din electorat doar speculând un discurs, iar nu căutând oameni și soluții, iar protestatarii îi încurajează prin prezența lor. Cât despre performanțele personale ale autorului ce putem spune? Să le folosească e mai util decât să le afișeze. Ar fi bine însă să le folosească în domeniul unde le-a obținut, din păreri nu prea strălucește la politică.
    • Like 0
    • @ Victor Ianculescu
      Cu oameni ca dumenata, atat de profunzi si analitici omenirea toata era in alt punct acum, mult mai indepartat , in trecut. Probabil insa, ca mancam mai bio azi...
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Vedeți dumneavoastră, este exact ceea ce spuneam mai sus. Dumneavoastră reprezentați profilul protestatarului care în mod banal vrea să fie și el cu lumea bună, cu intelighenția, preluând necrititc niște clișee. Ieșiți la rampă și în mod ieftin încercați să lansați o insultă, cu aerul că ați fi emis ceva inteligent, fără să spuneți nimic pe fond.
      Nu sunt PSD-ist, nu i-am votat niciodată și nici nu cred că îi voi vota vreodată, însă nu pot să aplaud un partid care vrea să ajungă la guvernare dar nu un program politic, nu își asumă niciun principiu și nici vreo orientare doctrinară.
      E o chestie de independență în gândire. Genul dumneavoastră de abordare pe principiul ”cine nu e cu noi e împotriva noastră” sau e corupt, e inapt, etc., nu arată decât o mentalitate cu tare comunistoide, în timp ce pretinde mereu contrariul.
      Am mai întâlnit acest gen, e cel mai frecvent, stați liniștită aveți tovarăși de suferință.
      • Like 0
    • @ Victor Ianculescu
      Domnule Ianculescu, daca v-ar spune un medic ca sunteti grav bolnav, cu șanse de vindecare zero și un alt medic v-ar spune ca va opereaza cu șanse 30% ce ati alege ? V-ați resemna sau v-ați opera ?
      • Like 0
    • @ Florin Balan
      Dacă medicul care îmi spune că am 30% şanse, e italian, nu mă operez (ca să răspund cu o glumă facilă, dar la nivelul imaginaţiei pieţei).
      Nu cred că problema se pune în termeni aşa de dramatici, cum că avem două variante, ori decesul, ori acceptarea necondiţionată a "salvatorilor". Până nu ne schimbăm noi, nu ne schimbă nimeni. E adevărat că PSD a devenit aproape un epicentru a răului, dar ăsta e preţul indolenţei şi primitivismului general. Să nu uităm că a fost ales cu 46% (fără redistribuiri). Politicul nu este alteceva decât oglinda societăţii.
      Noi suntem un melanj de rigori germane cu apucături balcanice. Cine a cunoscut cu adevărat occidentul ştie foarte bine că nici acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă, dar noi vrem să avem condiţii ca în Germania şi să muncim ca în România, să fraudăm ca în România, să fim lipsiţi de apaertenenţă şi de solidaritate, ca în România.
      Totul este proiectat pe impotenţa politicienilor, dar câţi antreprenori îşi plătesc impozitele corect, câţi dintre noi îşi declară chiriaşii corect, câte firme nu trag ţeapă partenerilor, dar şi clienţilor ş.a.m.d.?
      Vrem autostrăzi, spitale, şcoli dotate, etc...dar partea noastră nu o vedem. Sigur, statul are pârghiile coerciţiei, dar să nu uităm realitatea în care trăim şi să nu avem aşteptarea, falsă, că dacă vine un alt guvern va putea face minuni peste noapte, împotriva firii noastre.
      Dacă oamenii ar face ce trebuie, elementul politic ar conta mult mai puţin.
      Să nu uităm că suntem ţara cu cele mai multe WC-uri în fundul curţii din UE. De acolo porneşte discuţia.
      • Like 0
  • Iată, dom'le, cum s-a autodemascat unu' dintre cei mai periculoşi dujmani ai boborului! Iată cum recunoaşte faptele mârşave săvârşite şi cum ne dă de înţeles că era plătit de Soros, de multinaţionalele care nu ne lasă să facem autostrăzi şi de statu' oblico-paralelo-perpendicular!
    • Like 3
  • De la conceptul lui K.Popper despre societatea deschisă până la încercările de implementare întreprinse de către G.Soros este cale lungă, așa cum este de la teorie la practică. Consider că ce a statuat K. Popper este singura alternativă la falimentul ideologiilor actuale. Însă nu sunt de acord cu experimentarea implementării acestei teorii pe ”spinarea” țărilor din estul Europei, abia ieșite dintr-un alt experiment eșuat și distrugător așa cum a fost experimentul comunismului. Dacă tot este dl G. Soros dispus să-și cheltuie averea pe un experiment social, atunci să-l implementeze în țările dezvoltate, care nu sunt așa trumatizate și care n-au fost supuse altor experimente sociale.
    În ceea ce privește modul de implementare în România de către cei sponsorizați și pregătiți la școlile lui G. Soroș putem observa rezultatele: divizarea societății, promovarea urii ca singură metodă de luptă cu cei considerați retrograzi, demonstrații stradale continue fără un scop precis și fără nici un rezultat ( apropos, oare ce or fi având de spus cei din zonele de protest, care trebuie să suporte zilnic vuvuzelele, blocarea străzilor și luptele cu jandarmii ?). Ca să poți implementa o asemenea transformare de substanță în modul de organizare și funcționare a societății, demonstrațiile de stradă nu au nici un efect, ba dimpotrivă. Consider că singura cale care să facă posibilă o astfel de transformare este calea dialogului, a participării tuturor, acțiuni de prezentare și explicare susținute de oameni de știință și oameni politici prin care să se lămurească majoritatea cetățenilor că asta este singura alternativă viabilă și că fiecare va avea locul său bine definit.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Perfect, transmiteți-i toate acestea dlui Dragnea și comunicați-ne mai apoi de cît ”dialog” ați avut parte!
      • Like 2
  • Daca sa stai in piatza este tot ce potzi sa faci.....vai de tine si de noi totzi ! Nu ai auzit de antrepenoriat? Ai deschis o firma, ai dat de lucru celor care nu sunt olimpici? Si ce daca ai fost olimpic: trebuie sa te mangaie Dancila pe cap si sa-tzi mai dea o diploma??
    • Like 1
  • Minunat Razvi
    • Like 2
  • Abia astept sa ma reculeg langa monumentul protestatarului permanent ! intelectual rasat , absolvent de facultate gratuita , cu job platit cu mii de euro de o multinationala care inghite subventii la greu, si desigur scutit de impozit pe venit .

    Doamane ajuta !
    • Like 1
    • @ Claudiu1989
      gabi check icon
      Draga Claudiu, daca nu-ti plac IT-istii astia e simplu, vorbeste cu Dragnea sa le bage impozit (eventual chiar suplimentar, doar au salarii mari si inteleg de la tine ca sunt si platite din bani publici prin subventii) , sa taie respectivele subventii, sa le ceara bani pe facultate, etc, nu e greu. Probabil si efectul o sa fie rapid, pleaca de aci iute si pe capete, uite asa ai facut dreptate in tara si ai si scapat de ei, nu e cazul sa ii ai pe constiinta cum te gandesti eventual tu sau sa le doresti moartea, as zice chiar ca e pacat sa apuci pe astfel de cai cand ai la indemana metode mai simple si mai eficace si care nici nu produc leziuni pe constiinta.
      As zice ca si medicilor poti sa le reduci salariile ca tot bani publici sunt ... Si poti in schimb sa cresti pensiile si in felul asta sa te asiguri ca il mai ai pe Dragnea inca un mandat si tot asa pe calea dreptatii o sa fiti ;)
      • Like 5
    • @ gabi
      Adevărul e că scutirea de impozit pentru IT-işti e o mizerie .De ce nu şi pentru profesori sau medici ? Practic e o subvenție mascată adresată firmelor din domeniu dar ce e cu adevărat mişto e că ăştia urlă impotriva ajutoarelor sociale deşi şi ei sunt tot pe acolo practic.O mizerie.
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      check icon
      Greșiți masiv. Majoritatea covîrșitoare a IT-iștilor aduc valută în țară căci sunt plătiți din banii multinaționalelor și nu de la buget. Statul are de ales între a încuraja acest sector (prin scutirea de impozit) dar plătitor de tot felul de alte taxe (CAS, CASS, șomaj, TVA etc) sau a nu-l mai avea deloc.
      • Like 0
    • @
      Alien check icon
      Multinationale pot fi si masini, smartphoane, servicii bancare, agricultura chiar, nu doar IT. Si eu am dubii ca scutirea de impozit e un lucru bun. Sunt de acord cu ea pe o perioada limitata, ca sa permita unei industrii noi sa dezvolte o masa critica, insa nu la nesfarsit si nu in sectoare in care investitiile "fixe" sunt minime si oricand pot pleca in tari mai ieftine si sa te lase cu buzele umflate. Din pacate mare parte din IT-ul romanesc e tot lohn si singurul avantaj ramane faptul ca e ieftin.
      • Like 0
    • @ Claudiu1989
      Nu ma leg decat de o singura chestie scrisa aici: scoala gratuita! N-ai citit ca rezultatele autorului nu se datoreaza scolii romanesti? NIMENI nu face IT in scoala cu profesorii platiti de noi. Toti o fac prin studiu individual. si cursuri platite sau castigate. O stiu de la copiii mei. Dar tu probabil ca n-ai bevoie de astfel de informatii, dragnea iti da ce-ti trebuie!
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      De ce? :))) Cati stau si asa in tara asta? De ce ar sta?
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Baiatul asta are probleme. Cred ca ar trebui sa consulte un psiholog. Nu sunt adeptul actualului primar general, din contra. DAR sa te prezinti caun demolator al unei scene, cu mandrie...!!!!! Legea in Romania mai trebuie sau nu respectata !? votul in tara asta mai trebuie sau nu respectat !? Deci, daca nu castiga cine vreau eu ies in strada si blochez strada !!! Ne mai miram ca nu se respecta nicio regula de circulatie in capitala si masinile blocheaza tramvaiele !!!! Iar Firea asta face spectacol si absolut nimic pentru traficul din Bucuresti.
    • Like 3
    • @ Ionel
      "baiatul asta" are alta problema: plateste lunar taxe ca sa intretina 20 de prosti.
      • Like 9
    • @ Sorin Comanescu
      ...dintre care unii numai ce i-au dat,superiori,cu tifla!
      Ca atat au inteles superiorii (unii citindu-l si pe Karl Popper) :domnul Razvan Vasile e mandru ca a dat jos o porcarie de mucava a coanei Fi(e)rea!
      Deci dialog intre cine si cine?!?
      Bleah!
      • Like 1
    • @ Ionel
      Ionele, deci problema ta este traficul din Bucuresti! Ca ceafa de porc se gaseste in piata...
      • Like 0
  • Howard Gardner a formulat initial o lista cu 7 tipuri de inteligenta : inteligenta lingvistica, inteligenta logico matematica, inteligenta spatiala, inteligenta muzicala, inteligenta chinestezica, inteligenta intrapersonala si inteligenta interpersonala. deci sa fii olimpic nu reprezinta supremul. bafta-n viata sa ai!
    • Like 0
    • @ Dorin Ambrozie
      check icon
      Bafta e, în general, foarte apreciată de cei cărora le lipsesc toate cele 7.
      • Like 1
    • @ Dorin Ambrozie
      Daca te uiti in sus, observi ca nu face doua parale niciuna dintre cele 7 inteligente. A 8-a insa este cu noroc ;)
      • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult