Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dobitoci, refuznici, nemernici

• Că pesedeii și peneleii s-au tocmit până au unit mesele ca la cârciumă, nu-i de mirare. Comasarea le dă speranțe că dacă alegătorul pune ștampila pe primar, pune și pe europarlamentar. Ceea ce e posibil să nu se întâmple: votul la locale e mai degrabă pe persoană fizică, nu se transferă automat la partid. Faptul că pe 9 iunie se vor duce mai mulți la vot nu înseamnă și că vor vota la fel de mulți PSDNL la „europene”. Dimpotrivă, discursul antieuropean, românos-agresiv, poate să le aducă voturi „naturale” celor de la AUR – „Îi trimitem la Bruxelles să le dea ălora peste nas”. 

Însă faptul că 50% dintre românii întrebați dacă e bună comasarea au răspuns „foarte” și „da”, față de numai 31% care sunt de părere că e „proastă”, nici el nu-i de mirare, e de întristare. Motivele sunt lesne de ghicit: lenea. Facem economie de picioare mergând doar o dată la secția de votare. Oricum e pierdere de timp, dar măcar pierdem mai puțin. Și banii: se face economii mari, domne! Cum și cât, n-a spus nimeni, prim-ministrul Ciolacu a declarat că nu știe nici el. Dar prostia c-o să ne ajungă și nouă ceva în buzunare este dată ca sigură. În întrebarea de sondaj n-a fost inclus cuvântul „democrație”, ceea ce mi se pare o decizie bună – nu vrem să știm ce mai înseamnă democrația pentru români, după 34 de ani de trăit în ea.

Liste comune PSD-PNL la europarlamentare nu este o manevră nedemocratică. La urma urmelor, votul rămâne liber și secret, nu intră nimeni în cabină să-l forțeze pe alegător. Problema e alta. Socoteala ca rezultatul să fie cel puțin cât suma cifrelor din sondaje ale celor două partide, 31% plus 20%, s-ar putea să nu iasă dacă destul de mulți refuznici PSD și PNL nu vor pune ștampila pe lista croșetată. Așa că, atât PNL, cât și PSD pot să piardă voturi, în loc să câștige.

În ce-i privește pe aceia care o vor vota pe Șoșoacă cu partidul și nevăstul mazilit de ea, nu pot decât să spun, în mod democratic și politic analitic, că sunt niște dobitoci incurabili. Șoșoacă are de gând să candideze și să câștige primăria Iași ca să poată ieși prima, cu pâine și sare, în întâmpinarea Armatei Roșii care trece Prutul.

• Agresorul sexual al fetei de 14 ani, profesorul de matematică (o, Doamne...) de 68 de ani din București a fost, în primă instanță, incredibil, înspăimântător, pus în libertate cu control judiciar de Judecătoria sector 4. Procurorii au contestat imediat hotărârea, iar Tribunalul București l-a trimis pe nemernicul mut-pește, care și îmbrâncește jurnaliste, unde îi era locul, în arest preventiv. Întrebarea este: de ce nemernicii de la Judecătoria sector 4 București, care l-au pus în libertate pe sinistrul pensionar, nu sunt și ei arestați preventiv? Ca să fie împiedicați să mai dea afară din arest și alții ca ăsta? Îi anchetează vreun organism al Justiției pentru ce au făcut?

 • Un congresman l-a propus pe Trump la premiul Nobel pentru Pace. Însă până să salte cele 11 milioane de coroane suedeze, Trump e pus să plătească 355 milioane dolari pentru fraudă financiară. Drept care, idolul republicanilor zice că judecătorul e nebun, iar el, Trump, este un Navalnîi. Ca să se dovedească încă o dată că Trump spune mereu adevărul, aștept să fie băgat în cea mai dură pușcărie americană și să-și găsească acolo pacea, cum și-a găsit-o Alexei Navalnîi. Poate așa va lua Nobelul pentru Pace.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult